Van der Poel herovert leiderstrui na sterke tijdrit, Affini klokt snelste tijd

donderdag 12 september 2019 om 16:25
Van der Poel herovert leiderstrui na sterke tijdrit, Affini klokt snelste tijd

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel mag morgen weer starten in de groene leiderstrui. De renner van Corendon-Circus begon met twijfels aan de individuele tijdrit van de Tour of Britain, maar de Nederlander wist een uitstekende tijd te klokken. De dagzege ging naar de jonge Italiaan Edoardo Affini, voor Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle.

Na vijf dagen is het razendspannend in de top van het klassement van de Tour of Britain. Dylan Groenewegen, Matteo Trentin, Mathieu van der Poel… Ze droegen allemaal al eens de groene leiderstrui, maar vandaag ging het klassement volledig op de schop. De renners kregen vandaag namelijk een individuele tijdrit van 14,4 kilometer voorgeschoteld, met start en finish in Pershore.

Nederlanders blinken uit 
Het was vooral uitkijken naar de renners met de grote plaat, aangezien het parcours zo goed als vlak was. Ook het aantal bochten viel mee, al werd het aan de randen van het Bredon Hill-natuurreservaat wel even technisch. We moesten even wachten op de favorieten voor de eindzege, maar de strijd om de ritzege beloofde ook bijzonder spannend te worden. En het waren de Nederlanders die zich lieten zien in en rond Pershore.

Zo wist Sebastian Langeveld een uitstekende tijd te klokken na ruim veertien kilometer. De renner van EF Education First wist te finishen na 16:46, waarmee hij enkele honderdsten sneller was dan landgenoot Dylan van Baarle. Tijdritspecialisten als Luke Durbridge, Alex Dowsett en Jos van Emden moesten nog meer tijd prijsgeven, al waren de verschillen bijzonder klein, met uitzondering van een jonge Italiaan.

Mathieu van der Poel op weg naar de leiderstrui – foto: Cor Vos

Affini wint, Van der Poel doet goede zaken 
Het was namelijk Edoardo Affini die een tijd van 16:39 wist te klokken, waarmee hij liefst zeven tellen sneller was dan de twee Nederlanders. De beloftevolle renner van Mitchelton-Scott – die al brons veroverde op het EK tijdrijden in Alkmaar – bleek ook na de finish van groenetruidrager en ploeggenoot Matteo Trentin de snelste tijd te hebben gereden, waardoor hij zijn Australische ploeg een mooie overwinning wist te bezorgen.

Het was echter nog uitkijken naar de strijd tussen de klassementsrenners. Het verschil tussen leider Trentin en eerste uitdager Van der Poel bedroeg slechts drie seconden, wat niet voldoende bleek voor de Italiaanse machtsspurter. De Nederlandse alleskunner bleek aan het eerste tussenpunt al sneller dan de Italiaan en wist zijn tempo vervolgens goed vast te houden. Van der Poel klokte uiteindelijk de zesde tijd.

Edoardo Affini – foto: Cor Vos

Tweestrijd om de eindzege 
De nieuwe leider moest twaalf seconden toegeven op ritwinnaar Affini, maar Trentin was nog eens negen seconden langzamer dan Van der Poel. Hierdoor is het verschil tussen beide kemphanen nu zes seconden. Pavel Sivakov schuift op naar plaats drie, maar de Russische ronderenner moet al 24 seconden goedmaken op Van der Poel. Morgen staat de voorlaatste etappe op het programma naar Burton Dassett Country Park.

Dit artikel delen:

29 Reacties

NCK17 12 september 2019 om 16:27

Hij kan dus ook al tijdrijden! Wat een renner.

Rhohan 12 september 2019 om 16:32

Hij kan gewoon snoeihard rijden, maar volgens mij was dat al jaren bekend. Ik zie er alleen totaal geen specialist in.

FW07 12 september 2019 om 16:27

Niet gewonnen. Diep teleurgesteld.

HoofdIsVrij 12 september 2019 om 16:31

Zit erg mooi op zijn fiets, maar leek op het einde teveel te moeten stoempen. Met wat meer focus op de TT-fiets moet hij dat onderdeel ook kunnen gaan beheersen.

Het zal om de eindoverwinning tussen Trentin en Mathieu gaan met 6 seconden verschil tussen beiden.

Poeksel 12 september 2019 om 16:32

Zoals te verwachten viel: Van der Poel goed maar niet top in tijdrijden. Als ie er serieus werk van maakt kan ie wel top worden.

Angelo Pauwels 12 september 2019 om 16:37

Mathieu zal door zijn explosiviteit goed zijn in korte tijdritten, maar zal volgens mij nooit top zijn in langere tijdritten.

FW07 12 september 2019 om 16:43

Hoezo denk je van niet? Wat heeft Van Aert bijvoorbeeld voor ten opzichte van Van der Poel in het tijdrijden? Behalve dan een topploeg in het (begeleiden/ondersteunen van) tijdrijden natuurlijk.

Wheely 12 september 2019 om 16:47

Zijn veldritten van afgelopen seizoen waren praktisch allemaal tijdritten van een uur.

Franco Ballerini 12 september 2019 om 17:15

@Wheely: ik ben een grote liefhebber van veldrijden, vind het fantastisch dat (oud) crossers als van der Poel, van Aert, Alaphillipe, Teunissen, Trentin, Stybar etc het “ouderwetse” wielrennen op zijn kop zetten, maar bij elke cross zie je dat er af en toe rust wordt gepakt. Dat hoef je in een tijdrit niet te doen.

Pietspeed 12 september 2019 om 17:45

Zou ik ook denken, bijvoorbeeld in vergelijking met Van Aert die een bijzonder grote motor heeft. Beetje ala Cancellara. Anderszins verschilt VDP qua bouw niet zoveel van Dumoulin. Dus als VDP, die kennelijk zeer weinig tt heeft gereden, z’n techniek en houding mss verbetert… tsja. Hij is btw zo’n beetje een vol jaar in meerdere disciplines op het hoogste niveau aant koersen. Een echte graadmeter is deze tt wellicht dus niet.

tendam 12 september 2019 om 17:51

Hij heeft in elk geval een hele mooie tijdrithouding, veel beter dan z'n ploeggenoten wat doet vermoeden dat er meer tijd in is gestoken dan hij aangaf. Qua type renner is hij inderdaad meer van de korte explosieve inspanningen, maar dat is Alaphilippe ook… op een heuvelachtig parcours zal hij vermoedelijk het best tot z'n recht komen, net als Flip.

Wheely 12 september 2019 om 19:48

@Franco
Dat klopt, al denk ik dat met name de kracht van een Van Aert is dat hij in zijn veldritten op de rechte stukken door blijft rammen. Volgens mij is dat de reden dat ze vaak niet meer bij te halen zijn door de rest.

yo-eddy 13 september 2019 om 09:57

Hmmm. van Aert komt zelden dichterbij VdP ook al blijft hij gaan op de vlakke stukken. Op EK ramt VdP van Aert koud uit het wiel op een vlak stuk grasveld …. als Mathieu het wil wordt hij ook op de TT een wereldtopper maar de kans is heel klein dat hij daar veel tijd in wil steken. Keuzes keuzes keuzes …. wat een luxe ;)

de nieuweMerckx 12 september 2019 om 16:46

Eindelijk nog eens een tijdritkanon uit Italië en hij is nog norser dan Malori was.

Franco Ballerini 12 september 2019 om 16:47

Goede tijdrit van Langeveld, van Baarle, en van der Poel. Wat Mathieu betreft: het zou me verbazen als hij de afgelopen jaren meer dan 100km op een tijdritfiets heeft gereden, dus toch weer fenomenaal. Van Emden en Teunissen helaas tegenvallend.

girardengo 12 september 2019 om 17:01

Van der Poel eindigt te midden van de tijdrijders (voor Dowsett, Van Emden en Sivakov). Prima prestatie dus.

thorsen 12 september 2019 om 17:06

Feit van de dag: MvdP heeft (bij de profs) nog nooit een tijdrit gewonnen.

#heftig!

Angelo Pauwels 12 september 2019 om 17:10

Je kunt ook niet in alles dominant zijn. Zo kan Evenepoel ook niet sprinten.

Turtlehead 12 september 2019 om 17:28

Allebei waar. En daarbij past het woord ‘…nog…’.

mackie 12 september 2019 om 17:34

Verwacht dat het morgen beslist wordt in het voordeel van Mvdp. Redelijk zware laatste 40km. Met fnish Heuvel op. Redelijke kans dat Mvdp wint en Trentin geen bonussec pakt.

jp.vanoosterhout 12 september 2019 om 17:42

gewoon een prima tijdrit voor iemand die het niet vaak doet,voor van emden,dowsett,pollitt,sivakov toch erkende tijdrijders !!!

fritzie 12 september 2019 om 18:10

Hij is al eens Nederlands kampioen tijdrijden geweest, bij de nieuwelingen weliswaar maar dan moet je er toch wel iets van kunnen…

thorsen 12 september 2019 om 18:40

Btw, in de afgelopen 4 seizoenen (inclusief deze tijdrit) komt hij niet eens aan 50km. Kwestie van oefening baart kunst denk ik.

Samlambeej 12 september 2019 om 18:54

Sporza meldt geeneens wie de tijdrit gewonnen heeft. Enkel "Van der Poel herovert leiderstrui".

Het ziet er niet uit bij Matje maar zoals gedacht genoeg brute force om zich de top 10 in te stoempen.

Hij respecteert qua kleding en helm wel alle regels van de aerodynamica maar zijn romp zit gewoon te hoog.

Barry Batsbak 12 september 2019 om 20:06

Moest een beetje denken aan Mollema, die zit ook zo lekker te kronkelen. Maar goed, hard ging het wel. Kort achter Langeveld, net voor Van Emden. Volgens mij mag je dan niet klagen.

yo-eddy 12 september 2019 om 21:29

eerste helft vd tijdrit zat hij spatzuiver op zijn fiets

vanSpringel 13 september 2019 om 00:12

Hij mag niet verder naar voren en kan niet verder naar achter op die fiets. Om het stuur verder naar voren te mogen zetten kan dispensatie worden gevraagd en zit ie met een minder hoge rug.

maklukzat 12 september 2019 om 20:49

Netjes zo in de top 10 tussen de specialisten. Zit nogal onrustig op zijn fiets, dus veel zal hij er wel niet op getraind hebben.

yo-eddy 13 september 2019 om 09:59

vermoed dat ook jij de eerste helft vd tijdrit niet heb gezien? Zat echt spatzuiver op zijn fiets. Tweede deel was inderdaad teveel “werken”

Headlines

Materiaalzone

Populair