Van der Poel klopt Van Aert en wint de Ronde van Vlaanderen

zondag 18 oktober 2020 om 15:45
Van der Poel klopt Van Aert en wint de Ronde van Vlaanderen

Mathieu van der Poel heeft de 104de editie van de Ronde van Vlaanderen op zijn naam geschreven. De renner van Alpecin-Fenix klopte na een wedstrijd van 244 kilometer zijn medevluchter Wout van Aert in een sprint-a-deux.

Een peloton van 172 renners verzamelde zich ’s morgens in Antwerpen voor een editie over een hertekend traject met zeventien hellingen. Direct nadat koersdirecteur Scott Sunderland al vlaggend een einde maakte aan de neutralisatie, begon de strijd om mee te zitten in de vlucht van de dag.

Vroege vlucht met zes
In de razendsnelle openingsfase door het Waasland ontstond na enkele verwoede pogingen een kopgroep van zes renners. De Belgen Dimitri Peyskens (Bingoal – Wallonie Bruxelles), Gijs Van Hoecke (CCC Team) en Fabio Van Den Bossche (Sport Vlaanderen – Baloise) kregen samen met de Nederlander Danny van Poppel (Circus – Wanty Gobert), de Oostenrijker Gregor Mühlberger (BORA – hansgrohe) en de Italiaan Samuele Battistella (NTT) een vrijgeleide van het peloton en reden al snel enkele minuten voorsprong bij elkaar.

De vroege vlucht bestond uit zes renners – foto: Cor Vos

Julien Vermote (Cofidis) probeerde in zijn eentje de oversteek te maken, maar zag na een vruchteloze chasse patate het kansloze van zijn poging in. Op de kasseistroken van de Lippenhovestraat en de Paddestraat op 150 kilometer van het einde bedroeg de voorsprong 7,5 minuut van de leiders. Aan kop van het peloton controleerde Tim Declercq ondertussen namens Elegant-Quick-Step het tempo. Aanvaller Muhlberger kwam onderweg ongelukkig ten val na een ongeluktje tijdens de ravitaillering, maar sloot weer snel aan bij zijn medevluchters.

Wout van Aert en Tim Wellens kwamen op weg naar de Kortekeer met nog meer dan 115 kilometer te gaan ten val, maar konden hun weg vervolgen. Op de Kortekeer besloot Edvald Boasson Hagen om zich los te maken van het peloton, maar zijn bevlieging was van korte duur. Op de Leberg was zijn poging alweer voorbij. Onderweg moest het peloton nog even halt houden voor een gesloten spoorwegovergang.

Alaphilippe breekt wedstrijd open, maar botst tegen motor
Op de Valkenberg gooide Jasper De Buyst de knuppel in het hoenderhok, wat ervoor zorgde dat het tempo in het peloton andermaal de hoogte inging. Op zijn initiatief ontstond er een groepje achtervolgers, die vanwege het hoge tempo echter er niet in slaagde weg te blijven. De voorsprong van de koplopers was inmiddels afgenomen tot drie minuten. Vanwege het gladde wegdek schoven meerdere renners – waaronder Jasper Stuyven en Sep Vanmarcke – onderuit. Met Max Walscheid probeerde opnieuw een NTT-renner het solo, maar ook zijn poging was van kore duur.

In de finale ontstond een elite-kopgroep – foto: Cor Vos

Vlak voor de tweede passage over de Oude Kwaremont viel Peyskens letterlijk weg uit de kopgroep. Net na de Paterberg werden de vluchters op vijftig kilometer van het einde bedankt voor de moeite. Op weg naar de Koppenberg gingen Dylan van Baarle en Romain Bardet er samen vandoor, voordat Julian Alaphilippe op de Bult van Melden een vernelling plaatste. Op zijn initiatief werd het peloton verder uitgedund.

Richting de Taaienberg probeerde Alaphilippe het opnieuw en was het Mathieu van der Poel die aanvankelijk als enige reageerde. Tijdens de beklimming wist ook Wout van Aert de aansluiting te maken. Voor Alaphilippe kwam er echter vroegtijdig een einde aan de Ronde, nadat hij op 35 kilometer van het einde tegen een motor botste.

Sprint-a-deux
Van der Poel en Van Aert moesten samen verder, met een voorsprong van driekwart minuut op de achtervolgende groep. De twee werkten goed samen, waardoor de voorsprong steeds verder opliep. Tijdens de laatste beklimming van de Paterberg gaven de twee leiders elkaar geen duimbreed toe. In de dertien laatste kilometers richting Oudenaarde bleven de twee samen, waardoor het aankwam op een direct duel in de straten van Oudenaarde.

Het verschil tussen Van der Poel en Van Aert was minimaal – foto: Cor VOs

Van Aert dwong Van der Poel de kop op, waardoor na een waar pokerspel de Nederlands kampioen als eerste aanging. Met een krachtige versnelling raasde hij richting de finish. Van Aert slaagde er niet in om er overheen te komen, waardoor Van der Poel met een nipt verschil als eerste de finish passeerde.

Dit artikel delen:

205 Reacties

stalle 18 oktober 2020 om 16:42

Bedaar aub.

Oddjob 18 oktober 2020 om 16:46

Na het uitvallen van Alaphilippe vond ik er eigenlijk niets meer aan.
Niet dat ik het VDP of WVA niet gunde, maar spanning was compleet weg.
Met Julian erbij hadden er zeker nog aanvallen gekomen.

Man met de hamer 18 oktober 2020 om 16:55

Integendeel: de spanning liep op tot ondraaglijke hoogte. Als je je niet een beetje inleeft in die renners werkt het misschien niet, maar in het geval van dit duo, met hun hele geschiedenis, was dit een zinderende apotheose. Het is een sport van verhalen.

Oddjob 18 oktober 2020 om 17:13

@Man met de hamer
Als jij het spannend vind als 2 man een trofeo Baracchi rijden en op het eindje een sprintje trekken, tja leuk voor jou.
Geen poging meer tot aanvallen, elkaar pijn doen, niets meer.
Ik vond het een top Rond tot 35 km van het einde.

rogierb 18 oktober 2020 om 18:07

Je vond er niets aan omdat van Aert niet heeft gewonnen. Iedereen weet dat hier, dus je komt nu gewoon over als een hele slechte verliezer.

vocsnor 18 oktober 2020 om 16:47

België laat hier zien dat het wel goed lukt om een koers te organiseren. Jaloers op

Jacco van Stierop 18 oktober 2020 om 16:50

Gedroomde scenario komt dan toch uit, inclusief een dramatisch incident. Ongelofelijk hoe klein het verschil in klasse is tussen Van der Poel en Van Aert. Spannend tot de laatste decimeter.
Erg spijtig dat Alaphilippe wegviel, was enorm benieuwd wat hij zou gaan doen op de Oude Kwaremont en Paterberg.

VerstandOpNul 18 oktober 2020 om 16:52

Heel jammer van Alaphilippe, maar ik neig er toch naar dat het zijn eigen fout was.. Hij was wel degelijk zelf weer aan het zwabberen daar.. Naar om hem te horen schreeuwen van pijn (al doet hij dat wellicht weer net iets theatraler – niet lullig bedoeld)..
Fenomenaal om WvA en MvdP samen op kop te zien rijden terwijl de rest niet eens in de buurt komt.. Beetje het veldrijden van een seizoen of 3/4 geleden..
Ze liggen elkaar niet, maar omdat ze zo aan elkaar gewaagd zijn, zijn ze ook op dit uitzonderlijk hoge niveau gekomen..

jan van schijndel 18 oktober 2020 om 16:58

kan me moeilijk voorstellen dat iemand op dat moment denkt van laat ik even theater maken.

Oddjob 18 oktober 2020 om 17:16

En na de val van smaakmaker en beste renner in koers Alaphilippe, was het niet meer om aan te zien.
PS: En dat zou ik ook zeggen als Wout gewonnen had.

VerstandOpNul 18 oktober 2020 om 17:21

Dat bedoel ik dus heel nadrukkelijk niet, graag niet op die manier parafraseren..

Oddjob 18 oktober 2020 om 17:27

Oei, sorry.

Chris Van Uden 18 oktober 2020 om 16:54

Respect voor zowel Van Aert als Van der Poel. Ben fan van beiden, dus had ze het allebei gegund.

T80JZ 18 oktober 2020 om 16:58

Ik ook, maar het Nederlandse wielrennen heeft gezien de resultaten van dit jaar deze overwinning hard nodig, dus daarom hoopte ik vandaag iets meer op Van der Poel.

Nils96 18 oktober 2020 om 16:59

Komt lichtelijk fascistoïde over dit

boehoe 18 oktober 2020 om 17:03

Wat is daar nou fascistoïde aan? Of bent u niet bekend met het verschil tussen natie en nazi?

Max1 18 oktober 2020 om 17:07

Op het einde spreken de benen en daar was VDP een tikkeltje sneller. Ook in het voordeel van Mathieu was dat ze van quasi stilstand begonnen te sprinten, daar kan Mathieu volop zijn explosief vermogen laten spreken. De sprints in de Tour zijn op volle snelheid en dat maakt wel degelijk een wereld van verschil.

Lalsacien 18 oktober 2020 om 17:34

Wellicht had Wout zijn sprint iets eerder moeten beginnen want hij kwam decimeter voor decimeter dichterbij.
Maar ik vermoed dat hij zijn benen niet meer vertrouwde voor een lange sprint!

Murcia 18 oktober 2020 om 17:14

De finale die we wilden, alleen doodzonde dat Julian valt. MVDP tactisch in de sprint het geweldig gedaan. Een korte sprint is voor de nog net wat explosievere renner te verkiezen boven een sprint van 300 meter. Aanloop saai, maar de finale maakt alles goed. Juist in deze koers doet het gemis van publiek zich voelen. TJV als ploeg toch vrij matig moet ik zeggen. Het is dat Wout zo goed is maar het was wel pijnlijk om zo ver voor de finish alleen te zitten. Al met al een meer dan waardig einde van de klassiekers dit jaar.

raskalnikow 18 oktober 2020 om 17:14

Wauw! Just wauw! Duel der giganten. Een volledig eerlijke strijd, en dan toch bevestiging van de grootsheid van vd Poel. Tot nu toe werd hij, dit seizoen, steeds onder WVA geschat, maar dat wordt hier toch weer in een ander perspectief geplaatst.

Oddjob 18 oktober 2020 om 17:17

edit wf: houd het netjes

raskalnikow 18 oktober 2020 om 17:27

Praat normaal, en niet als een klein kind.

Oddjob 18 oktober 2020 om 17:48

Oei, oei, kort lontje?

raskalnikow 18 oktober 2020 om 17:54

Nee, zeker niet. Maar je bezigt een taalgebruik waarvan ik vind dat het hier niet thuis hoort.

Oddjob 18 oktober 2020 om 21:07

Hoi, dit is niet de website van Kerk en Leven hé.

Max1 18 oktober 2020 om 17:27

De reeks van Wout Van Aert sinds augustus, indrukwekkend vind ik dat :

Strade Bianche 1
Milaan Turijn 3
Milaan San Remo 1
1e etappe Dauphine 1
BK tijdrijden 1
Tour etappe 5 en 7 1
WK tijdrijden 2
WK wegrit 2
Gent Wevelgem 8
Ronde Van Vlaanderen 2

rogierb 18 oktober 2020 om 17:53

Waarvan akte.

lander luypaert 18 oktober 2020 om 17:58

Allemaal dikke wedstrijden en dan ineens Milaan Turijn haha.

Panter 18 oktober 2020 om 20:13

Wout is gewoon een topper! Hij verdiende het ook vandaag. Maar mathieu werd gewoon onderschat door velen. Ze zijn mekaar waard

Luc La 18 oktober 2020 om 17:37

Wout, een raad, zorg dat je klassieke ploeg versterkt word, en rij je niet compleet naar de kl#te in de tour. Dan zal je nog meer grote wedstrijden winnen.. Mss had ge deze vandaag dan ook gepakt. Maar toch, respect voor beide.. Te spannend om van te genieten

yo-eddy 18 oktober 2020 om 17:44

Hou toch op met die excuses, doodmoe wordt je ervan. “Harden the f#ck up” zeggen ze in Australie, Wout en Mathieu hoor je zelden met excuses.

biggy 18 oktober 2020 om 17:48

Wout gaf zelf aan dat zijn waardes hetzelfde waren als in Milaan San Remo. In Gent was hij ook duidelijk de sterkste. Het is dus niet zo dat Wout hier nou echt vermoeid was van de tour.

rogierb 18 oktober 2020 om 17:54

Haha dit soort reacties is toch wel echt genieten hoor. Bedankt Luc La.

monsieur soixante pourcent 18 oktober 2020 om 18:08

Goede raad = excuses? Al die vijandigheid toch altijd.

Beide heren trouwens groots in de reacties. Sportief in de overwinning als in het verlies. Blijkt bij de achterban vaak anders te liggen.
(Maar vorige week wel huilen om een ‘ongepaste’ uitspraak)

oscarito1908 18 oktober 2020 om 18:52

Ja een grote ronde rijden is ontzettend slecht voor je ontwikkeling. Lachwekkende reactie.

Panter 18 oktober 2020 om 20:17

Wout is op dit moment allround beter. Maar ik vergeet 1 zaak nooit meer. Eddy planckaert zei ooit verschil tussen wout en mathieu is: wanneer mathieu die streep ziet wordt hij gewoon een beest. Dat had ik ook zei ie. Killerinstinct mist wout voorlopig nog tegenover mathieu natuurlijk. Voor de rest legt wout iedereen erop in zo een sprint.

moa 19 oktober 2020 om 10:29

Wout kwam vandaag net dat tikkeltje energie tekort om te winnen door:
-val in de gracht + terugkomen
-ketting eraf + terugkomen op de Taaienberg

Daarenboven won ie altijd de spurt als ie op 200m aanzet, maar te moe waarschijnlijk.

Toprace!

flores 18 oktober 2020 om 18:05

Mooie laatste 70 km, Het waren de drie beste klassieker renners van de wereld die de koers maakten,en de twee die overbleven streden tt het laatst om de overwinning. Wat wil je nog meer, Een prachtige sport gezien vanmiddag
Mathieu het is je van harte gegund Kampioen en geweldig mens.

Oddjob 18 oktober 2020 om 21:08

Spijtig dat niet de 2 besten overbleven. De beste lag nl tegen het asfalt.

yo-eddy 18 oktober 2020 om 21:47

@blowjob …. de besten blijven op hun fiets zitten. Flip had de laatste 13km nooit kunnen wedijveren met de twee besten vd koers

Luc La 18 oktober 2020 om 18:17

Graag gedaan Rogier.

Als fan mag ik gerust ‘bedenkingen’ maken hoor.

Ik heb Wout horen zeggen dat zijn waarden goed waren, maar niet dat ze dezelfde waren als msr.

In Gent was ie de sterkste, dat klopt. Dat je topvorm niet eindeloos kan rekken lijkt me trouwens de evidentie zelve, zelfs een week kan het verschil maken. Wat hier weken geleden ook al verscheen btw. Maar goed, tof dat ik jullie dag maak hiermee.

Michelangelo 18 oktober 2020 om 23:26

Waarden van MSR en RVV vergelijken?
Van de sprint dan toch? Of een piekwaarde over een heel kort tijdsbestek. Want welke andere vergelijking is er te trekken?

MSR is sparen, sparen, sparen en dan nog eens sparen. 300 km lang. En vanaf de Poggio vol gas.
Terwijl de RVV veel meer koersen is in het rood.

Ik heb weinig verstand van wattages, maar je moet uiteindelijk wel appels met appels kunnen vergelijken om er wat zinnigs over te zeggen.

biggy 19 oktober 2020 om 08:42

Wout geeft letterlijk in zijn interview aan dat zijn waardes hetzelfde waren als in het voorjaar.

rogierb 18 oktober 2020 om 18:18

Voor het eerst dat van der Poel zich kan beheersen en niet onnodig met krachten heeft gesmeten. In dat geval is hij nog moeilijker te kloppen.

moa 18 oktober 2020 om 18:43

bwa WVA is zwaar gevallen en had een mechanisch probleem net voor de Taaienberg.

Gilberto 18 oktober 2020 om 18:42

Enkelt Wout in Belgische trui had het NOG mooier gemaakt, maar wat een foto!

https://assets.nos.nl/data/image/2020/10/18/684219/1920x1080a.jpg

Olly 18 oktober 2020 om 19:12

+1 mooi beeld.

Nielsss1986 18 oktober 2020 om 19:25

Mooi duel tussen de 2 beste kassei renners van het moment. Overigens TJV wel matige koers. 1 man in de top 100 is echt te matig. Voor deze koers uiteindelijk geen problem maar geeft wel te denken.

Oddjob 18 oktober 2020 om 21:09

Ik heb geen duel gezien, enkel een flauw sprintje op het einde.

girardengo 18 oktober 2020 om 19:28

De finale was schitterend, met de drie beste klassieke renners voorop, maar de val van Alaphilippe bedierf voor een deel de pret. Niet helemaal gelukkig, door het beklijvende duel tussen de eeuwige rivalen, die sportief samenwerkten en alles op alles zetten in de sprint. Van der Poel en van Aert hebben elkaar inmiddels tot grote hoogte gestuwd. Jammer dat de discussie hier altijd weer ontsierd wordt door sommige kinderachtige chauvinistische commentaren.

matwiel 18 oktober 2020 om 20:13

Het begint hier steeds meer op een voetbalforum te lijken.

skylimit 18 oktober 2020 om 20:26

Heeft MVDP WVA hier weer even op zijn nummer gezet ? Gaat WVA in de toekomst nog in een koers met MVDP naar de streep rijden ?
Aardige koers ingezet door Alaphilippe, jammer dat er weer een motor in de weg reed.

kleomantre 18 oktober 2020 om 20:29

Wel grappig dat gehamer opTJV’s klassiekerploeg. Die is moet ik toegeven niet op niveau, zonder meer. Maareh wel apart dat Wout van Aert dan meer zou winnen terwijl datzelfde excuses nauwelijks wordt aangedragen ten aanzien van Van der Poel. Zeggen die fans nou dat Van Aert een team nodig heeft om meer te winnen en bedoelen zij indirect dat Van der Poel dat niet nodig heeft en misschien dan beter is?

Hoe dan ook de ploegen van beiden zijn niet hoogdravend, waar die van MvdP dit seizoen wel is meegevallen en die van WvA gezien budget tegenvallend.

Barry Batsbak 18 oktober 2020 om 20:40

Jumbo-Visma heeft vol ingezet op het rondewerk en met name op de Tour. En nog wat ziekenboeggevallen onder de voorjaarscoureurs maakt dat het hier geen Wolfpack 2.0 kan neerzetten. Geen schande, want ze hadden al een Skybots 2.0 dit jaar. Spijtig dat ze die kwaliteit in de Tour niet konden verzilveren en spijtig voor Wout dat ze in de klassiekers geen topkwaliteits-selectie als ondersteuning hebben. Het is wat het is en Wout zal begin 2021 wat meer op zijn Sagans moeten koersen, meeliften op het werk van andere ploegen en opduiken om toe te slaan in de finale.

moa 19 oktober 2020 om 10:31

Alpecin was veel beter dan JV. Het staat MVDP vrij om naar een WT ploeg te gaan en dan de koersen te moeten rijden die de ploeg wil ipv aan cherry picking te doen.

gommy123 18 oktober 2020 om 20:47

Kan ik de Sporza uitzending ergens terugkijken vanuit Nederland?

jv88 18 oktober 2020 om 20:49

Geweldig! Gun t hem van harte. Al gunde ik het van Aert ook enorm want wat een seizoen rijdt hij zeg!
En wat waren ze gewaagd aan elkaar.

Alaphilippe ook erg sterk en attractief. Wel echt zijn eigen schuld. Die gozer valt iedere koers wel ( bijna) en nu een keer echt. Is zo druk en nerveus altijd.

Denk echter niet dat hij zoveel sterker was. Op t moment dat v Aert namelijk terug kwam ,op de Pater geloof ik ,kan hij ook niet over vd Poel om v Aert erachter te houden. Vd Poel rijd ook t gat dicht terwijl hij los is. Maar tactischer was het zeker geworden. Spannender weet ik niet.

Zo’n sprint a deux met de twee topfavorieten en kemphanen heeft toch wel wat.

Hoorde mensen nog zeuren op t commentaar op de Belg. Belachelijk! Zeer objectief becommentarieerd! Zelfs door Wuyts. En de Cauwer is altijd een geweldige en eerlijke analist!

Danenberg 19 oktober 2020 om 09:07

Ik heb ook Sporza gekeken, als Nederlander, en ik heb me niet gestoord aan het commentaar. Begrijp de kritiek ook niet helemaal.

Gilberto 19 oktober 2020 om 09:22

Ik neem het al jaren op voor Wuyts omdat men altijd op hem aan het zaniken is, maar deze Tour en nasleep is hij wel echt te ver gegaan rond van Aert.
Maar vandaag was er nx mis met het commentaar

Michelangelo 19 oktober 2020 om 09:27

Er zijn koersen die ik heel bewust op de NOS kijk, en koersen die ik heel bewust kijk op Sporza. AGR is bij mij altijd de NOS, en de RVV altijd op Sporza. Simpelweg vanwege de parcourskennis van de mensen in de studio (en bij RVV met name De Cauwer; hier naar rechts, maar als je naar links gaat dan… heerlijk).

En dit keer was inderdaad Wuyts prima te pruimen. En dat mag dan ook gewoon gezegd worden vind ik. Want hij was in de Tour toch echt afgezakt naar een heel bedenkelijk niveau.

Corné . 18 oktober 2020 om 22:29

Ik denk dat als Van Aert de sprint een tikkeltje eerder was aangegaan dat hij had gewonnen. VDP is op de eerste meters net wat rapper en explosiever en kon van Aert daarom net lang genoeg van zich afhouden.
Jumbo moet onwijs zuinig zijn op van Aert, als die volgend jaar niet of nauwelijks ondersteuning heeft en hij krijgt een keer pech en de 2e man van Jumbo zit dan veelste ver dan kan van Aert een goeie uitslag vergeten. De breedte in de klassiekerploeg is veelste smal,dat zie je nu wanneer Teunissen wegvalt.
Het is te hopen dat een aantal jongens volgend jaar een mooie stap kunnen maken dat ze in iedergeval Van Aert tot diep in de finale bij kunnen staan.
Anders denk ik niet dat van Aert lang houdbaar gaan zijn voor Jumbo.

Over van der Poel en zijn ploeg, van der Poel heeft meer aan de knechten omdat Alpecin volledig om van der Poel wordt gebouwd. Natuurlijk heeft hij eens mindere steun maar vergeet niet dat Alpecin qua budget een eind minder heeft dan Jumbo. Alpecin doet het prima met de middelen die ze hebben.
Van Jumbo mag je meer verwachten op dat gebied.

jv88 19 oktober 2020 om 09:04

Ja minder budget, maar al het budget voor 1 kopman + ondersteuning. En dan nog had gisteren Mathieu niet meer steun dan Wout. Vind dat er wel iets bij mag hoor dat wel. Iemand voor in de finale een schaduw favoriet. Zeker met het vertrek van Jansen en Teunissen is ook zonder zijn blessure toch ook net niet.Maar dat zal niet meer voor volgend jaar zijn. En loopt dan Wout zijn contract niet af?

Headlines

Materiaalzone

Populair