Van Baarle reageert op commotie na uitspraken omtrent salbutamol

Van Baarle reageert op commotie na uitspraken omtrent salbutamol
dinsdag 10 juli 2018 om 10:22

Dylan van Baarle heeft op Twitter gereageerd op de commotie die is ontstaan na zijn uitspraken omtrent het gebruik van salbutamol. In het radioprogramma De Perstribune vertelde de Sky-renner een puffer te gebruiken. Niet vanwege astma, maar vanwege het feit dat de longen zwaar worden belast als wielrenner. In een tweet probeert Van Baarle de situatie nu te sussen. “Ze hebben me niet gevraagd of ik inspanningsastma heb. Ik gebruik de inhaler al sinds mijn tiende”, zo laat hij weten.

In het radioprogramma liet Van Baarle weten dat hij het puffertje gebruikt om zijn longcapaciteit te vergroten. “Als wielrenners worden onze longen kapotgemaakt door de inspanningen die we moeten leveren. Ik gebruik het puffertje dan ook om te kunnen ademen”, zegt Van Baarle, die het raar vindt dat er een limiet is op het gebruik van salbutamol.

“Ik ben van mening dat je het middel mag gebruiken, of helemaal niet. Ik vind het vreemd dat er een limiet is. Je gaat er niet harder van rijden”, zo laat de kersvers nationaal kampioen tijdrijden weten. Een storm aan verontwaardigde reacties was het gevolg, zeker gezien de recente geschiedenis van zijn kopman Chris Froome. De Brit werd vorige week na een maandenlang proces vrijgesproken in zijn salbutamol-zaak.

Van Baarle probeert zichzelf door middel van een tweet in een ander daglicht te stellen. “Ze hebben me niet gevraagd of ik astma/inspanningsastma heb. Ik gebruik de inhaler al vanaf mijn tiende, maar dan alleen bij inspanning. Dus inderdaad geen astma maar WEL inspanningsastma. Dankjewel!”, zo laat hij weten.

Dit artikel delen:

76 Reacties

jooprioolpijp 10 juli 2018 om 10:30

oh jee, daar gaan we weer. Uiteraard gebeurt dit alleen bij Sky…

ivodepivo 10 juli 2018 om 10:30

Wordt zo wel ongeloofwaardig dat hele SKY.

Emergo 10 juli 2018 om 10:30

Quel geleuter !

Bertvd 10 juli 2018 om 10:32

“Je gaat er niet harder van rijden”… maar als je het niet gebruikt ga je wel langzamer rijden?

Ik zeg nog maar;

“Salbutamol staat op de lijst van dopingproducten, omdat gebleken is dat het naast de luchtwegverwijdende functie ook een anabole werking heeft”.

bart12 10 juli 2018 om 10:33

Ik snap de commotie ook niet zo goed. Het is geen verboden stof, maar het heeft een limiet… net als caffeine. Gaan we nu ook boos worden op iedereen die koffie drinkt als er 1x iemand gepakt wordt met teveel caffeine in zn bloed?

Grobbel 10 juli 2018 om 10:33

@jooprioolpijp: dat mensen er met gestrekt been en zwaar overtrokken op reageren gebeurt alleen bij Sky bedoel je? Als Van Baarle dit echt al vanaf zijn tiende gebruikt dan blijft er weinig heel van die “alleen bij Sky”-theorie.

moa 10 juli 2018 om 10:34

Wel raar dat Froome dan 17keer meer genomen heeft dan eigenlijk nodig is.

Hoe kan je die ploeg nog serieus nemen. Andere ploegen zullen ook wel de limieten opzoeken. Toch vind ik dat SKY er op alle vlakken de randjes afloopt. En hun communicatie is uiterst arrogant.

SKY waant zich de baas. Goed voorbeeld zijn die tijdritpakken. Hoewel het volgens de letter niet mag, raken ze er mee weg. Lotto wil wat shampoo op de benen wrijven en dat mag dan weer niet…

Pubsted 10 juli 2018 om 10:34

Zou me niks verbazen als het halve peloton dat doet. Ik ben zeker geen fan van Sky, maar ze kennen ook niks meer goed doen daar nu.

ikbenprocycling 10 juli 2018 om 10:36

‘Ik gebruik het puffertje dan ook om te kunnen ademen’

Ergo: Zonder zou hij een stuk langzamer moeten fietsen. Maar niet prestatiebevorderend: wtf ?

Romāns Vainšteins 10 juli 2018 om 10:36

van Baarle is gewoon niet zo snugger.

Puffen vanaf je 10e ? Toen al om inspanningsastma te compenseren ?
Je longen kapot ? Iets minder achterlijk hard fietsen misschien ?
Niet harder van fietsen ? Hoewel het je ademhaling bevordert ?

Zijn opvatting van of WEL of NIET vind ik wel een logische, maar dan staat het ook helemaal los van fantoomastma-bullcrap en is het gewoon precies zoals Tramadol, party tot dat het kan en daarna einde verhaal.

moa 10 juli 2018 om 10:36

@Grobbel

Froome heeft zogezegd ook al zijn hele leven astma. Heb jij al een artikel, interview, foto waarin hierover ook maar iets over gezegd wordt? Staat zelfs niet in zijn autobiografie terwijl er uitgebreid over al zijn andere kwaaltjes wordt gesproken.

ivodepivo 10 juli 2018 om 10:36

“Niet harder van rijden”

Ik denk dat we over pak hem beet tien jaar een algehele consensus is dat salbutamol weldegelijk een sterke voordeel heeft.

In sommige onderzoeken haalt men al aan dat er een significante verschillen is met salbutamol dan zonder, namelijk het vrij maken van glucose, een verbeterde zuurstofopname, en verhoogde vetverbranding, en laat vetzuur oxidatie nou net 21 ATP s ( energie moleculen ) geven ten opzichte van 4 ATP s bij glucose.

En wie weet geeft dit middel wel een mix van beide tegelijkertijd bij inspanning.

Romāns Vainšteins 10 juli 2018 om 10:39

Tuurlijk is die zooi dik prestatiebevorderend, ze nemen het echt niet vanwege het lekkere smaakje hoor.

Timeas 10 juli 2018 om 10:42

Vind dit wel een interessante benadering: http://dopingacademy.org/222-chris-froome-en-salbutamol

ikbenprocycling 10 juli 2018 om 10:44

Lekker hoor, WT-renners. Goede rolmodellen anno 2018 !
De boodschap aan de jeugd is nog steeds: wil je serieus bezig zijn met je wielersport, ga z.s.m. aan de puffer om het uiterste uit je longen te halen. En pleur ook je afval overal de berm in, want elk grammetje telt en natuur is slechts decors.

Natrix maura 10 juli 2018 om 10:45

@moa
Dat Froome “17x meer genomen heeft dan nodig” is iets wat hij dus probeert te nuanceren. Hij beweert niet veel meer dan ‘normaal’ te hebben gebruikt, maar dat door uitdrogingsverschijnselen een hogere concentratie in de urine is ontstaan.

Ik heb geen idee of dat reëel is, of waar, maar van een 17x verhoogde inname kunnen we ook niet klakkeloos uitgaan. Of zijn er beelden waaruit blijkt dat Froome veel vaker dan normaal puft tijdens die Vuelta-etappe?

josi 10 juli 2018 om 10:47
Quote:
Ik gebruik het puffertje dan ook om te kunnen ademen
Quote:
Je gaat er niet harder van rijden

Hij bevestigt hier maar weer eens dat je best kunt rijden zonder te ademen.

ikbenprocycling 10 juli 2018 om 10:50

Ik heb in de jaren Froome maar 1x een pufje zien nemen, in een koers. Weet niet meer welke en wanneer. Tijdens de 80km Giro-solo heb ik m niet zien puffen (*), maar inspanning en klimaat vergden dat toen kennelijk niet (…)

(*) zou wel in beeld zijn gebracht, neem ik aan of is het complot zo erg dat de organisaties die beelden aan de kijker onthouden ?

skylimit 10 juli 2018 om 10:51

Och, van Baarle had het laten rusten, waar maak je je druk om, stelletje “nitwits” van journalisten verdraaien toch alleen je woorden of geven er een eigen draai aan.
Inspanningsastma vermoedelijk meer dan de helft van het wielerpeleton heeft daar last van en gebruik door wat voor. Misschien zouden journalisten dit kunnen onderzoeken, want het schijnt nu dat ze alleen bij SKY aan de salbutmol en puffers zitten…

Wheely 10 juli 2018 om 10:51

Je kunt ook stellen dat Van Baarle enige openheid van zaken geeft hier. Ja, wielrenners gebruiken puffertjes en zien dat zelf als iets onschuldigs. Nee, het is geen epo, ja het is grijs gebied. Nee, het mag geen verrassing zijn. Ja, binnenkort is het verleden tijd en pakken ze weer iets nieuws.

horsm 10 juli 2018 om 10:52

Sorry hoor, maar in een wereld van bloedtransfusies en groeihormonen vind ik wat pufjes van een inhaler, toegestaan door medisch attest, echt peanuts. Tuurlijk, het helpt. Maar ik fiets ook sneller na twee koppen koffie.

Het probleem zit hem in bloedmanipulatie en in de voorbereiding in malle manieren om gewicht te verliezen. Niet in Salbutamol.

Pubsted 10 juli 2018 om 10:52
Quote van josi:
Hij bevestigt hier maar weer eens dat je best kunt rijden zonder te ademen.

Het zou op zich wel interessant zijn als het verboden wordt. Ik verwacht dan veel meer inzinkingen vanwege ademhalingsproblemen. Het algehele niveau zal ook omlaag gaan verwacht ik, want in principe kunnen er minder zware inspanningen geleverd worden door een hoop renners.

VerstandOpNul 10 juli 2018 om 10:54

Heel apart.. een jochie van 10 medicijnen geven zonder noodzaak? Ik geloof er niks van..

UrbanSteel 10 juli 2018 om 10:54

@Natrix maura

Quote:
Hij beweert niet veel meer dan ‘normaal’ te hebben gebruikt, maar dat door uitdrogingsverschijnselen een hogere concentratie in de urine is

Is Froome daar zelf achter gekomen en dus medisch onderlegd , of heeft in opdracht van de Sky-leiding daar een leger advocaten met ingehuurde medische specialisten 9 maanden aan mogen werken ?

Lars 10 juli 2018 om 10:57

Je gaat er inderdaad niet harder van fietsen, maar wel langzamer als je het niet gebruikt. Oftewel: je fysieke gestel en conditie zijn prima in orde, maar door de vernauwing van de luchtwegen krijg je niet genoeg zuurstof om ‘jezelf’ optimaal te benutten. Iemand zonder inspanningsastma kan dit wel. Probeer je niet gewoon de parameters recht te zetten met Salbutamol? (P.S. Even buiten die hoge waardes van Froome dan. Bij zoveel pufjes zou de gemiddelde astma-patiënt allang flauwgevallen zijn.)

Headlines

Materiaalzone

Populair