Van der Poel: “Het werk van de afgelopen maand loont zich direct”

Van der Poel: “Het werk van de afgelopen maand loont zich direct”

Foto: Marcel Koch (archief)

zondag 2 oktober 2016 om 18:35

Mathieu van der Poel boekte vandaag in Gieten tijdens zijn eerste cross van zijn seizoen ook direct zijn eerste zege. In een uiterst vermakelijk duel met wereldkampioen Wout van Aert ging de Nederlands kampioen met de winst aan de haal. “Ik had zeker niet verwacht om in de laatste ronde op deze manier nog te strijden”, vertelt hij na afloop aan WielerFlits.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.
Goede dag
De 21-jarige Van der Poel keek ernaar uit om te crossen zondagmiddag. “Ik had een gezonde portie zenuwen, iets wat ik al lang niet meer had gehad voor de cross. Ik heb de afgelopen weken wel heel hard getraind voor mezelf, maar het is altijd een beetje in het duister tasten waar je staat”, geeft hij aan. “Ik had alleen van mezelf niet verwacht dat ik het Wout zo snel moeilijk ging maken. Ik hoopte tot halverwege koers vooraan mee te doen, dus deze zege is wel heel onverwacht.”

Val op de balkjes
Al snel had de jongeling in de gaten dat het vandaag zijn dag was. “Toen Wout voor de eerste keer echt demarreerde op dat stuk bergop en doortrok op dat plateau, kon ik vrij goed volgen. Toen wist ik dat ik tot op het einde met hem ging strijden, als ik geen fouten zou maken.” Die maakte hij echter wel: halverwege de wedstrijd kwam hij ten val op de balkjes. “Ik voelde op die tweede balk al dat het niet goed ging komen”, geeft hij toe. “Springen was wel een bewuste keuze, omdat het voor mij minder belastend is en – voor mij – een herstelmoment in de koers. Ik sprong bijvoorbeeld niet sneller dan de mensen die liepen. Ik kan daardoor wel op mijn fiets blijven zitten en even een hap adem nemen. Dat is voor mij, zeker in het begin, een belangrijk gegeven.”

‘Fantastisch om dit soort duels nu zelf uit te vechten’
Tot in de laatste ronde bleef hij Van Aert volgen. Op de laatste helling ontstond vervolgens een mooi gevecht, waar Van der Poel van genoot. “Die laatste loopstrook was fantastisch. Als ik vroeger naar de cross keek en Sven Nys en Niels Albert zo tegen elkaar streden, met Lars Boom er nog bij, was dat toch wel hetgeen waarvoor je naar de cross keek. Het is fantastisch om dat nu zelf te kunnen doen op het hoogste niveau. Of het erover was? Nee. We moesten daar allebei als eerste omhoog komen. Wout legde het tempo daarvoor heel hoog, zodat ik er niet voorbij kon komen. Maar ik wist dat hij er geen rekening mee ging houden dat ik in het laatste stukje bergaf juist binnendoor ging komen.”

Winst tijdens rentree
De beslissing viel uiteindelijk nadat Van Aert te maken kreeg met een kettingprobleem. “Bij zijn eerste trap bleef hij eigenlijk stilstaan en wist ik dat er iets niet goed was,” aldus Van der Poel. Hij boekte de eerste zege van het nog jonge seizoen. “Dit doet me heel veel deugd. Vooral omdat het werk van de afgelopen maand direct enorm loont. Het is altijd leuk als je waar voor werken krijgt, maar ik moet nu niet stilvallen. Dit is een eenmalige cross. Volgende week in Ronse is het een volledig ander parcours en zou het goed kunnen dat Wout weer van me wegrijdt. We moeten zien hoe dat gaat. Ik blijf er wel bij dat ik binnen een maand weer terug op mijn topniveau moet zijn. Mijn basis is nu beter in orde dan vorig jaar bij mijn rentree, al had ik toen ook iets minder tijd. Ik denk wel dat ik nog beter kan. Ik moet mijn inspanningen nog langer door kunnen trekken”, geeft hij aan.

Dit artikel delen:

12 Reacties

Koel 2 oktober 2016 om 18:44

Die twee weten dat ze elkaar nodig hebben ten faveure van deze sport.
Zo jong als ze zijn hebben ze veel respect voor elkaar, mooi om te zien.
Ik kijk uit naar de duels komende tijd en in de toekomst op de weg.

0
mat123 2 oktober 2016 om 18:51

benieuwd naar de duels op te zware parcoursen, op de lichte parcoursen weet je gewoon dat Van der Poel wint.

0
FondriestTF3 2 oktober 2016 om 18:58

Je ziet dat Wout vooral ‘makkelijker’ loopt. Matthieu kan dat volgen, maar het kost meer moeite dus als het een zwaar loopparcours is, gaat Van Aert uiteindelijk het verschil kunnen maken.

0
Jan Blokland 2 oktober 2016 om 19:24

Ik zie het verschil niet zo. Volgens mij was Van der Poel met de laatste loop naar boven zeker niet de mindere van Van Aert.
Ik vind het sowieso knap dat hij er weer gelijk staat.
Overigens viel Van der Haar mij ook niet tegen.
Vandaag 10e in zijn eerste koers. Maar vooral de progressie op het einde geeft aan dat het met Van der Haar ook goed gaat komen.
Hij pakte het verstandig aan vandaag. Geen gekke dingen doen en vooral zijn focus leggen op de titels over 2 á 3 maanden.

0
MME 2 oktober 2016 om 22:12

Wat mij opviel is dat MvdP bijna geen enkele keer in de achtervolging moest op Van Aert. Mathieu was een paar keer weg en Van Aert moest dit constant dichten

0
tylerhamilton 2 oktober 2016 om 23:42

Naar mijn idee, was het technische parcour ook zeker in het voordeel van MvdP. Ik ben ook benieuwd wat het straks gaat zijn in de moddercrossen dan kan het wel weer eens een oneman show worden met WvA.

0
Mitch 3 oktober 2016 om 10:42

vd Poel deed hier af en toe meer de deur dicht dan Groenewegen, maar van Aert laat zien dat hij toch iets meer klasse heeft dan Naesen. Zal ook wel een beetje bij de cross horen.

0
Jibi 3 oktober 2016 om 11:05

Gaan van der Poel en van Aert het lastig krijgen zodra Lars Boom weer aan de cross deelneemt?

0
Spinergy 3 oktober 2016 om 11:26

Nee

0
Jibi 3 oktober 2016 om 12:43

Waarom niet?

0
HoofdIsVrij 3 oktober 2016 om 15:03

Boom mist de techniek. Verder zijn Van der Poel en Van Aert ook gewoon grotere talenten dan Boom ooit geweest is.

0
Jibi 3 oktober 2016 om 18:36

Dank je Hoofdisvrij.

Spinergy antwoordt met ‘nee’,maar geeft niet aan waarom. Techniek lijkt me inderdaad ontzettend belangrijk. Ik kan bijna niet begrijpen hoe de veldrijders het klaarkrijgen om snel naar een balk of hindernis te fietsen,om er dan op het laatste moment van de fiets te gaan en er enkele seconden later weer op. Zo zitten er waarschijnlijk heel veel technische kanten aan het veldrijden die je als leek direct niet opvallen.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone