Van Avermaet: “Vertrek Oss bij BMC is een groot verlies”

dinsdag 2 januari 2018 om 18:47
Van Avermaet: “Vertrek Oss bij BMC is een groot verlies”

foto: Sirotti

Voor Greg Van Avermaet is het vertrek van Daniel Oss een flinke aderlating voor BMC. “Daniel was er altijd en hij was een loyale ploeggenoot, te allen tijde”, zei de Belg tegen Cyclingnews.


Van Avermaet heeft mooie woorden over voor de Italiaan, op wie hij altijd kon steunen. “Het vertrek van Oss is een groot verlies. Het beste voorbeeld was Parijs-Roubaix in 2017. Hij had een heel groot aandeel in mijn overwinning. Het is altijd zwaar om iemand te zien vertrekken, maar ik begrijp zijn positie volledig.”

Oss verruilde deze winter de Amerikaanse ploeg voor BORA-hansgrohe waar hij wordt herenigd met Peter Sagan. De Italiaan en de Slowaak reden vier jaar lang in dienst van Liquigas-Cannondale samen hun wedstrijden, tot Oss in 2012 besloot over te stappen naar BMC. “Je kan Peter met niemand vergelijken, als persoon of als atleet. We hebben de afgelopen honderd jaar niet iemand als hem gezien. Als ik een idool wil of iemand die mij vertegenwoordigt, dan zou het Peter zijn. Hij is de belangrijkste reden voor mijn overstap”, stopte Oss de reden voor zijn transfer naar de Duitse WorldTour-ploeg niet onder stoelen of banken.

Roelandts
BMC trok Jürgen Roelandts aan als vervanger voor de Italiaan. De Belg stond in het verleden al eens op het podium van Milaan-San Remo (2016) en de Ronde van Vlaanderen (2013). Van Avermaet en Roelandts kennen elkaar nog van hun periode bij Omega Pharma-Lotto en Silence-Lotto en zullen samen optrekken tijdens de voorjaarsklassiekers.

“We probeerden enkele nieuwe renners aan te trekken en ik denk dat dat aardig is gelukt”, zei Van Avermaet. “Dat was belangrijk omdat we de plek van Daniel moesten invullen. Ik vond het belangrijk dat we een ervaren renner aantrokken. Jurgen kent het parcours, hij is een Belg en heeft ervaring. Het is goed voor hem dat hij weg is uit het systeem van Lotto. Frisse lucht is goed voor hem en ik denk dat hij het hier goed gaat doen.”

Dit artikel delen:

14 Reacties

Titaantje 2 januari 2018 om 19:10

Roelandts lijkt me een upgrade tov Oss, zolang hij bereid is om zich weg te cijferen / volgens de ploegentactiek te rijden.

0
Raafje 2 januari 2018 om 19:29

Lijkt me toch wel pijnlijk voor Greg om z’n vaste luitenant naar z’n grootste rivaal te zien vertrekken, zeker omdat Oss gezegd heeft ‘Sagan is de belangrijkste reden…’

0
theking 2 januari 2018 om 19:39

Roelandts lijkt me een downgrade tov Oss.

0
Arry1337 2 januari 2018 om 19:43

“Jurgen kent het parcours, hij is een Belg en heeft ervaring.”
Wat is de toegevoegde waarde van het ‘Belg zijn’ in deze context?
Of zou hij in zijn achterhoofd bedoelen dat de communicatie tussenbeide makkelijker zal verlopen dan met andere renners?

0
Geflitst 2 januari 2018 om 19:51

@arry1337
Geen idee waar hij woont, maar misschien zijn de Vlaamse heuvels al jarenlang zijn trainingsgebied.

0
joowii 2 januari 2018 om 20:01

"Het is goed voor hem dat hij weg is uit het systeem van Lotto."
Zo zo…

0
moa 2 januari 2018 om 21:03

Oss gaat voor het geld dat Bora klaar had om de luitenant van grootste rivaal Sagan binnen te halen. Mooi gezegd van Greg. Moest BMC deze stoot uithalen stond Sagan al lang weer nukkig in een hoekje.

Roelandts is toch een veel beter renner dan Oss. Hij kan podium rijden in klassiekers, spurten aantrekken,…

@arry
Voordeel is toch duidelijk samen trainen op Vlaamse wegen.

0
poeskescherens 2 januari 2018 om 21:39

@the king
Podium rvv en milaan san remo plus vijfde plek op een wk is toch niet niks. Dat als knecht hebben is geen downgrade eerder een upgrade.

0
Titaantje 2 januari 2018 om 21:50

Roelandts zou zefs nog een “Nuyens rol” kunnen vertolken. Dat is dan weer niet in het voordeel van Greg z’n persoonlijke gewin, maar wel voor BMC als hij zo zeges pakt. Oss was daar niet goed genoeg voor.

0
G99prblms 2 januari 2018 om 21:51

@moa Sagan leunt niet zo zwaar op iemand om zo’n stunt uberhaupt uit te kunnen halen. Zijn ploeggenoten zijn meestal al weg zodra de uitzending van Sporza start.

0
Samlambeej 2 januari 2018 om 22:02

Valt allemaal wel in te komen. Voor GVA: Oss of Roelandts? Het gevoel is dat Oss de trouwe knecht is terwijl Roelandts het statuut vn kopman kreeg. Intrinsiek moeten ze ongeveer gelijk zijn. Roel. is sneller en reedt vaker mee in de finale v grote koersen. In de Ronde zal hij vóór Greg rijden maar in een MSR zal hij naast Greg staan. Voor Sagan daarentegen is de winst wel een ferm tov vorig jaar. Burghart is een tank maar na 180km gassen is de benzine op.

0
Mark 3 januari 2018 om 00:24

Oss > Roelandts. Oss kan eigenlijk ook alles wel (afgezien van het hooggebergte): sprinten, sprint aantrekken, hardrijden, tijdrijden, kasseien rijden, heuvels rijden op de macht, zich opofferen voor een ander, terugvechten na gelost te zijn, op kop rijden naar 250+ km koers, etc. Zelf winnen is het enige echte waar hij echt moeite mee heeft, te weinig eerzucht.

0
Prima Facie 3 januari 2018 om 11:23

Ik zie Oss ook als betere knecht dan Roelandts. Puur kijkend naar de uitslagen is Roelandts een verbetering, maar als je naar de koers kijkt, zie je Oss regelmatig al vroeg in de wedstrijd aanvallen, gaten dichtrijden en andere stoere dingen doen die je veel andere renners in die fases van de koers niet ziet doen. Roelandts is berekender, glipt mee, vertrouwt op zijn sprint, rijdt zuinig. Lijkt altijd aan zijn eigen belang te denken. WK van 2016 natuurlijk daargelaten, dat was groots.

0
moa 3 januari 2018 om 11:58

@G99prblms
Hij rekent wel op andere teams. Nu heeft ie zelf een mannetje dat een eind mee zou moeten kunnen. Dat zijn ploeggenoten meestal al weg zijn komt idd door hun kwaliteit, een rechtstreeks gevolg van de hoge wedde van Sagan, er schiet niet veel budget meer over.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone