Van der Poel klopt Van Aert en wint de Ronde van Vlaanderen

zondag 18 oktober 2020 om 15:45
Van der Poel klopt Van Aert en wint de Ronde van Vlaanderen

Mathieu van der Poel heeft de 104de editie van de Ronde van Vlaanderen op zijn naam geschreven. De renner van Alpecin-Fenix klopte na een wedstrijd van 244 kilometer zijn medevluchter Wout van Aert in een sprint-a-deux.

Een peloton van 172 renners verzamelde zich ’s morgens in Antwerpen voor een editie over een hertekend traject met zeventien hellingen. Direct nadat koersdirecteur Scott Sunderland al vlaggend een einde maakte aan de neutralisatie, begon de strijd om mee te zitten in de vlucht van de dag.

Vroege vlucht met zes
In de razendsnelle openingsfase door het Waasland ontstond na enkele verwoede pogingen een kopgroep van zes renners. De Belgen Dimitri Peyskens (Bingoal – Wallonie Bruxelles), Gijs Van Hoecke (CCC Team) en Fabio Van Den Bossche (Sport Vlaanderen – Baloise) kregen samen met de Nederlander Danny van Poppel (Circus – Wanty Gobert), de Oostenrijker Gregor Mühlberger (BORA – hansgrohe) en de Italiaan Samuele Battistella (NTT) een vrijgeleide van het peloton en reden al snel enkele minuten voorsprong bij elkaar.

De vroege vlucht bestond uit zes renners – foto: Cor Vos

Julien Vermote (Cofidis) probeerde in zijn eentje de oversteek te maken, maar zag na een vruchteloze chasse patate het kansloze van zijn poging in. Op de kasseistroken van de Lippenhovestraat en de Paddestraat op 150 kilometer van het einde bedroeg de voorsprong 7,5 minuut van de leiders. Aan kop van het peloton controleerde Tim Declercq ondertussen namens Elegant-Quick-Step het tempo. Aanvaller Muhlberger kwam onderweg ongelukkig ten val na een ongeluktje tijdens de ravitaillering, maar sloot weer snel aan bij zijn medevluchters.

Wout van Aert en Tim Wellens kwamen op weg naar de Kortekeer met nog meer dan 115 kilometer te gaan ten val, maar konden hun weg vervolgen. Op de Kortekeer besloot Edvald Boasson Hagen om zich los te maken van het peloton, maar zijn bevlieging was van korte duur. Op de Leberg was zijn poging alweer voorbij. Onderweg moest het peloton nog even halt houden voor een gesloten spoorwegovergang.

Alaphilippe breekt wedstrijd open, maar botst tegen motor
Op de Valkenberg gooide Jasper De Buyst de knuppel in het hoenderhok, wat ervoor zorgde dat het tempo in het peloton andermaal de hoogte inging. Op zijn initiatief ontstond er een groepje achtervolgers, die vanwege het hoge tempo echter er niet in slaagde weg te blijven. De voorsprong van de koplopers was inmiddels afgenomen tot drie minuten. Vanwege het gladde wegdek schoven meerdere renners – waaronder Jasper Stuyven en Sep Vanmarcke – onderuit. Met Max Walscheid probeerde opnieuw een NTT-renner het solo, maar ook zijn poging was van kore duur.

In de finale ontstond een elite-kopgroep – foto: Cor Vos

Vlak voor de tweede passage over de Oude Kwaremont viel Peyskens letterlijk weg uit de kopgroep. Net na de Paterberg werden de vluchters op vijftig kilometer van het einde bedankt voor de moeite. Op weg naar de Koppenberg gingen Dylan van Baarle en Romain Bardet er samen vandoor, voordat Julian Alaphilippe op de Bult van Melden een vernelling plaatste. Op zijn initiatief werd het peloton verder uitgedund.

Richting de Taaienberg probeerde Alaphilippe het opnieuw en was het Mathieu van der Poel die aanvankelijk als enige reageerde. Tijdens de beklimming wist ook Wout van Aert de aansluiting te maken. Voor Alaphilippe kwam er echter vroegtijdig een einde aan de Ronde, nadat hij op 35 kilometer van het einde tegen een motor botste.

Sprint-a-deux
Van der Poel en Van Aert moesten samen verder, met een voorsprong van driekwart minuut op de achtervolgende groep. De twee werkten goed samen, waardoor de voorsprong steeds verder opliep. Tijdens de laatste beklimming van de Paterberg gaven de twee leiders elkaar geen duimbreed toe. In de dertien laatste kilometers richting Oudenaarde bleven de twee samen, waardoor het aankwam op een direct duel in de straten van Oudenaarde.

Het verschil tussen Van der Poel en Van Aert was minimaal – foto: Cor VOs

Van Aert dwong Van der Poel de kop op, waardoor na een waar pokerspel de Nederlands kampioen als eerste aanging. Met een krachtige versnelling raasde hij richting de finish. Van Aert slaagde er niet in om er overheen te komen, waardoor Van der Poel met een nipt verschil als eerste de finish passeerde.

Dit artikel delen:

205 Reacties

zwiggelbig 18 oktober 2020 om 16:00

dit soort reacties slaan inderdaad nergens op. Was gewoon een prachtige sprint en was heel erg close. mooi duel

jan van schijndel 18 oktober 2020 om 16:00

edit wf: niet provoceren

jan van schijndel 18 oktober 2020 om 16:15

grappig dat dit provoceren is. En iedereen hier kon roepen dat van der Poel de hele tijd excuses aan het verzinnen was.

Ben overigens een liefhebber van van Aert hoor. Parel voor de sport. Hoop nog veel duels tussen hem en van der Poel te zien en van Aert een keer als kopman in de tour zou ook prachtig zijn.

Alto de angliru 18 oktober 2020 om 16:00

edit wf: niet provoceren

Chasse_patate 18 oktober 2020 om 16:01

Ga toch weg Eric. Wout is een grotere coureur dan die Nederlander met dan Belgisch accent.

rogierb 18 oktober 2020 om 16:01

Nooit getwijfeld.

Merlinappa 18 oktober 2020 om 16:01

Fantastisch! Wout wachtte te lang met zijn sprint en Mathieu vangt hem perfect op. Je zou bijna zeggen dat Mathieu een baan sprinter is haha

Chasse_patate 18 oktober 2020 om 16:02

Mvdp klinkt als een Belg. Wout rijdt in ieder geval nog voor een Nederlandse ploeg. Had het hem ook meer gegund.

sprintgeit 18 oktober 2020 om 16:02

Prachtig! Zoals Wuyts in z’n commentaar al zei, een van de mooiste dingen in de sport is toch zo’n strijd tussen twee supertalenten.

Wel balen van Flip ja. Met hem erbij was er misschien ook nog wel een strijd op de klimmetjes geweest. Maar goed, je kan niet alles hebben natuurlijk. Ik heb genoten en fijn dat op deze manier zowel MvdP als WvA een mooi seizoen hebben neergezet. Op naar veel meer van dit de komende jaren!

Apemantus 18 oktober 2020 om 16:02

Ik ben zowel fan van WvA als MvdP maar ik vind dit stiekem toch wel heel lekker voor al die nare Vlaamse supporters die de afgelopen week onder hun steen vandaan gekropen waren en de bek vol hadden over Mathieu.

Barry Batsbak 18 oktober 2020 om 16:20

+1

En op de samenwerking was ook niets aan te merken. Keurige beurten en van kop af sprinten. De flessen met azijn zullen ze helaas dicht moeten houden ditmaal.

Thijs E 18 oktober 2020 om 16:02

Mooie koers, terecht podium

NCK17 18 oktober 2020 om 16:03

Wat een ABSOLUTE HELD! Een prachtige afsluiting van het seizoen. De 2 grote tenoren in een sprint a deux. Dit moet ook een enorme opluchting zijn voor Van der Poel. Die krijgt het hele jaar te horen dat hij onder zijn onder zijn niveau rijdt en dat ziet Van Aert steeds winnen. Om Van Aert dan te kloppen in een directe sprint moet heel veel deugd doen.
Van Aert rijdt ook weer een fantastische koers Jammer genoeg voor hem kan hij dat net niet afronden in de Ronde van Vlaanderen. Dat moet een grote teleurstelling zijn, maar toch proficiat.
Ook Naesen, Kristoff en Turgis reden een fantastische ronde van vlaanderen.

Anketieletje 18 oktober 2020 om 16:40

Afsluiting van het seizoen? Het seizoen Woutje – Matje gaat nu beginnen!

Oddjob 18 oktober 2020 om 16:50

Beste NCK17.
Je vergeet Alaphilippe. Dat was veruit de strekte man in koers … tot die absurde val.

007 18 oktober 2020 om 17:17

Oddjob veruit de sterkste? Hij hoorde bij de 3e sterkste, meer kan er niet geconcludeerd worden

Lalsacien 18 oktober 2020 om 17:28

Alaphilippe Leek het meest overtuigend op de klimmetjes maar de prijzen worden pas aan de meet verdeeld.

reusjen 18 oktober 2020 om 23:50

Veruit de meest gestrekte bedoel je, helemaal mee eens.

vocsnor 18 oktober 2020 om 16:04

Blij met de Nederlandse overwinning. Maar wielernatie wil ik ons niet noemen. Organisatie vandaag laat zien dat België echt een wielernatie is.

miguelon 18 oktober 2020 om 16:05

Prachtige koers, zonde van Alaphilippe, die zou zeker nog eens fors doorgetrokken hebben op de Paterberg.

Panache 18 oktober 2020 om 16:06

Meeste kopwerk, in de sprint de kop opgedrongen: dus dik en dik verdiend. Wout heeft het een tegen een gewoon lastig omdat MvdP veel explosiever is. Vanuit een groepje van 6 had de uitslag zo maar andersom kunnen zijn. Allebei een geslaagd seizoen.

KnightBiker 18 oktober 2020 om 16:06

@eric & chasse patate
Hou beide op hiermee: Matje is afgezien van het geslacht van zijn vader een halfje Belg, een halfje Fransman & een halve Fransman met een Franse moeder, en daarbij is Wout Van Aert officieel een Belg, met een Belgische moeder en een Nederlandse vader. Al die nationaliteiten stellen niets voor.
Ik zou zelfs stellen dat qua karakter Matje meer Vlaams is en wout meer Nederlands.

bartp25 18 oktober 2020 om 16:09

+1

Luc La 18 oktober 2020 om 16:37

Leedvermaak hier wel jammer. Niks mis met hulde van sporza aan vdp. Van aert sowieso man vh seizoen. Vergeet niet dat hij in monument won tegen een GANS peloton in topvorm, dat hij na een zware ronde van Frankrijk dit nog kon toont zijn klasse. Nu hij geen blessure herstel heeft deze winter, zal em volgend seizoen nog sterker zijn

Panter 18 oktober 2020 om 17:01

Mvdp toch sterker hoor vandaag! En zoals ik al zei in de sprint wint mathieu hem altijd tegen wout!!’

yo-eddy 18 oktober 2020 om 16:06

Capo dit tutti capi!!

Anketieletje 18 oktober 2020 om 16:47

Voor vandaag heb je gelijk!

Lennimator 18 oktober 2020 om 17:20

Super!

Cyclinglife 18 oktober 2020 om 16:08

De manier waarop van der poel aan ging was vrij bijzonder. Omkijken, Omkijken, Omkijken en dan zich recht zetten om aan te gaan. Zo duidelijk dat van aert al kan reageren op van der poel voor die echt begonnen was met aangaan. Normaal zou de voorste rijder gezien zijn. Maar niet van der poel die het afrond. Chapeau voor beide.

biggy 18 oktober 2020 om 17:41

Zo bijzonder was het niet hoor. MvdP reageert op WvA niet andersom. Wout ging aan en MvdP ging in een fractie van een seconde ook aan.

rogierb 18 oktober 2020 om 18:01

Als je goed kijkt zie je dat Mathieu een fractie eerder aangaat.

moa 18 oktober 2020 om 16:09

Mooi duel. Ala wel de beste op de bergjes. MVDP top vandaag, natuurlijk als enige gepiekt naar deze wedstrijd. WVA sleept de vermoeidheid mee van een lang seizoen en veel kopwerk. Jumbo Visma mag in een hoekje gaan staan. Beschamende ondersteuning van hun beste renner.

bartp25 18 oktober 2020 om 16:11

Agree, enkel Jansen die hem terug bracht na de val. De rest van de ploeg onvoldoende

F4L 18 oktober 2020 om 16:12

Tja, je kunt als ploeg niet alles hebben. Overigens viel Alpecin mij ook tegen vandaag.

Laatste man 18 oktober 2020 om 16:14

Schattig.

Eenkhoorn bracht hen terug. Jansen was zelf gevallen en uitgestapt later. Wynants ook nog kopwerk gedaan. Man 2 ziek en man 3 gevallen.

yo-eddy 18 oktober 2020 om 16:15

alleen, maar dan ook echt alleen door JV rijdt van Aert op het niveau waar hij nu op zit dus hou alsjeblieft op met dat gezever!
Het was de laatste 50km gewoon man tegen man ….. en kijk even in de Historie, dan heeft van Aert heeeeeeel vaak verloren van Matje, vandaag was hij zeker zo sterk maar iets minder slim

bartp25 18 oktober 2020 om 16:23

Ag man, zeker heeft WvA geprofiteerd van de expertise van de ploeg maar het is ook gewoon een supertalent. Laatste 50 km was zeker niet man tegen man, was nog een peloton van 50 man. Ik ben fan van tjv en van WvA, maar hij hoort daar niet alleen te zitten. Als je dat, zelfs als fan van tjv, niet kunt inzien tja.

oscarito1908 18 oktober 2020 om 16:39

Denk niet dat het veel uitgemaakt had of er nog iemand bij zat van JV. Enkel met pech had een extra knecht nog van waarde geweest.

Barry Batsbak 18 oktober 2020 om 16:56

Hahaha, nog heel even en Jumbo-Visma heeft gekoerst om Van Aert te doen verliezen.

bartp25 18 oktober 2020 om 17:47

Heeft WvA verloren omdat hij alleen zat, absoluut niet. Had het heel veel uitgemaakt denk het niet. Maar tjv, 1 van de sterkste ploegen in het algemeen moet zijn topper hier beter ondersteunen, begrijp niet dat dit een discussie is. WvA was top vandaag, zoals al het hele corona seizoen. Tjv als ploeg ook de beste ploeg na de coronabreak maar vandaag waren de knechten ondermaats. Dat moet je gewoon benoemen.

Wildebert 18 oktober 2020 om 17:51

Moa, TJV in het hoekje staan, vind dat jou negatieve bijdragen daar meer reden toe geven. Keer op keer zo negatief over TJV, Roglic of wat dan ook.

Romāns Vainšteins 18 oktober 2020 om 22:58

Het was de laatste 50km gewoon man tegen man

Mwoah, meer man met man

deffil 18 oktober 2020 om 16:15

Heroïsch duel! Beklijvend fantastisch sportmoment
Hoogtepunt van de koers dit jaar. Proficiat Mathieu!

WernerFranke 18 oktober 2020 om 16:17

Ergens had ik gehoopt dat één van de twee er zodanig bovenuit zat dat het niveauverschil duidelijk was. Na deze hyperspannende clash zal het gemis van Parijs-Roubaix nog groter zijn.

vocsnor 18 oktober 2020 om 16:20

Het gaat nog een paar jaar duren voor we kunnen besluiten wie de beste is

CechRepublic 18 oktober 2020 om 16:43

Is het nou juist niet fascinerend dat ze even sterk lijken te zijn?
Ongelofelijk dat een lokale dorpssport als veldrijden twee zulke sterren oplevert.

Alto de angliru 18 oktober 2020 om 16:29

@werner

Matje had Parijs Roubaix zeker gewonnen

Olly 18 oktober 2020 om 16:32

Wow dit was spannend zeg, treffend dat ze beiden niet wisten wie hem gepakt had.

Romāns Vainšteins 18 oktober 2020 om 16:40

Wat bedoel je nou met zo’n ‘wielernatie Nederland’?

CechRepublic 18 oktober 2020 om 16:42

Toch jammer dat Flip niet zit op te letten. Had graag een sprint met drie gezien.

Anketieletje 18 oktober 2020 om 16:50

Dan zou Flipper derde geworden zijn…

CechRepublic 18 oktober 2020 om 16:52

Nou, dat weet ik zo net nog niet. Hij reed waanzinnig en is nauwelijks langzamer dan WvA in een sprint met een klein groepje.

jan van schijndel 18 oktober 2020 om 16:53

om te zien of Flip nog iemand had kunnen uitschakelen in de sprint?

Oddjob 18 oktober 2020 om 17:51

Beste jan
Dan was er tenminste nog een beetje ophef geweest in de laatste 35km.

de nieuweMerckx 18 oktober 2020 om 16:42

Goed van Mathieu. Jammer en erg dom van Alaphilippe. Voor de rest zeer matig.

rogierb 18 oktober 2020 om 18:06

Dit was een legendarische finish. Maar goed, waarschijnlijk had de winnaar niet jouw voorkeur en was het daarom matig.

de nieuweMerckx 18 oktober 2020 om 18:26

Nee hoor, ik ben best wel fan van Mathieu en heb een bloedhekel aan Van aert … Flauwe koers en na het wegvallen van Alaphilippe gewoonweg het zien niet meer waard.

rogierb 18 oktober 2020 om 18:34

Dan ben je duidelijk geen liefhebber.

Romāns Vainšteins 18 oktober 2020 om 18:55

Eens met Evenepoel, matte koers. Mij boeien namen en rivaliteit dan ook zeer veel malen minder dan een gave wedstrijd.

Headlines

Materiaalzone

Populair