Vakoč schiet raak in Brabantse Pijl

Vakoč schiet raak in Brabantse Pijl

foto: Sirotti (archief)

woensdag 13 april 2016 om 17:26

Petr Vakoč heeft de Brabantse Pijl 2016 op zijn palmares bijgeschreven. De 23-jarige Tsjech van Etixx-Quick-Step was na de laatste beklimming van de Schavei in Overijse de betere van Enrico Gasparotto en Tony Gallopin. Maurits Lammertink was op plek zeven de beste Nederlander.

Vroege vlucht met Duits kampioen
Vrij snel na de officiële start vertrokken er vier renners vanuit het peloton. Ex-Ronde van Lombardije-winnaar Oliver Zaugg (IAM Cycling), Duits kampioen Emanuel Buchmann (Bora-Argon 18), Sergey Nikolaev (Gazprom-RusVelo) en Alberto Cecchin (Roth) vormden de vlucht van de dag. De maximale voorsprong van de vier was vijf en een halve minuut, maar met 26 hellingen op de rolllen vandaag was hun poging gedoemd om te mislukken. Orica-GreenEDGE (Michael Matthews) en Lotto Soudal (Tony Gallopin en Tim Wellens) menden het peloton.

Sterk nummer van De Vries en Oomen
We maken een sprongetje in de wedstrijd. Op de drie plaatselijke rondes rond Overijse losten de koplopers om beurten. Van achteruit kwam er een aantal mannen oversteken. Onder meer Daryl Impey (Orica-GreenEDGE), Sean De Bie (Lotto Soudal), Pieter Serry (Etixx-Quick-Step) en het BMC-duo Dylan Teuns en Loïc Vliegen toonden zich bedrijvig in deze fase van de koers. Op de tweede beklimming van de met kasseien belegde Hertstraat trok Berden de Vries (Roompot-Oranje Peloton) stevig door. Hij kreeg Sondre Holst Enger (IAM Cycling) met zich mee. Kort daarna maakte de 20-jarige Sam Oomen (Giant-Alpecin) in z’n dooie eentje de oversteek.

Alaphilippe en Wellens ten aanval
Cannondale nam het heft in handen in het peloton, in dienst van Tom-Jelte Slagter. Zij riepen vervolgens alle vluchters een halt toe. Op de IJskelderlaan trokken Tim Wellens (Lotto Soudal) en Julian Alaphilippe vervolgens ten aanval, net voor het ingaan van de slotronde. Ze pakten direct een bonus van zo’n vijftien seconden. In het verbrokkelde peloton knapte Impey in dienst van Matthews het vuile werk op. De 24-jarige Belg en de één jaar jongere Fransman konden het vooraan goed met elkaar vinden en draaiden goed rond. Op elf kilometer van het einde was hun avontuur echter ten einde.

Spannende slotfase
Kort na het terugbrengen van Alaphilippe en Wellens, trok Pieter Weening met een gigantisch mes ten aanval. Achter hem probeerden verschillende renners de sprong naar onze landgenoot te wagen, maar geen enkel individu slaagde in die missie. Onder aanvoering van de ProContinentale teams Bardiani-CSF een CCC Sprandi Polkowice, werden alle tegenaanvallen teniet gedaan en werd ook Weening teruggepakt. Op de IJskelderlaan regende het vervolgens aanvallen, maar pas in de afzink reed er een vijftal weg. Zij hielden het vol tot op de Schavei en mochten onderling het duel voor de dagzege uitvechten. Vakoč was vervolgens ribbedebie.

Dit artikel delen:

45 Reacties

Romāns Vainšteins 13 april 2016 om 18:00

Goede koers van de Belgische ploegen, zet dat voort !

LutsenkoFan 13 april 2016 om 18:00

Dit was nog best een mooie koers, weinig man over en dat zie ik niet vaak in deze Brabantse Pijl. Overigens viel Ben Hermans mij wel tegen, ik weet niet of die ziek is geweest of geblesseerd.

jan jansen 13 april 2016 om 18:01

Dumoulin goed en Oomen super.

debarreman 13 april 2016 om 18:06

leuke finale, goede winnaar, zegt m.i. helemaal niets over de komende WT-koersen.

HoofdIsVrij 13 april 2016 om 18:07

Hele mooie koers gezien met veel aanvallen en nieuwe namen op kop. Komende Waalse klassiekers waarschijnlijk wel weer het massasprint heuvelop scenario. Dan wordt er toch een stuk gecontroleerder gekoerst met sterkere teams/renners en grotere belangen.

Wim Kruithof 13 april 2016 om 18:09

Dat Alaphilippe een sterk eindschot heeft wist ik, dat ‘ie getalenteerd is natuurlijk ook, maar dat hij zich in de finale zo afbeult voor Vakoc vind ik echt prijzenswaardig. Hij hield de kopgroep vooraan maar gooide daarmee zijn eigen kans weg. Hulde.

off… morgen volgt een mooie rit in regio Nord-Pas-de-Calais, de GP de Denain, het sprintersbal waar Bouhanni en Démare er al jaren de show stelen. Verschijnt er een volgtopic?

ettixlidel 13 april 2016 om 18:23

een nieuw tommeke

md_73 13 april 2016 om 18:25

Ik zag dat Dumoulin, toen hij er vlak achter zat gewoon liet lopen en geen echte poging deed om nog te volgen, dus ik denk eerder dat het een kwestie van niet willen dan van niet kunnen was, heeft zich ook niet bemoeid met de sprint van het groepje erachter/

Vakoc mooie winnaar en duidelijk de sterkste van de kopgroep, Gallopin tikje tegenvallend dat hij Gasparotto niet kon volgen.

Hopelijk rijden ze zondag ook zo, dat is de manier om de kansen van Matthews te verkleinen.

vanuit de kantlijn 13 april 2016 om 18:30

@Lutsenko die Hermans heeft zwaar in de lappenmand gezeten….

biazzi 13 april 2016 om 19:06

Zei het al 2 dagen vakoc!!!!

Striga 13 april 2016 om 19:16

Wat een beest die Vakoc, lijkt wel een bodybuilder op een fiets.

AkkaBoyD 13 april 2016 om 19:20

Je gunt Weening ook wel weer een overwinning, elke koers waarin hij rijdt trekt hij ten aanval! Al met al leuke koers gezien met veel aanvallen, hopelijk ook in de andere klassiekers zo’n chaos!

slice 13 april 2016 om 19:29

@Wim Kruithof, exact mijn gedachten! Ik dacht heel even: waarom rijdt hij zo idioot hard door met iedereen in zn wiel, totdat ik besefte dat Vakoc een ander truitje aan had… Maar was mooi om te zien dat hij zich helemaal kapot reed voor zn ploegmaat, klasse!

riksagan 13 april 2016 om 19:55

@ lutsenkofan , BEN HERMANS heeft zware rugproblemen gehad.

Vibeman 13 april 2016 om 20:12

Fantastische baas die Vakoc, hij gaat zondag voor de dubbel op de Cauberg!

Ivanoviclover 13 april 2016 om 20:43

@Lutsenkofan

Vandaag staat er in GVA (niet Greg maar de krant) een heel artikel over de lijdensweg van Hermans na zijn wervelbreuken vorige zomer en het volkomen amateuristische optreden van de BMC dokters. Dat die jongen nog op een fiets wil/durft kruipen…

Jans Koerts 13 april 2016 om 21:41

Ik zie Gerts ook weer in de uitslag!! Na P-R nu ook deze pittige rit! Er wordt niet kinderachtig met deze renner omgegaan bij BMC??

Boum05 13 april 2016 om 22:07

Optimistisch over het optreden van Tom Dumoulin, was soms weer aanwezig
aan het ” front”
Hij zal nog een sprong in zijn conditie moeten maken.
Sam Oomen jammer dat zijn inspanning achteraf voor niks is geweest.
Vakoc geweldig , wie zondag voor hem is op Cauberg zal de AGR. winnen,
wat een talent.
Conclusie voor de Nederlandse deelnemers vandaag, niemand zal zondag meedoen voor de overwinning.

F e r o x 13 april 2016 om 22:21

LyndaLid: Wat zei je? Lelijk en niet selectief parcours met Matthews als zekere winnaar. Hmm…

Wim Kruithof 13 april 2016 om 23:33

slice, inderdaad. Maakt dat ik hem een volgende zege alleen maar meer gun. Klasbak en zo kon ik hem nog niet.

  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair