Van Aert moet passen voor Hoogerheide

Van Aert moet passen voor Hoogerheide

foto: Jos Kafoe (archief)

donderdag 19 januari 2017 om 17:15

Wout van Aert kan vanwege zijn knieblessure niet deelnemen aan de laatste Wereldbeker-cross van het seizoen. In Hoogerheide zal Mathieu van der Poel dus waarschijnlijk de enige hoofdrolspeler zijn in de generale repetitie voor het WK Veldrijden een week later.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!
Rust met oog op WK
Eerder deze week moest de regerend wereldkampioen ook al een geplande trainingsstage annuleren. Van Aert heeft problemen met zijn knieschijf. De harde vliezen bovenop zijn knieschijf wrijven abnormaal tegen het onderliggende bot, waardoor deze blijvend beschadigd kunnen raken. “Ik wil gezien de ernst van de situatie geen risico nemen en hoop dat enkele dagen rust soelaas zullen brengen,” citeerde persbureau Belga de crosser eerder deze week. Tegenover Sporza zegt hij donderdagmiddag: “Het WK komt voorlopig niet in gevaar, maar de tijd tikt natuurlijk.”

Dit artikel delen:

33 Reacties

Max1 19 januari 2017 om 21:39

Ik vrees er een beetje voor, voor het WK. Gelukkig heeft hij al het Belgisch Kampioenschap en de Wereldbeker. Ook de DVV trofee heeft hij een grote voorsprong.

0
sooike 19 januari 2017 om 22:02

De Grote Prijs Adri van der Poel is nu voor veel Vlaamse supporters geen doel meer. Door de afzegging van Wout hebben de Vlamingen geen enkele reden om getuige te zijn van de triomftocht van Matthieu. Het wegblijven van vele honderden Vlamingen is een forse financiële strop voor de organisatie en dus lacht Niels Albert alsnog in zijn vuistje. Zo neemt onze Vlaamse “janker” alsnog revanche op de familie Van der Poel. Immers, de wereldbeker was al binnen en waarom zou de kas van de GP Van der Poel gespekt moeten worden? De wraak van Matthieu zal zoet maar overtuigend zijn, volgende week op het Van der Poel-parkoers in Luxemburg !

0
Thijs E 19 januari 2017 om 23:24

Alles om maar de de rol van underdog te kunnen claimen. Verliest hij dan ligt het aan zijn zware blessure, wint hij, dan is hij een superheld*

*Als voorbereiding op het WK moet je niet nadenken, maar polariseren.

0
DeGroteMolen 20 januari 2017 om 00:16

Hopelijk kan Wout meedoen, zonder ‘ forceren’ . Of het verschil maakt voor de uitslag is de vraag.

0
AndriesW 20 januari 2017 om 01:46

@mus van de maasstad
De fiets van Hesjedal kwam niet volledig tot stilstand. De beelden zijn vertraagd en geven daardoor een valse indruk van het tijdsverloop. Het been dat nog vastzat aan de fiets tilt het enigszins op en geeft daardoor een verminderde wrijving voor de fiets en het achterwiel met het wegdek. De fiets bevat mede daardoor logischerwijs nog veel bewegingsenergie op het moment dat het aan de schoen van de sneller vertragende want over het asfalt schurende Hesjedal begint te trekken. De fiets klikt los, het draaipunt verschuift naar voorwiel en stuur, de remming van het asfalt neemt toe maar wordt tijdelijk meer dan opgeheven door de weggevallen remming van Hesjedals lichaam.
Daarbij is de bewegingssnelheid ook nog eens vertekend doordat de cameramotor in die laatste fase pas echt nadert en de richting van het achterwiel door het nieuwe draaipunt verschuift van de diepte naar de breedte van het beeld.

De vraagtekens rondom de situatie met Van Aert kwamen ook door verkeerd gebruik van beeldmateriaal. De beeldkwaliteit van het filmpje was laag, terwijl een later geplaatste uitlegvideo van betere kwaliteit de simpele oorzaak van de plotselinge wieldraaiing liet zien.

On topic: ik gun Van Aert een mooi WK en hoop dat hij Van der Poel uitstekend partij kan bieden en dat de beste van de dag mag winnen.

0
nederbelg 20 januari 2017 om 08:11

@alsjewint @andries
Bedankt, helder allebei.

0
felixdepelix 20 januari 2017 om 08:19

https://youtu.be/gQv0_ypKEP4
In dit filmpje (wat overigens waardeloos is) hebben ze een demonstratie van het draaien van een fiets om zijn as nadat hij MET DE HAND moment (draaiing) heeft gekregen. Overduidelijk heeft hesjedal’s wiel een veel grotere snelheid dan de fiets in dit voorbeeld; logisch dus dat hesjedal’s fiets langer blijft draaien.
Een effect dat vergelijkbaar is met ‘sparren’ met een scooter: als het achterwiel de grond raakt, ontstaat er een moment t.ov. de draai-as (in dat geval de plek waar je de scooter vasthoudt).

0
bloemist 20 januari 2017 om 08:40

Sooike,
Mathieu Van Der Poel heeft vele Vlaamse supporters, en die gaan zeker naar Hoogerheide afzakken. Het is natuurlijk jammer dat Wout en Toon er niet kunnen bij zijn, maar een demonstratie van Mathieu daar is ook niets mis mee. Veldrijden mag dan beperkt Internationaal zijn, voor Nederland en Vlaanderen is het genieten week na week in de donkere winter tijd. Aan Wout een goed herstel en bezorg ons samen met Mathieu en de rest een spannende namiddag volgende week in Luxemburg , of thuis van achter de stoof buis.

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone