Vakoč schiet raak in Brabantse Pijl

Vakoč schiet raak in Brabantse Pijl

foto: Sirotti (archief)

woensdag 13 april 2016 om 17:26

Petr Vakoč heeft de Brabantse Pijl 2016 op zijn palmares bijgeschreven. De 23-jarige Tsjech van Etixx-Quick-Step was na de laatste beklimming van de Schavei in Overijse de betere van Enrico Gasparotto en Tony Gallopin. Maurits Lammertink was op plek zeven de beste Nederlander.

Vroege vlucht met Duits kampioen
Vrij snel na de officiële start vertrokken er vier renners vanuit het peloton. Ex-Ronde van Lombardije-winnaar Oliver Zaugg (IAM Cycling), Duits kampioen Emanuel Buchmann (Bora-Argon 18), Sergey Nikolaev (Gazprom-RusVelo) en Alberto Cecchin (Roth) vormden de vlucht van de dag. De maximale voorsprong van de vier was vijf en een halve minuut, maar met 26 hellingen op de rolllen vandaag was hun poging gedoemd om te mislukken. Orica-GreenEDGE (Michael Matthews) en Lotto Soudal (Tony Gallopin en Tim Wellens) menden het peloton.

Sterk nummer van De Vries en Oomen
We maken een sprongetje in de wedstrijd. Op de drie plaatselijke rondes rond Overijse losten de koplopers om beurten. Van achteruit kwam er een aantal mannen oversteken. Onder meer Daryl Impey (Orica-GreenEDGE), Sean De Bie (Lotto Soudal), Pieter Serry (Etixx-Quick-Step) en het BMC-duo Dylan Teuns en Loïc Vliegen toonden zich bedrijvig in deze fase van de koers. Op de tweede beklimming van de met kasseien belegde Hertstraat trok Berden de Vries (Roompot-Oranje Peloton) stevig door. Hij kreeg Sondre Holst Enger (IAM Cycling) met zich mee. Kort daarna maakte de 20-jarige Sam Oomen (Giant-Alpecin) in z’n dooie eentje de oversteek.

Alaphilippe en Wellens ten aanval
Cannondale nam het heft in handen in het peloton, in dienst van Tom-Jelte Slagter. Zij riepen vervolgens alle vluchters een halt toe. Op de IJskelderlaan trokken Tim Wellens (Lotto Soudal) en Julian Alaphilippe vervolgens ten aanval, net voor het ingaan van de slotronde. Ze pakten direct een bonus van zo’n vijftien seconden. In het verbrokkelde peloton knapte Impey in dienst van Matthews het vuile werk op. De 24-jarige Belg en de één jaar jongere Fransman konden het vooraan goed met elkaar vinden en draaiden goed rond. Op elf kilometer van het einde was hun avontuur echter ten einde.

Spannende slotfase
Kort na het terugbrengen van Alaphilippe en Wellens, trok Pieter Weening met een gigantisch mes ten aanval. Achter hem probeerden verschillende renners de sprong naar onze landgenoot te wagen, maar geen enkel individu slaagde in die missie. Onder aanvoering van de ProContinentale teams Bardiani-CSF een CCC Sprandi Polkowice, werden alle tegenaanvallen teniet gedaan en werd ook Weening teruggepakt. Op de IJskelderlaan regende het vervolgens aanvallen, maar pas in de afzink reed er een vijftal weg. Zij hielden het vol tot op de Schavei en mochten onderling het duel voor de dagzege uitvechten. Vakoč was vervolgens ribbedebie.

Dit artikel delen:

45 Reacties

gavirialaphilippe 13 april 2016 om 17:26

Wauw Vakoc en Alaphilippe, die gaan het doen voor Etixx in de Ardennen!

StonedCamel 13 april 2016 om 17:28

Roompot (Lammertink?) was 7e volgens mij.

krypton 13 april 2016 om 17:28

Vakoc sterk, ook mooie 7e plek van Lammertink.

LyndaLid 13 april 2016 om 17:28

Knappe zege, de sluwste én sterkste, dat zie je niet vaak.

Orica kan maar beter hopen dat ze zondag een sterkere ploeg hebben… Gerrans erbij, maar die rijdt voor zichzelf. Simon is geblesseerd, dus dan moet het van Adam en Albasini komen?

Dayer Quintana 13 april 2016 om 17:29

Wat een supertalent ! Samen met Alaphelippe zit Etixx heel goed in dit werk. Lammertink plekje beter dan vorig jaar.

Lennimator 13 april 2016 om 17:30

Tsjechen zijn sowieso slim weet ik uit eigen ervaring. Schaken en IJshockey op school.

Tuubke 13 april 2016 om 17:31

Knap gereden van die jongen, slim en sterk. Wat een ongelooflijke spierbonk trouwens.

vanuit de kantlijn 13 april 2016 om 17:32

Vakoc die is ook vertrokken, pffff wat een renner. In de Strade vond ik ‘m al zo cool rijden….

AJBS 13 april 2016 om 17:33

Pfioew, die Vakoc wordt een KANJER.

TaDo 13 april 2016 om 17:33

Oef, knap sterke jongen die Vakoç. Al veel gewonnen dit jaar.
Wat betreft de NL’ers: Lammertink na een blessure op tijd in vorm, Slagter naar behoren (maar kwam duidelijk tekort op de echte kleppers) en Dumoulin na een traininsblok prima in orde.

Vic413 13 april 2016 om 17:35

Etixx heel sterk, zeker als je bedenkt dat daar ook nog eens ene Dan Martin bij komt.

Rikkert 13 april 2016 om 17:35

Ik dacht al waarom springt Dumoulin niet mee op het laatst hij zat er vlak achter namelijk. Achteraf blijkt dat hij toch niet goed genoeg was. Wel goed gereden van Lammertink en Weening!

Daan° 13 april 2016 om 17:35

Geweldige wedstrijd!! Tom Dumoulin gaat er ook staan in de klassiekers, waarschijnlijk het best in Luik. Pieter Weening ook lekker gereden! Lammertink weer knap in de top 10, Roompot sterk gereden. Hele mooie wedstrijd met een sterke, goede en leuke winnaar!

Kwiat 13 april 2016 om 17:36

Verschroeiende uithaal. Slim gekoerst. En dan die Alaphillipe, zo goed met weinig wedstrijden in de benen.

Matthews nog niet helemaal in orde.

Ciclismo92 13 april 2016 om 17:37

@Daan

Dumoulin rijdt volgens mij alleen de Amstel.

Switchfoot 13 april 2016 om 17:37

@Daan
Helaas zal hij alleen de Amstel rijden

TaDo 13 april 2016 om 17:37

@Daan Tom rijdt alleen nog de Amstel Gold, aangezien hij de Ronde van Romandië als voorbereiding rijdt op de Giro. Dat is zijn prioriteit en past voor oa LBL omdat dit niet in zijn voorbereiding past.

Prima Facie 13 april 2016 om 17:38

Dumoulin uitstekend. Slagter zwak. Een halve poging.

Juice 13 april 2016 om 17:38

Dumoulin rijdt geen Luik en Waalse Pijl, alleen de AGR van de komende klassiekers.

xistnc 13 april 2016 om 17:42

Dumoulin goed op de terugweg na ziekte, maar 'uitstekend' en soortgelijke kwalificaties lijken me overdreven. Hij liet zich wat vroeg in de finale zien en dat was ook niet meer dan een halve poging. Zat hij er nog bij in de eerste groep achter de winnaar?

denistel 13 april 2016 om 17:43

zeer knappe zege zeg.mooie koers ook veel aanvallen.uitslagen zullen wel
weer lang duren.na de top 10 dan terwijl de namen mee liepen bij de klok.
als ik nu op de officieele website kijk zie je alleen de uitslag van vorig jaar
kan allemaal veel sneller toch.

Daan° 13 april 2016 om 17:44

Ow, was ik helemaal vergeten @Tado en @Juice.

Dumoulin is geloof ik als 23ste geëindigd, en xistnc: ik was gewoon enthousiast dat ik Tom Dumoulin weer zag rijden voorop haha.

Sam Oomen ook sterk!

LaurentJalabert 13 april 2016 om 17:51

Volgens mij hebben mensen een andere wedstrijd zitten kijken. Dumoulin uitstekend en Oomen super. Die kwamen in dit magere deelnemersveld gewoon tekort. Hetgeen ook logisch is aangezien dit dumoulin z’n eerste wedstrijd weer is en Oomen nog jong is. Alaphilippe en Wellens sterke vluchtpoging, Weening ook! Voor de rest veel losse flodders totdat het groepje Vakoc ging. Die Gasparotto zat overal bij trouwens!

tendam 13 april 2016 om 17:54

Dat was indrukwekkend van Vakoc, en Alaphilippe heeft er ook een lekkere training van gemaakt. Lammertink goed, Slagter en Dumoulin matig.

Midfieldgeneral 13 april 2016 om 17:59

Vakoc & Alaphilippe. Hoewel EQS een van de rijkste teams is, toont dit toch nog altijd aan dat ze vooral uitblinken in het aantrekken en opleiden van jong talent ipv. het aantrekken van dure renners die zich reeds bewezen hebben.

  • 1
  • 2

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair