Geen WK in Zwitserland, UCI zoekt alternatief in Europa

woensdag 12 augustus 2020 om 16:16
Geen WK in Zwitserland, UCI zoekt alternatief in Europa

foto: Cor Vos (archief)

Breaking

Het WK wielrennen 2020 gaat niet door in Aigle en Martigny. Dat heeft de Zwitserse organisatie van Aigle en Martigny bevestigd in een perscommuniqué. De UCI laat weten aan een alternatief te werken in dezelfde periode, tussen 20 en 27 september.

Update 15.28 uur – ‘UCI denkt aan afgeslankt WK’

De UCI gaat mogelijk flink snijden in het programma van het WK wielrennen. Het ziet er vanwege de huidige corona-ontwikkelingen niet naar uit dat de Zwitserse overheid grote evenementen met publiek toe gaat staan, waardoor de wielerunie met de handen in het haar zit.

Het WK uitstellen naar 2021 is geen optie, liet UCI-president David Lappartient eerder al weten. Een plan-B zou er niet zijn. Vooralsnog is er nog geen beslissing genomen over de mondiale strijd van eind september, maar enkele wielerbonden hebben al gezegd geen (jeugd)selecties te sturen vanwege de huidige reisbeperkingen. De verwachting is dat ook een groot aantal andere landen problemen zal hebben om selecties af te vaardigen.

Afgeslankt WK
Volgens Italiaanse media denkt de UCI daarom aan een light-versie van het WK, waarbij alleen de elite-mannen en de elite-vrouwen in actie komen. Er werd gesuggereerd dat het wereldkampioenschap dan verplaatst wordt naar Italië, maar volgens Tuttobiciweb is daar weinig animo voor.

De mogelijk afgeslankte versie van het WK zou ook in Zwitserland georganiseerd worden op het huidige parcours. Grotendeels achter gesloten deuren en dus zo veel mogelijk zonder toeschouwers.

Een definitieve beslissing van de Zwitserse overheid wordt snel verwacht, waarna de lokale organisatie van het WK met de UCI om tafel gaat om de eventuele alternatieven te bespreken. (Woensdag 12 augustus, 15.28 uur)


Update 15.44 uur – Zwitserse evenementen hebben vergunning nodig

De Zwitserse federale overheid heeft beslist om pas na 1 oktober weer evenementen met meer dan 1.000 bezoekers toe te laten. Die evenementen moeten eerst goedgekeurd worden door de kanton waarin het georganiseerd wordt. Vanaf 2 september zijn evenementen met minder dan 1.000 bezoekers wel toegestaan, mits zij zich aan diverse veiligheidsmaatregelen houden. Na een toetsing is een vergunning nodig.

De autoriteiten van het betreffende kanton kunnen zelf een vergunning verbieden als de gezondheidssituatie omtrent het coronavirus het niet toelaat. Wat voor gevolgen dit heeft voor het WK is nog niet bekend. De organisatie kan een vergunning aanvragen, maar de vraag is of het kanton Vaud daar mee instemt. (Woensdag 12 augustus, 15.44 uur)


Update 15.52 uur – Publieke omroep Zwitserland: WK afgelast

De Franstalige publieke omroep van Zwitserland (RTS) meldt dat het WK wielrennen dit jaar niet doorgaat. Na de uitspraak van de federale overheid om tot oktober geen evenementen met meer dan 1.000 toeschouwers toe te laten, kan een streep door de mondiale titelstrijd. De UCI heeft nog niet gereageerd op het nieuws. (Woensdag 12 augustus, 15.52 uur)


Update 16.16 uur – Definitief geen WK in Zwitserland

Het WK wielrennen gaat definitief niet door. De organisatie vindt het na de besluiten van de federale overheid niet te doen om een internationaal evenement te organiseren. Over een periode van acht dagen waren elf wedstrijden uitgetekend. De organisatie noemt de beperkingen om social distancing toe te passen en de toeschouwersstroom te reguleren een ‘onoverkomelijk obstakel’.

“We zijn verdrietig en teleurgesteld”, reageren Grégory Devaud en Alexandre Debons van het organisatiecomité. “We hebben hier bijna twee jaar hard aan gewerkt om een prachtig evenement neer te zetten op een uitzonderlijk parcours. Ondanks de beperkingen zijn we doorgegaan uit passie voor het WK wielrennen en de sportieve strijd, maar ook voor de mooie landschappen van onze kantons.”

“We zijn ons ervan bewust dat de nationale en mondiale gezondheidssituatie de nodige voorzorgsmaatregelen vereist en we hechten ook waarde aan iedereen die door het coronavirus getroffen is”, klinkt het.


Update 16.34 uur – UCI werkt aan alternatief WK eind september

De UCI heeft ook naar buiten gebracht dat het WK wielrennen dit jaar niet in Zwitserland georganiseerd gaat worden. De internationale wielerunie laat wel meteen weten het WK niet af te willen schrijven: er wordt gewerkt aan een alternatief.

Gezien de status van het WK wielrennen wil de UCI het evenement dit jaar toch organiseren. Er wordt gezocht naar een organiserende stad in Europa, waar een reeks wielerwedstrijden georganiseerd kan worden in de periode 20-27 september op een gelijkaardig parcours als in Aigle en Martigny.

Een heuvelachtig of bergachtige omgeving dus. Daarmee hoopt de UCI tegemoet te komen aan de renners die een doel hadden gemaakt van het WK. De wielerunie houdt wel een slag om de arm of alle categorieën verreden gaan worden. “Het kan gaan om alle, of enkele van de geplande wedstrijden”, klinkt het.

Uiterlijk 1 september wil de UCI een knoop doorgehakt hebben over het alternatieve WK.

Dit artikel delen:

53 Reacties

Hollow Knight 12 augustus 2020 om 15:37

Nooit meer een WK aan Zwitserland geven. Wat een farce.

Lance4eva 12 augustus 2020 om 15:51

Niet best nee.

Natte spons 12 augustus 2020 om 15:52

Gelukkig luistert de UCI naar RV.

Wheely 12 augustus 2020 om 15:59

Ja dat is hun orakel.

Fred Postma 12 augustus 2020 om 16:03

edit wf: niet doen

James Highsand 12 augustus 2020 om 18:53

Wat een afgrijselijk smakeloze reactie, Fred. Je hebt, ook gezien eerdere reacties, kennelijk een bloedhekel aan Zwitsers. En dan probeer je ook nog komisch te doen. Beneden alle peil! Denk eens aan die goedwillende Zwitsers die al maanden bezig waren met de voorbereiding. Ik heb met die mensen te doen. Zij wilden het zeker wel door laten gaan, maar de centrale overheid heeft ze gedwarsboomd.

Merlinappa 12 augustus 2020 om 16:04

Verstandige keuze denk ik. Er zullen geen mensen sterven door afgelasting van het WK. Omgekeerd loop je natuurlijk meer risico.

hartstikkebedankt 12 augustus 2020 om 16:07

Er gaan best veel koersen door. Het WK is natuurlijk één van de belangrijkste koersen van het jaar, dat is dan wel jammer.

Coureurs du Courage 12 augustus 2020 om 16:24

Goede beslissing lijkt me. Lekker iedereen de Tour uitrijden.

Fred Postma 12 augustus 2020 om 16:29

Als ik het communiqué lees dan zou er wel toestemming zijn voor wk met allerlei beperkende maatregelen.
Waarom niet zo organiseren.
Geld hoeft niet het probleem te zijn .
Dat is altijd wel ergens te vinden.

CechRepublic 12 augustus 2020 om 16:44

Als dat zo is, is het raar om het niet door te laten gaan in zo’n steenrijk land als Zwitserland. Maar dat zeg ik zonder enige kennis van die eventuele beperkingen.

pirazzi 12 augustus 2020 om 16:32

Dan is van Avermaet niet de enige die zijn trui een jaar langer mag dragen. Of op zijn gouden fiets rijden, een trui voor Olympisch kampioen is er niet.

CechRepublic 12 augustus 2020 om 16:34

Niet geheel onverwacht, maar wel jammer (vooral om dat Evenepoel nu een jaar moet wachten om zijn dik verdiende WK titel te veroveren ;)).

De mensen die hier boven los gaan over de Zwitsers kunnen beter even nadenken over hoe goed doordacht hun reacties zijn.

Fred Postma 12 augustus 2020 om 16:37

Zeer goed doordacht. organiseren zonder publiek en rap een beetje.

Merlinappa 12 augustus 2020 om 16:42

Fred, als jij daar een goed waterdicht plan voor hebt raad ik je aan om zsm contact op te nemen met de UCI.

Fred Postma 12 augustus 2020 om 16:45

Ergens in Frankrijk. Met publieksbeperkingen. Komt goed

Limal 12 augustus 2020 om 16:46

Fred, als je reacties toch zo weldoordacht zijn, waarom weet je dan niet dat het kanton waar het WK ging plaatsvinden katholiek is? :p

CechRepublic 12 augustus 2020 om 16:47

De enige religie is Zwitserland is geld toch? Oh en goud natuurlijk.

Fred Postma 12 augustus 2020 om 16:48

De bondsraad is in meerderheid calvinistisch. De hele sfeer daar is calvinistisch. Die katholieken daar zijn calvinistische katholieken. Slecht volk.
Vleesch noch visch

Limal 12 augustus 2020 om 16:55

Ik heb zelf jaren in Zwitserland gewoond en ben die überverfoeilijke Zwitsers nooit tegengekomen. Ik veronderstel dat ik héél véél geluk heb gehad, vele jaren lang, want het kan toch niet dat Fredje fout is…

Fred Postma 12 augustus 2020 om 17:33

Ja of niet goed opgelet misschien, vaak is het ook zo dat je als je ergens lang bent bepaalde eigenaardigheden je niet meer opvallen.

Limal 12 augustus 2020 om 17:37

Vertel ons, Fred, wat is jou persoonlijke ervaring die het ware verderfelijke karakter van alle Zwitsers heeft blootgelegd?

CechRepublic 12 augustus 2020 om 17:55

edit wf: tot ziens

Limal 12 augustus 2020 om 18:13

Antwoord eens op mijn vraag, Fred: welke ervaring heb je zelf gehad met Zwitsers dat je er zo een negatief beeld van hebt?

Fred Postma 12 augustus 2020 om 18:16

Bevoorbeeld je koopt voor een kilo emmenthaler. Blijkt dat er voor 500 gram aan gaten in zit. Hoe kun je ze ooit weer vertrouwen?

Limal 12 augustus 2020 om 18:36

Ach Fredje, het is ondertussen voor iedereen duidelijk dat je maar wat zit te klagen zonder reden.

Krul 13 augustus 2020 om 08:12

Het trol niveau van fred is ongekend. 500 gram aan gaten in kaas. Ik zal hem onthouden.

leor 16 12 augustus 2020 om 16:39

“door het coronavirus getrokken”

Zal wellicht wel ‘getroffen’ zijn, alhoewel heel de corona-hoax inderdaad wel flink bij de haren ‘getrokken’ is. Hopelijk gaan gezond verstand en logica vroeg of laat toch weer de bovenhand krijgen en kunnen we al deze absurde en belachelijke covid-maatregelen achter ons laten.

Merlinappa 12 augustus 2020 om 16:43

Vertel, hoe is het een hoax?

CechRepublic 12 augustus 2020 om 16:46

@Merlinappa Als alle toeschouwers gewoon een aluhoedje zou dragen zou dat hele niet bestaande virus geen enkele schade opleveren. Echt hoor.

Fred Postma 12 augustus 2020 om 16:53

Hou toch eens op over dat virus.
Hoe meer je erover praat hoe groter de kans dat je ziek wordt.

leor 16 12 augustus 2020 om 16:54

@Merlinappa

Men wil ons om een of andere reden doen geloven dat Covid-19 een zeer dodelijke en besmettelijke ziekte is. Maar dat lijkt vooralsnog nergens op gebaseerd. Uit angst voor het onbekende neemt men toch draconische en totaal buiten-proportionele maatregelen, zoals bijvoorbeeld een algemeen mondmaskerplicht of het verbod om familie/vrienden te zien.

Merlinappa 12 augustus 2020 om 17:26

Maar er is helemaal geen algemene mondmaskerplicht of een verbod om je familie te zien.

leor 16 12 augustus 2020 om 17:43

Misschien in Nederland niet, maar in steeds meer stukken hier in Vlaanderen wel.

CechRepublic 12 augustus 2020 om 17:59

@leor16 Je kan nog best een discussie voeren over de gekozen maatregelen om Covid te bestrijden. Ontkennen dat Covid dodelijk kan zijn is echter:
a.) onthutsend dom;
2). nog onthutsender onwetend;
iii). een fraai staaltje kop in het zand steken; de
IV). all of the above.

leor 16 13 augustus 2020 om 09:30

@CechRepublic,

Het is hoogst uitzonderlijk, wellicht onmogelijk dat iemand omwille van Covid-19 op intensieve zorgen belandt, laat staan er van sterft. Wat we wel zien is dat mensen die al een onderliggend probleem hebben (kanker, auto-immuunziekte, obesitas, rokers, … ), door dit coronavirus een laatste duwtje richting 'uitgang' krijgen. Vandaar ook dat we de laatste weken een ondersterfte kunnen constateren. Veel mensen zijn nu enkele weken/maanden vroeger gestorven dan voorzien. Maar voor alle duidelijkheid stierven ze niet 'aan' Covid-19, maar 'met' Covid-19.

Ik wil hierbij nog even toevoegen, dat ik dat wél degelijk jammer vind voor die mensen en hun vrienden en familie, maar een leven is nu eenmaal eindig en dat lijkt men tegenwoordig te vergeten. Als jij morgen onder een bus loopt, is dat toch ook geen reden om al het openbaar vervoer plat te leggen?

rvb 12 augustus 2020 om 16:50

Zwitserland denkt toch alleen maar aan wintersporten, dat begint 1 oktober. De UCI moet wegwezen daar, Zwitsers hebben niks met wielrennen.

Fred Postma 12 augustus 2020 om 16:55

Ja ik vindt dat wij nu onze gehele nationale ski ploeg terug moeten trekken van alle in Zwitserland te houden skiwedstrijden deze winter.
Inclusief onze toppers !

skylimit 12 augustus 2020 om 17:01

Ufff…kunnen ze iedereen met angst voor dit virus dat zich als een slak verspreidt niet alvast inenten met het vaccin in Rusland ? Dan kunnen andere mensen weer een normaler leven leiden en van de vrijheden genieten die ooit verworven zijn.
Wat een farce wordt dit virus nu.

HoofdIsVrij 12 augustus 2020 om 17:18

Lapland als locatie lijkt mij wel wat.

Wheely 12 augustus 2020 om 17:31

Prachtig, kunnen ze een mooie final lap neerleggen.

Limal 12 augustus 2020 om 18:07

Ba dum tss!! :D

Schone 12 augustus 2020 om 17:21

Mag wel bij mij rondom het huis!

Max01 12 augustus 2020 om 17:36

Lange Frans en zijn volgers zijn ook op wielerflits actief zo te zien. Prima beslissing in deze fase van de pandemie. Tijd zat voor een plan B

Bob 12 augustus 2020 om 19:16

Ardennen!

go1707 12 augustus 2020 om 20:25

Take it home, Flanders, Belgium.

FDJ 12 augustus 2020 om 20:52

De Nordschleife op de Nürburgring. Perfect een WK Coronaproof te organiseren.

assen 12 augustus 2020 om 21:13

Zelfde parcours?
Jammer, geen rondje Texel dus. :-(

Het parcours in Assen valt helaas ook af.

Domestique 12 augustus 2020 om 22:19

La France? Toch ook alweer 20 jaar geleden dat daar een WK werd georganiseerd…

het oude wielrennen 12 augustus 2020 om 23:18

Slovenië?

Fred Postma 13 augustus 2020 om 01:11

Ja goed id , dan maakt Roglic daar zijn hoofddoel van en kan hij in de tour mooi voor Tom rijden. Iedereen blij.

Hangelos 13 augustus 2020 om 00:55

Japan doen? Weinig Covid daar en een generale voor de OS volgend jaar…

Jean Dumas 13 augustus 2020 om 06:43

Veel goede suggesties hierboven, zoals Ardennen en Nürburgring, maar het is een speciaal jaar. Waarom niet het EK omvormen tot WK?

Headlines

Materiaalzone

Populair