UCI dreigt met uitsluiting voor WK voor veldrijders die Wereldbekers overslaan
foto: Cor Vos
zondag 12 november 2023 om 19:30

UCI dreigt met uitsluiting voor WK voor veldrijders die Wereldbekers overslaan

De afwezigheid van Thibau Nys in de Wereldbeker Dendermonde heeft tot woede geleid bij de UCI. Voorzitter David Lappartient vindt namelijk dat deelname aan de UCI Wereldbeker verplicht moet worden, anders dreigt hij met uitsluiting voor de volgende wereldbekermanche én voor het WK veldrijden.

Sinds de jongste Nys afgelopen week bepaalde dat hij wél de Superprestige Niel zou rijden en niet de Wereldbeker Dendermonde, is de discussie over de kalender van de Wereldbeker weer opgelaaid. “Als de Wereldbeker als een speeltje wordt gezien, dan zitten we met een probleem”, zei UCI-topman Peter Van den Abeele al.

Daar doet UCI-voorzitter Lappartient nog een schepje bovenop bij DirectVélo. “Nys heeft een slecht resultaat behaald op het EK veldrijden en zegt dat hij moe is, maar waarom zou je zaterdag in Niel gaan rijden? Als je moe bent, rijd je niet. Nu is Thibau Nys iemand die het veldrijden nodig heeft, maar hij is niet de enige die Wereldbekers buiten beschouwing laat.”

“Wat de Verenigde Staten betreft, kan ik dat begrijpen”, stelt de Fransman. “Die verplaatsing voor slechts een wedstrijd, dat werkt verlammend. We moeten daarom een combinatie creëren met ook Canada. En voor Val di Sole moeten we er ook voor zorgen dat er een andere cross in de buurt is.”

Het toenemend aantal afzeggingen van crossers voor de Wereldbekers is een doorn in het oog voor Lappartient, die zelfs een drastische regelwijziging voor zich ziet. “Als een crosser de voorkeur geeft aan een nationale wedstrijd terwijl er een Wereldbeker is, dan rijdt hij de volgende Wereldbeker ook niet en dus ook het WK veldrijden niet”, dreigt de UCI-voorzitter. “De Wereldbeker is geen competitie waar je kan kiezen wat je wil rijden. Iedereen moet gewoon meedoen.”

In de laatste WielerFlits Podcast ging het uitgebreid over de kritiek op de Wereldbeker, vanaf 36.25 minuut.


RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
70 Reacties
Sorteer op:
12 november 2023 09:52
Dit lijkt me de slechtst mogelijk denkbare reactie die de UCI kan geven. Kijk eens in de spiegel en denk mee met de renners.
  12 november 2023 12:23
  Inderdaad een nogal bizarre reactie op de afwezigheid van een renner die ook Niel had moeten overslaan, gezien zijn 27e plaats. Is duidelijk toe aan rust.

  Nys is de kop van jut, terwijl het echte probleem natuurlijk gewoon is dat de toppers, bij zowel de mannen als de vrouwen, maar een deel van het seizoen rijden. Dat is een situatie die voorlopig niet meer zal veranderen, zeker aangezien de grootste talenten bij zowel de mannen (Pidcock, Nys) als de vrouwen (Van Empel, Van Anrooij, Pieterse, Backstedt) ook in andere disciplines toppers in spé zijn. Dus als je wil dat de echte beste veldrijders meestrijden voor het klassement van de wereldbeker, zul je dat klassement moeten beperken tot de anderhalve maand van Kerstperiode tot het WK.

  Zo niet, dan moet je het wellicht meer als wedstrijden op zich zien. Dan doet het er ook niet toe wie er aanwezig is, aangezien de status van de wedstrijd zelf genoeg prestige aan de winnaar verleent. Stel nou dat de Belgische subtoppers (Iserbyt, Sweeck, Van Thourenhout) net als Van der Haar Dublin overslaan en het wordt daar een strijd tussen Mason, Orts Lloret, Nieuwenhuis, VandenPutte en Kuhn. Wat gaat er dan verloren? Zou juist fantastisch zijn. Of zoveel Belgen slaan Waterloo over dat daar een Amerikaan top 5 rijdt en meerderen de top 10 halen. Zou ook alleen maar een goede zaak zijn. Een Italiaanse die in Val di Sole wint; Fransen op het podium in Troyes of Flamanville, enzovoort, enzovoort. Het zal de lokale aandacht alleen maar ten goede komen.

  Laat dat idee van een klassement toch schieten. Hoeft niet te worden afgeschaft, maar benadruk het minder. Te beginnen door die lelijke leiderstrui te schrappen.
12 november 2023 09:55
Kennelijk is Lappartient vergeten dat renners niet zelf kunnen beslissen of ze deelnemen aan een WB-cross. Het zijn de nationale bonden die de deelnemers bepalen. Dus Lappartient moet eerst maar eens het formaat van de wereldbeker wijzigen.
  13 november 2023 05:53
  Want? De top-50 heeft toch startrecht met een max van 14 (??) Per land.
12 november 2023 10:14
Sommige mensen leven nu eenmaal in de waan dat topsport om bestuurders draait en niet om de sporters en het publiek. En die mensen zijn helaas ook vaak bestuurders. Niet zo moeilijk te bedenken hoe dat komt, maar ergens vraag je je toch af hoe het in godsnaam mogelijk is.
  12 november 2023 10:22
  Er bestaan interessante wetenschappelijke studies over de invloed van macht/geld op iemands inlevingsvermogen en daaraan gekoppeld gedrag. Lappartient bewijst hiervan een mooie 'case study' te zijn.
  12 november 2023 12:36
  Interessant, limal. Welke database en zoektermen gebruik je daarbij?
  12 november 2023 12:58
  Omdat mensen die het echt voor de sport doen, en daarom functies opnemen, niet aan 'politiek' doen en dus niet naar boven geraken? Of ze haken af omdat het een heel spel is waar je nergens echt geraakt.
12 november 2023 09:46
Nou, dat wordt dan een WK zonder MvdP, Van Aert en Pidcock elk jaar. Mooi plan, David.
  12 november 2023 09:51
  Denk dat hij daar nog over heeft nagedacht toen hij dit riep….. oh ja Shit das waar ook . En nu?
  12 november 2023 09:52
  Nog niet bedoel ik
  12 november 2023 11:14
  Nou ja, strikt genomen heeft hij het hier over renners die een wereldbeker overslaan, maar dat weekend wel een veldrit rijden. De renners die je noemt geven, in de periode dat ze rijden, de wereldbekers juist prioriteit (omdat ze de punten hard nodig hebben voor hun startpositie op het WK).
  12 november 2023 11:26
  Leuk! Een complete idioot die de UCI bestuurd. Ik haal de popcorn even
  12 november 2023 12:30
  Tuurlijk niet. Voor Matje en andere Pidcocks worden de regels desnoods zo verbogen, dat er voordeel qua startrij ontstaat. Zulke regelgeving gaat prima samen, de UCI kan dat.
  12 november 2023 20:22
  Precies @xistnc. Tis net de voetballerij. Blatter, Platini en nu die İnfantino. Alles voor het geld (lees de wereldbeker, want UCİ organisatie)
  12 november 2023 22:25
  Van Aert rijdt sowieso al het WK niet - uit schrik om weeral tweede te worden - dus op dat vlak maakt het weinig verschil.
12 november 2023 10:05
Wie is hier schuldig aan.

Jaren geleden was veldrijden een leuke regionale sport met een internationaal tintje. Folklore dat precies groot genoeg gegroeid was. Een wereldbekerklassement, een WK en wat op zichzelf staande crossen. Toen kreeg je luchtfietsers en mondialisering.
  13 november 2023 05:54
  Toen kreeg je Nys, Wellens en de VerVlaamsing van de cross. Buitenlandse organisaties als Wetzikon, Gieten etc uit de Superprestige en X2O- trofee gewerkt.
12 november 2023 11:29
Elke vorm van startplicht is onnozel en per definitie een voortvloeisel uit onkunde.
  12 november 2023 22:32
  WT- ploegen op de weg zijn toch ook verplicht om in WT-wedstrijden van start te gaan of heb ik het verkeerd? Ook onnozel? PS: niet dat ik hiermee het idee Lappartient geweldig vind.
12 november 2023 09:53
Wat een domme, domme reactie. Nu alle toonaangevende renners even de wereldbeker boycotten en je hebt een WK zonder waarde. En zo devalueert het veldrijden verder.
  12 november 2023 11:18
  Verder? Is het veldrijden aan het devalueren dan? Lijkt me juist prestigieuzer dan ooit, nu met dank aan Van der Poel, Van Aert en Pidcock ook bij de mannen de toppers van het veld in meerdere wielerdisciplines tot de wereldtop behoren.
  13 november 2023 05:52
  Voor de bühne wel Oblomov. Maar veldrijden is alleen echt interessant qua niveau als MvdP, WvA en Pidcock mee doen.
12 november 2023 10:16
Dit is natuurlijk ontzettend dom om te roepen. Een loos dreigement dat ook geen enkel probleem dat er wel is gaat oplossen. Daarbij de landen bepalen zelf wie ze opstellen voor een WB niet de UCI. UCI laat zijn brevet van onvermogen weer eens goed zien.
  12 november 2023 20:36
  Zo is dat.
  Geen zin in een wereldbekermanche?
  Even naar de bondscoach bellen met de vraag om je niet te selecteren.
12 november 2023 10:38
Hahahaha! Wat?
Als ze dit echt serieus gaan doen, dan wordt het kiezen tussen een boycot of starten en in de eerste ronde uitstappen met een kuchje of zo. Of nog andere opties om dit soort onzin te omzeilen.

En inderdaad, hoe zit dat dan met de G3?

Hahahaha, wat een ondoordachte reactie. “How to destroy a sport, for dummies”.
12 november 2023 11:02
Is dit dezelfde UCI die afgelopen wk besliste dat, om mountainbike te promoten, dat toppers can de weg gemakkelijker mee moeten kunnen doen en verder vooraan moeten kunnen starten.
12 november 2023 10:14
En weer trekt de UCI haar WB voor tov andere crossen, want de kritiek is immers dat het te druk is en de keuze zou in het vervolg dan moeten zijn dat men de andere crossen laat lopen ipv wereldbekers. Ik voorzie echt dat volgend seizoen de WBs nog meer punten opleveren en nog betere datums hebben. En je een x aantal moet rijden om aan de nks en het ek mee te mogen doen. Wellicht nog een WB leiderstrui
12 november 2023 11:44
Wat een idioot die Lappartient! Sinds wanneer gaat de UCI over de programma's van de renners en de selecties van de nationale bonden? Gaat hij straks ook Pogacar. Roglic en Vingegaard dwingen in alle WT wedstrijden te starten?

Hoe komt het toch dat dit soort hersenloze figuren altijd op machtsposities terechtkomen en dan spontaan NOG dommer worden dan ze al waren?
12 november 2023 12:53
Wat een onzin weer van Lappartient, die man is echt geen zegen voor de wielersport maar helaas is er niemand anders die kandidaat was. Bij het mtb'en geven ze doodleuk betere startplaatsen aan renners die niet full-time mtb'en, idem bij het WK gravel, en willen ze dat een jonge renner als Nys alles rijdt wat ZIJ willen en niet wat goed is voor hemzelf. Gaan ze dan ook Van Aert en Van der Poel niet meer laten deelnemen aan het WK of is dat 'anders'? Consequent is Lappartient sowieso nooit dus het kan wel natuurlijk...
12 november 2023 13:22
Is echt gewoon een kinderachtige reactie. Komt precies uit de mond van een kleuter.
12 november 2023 13:25
Hier heeft voorzitter David Lappartient wel heel goed over nagedacht, alleen niet zo heel lang.
12 november 2023 13:26
Uitsluiting op het WK voor renners die een wereldbekercross overslaan. Laat me niet lachen.
Van de Poel, Van Aert en Pidcock zijn er dan ook sowieso al niet bij. Is dat wat David Lappartient wil. Ik denk het niet.
Overigens, met hoeveel deelnemers denkt hij dan te starten?
Ha, ha, weer zo'n UCI standpunt wat nergens op slaat.
Wie wordt er wereldkampioen. Doe eens een gok. Lucas Molin uit zweden bijvoorbeeld.
Daar zit toch niemand op te wachten. Nee, meneer David Lapparttient, ga eens in gesprek met de renners i.p.v achter de bureautafel interessant te doen en iets onbenulligs te bedenken.
12 november 2023 11:57
Het idiote is dat dit soort figuren nb verkozen zijn de belangen van de renners, de sport te dienen, maar het tegendeel is juist het geval. Lijkt wel of Lappartient met zo'n statement hier bewust over heeft nagedacht want zulke nonsens verzint niemand. Hoe help ik zo snel mogelijk de cross omzeep.
12 november 2023 12:34
Het zou prettig zijn als de UCI bekijkt hoe de sport beter kan worden, niet hoe ze er ze zoveel mogelijk aan kunnen verdienen
12 november 2023 13:04
Lekker met z’n allen het wk boycotten en een alternatief wk organiseren. Wat een idioot die man. Wanneer komt een maximum aan het aantal termijn dat een bobo op z’n stoel kan blijven zitten? Het is duidelijk tijd voor vervanging.
De arrogantie dat de UCI bepaalt dat de WB belangrijker is dat bv de superprestige is stuitend.
Logisch trouwens dat wanneer een crosser besluit om een bepaald weekend maar 1 cross te rijden, hij kijkt naar welke parcours het beste ligt.
  12 november 2023 22:37
  WK boycotten? Daarmee zet je de mensen van Tabor in de zak. Zou ik niet doen, die hebben niets te maken met de fratsen van Mr. Lappartient.
12 november 2023 10:26
UCI gonna UCI. What else is new.
12 november 2023 12:44
Het is de hoogste tijd dat de ploegen heel die Wereldbeker boycotten en dus geen enkele wedstrijd meer rijden. Die Wereldbeker moet terug naar hoe het er vijf jaar geleden uitzag. Deze onzin moet stoppen.
12 november 2023 13:46
Wat een farce. Niet eens aan zelf reflectie doen vanuit de UCI. Blijkbaar mogen de renners alleen maar marionetten zijn die moeten dansen zoals de UCI zegt. Laat de hele UCI oprotten uit het veldrijden en leg de belangen weer volledig bij de organisaties neer, die krijgen het wel voor elkaar (+tv rechten) en hebben tenminste hart voor de zaak
  12 november 2023 13:50
  Veldrijden moet je niet meer aan klassmenten binden. Te veel gedoe en keuzes . Gewoon lekker elke koers op zichzelf met een wat-de-gek-er-voor-geeft FINISH geld (starten doen ze maar gratis) en kijken wat er gebeurt.
12 november 2023 17:49
Al sinds de wereldbeker is "opgewaardeerd" met extra wedstrijden is hier gedoe over. En terecht. Al vanaf dat deze plannen bekend werden is er door zon beetje alle ploegleiders en renners tegen geageerd omdat het niet inpasbaar is en het ten koste gaat van andere (losse), mooie wedstrijden. Zonde, ook hier draait het enkel en alleen om de poen.
12 november 2023 10:36
Ik hoop dat als "tegenprestatie" alle toppers verstek laten gaan bij de eerstvolgende wereldbekerwedstrijd.

De UCI beseft blijkbaar niet dat ze zelf hard bezig zijn om het veldrijden kapot te maken. En dat uit eigenbelang en zelfverrijking. Maar blijkbaar kunnen ze van dat geld prima champagneflessen kopen, maar waren de spiegels voor zelfreflectie wat duur.
  12 november 2023 11:26
  Je wordt op je wenken bediend, want op Van Empel na laten alle toppers vandaag verstek gaan.

  Edit: Van Empel doet ook niet mee. Dus bij zowel de mannen als vrouwen rijden de G3 niet. Je zou bijna denken dat ze hier meelezen.
  12 november 2023 22:42
  Boycotten is een slecht idee. Organisatoren, sponsers, enz. betalen dan het gelag. Lappartient zal hopelijk snel kalmeren zodat in alle rust kan gepraat worden naar volgend seizoen toe.
12 november 2023 11:28
De grootste UCI machtswellusteling was Hein Verbruggen en dat was een Nederlander. Het heeft in dit geval met bestuurders te maken en niet met de nationaliteit.

Reacties zijn gesloten.