Van der Poel boekt achtste seizoenszege in Zonhoven

zondag 15 oktober 2017 om 16:08
Van der Poel boekt achtste seizoenszege in Zonhoven

Foto: Orange Pictures - Sportfoto.nl

Mathieu van der Poel heeft in Zonhoven de tweede manche van de Superprestige gewonnen. De Nederlands kampioen ging matig van start, maar uiteindelijk bleek dat hij weer geen tegenstand kende. Wout van Aert en Lars van der Haar mochten mee op het podium.

Van Aert gaat snel van start
Het parcours van Zonhoven, met als pronkstuk de wereldberoemde zandkuil, biedt elk jaar spektakel. Laurens Sweeck had er zin in en pakte uit met een snelle start, maar al snel was het wereldkampioen Wout van Aert die uitpakte met een eerste echte versnelling in de kuil.

De wereldkampioen holde de voorbije weken vaak achter de feiten aan en besloot het dus eens over een andere boeg te gooien. Sweeck haakte zijn wagonnetje aan en ook thuisrijder Quinten Hermans was mee, maar dus geen topfavoriet Mathieu van der Poel. Die had zijn start namelijk gemist.

Van der Poel geeft lik op stuk
Nog geen rondje na was Van der Poel in de achtergrond iedereen voorbijgesneld, en ook naar het leidend drietal toe rijden bleek geen enkel probleem voor het Nederlands toptalent. Na drie rondjes koers kregen we zo vier leiders, die de rest al op een grote achterstand hadden gereden.

Van der Poel wilde de concurrentie geen moment van rust gunnen en schudde meteen aan de boom. Van Aert, die iets te overmoedig van start was gegaan, kon niet meteen een antwoord bieden en zelfs even Hermans laten voorgaan. Tot overmaat van ramp reed hij zich vast in het zand, waardoor het verschil plots twintig seconden was. Een slechte ronde voor de wereldkampioen, met grote gevolgen.

Van der Haar op podium
In de daaropvolgende rondes bleef Van der Poel gewoon zijn tempo rijden, en liep dus niet spectaculair verder weg. Van Aert had inmiddels Hermans en Sweeck losgegooid, maar zag verrassend wel Lars van der Haar dichterbij sluipen. De winnaar van de cross in Ronse had moeite met de razendsnelle start, maar vond na veertig minuten cross wel eindelijk zijn tempo. Ook David van der Poel kwam sterk terug.

Van der Poel bleef, ondanks nog een valpartij, de technische hoogstandjes en sterke passages door het zand opstapelen en kwam dus nooit nog in de problemen. Van Aert vond aan het eind zijn tempo terug en rekende nog af met Van der Haar. David van der Poel werd een knappe vierde.

Superprestige veldrijden 2017-2018
Uitslag manche 2: Zonhoven

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles)
3. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea Lions)
4. flag-nl David van der Poel (Beobank-Corendon)
5. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus)
6. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Fidea Lions)
7. flag-cz Michael Boros (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)
8. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions)
9. flag-be Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)
10. flag-be Diether Sweeck (ERA-Circus)

Kaptheijns boekt twee op twee
Maud Kaptheijns heeft, na de openingsmanche van de Superprestige in Gieten, vandaag ook de tweede SP-cross op haar naam geschreven. Wereldkampioene Sanne Cant werd, ondanks een moeizame start, tweede, voor de Britse Nikki Brammeier.

Dit artikel delen:

64 Reacties

Col du Bramont 16 oktober 2017 om 07:16

Wat je mening ook over veldrijden is, dit was topsport op hoog nivo met wederom de bevestiging dat VDP een klasse apart is , maar dat wisten we eigenlijk al.
VDA probeerde het wel maar tegen deze VDP is geen kruid gewassen.
Jammer van nogal wat zure oprispingen in dit topic. Enige frustratie bij de Vlamingen zal wel een rol spelen zeker nu de Nederlanders op alle fronten het veldrijden zo domineren.

0
52voor11achter 16 oktober 2017 om 08:45

Werd veel uitgepakt in het begin, maar de rest kon inpakken aan het eind.

0
Schollekop 16 oktober 2017 om 08:48

Samen met biathlon is het veldrijden de sport voor mij in de winter. Alleen jammer dat er niet wat meer echte concurrentie is voor vdPoel. Als dat zo doorgaat verliest het toch wel veel van zijn kijkwaarde.

0
delgado 16 oktober 2017 om 09:43

@coldubramont
Over welke zure reacties heb jij het nu weer? Of wil je gewoon een beetje provoceren?

Ik ben Vlaming en geniet met volle teugen van Mathieu. Zie hem liever bezig dan Wout.

0
Jibi 16 oktober 2017 om 10:52

Tijdsverschil in voorbije acht crossen tussen van der Poel en van Aert. (tussen haakjes aangegeven)

Eeklo(20 sec.)
Iowa(2:32)
Waterloo(53 sec.)
Gieten(15 sec.)
Meulebeke(54 sec.)
Ronse(1 sec) Van der Haar-Van der Poel,van Aert.
Kruibeke (22 sec.)
Zonhoven 22 sec.)

Bron: WVcycling.com.

0
leegloper 16 oktober 2017 om 11:10

Mooi rijtje, maar de verschillen vind ik toch niet zo groot als sommige koppen van artikelen doen geloven. Of gaat VDP desnoods harder, als dat nodig is? Hoe vaak is een veldritseizoen zo eenzijdig gestart?

0
schipperaar 16 oktober 2017 om 14:42

@max
De beste manier idd is stoppen, kan je nooit verliezen, zo'n coach kan Wout goed gebruiken. Wat betreft sportief lijken de dames vaak verder dan de mannen en huilen ook wat minder als ze niet winnen.
Heel veel sterkte de komende weken Max en zakdoekjes mag je gerust op 90 graden wassen of heb je daar personeel voor, man, man..

0
tendam 16 oktober 2017 om 15:01

@sooike
Waarom reageer jij altijd zo vijandig? Je lijkt wel een puber, zoals je je tegen iedereen afzet. Onder de artikelen over vrouwenwielrennen op Wielerflits staan doorgaans amper reacties, dus ik neem aan dat ze ook amper gelezen worden. Geniet er vooral van, maar Wielerflits is jou natuurlijk niks verplicht qua verslaggeving.

0
schipperaar 16 oktober 2017 om 15:16

@tendam
Uit merendeel reacties kan je opmaken dat het dames wielrennen nog altijd niet serieus genomen wordt terwijl ze vaak meer voor hun sport doen en over hebben dan de gemiddelde man die zich na de training al liggend op de bank door vrouwlief laat verwennen die net thuis komt van een drukke dag op het werk. Wie is nou die puber?

0
Zjoske 16 oktober 2017 om 16:15

4 dingen die het veldritseizoen devalueren:
– Het herhaaldelijke gezeur van RV en LL over veldrijden an sich. Besteed je tijd ergens anders aan aub.
– Het herhaaldelijke gezeur over dat MvdP naar de weg moet. Laat hem lekker doen waar hij zin in heeft.
– Het herhaaldelijke gezeur over de vrouwen door steeds dezelfde personen. Schijnbaar is er weinig behoefte aan en kiest de redactie hier bewust voor.
– De herhaaldelijke, kinderachtige Nederland-Belgie-strijd (of MvdP-WvA). Echt te droevig voor woorden.

0
schipperaar 16 oktober 2017 om 17:31

@zjoske
Wellicht zou een poll meer duidelijkheid verschaffen(de behoefte lijkt nog nooit gepeild) maar strijden voor gelijkheid heeft niets met zeuren te maken of vind je ook dat ze beter achter het aanrecht blijven?
Laat Vos een keer meerijden en de geringschatting zal subiet over zijn.

0
tendam 16 oktober 2017 om 18:11

@schipperaar
Dat hoef je mij niet te vertellen, beste schipperaar. Ik vind het vrouwenwielrennen leuker om te volgen dan de mannen. Maar ik voel me niet geroepen om een website met commercieel oogmerk te vertellen wat ze wel of niet moeten schrijven. Termen als ‘schandalig’ zijn sowieso belachelijk, als sooike het zo belangrijk vindt begint hij toch zelf een website? Maar dat doet hij niet, want hij is beter in het afzeiken van anderen.

0
Pantani77 16 oktober 2017 om 19:08

@schipperaar: denk dat hij onderweg naar de winkel is want zn zakdoekjes zullen ondertussen wel op zijn ;)

0
Zjoske 17 oktober 2017 om 09:36

@schipperaar
Het aantal reacties onder een topic zegt meestal wel genoeg.
Vos is een klasbak, maar ik heb niet de illusie dat ze top10 kan rijden in een mannenwedstrijd, jij ziet haar denk ik op het podium eindigen.
Je uitstapje naar gelijkheid en het aanrecht reageer ik maar even niet op.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone