Van der Poel boekt achtste seizoenszege in Zonhoven

zondag 15 oktober 2017 om 16:08
Van der Poel boekt achtste seizoenszege in Zonhoven

Foto: Orange Pictures - Sportfoto.nl

Mathieu van der Poel heeft in Zonhoven de tweede manche van de Superprestige gewonnen. De Nederlands kampioen ging matig van start, maar uiteindelijk bleek dat hij weer geen tegenstand kende. Wout van Aert en Lars van der Haar mochten mee op het podium.

Van Aert gaat snel van start
Het parcours van Zonhoven, met als pronkstuk de wereldberoemde zandkuil, biedt elk jaar spektakel. Laurens Sweeck had er zin in en pakte uit met een snelle start, maar al snel was het wereldkampioen Wout van Aert die uitpakte met een eerste echte versnelling in de kuil.

De wereldkampioen holde de voorbije weken vaak achter de feiten aan en besloot het dus eens over een andere boeg te gooien. Sweeck haakte zijn wagonnetje aan en ook thuisrijder Quinten Hermans was mee, maar dus geen topfavoriet Mathieu van der Poel. Die had zijn start namelijk gemist.

Van der Poel geeft lik op stuk
Nog geen rondje na was Van der Poel in de achtergrond iedereen voorbijgesneld, en ook naar het leidend drietal toe rijden bleek geen enkel probleem voor het Nederlands toptalent. Na drie rondjes koers kregen we zo vier leiders, die de rest al op een grote achterstand hadden gereden.

Van der Poel wilde de concurrentie geen moment van rust gunnen en schudde meteen aan de boom. Van Aert, die iets te overmoedig van start was gegaan, kon niet meteen een antwoord bieden en zelfs even Hermans laten voorgaan. Tot overmaat van ramp reed hij zich vast in het zand, waardoor het verschil plots twintig seconden was. Een slechte ronde voor de wereldkampioen, met grote gevolgen.

Van der Haar op podium
In de daaropvolgende rondes bleef Van der Poel gewoon zijn tempo rijden, en liep dus niet spectaculair verder weg. Van Aert had inmiddels Hermans en Sweeck losgegooid, maar zag verrassend wel Lars van der Haar dichterbij sluipen. De winnaar van de cross in Ronse had moeite met de razendsnelle start, maar vond na veertig minuten cross wel eindelijk zijn tempo. Ook David van der Poel kwam sterk terug.

Van der Poel bleef, ondanks nog een valpartij, de technische hoogstandjes en sterke passages door het zand opstapelen en kwam dus nooit nog in de problemen. Van Aert vond aan het eind zijn tempo terug en rekende nog af met Van der Haar. David van der Poel werd een knappe vierde.

Superprestige veldrijden 2017-2018
Uitslag manche 2: Zonhoven

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles)
3. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea Lions)
4. flag-nl David van der Poel (Beobank-Corendon)
5. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus)
6. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Fidea Lions)
7. flag-cz Michael Boros (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)
8. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions)
9. flag-be Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)
10. flag-be Diether Sweeck (ERA-Circus)

Kaptheijns boekt twee op twee
Maud Kaptheijns heeft, na de openingsmanche van de Superprestige in Gieten, vandaag ook de tweede SP-cross op haar naam geschreven. Wereldkampioene Sanne Cant werd, ondanks een moeizame start, tweede, voor de Britse Nikki Brammeier.

Dit artikel delen:

64 Reacties

Kelder is de Man 15 oktober 2017 om 19:41

Sorry hoor, maar hier kan je toch geen voldoening uit halen.. leuk dat ie weer wint, maar zoek ajb de uitdaging op..

0
schipperaar 15 oktober 2017 om 19:49

@rv
Toch geen familie van Brusselmans hoop ik? Mathieu heeft een degelijk zadel, kan best zonder veren natuurlijk.

0
Rondo 15 oktober 2017 om 19:55

Ik vond het een mooie wedstrijd. Zowel bij de vrouwen waar Kapiteins een klasse apart was. Als bij de mannen, MvdP doet het er gemakkelijk uitzien, maar moet er echt wel moeite voor doen. En bijna over het stuur in de kuil. Lars vd Haar ook weer goed. WvA altijd goed, helaas vandaag net niet genoeg.

0
Jibi 15 oktober 2017 om 20:25

Op 16 augustus 2017 voorspelde Liboton in Wielerflits de dominantie van Mathieu van der Poel:
Roland Liboton: “Van der Poel gaat domineren” | WielerFlits
http://www.wielerflits.nl/…/liboton-verwacht-geen-spannende-crosswinter-van-der-poel-gaa...

0
ikbenprocycling 15 oktober 2017 om 20:34

Ik heb dit seizoen nog geen veldcross gekeken. Wf koppensnellen volstaat vooralsnog tot we de donkerste tijd van het jaar ingaan.

0
tendam 15 oktober 2017 om 20:58

Totale dominantie van Nederland in een sport die in Nederland niet eens te zien is… apart hoor.

0
BauenLau 15 oktober 2017 om 21:18

Is het nog ergens terug te zien (in Nederland)?

0
Spruch 15 oktober 2017 om 21:23

Bauenlau
Yep, bij ZiggoSport.

0
Borsje 15 oktober 2017 om 21:26

En via you tube.

0
DeGroteMolen 15 oktober 2017 om 21:30

Niets tegen te beginnen.

0
schipperaar 15 oktober 2017 om 21:55

@jibi
Die kloof gaat Wout nooit meer overbruggen maar wat Liboton voorspelde kon menigeen zien aankomen, die flauwe kul van moe worden van een paar wedstrijdjes in de zomer raakt kant noch wal, juist daardoor lijkt Mathieu al 10% verder dan vorig jaar.

0
sooike 15 oktober 2017 om 21:55

@RV
Jee, een half jaar lang gezever moeten lezen van iemand die geen enkel moment kan genieten van topsport, sfeer en overmacht van één geweldige coureur! Ik begrijp werkelijk niet wat jou er steeds toe aanzet om zo vilein (ken je wel hè, dat woord) en puberaal te reageren. Kijk gewoon niet en bespaar ons je onzin !

0
sooike 15 oktober 2017 om 21:56

@redactie
Schandalig weinig aandacht voor de vrouwenwedstrijd. Jullie willen zo graag de journalist uithangen. Nou , deze ‘discriminatie” is niet alleen lachwekkend maar vooral a-journalistiek!

0
Jibi 15 oktober 2017 om 22:16

@ Schipperaar
Wat ik in Liboton al jaren waardeer is het feit dat hij zijn mening van een bepaald moment uitspreekt. Hij praat nooit iemand naar de mond. Uiteraard kan iedereen er in zijn voorspelling of uitspraken naast zitten; toch hecht ik op mde een of andere manier grote waarde aan de mening van Roland Liboton. Ik zou het van grote waarde vinden als Liboton co-commentator zou zijn bij de VRT. Als je vanaf nu eens bewust gaat letten op het Co-commentaar van Paul Herijgers, dan zul je vaststellen die hij ‘steeds hetzelfde vindt’ als Wuyts. Liboton geeft zijn eigen mening

0
Jibi 15 oktober 2017 om 22:26

@Bauenlau
Je kunt de cross terugzien. Type in You tube. Daarna intypen:Cyclocross Superprestige Zonhoven – Men Elite – Full cross duur: 1:13:18
Veel plezier gewenst.

0
Jibi 15 oktober 2017 om 22:28

@Bauenlau

Je kunt de cross terugkijken via You tube. Type vervolgens in:Cyclocross Superprestige Zonhoven – Men Elite – Full cross.
Veel plezier.

0
schipperaar 15 oktober 2017 om 22:30

@jibi
Aan zijn kennis en vakkundigheid twijfel ik geen moment net als Nys een stylist die hun sport zelf uitvonden en de lat immer hoger legden.
Als commentator veel beter aan te horen dan Maarten, Danny en Kroon die amper resultaten kunnen weerleggen en ook Smeets die graag pronkt met andermans roem.

0
BauenLau 15 oktober 2017 om 23:06

Thanks Spruch, heb het gezien!

0
Max1 15 oktober 2017 om 23:20

Als dit blijft duren zou Van Aert beter een paar weken stoppen met crossen, daarna rustig opbouwen naar de kampioenschappen, de wereldtitel wegkapen voor de neus van VDP en dan vlammen op de weg in maart. Om daarna definitief over te stappen op de weg. Kan VDP de komende twee seizoenen in het veld alleen maar tegen zichzelf rijden. Ik zou nog afwachten tot en met de koppenberg en indien na de koppenberg nog steeds geen zege, dan even stoppen met crossen.

0
Max1 15 oktober 2017 om 23:23

Vrouwenwedstrijd behoeft ook helemaal geen aandacht, vrouwencross stelt sportief nauwelijks iets voor en de dames zijn voor hun niveau enorm overbetaald. Laat vele van die dames op de weg fietsen in een internationaal peloton en ze kunnen niet mee tegen dames die veel minder verdienen dan hen.

0
leegloper 16 oktober 2017 om 00:44

Hoe bijzonder is deze seizoensstart van Van Der Poel? Zijn er in vroegere seizoenen renners zo begonnen met een reeks overwinningen?
Het begint toch echt imposant te worden. En voor RV potsierlijk.

0
Hoebele 16 oktober 2017 om 01:11

Wow echt onder de indruk van de stap die Maud laat zien dit seizoen. Op naar het EK in Tabor!

@Max Een vergelijking die echt nergens op slaat. Laat Max op een fiets rijden en hij wint geen enkele F1 GP.

0
Arema Pro Cycling Team 16 oktober 2017 om 03:16

@Max1;

Lachwekkende en laagdunkende reactie van jou…

0
jan jansen 16 oktober 2017 om 06:49

@Max;
Wat een trieste reacties

0
mus van de maasstad 16 oktober 2017 om 07:11

edit wf: laat onzin achterwege

0

Headlines

Populair

Materiaalzone