Trainer Wout van Aert: “Tirreno-Adriatico was zo zwaar, dat was geen opbouwweek”

dinsdag 6 april 2021 om 16:31
Trainer Wout van Aert: “Tirreno-Adriatico was zo zwaar, dat was geen opbouwweek”

foto: Cor Vos

Trainer Marc Lamberts heeft geen spijt van de voorbereidingen die hij met Wout van Aert uitgestippeld heeft richting de klassiekers. Na de zesde plek van Van Aert in de Ronde van Vlaanderen zegt Lamberts wel dat Tirreno-Adriatico zijn weerslag heeft gehad op de kopman. “Door dat klassement te verdedigen, was het voor Wout nog zwaarder dan voor de rest”, zegt hij.

“Wout was de op twee na beste in koers en dat is plots niet meer voldoende. Ik vond Wout zeer goed, maar hij stootte op zijn limieten”, aldus Lamberts in Het Nieuwsblad over de Ronde van Van Aert. “Ergens moet het eens stoppen. Het was een loodzware wedstrijd. Bovendien stootte ook Van der Poel op zijn limiet, maar twintig kilometer later dan Wout.”

De trainer vindt het achteraf makkelijk praten om te zeggen dat zijn voorbereiding niet ideaal was. “Fysiologie is geen exacte wetenschap. Ik sta nog steeds achter het traject dat we hebben uitgetekend. Met de gegevens die ik had na het WK cross, zou ik nu opnieuw precies hetzelfde doen: drie weken hoogtestage in februari”, vindt Lamberts.

‘Ik ben ervan overtuigd dat Wout zondag zijn beste niveau haalde van dit jaar’ – foto: Cor Vos

‘Als we het geweten hadden, had hij misschien beter Parijs-Nice gereden’
“Achteraf kon het beter. Zijn januarimaand was qua training niet optimaal. Ik had dat liever anders gezien. Wout ook, maar of dat het procentje verschil maakt? Dat durf ik niet te beweren”, legt hij uit. “Ten tweede: Tirreno-Adriatico was mede door de weersomstandigheden zo zwaar dat je het niet als opbouwweek kon bestempelen. Hadden we geweten dat het zo zwaar was, had hij misschien beter Parijs-Nice gereden.”

“Ik ben ervan overtuigd dat Wout zondag zijn beste niveau haalde van dit jaar”, stelt Lamberts. “Maar Wout is teleurgesteld en wij ook. Hij heeft nu eenmaal een status dat enkel winnen goed genoeg is. Hij is de op twee na beste man in koers en half Vlaanderen is teleurgesteld. Als je zijn voorjaar bekijkt: Gent-Wevelgem en twee etappezeges in de Tirreno plus tweede in de eindstand en nog derde in San Remo. Wie doet beter?”

Dit artikel delen:

41 Reacties

rahimns 6 april 2021 om 16:35

Achteraf is het altijd makkelijker om dingen te weten… wat gebeurd is gebeurd. Je kan niet zeggen dat Wout zijn voorjaar dramatisch was. Natuurlijk wil je altijd meer, maar ik denk dat 90% van het peloton 1 zo’n voorjaar in zijn carriere zou willen hebben,

Groetjesaandevoetjes 6 april 2021 om 18:34

Alleen vd Poel, Asgreen en wellicht Stuyven rijden een beter klassiek voorjaar gebaseerd op de uitslagen.

Richard van Hoof 6 april 2021 om 19:08

Vooraf was het ook makkelijk hoor.

Ik heb vorige week er al op gewezen dat Wout dit hele seizoen tekort komt als er door toppers op steile klimmetjes wordt gedemarreerd en dat was zondag weer het geval.

Gent-Wevelgem heeft helaas veel fans en Wout zelf het idee gegeven dat hij er goed voor stond, maar daar werd hij niet 1 keer geconfronteerd met een stevige demarrage op een steile klim aan het einde van de koers.

Wout is een topper, maar waar hij beter is geworden in de tijdrit en op lange klimmen bergop, daar heeft hij wat explosiviteit op steile klimmen verloren, gek genoeg is zijn sprint nog wel top.

Romāns Vainšteins 6 april 2021 om 20:32

Van Aert was in Vlaanderen, Strade en E3 wat mij betreft ene valse trage heuvelop. Het komt ook omdat er elke x MvdP bij zat als referentie die dit jaar zowat een Alaphilippe achtige versnelling heeft, die is simpelweg nog beter erin geworden en is het is regelrechte doodzonde dat hij agr en Luik niet heeft toegevoegd want ook in die laatste zou hij in deze staat bij de topfavorieten staan. Als ze niet al te gek doen onderweg is die Valkenrots het probleem niet voor hem hoor, die uitlopers zelfs ideaal.

lo squalo dello Stretto 6 april 2021 om 16:40

Wat een onzin altijd achteraf. Achter 2 weken wint ie misschien de Amstel en komt er weer een artikel (“in de Tirreno heeft Van Aert de basis gelegd voor een geslaagd voorjaar”).

adelaarvanantwerpen 6 april 2021 om 16:41

Wout heeft een subliem voorjaar gereden net zoals VDP. Hij heeft bewezen dat hij bij de beste tijdrijders, sprinters en heuvel renners van de wereld behoord. In de klassiekers was het iets minder. Vaak ook omdat hij redelijk veel energie verspeelde in de koers maar met een 1ste plaats in GW, 3de MSR, 4de SB en 6de in de RVV was het nog steeds supersterk.

Beer 6 april 2021 om 16:42

Lamberts weet het altijd mooi te kaderen. Voor van Aert is enkel winnen goed genoeg, maar je verliest nu eenmaal meer koersen dan je wint. Deze supporter is gewoon tevreden met de zege in Gent-Wevelgem en alles wat Wout er naast won en presteerde. Zijn slechtste resultaat in 2021 is nog steeds een 13e plaats; fenomenaal. Naar volgend seizoen toe hoop ik op nog iets meer focus richting RVV & PR en dat klassement in de Tirreno of Nice maar even aan de kant zetten. De ervaring van dit seizoen gaat zeker helpen om het nog beter te plannen.

Shinzawai 6 april 2021 om 17:00

Van Aert heeft een zeer sterk voorjaar gereden, maar voor het klassement gaan in de Tirreno is natuurlijk nooit ideaal als voorbereiding op de klassiekers.

S. Morgenstern 6 april 2021 om 17:01

Enkel winnen zal inderdaad goed genoeg zijn. Dat heeft helaas nog weleens de misvatting tot gevolg, dat er bij verlies iets fout moet zijn.

Turtlehead 6 april 2021 om 17:35

Exact. En ook: áls je kiest voor het één (een klassement, en dan ook nog net in de TA -en niet bijv. de Ronde van Zwitserland-), dan loop je wellicht wat mis bij het ander (de kasseienkoersen).
Is dat erg? Niet als je realistisch bent.
Heb je nu spijt? Houd je dan bij een simpel plan volgend jaar, dan ben je wellicht nog meer top in de kassei-koersen.
Maar twee lekke banden en een verkoudheid, en dan gaan die ook voorbij zonder prijzen. Garanties bestaan niet in de wielrennerij.

kelderfan 6 april 2021 om 17:56

Wout Van Aert is prima in orde en zijn voorbereiding lijkt mij zwaar maar dat heeft hij goed weten te verteren. Alleen met een betere ondersteuning in de T/A had hij minder diep hoeven gaan om zijn positie te verdedigen.

trivium 6 april 2021 om 18:00

Wout rijdt een fantastisch voorjaar, qua uitslagen en qua koersstijl. Hij doet dat ook nog eens op alle terreinen, ongezien in de moderne wielersport. Het omgaan met verwachtingen zal een terugkerend thema worden in zijn carriere. De vlaamse media zou er m.i. verstandig aan doen om de druk niet onnodig hoog te leggen. Voor het WK veldrijden, de strade en de ronde kon Wout al bijna niet meer verliezen. Zo simpel is de koers niet.

Murcia 6 april 2021 om 18:10

Wout heeft een prima voorjaar en zoals Lamberts hier zegt was alleen de maand januari een lastige mede door de komst van kleine Georges. Je kunt niet alles in een planning vangen zoals bv het weer. Renners kiezen graag voor de Tirreno vanwege de in het algemeen betere weersomstandigheden dan P-N en dan krijgen ze een apocalyptische zaterdag zoals ze die niet vaak meemaken en die er in heeft gehakt bij velen. Uiteindelijk pakt hij 3 World Tourzeges waaronder 1 klassieker. Dat de media eerst doen of er buiten hem en Matthieu alleen maar dwergen rondrijden en nu opeens met allerlei verklaringen komen voor de “tegenvallers” tekent hun opportunisme.

zotvankoers 6 april 2021 om 18:25

Bij 99,9 % van het peloton zou er nu sprake zijn van een wonderbaarlijk voorjaar , bij wout en Mathieu zoekt men dan naar oorzaken waarom het zo mager was. Maakt me wel wat misselijk. Ze hebben overal gevochten als leeuwen en man wat heb ik genoten van wat ze hebben laten zien

Derrick 6 april 2021 om 18:58

Wonderbaarlijk vind ik nu ook wel sterk overdreven. Er zijn in het verleden toch heel wat renners die in 1 voorjaar een hele lijst bij elkaar fietsten. Dan mag je spreken over wonderbaarlijk.

Gitan 6 april 2021 om 19:10

Precies. Ze hebben aantrekkelijk gekoerst en er had misschien iets meer ingezeten (ook door het wegvallen van Roubaix), maar wonderbaarlijk was het zeker niet.

Een voorjaar zoals pakweg dat van het hier favoriete mikpunt van spot Greg Van Avermaet in ‘17 zet ik nog wel een paar trapjes boven wat onze boys hebben laten zien.

Michelangelo 6 april 2021 om 18:45

als hij Parijs-Nice gereden had, dan was dat om als superknecht met Roglic op pad te gaan. Had er misschien wel voor gezorgd dat Roglic het rondje gewonnen had.

Uiteindelijk moeten we denk ik niet zeiken over wat Wout tot nu toe heeft laten zien. Mooie overwinningen in Tirreno Adriatico, Gent Wevelgem. Verder heel veel mooie ereplaatsen, en altijd bij de 3 beste renners in koers als je het mij vraagt. En hij weet nu dat hij ook voor een kort klassement kan gaan in rittenkoersjes van een week.

Dat ie dan niet zoveel wint als vorig jaar, dat was ook gewoon te verwachten. Want vorig jaar was zoals het wonderjaar van Gilbert. Dat overkomt je 1 keer in je leven.

En hij krijgt nog de Brabantse Pijl en de AGR, en ook daar is hij niet kansloos.

Kortom, dikke prima wat hij heeft laten zien. En achteraf kijk je een koe in zijn kont.

Beer 6 april 2021 om 18:56

Als hij Parijs-Nice gereden had, zou Roglic Tirreno gereden hebben. Het was uitdrukkelijk de bedoeling om Wout te testen in een klassement van 1 week. Daarom hebben ze de twee kopmannen gescheiden. Je hoeft het 'Wout knecht voor Roglic' verhaal dus niet subtiel aan te wakkeren.

Veel minder als vorig jaar wint hij trouwens ook niet. De echte afrekening kan je pas op het einde van het seizoen maken. De vergelijking met het wonderseizoen van Gilbert gaat wat mij betreft ook niet op. Gilbert won toen nog dubbel zoveel als van Aert vorig seizoen.

S. Morgenstern 6 april 2021 om 19:04

Roglic was uitdrukkelijk in Parijs-Nice omdat hij die nog nooit heeft gewonnen. Van Aert had bij zijn poging om eens te zien hoe ver hij kan komen in zo’n rondje, ook uitstekend naast hem, in plaats van naast Dumoulin, gepland kunnen worden.

Beer 6 april 2021 om 19:16

In dienst van Roglic, zoals Michelangelo de discussie weer probeert op te poken, was nooit het plan. Bovendien is er wel een groot verschil tussen een kans voor eigen klassement naast Roglic en naast Dumoulin. Start je naast Roglic dan start je naast de gedoodverfde winnaar en is de kans dat je in een knechtenrol belandt veel groter. Start je naast Dumoulin, dan rijdt je samen met iemand die top 10 kan halen, maar nooit zal heersen als Roglic kan in een ronde van een week. Het lijkt me dus wel degelijk zo dat het nooit de bedoeling was om Roglic en van Aert samen te laten rijden in Tirreno en PN.

S. Morgenstern 6 april 2021 om 19:30

Vast, maar daarmee had een keuze voor Parijs-Nice dus nog niet betekent dat Roglic dan Tirreno had gereden. Roglic ging sowieso Parijs-Nice rijden. Van Aert ging voor een poging om te kijken waar hij uit kom komen, en daarvoor was inderdaad meer ruimte (ook voor zijn knechten) in de Tirreno, omdat hij daar minder kans had die poging op te moeten offeren aan knecht werk voor iemand anders

Michelangelo 6 april 2021 om 19:55

@Beer,
het vuutje oppoken laat ik aan jou over.

Ik heb er helemaal geen moeite mee dat Wout zijn eigen kans gaat. Maar je moet ook realistisch zijn: als het gaat om rondjes van 1 week, dan is Roglic al jarenlang “de maat der dingen”. En als Roglic en Van Aert samen in een rondje van een week terecht zouden komen, dan zou het al heel snel duidelijk zijn wiens kaart er getrokken zou worden.

En ik ben echt blij dat Wout naar TA is gegaan om daar voor zichzelf te kijken tot waar hij komt. En ik heb niks met het hele achteraf-gedoe van “hij had misschien beter naar PN gegaan”. Want dan had hij inderdaad waarschijnlijk moeten knechten voor Roglic. En nu heeft hij een mooie tweede plaats en twee ritzeges.

Beer 6 april 2021 om 20:20

Jumbo heeft er uitdrukkelijk voor gekozen om WVA en Roglic te scheiden in die 2 koersen. Jou knecht-alinea heeft enkel tot doel om te poken. Doorzichtig.

Michelangelo 6 april 2021 om 20:26

Beer,
Ik wil niet veel zeggen, maar ik ben niet begonnen over dat hij beter Parijs Nice zou rijden. Dat is Marc Lambrechts geweest.

Ik trek op basis daarvan enkel de conclusie dat hij dan waarschijnlijk had moeten knechten aangezien Roglic daar reed. Omdat zo’n beetje iedereen die de koers wat volgt gewoon weet dat Primoz de beste rondjes-renner is van dit moment. Hij had daar dus nooit zijn eigen kans kunnen gaan, zeker niet als je zag in welke vorm Roglic daar rond reed.

Als jij dat “poken” wilt noemen, dan is die voor jou rekening. Maar ik heb eerder het idee dat je bij iedere post van mij wat wilt emmeren.

Beer 6 april 2021 om 20:50

Je trekt de verkeerde conclusie, want als Wout PN gereden had, zou Roglic Tirreno gedaan hebben. Jumbo wou van Aert immers niet als knecht inzetten, maar als kopman. Roglic gaf echter de voorkeur aan PN en ik denk dat van Aert tevreden was met Tirreno.

Erica-de-moeder-van-Niki 6 april 2021 om 18:48

Zelden zo’n eensgezind forum gezien. Ook wel eens lekker….

Monsieur Bendy 6 april 2021 om 19:10

Wat een geneuzel zeg. Zowel van Aert als VDP waren dit voorjaar toch gewoon hartstikke goed en hebben mooie koersen gewonnen. Het komt door dat gezwam over de grote drie vd media, die net doen alsof de rest van het peloton bestaat uit een stel amateurs, dat de indruk gewekt wordt dat hun voorjaar slecht was/is.
Gelul, hoewel het natuurlijk leuk was geweest als Mathieu de Ronde wel zou hebben gewonnen….

Peter Lippens 6 april 2021 om 19:34

Tirreno was idd zwaar, vooral die regenrit en die bergrit zal er bij veel renners goed hebben ingehakt, vergeet ook niet dat het tussenseizoen erg kort was voor de meeste renners, niet alleen voor die uit het veld komen maar voor iedereen. Maar ik heb genoten van de vele boeiende wedstrijden.

antilek 6 april 2021 om 20:55

v.d. Poel zat 20 km op zijn limiet zegt hij. Totaal niet te vergelijken met vAert in de RVv. v Aert werd er gewoon afgereden door v.d. Poel en Asgreen.

Gilberto 6 april 2021 om 21:28

Hoezo valt dat niet te vergelijken dan? Laat staan ‘totaal’ niet…?

zietemgaan 6 april 2021 om 21:58

zitten we er niet gewoon veel te dicht op? Laat die gasten eens gewoon renner zijn ipv alles kapt te analyseren he, en idd: Amstel moet nog komen en dan gaan we weer richting Dauphiné etc; het is goed, en wordt nog veel beter :)

Gilberto 6 april 2021 om 22:12

Dat kapot analyseren loopt idd echt de spuigate uit, maatschappelijk probleem van de mensch tegewoordig

zwiggelbig 6 april 2021 om 23:20

ik denk dat wout zijn carriere als klassieker renner er op achter uit gaat bij jumbo visma en ik hoop dat ik ongelijk ga krijgen. Als ik hoor hoe marijn en plugge over wout praten als klimmer en ronde renner ambities dan vind ik het een beetje eng en heb ik het idee dat ze vooral graag op hem inpraten om hem ronde renner te laten worden. Het word wout ook niet af gepraat om gewoon te blijven focussen op waar hij nu goed in is. Nee hij moet ineens omscholen naar ronde renner en dat willen ze daar maar al te graag.

Denk dat ze dat nog meer gaan proberen. En straks in de tour mag hij weer lekker hard knechten voor roglic en is hij weer net een tikkeltje beter berg op geworden wat ze ook mooi uitkomt.

Gilberto 6 april 2021 om 23:34

Vermoeiende discussie…

Sammysosa 7 april 2021 om 00:19

In het laatste jaar vóór Jumbo werd Wout 9e in de Ronde en 13e in de Hel. Sindsdien ging het allemaal bergafwaarts… Zonde, ik had Wout graag tot bloei zien komen.

Frank V 6 april 2021 om 23:45

Lekker boeie. Wat hij gedaan heeft in Tirreno-Adriatico is in het gehele plaatje ongezien, ongezien, echt ongezien. Dan breidt hij daar imo nog een te gekke klassiekercampagna aan vast. Een Gent-Wevelgem met een opzet 180 (!) km van de finish komt er netjes bij staan op zijn palmares.

Je leest wel eens dat Van Aert moet gaan nadenken welk soort renner hij wil zijn… Laughing Out Loud!! Hij wint massasprints van Ewan en Gaviria, hij wint tijdritten van Ganna en Küng, hij wint grote klassiekers én hij kan ook nog klimmen. Wat wil je meer?

Ik denk dat je explosief vermogen is wat ze moet zijn is als je massasprints wint en 8 van de 10 beste klassieke renners achter je laat. Of moetie daar ook n°1 zijn?

Zijn 50sec. wattage op de hellingen ligt gelijk of hoger dan dat van MVDP maar MVDP weegt 3, 4 kilo minder en MVDP's piek in de eerste 3sec ligt juist hoger. Daarmee slaat hij het inmiddels bijna mytische 'gat'. Hiermee kan die laatste zich met een Alaphilippe meten en in betere doen zelfs kipkap van maken. Maar dan hebben we het wel over de twee grootste specialisten in dat vak sinds… sinds… ?

Gilberto 6 april 2021 om 23:48

Idd volstrekt belachelijk deze discussie. Iets dood analyseren tot de 10e macht…hou OP hiermee verdomme!

Sammysosa 7 april 2021 om 00:21

En zo is het. Ongekend talent en ongekende alleskunner. EN! je zou het niet niet zeggen, maar WvA is 26. Geef hem nog 6 jaar de winsten van de afgelopen jaren en hij kan in het rijtje Cancellara/Museeuw.

bloemist 7 april 2021 om 09:08

Van de zeven die de 180 km lange finale van Wevelgem reden was alleen Wout echt te zien afgelopen zondag. Mathieu en Kasper kozen voor E3 en DDVL als voorbereiding op de Ronde. In 2019 was de midweek klassieker ook al de beste aanloop richting Vlaanderen met acht renners bij de eerste negen. Wevelgem staat natuurlijk mooi op de erelijst, toch lijkt het me geen toeval dat Mathieu er weg gebleven is.

Klein Verzet 7 april 2021 om 12:15

Het wordt tijd dat ook de profs hun trainingsprogramma enigszins aanpassen op, jawel, het weer ! Fysiologisch is 180km in regen, wind en kou op geen enkele wijze te vergelijken met eenzelfde rit in een weldadig zonnetje.

Maak de trainingsplanning afhankelijk van het weer: doe iets extra in mooie omstandigheden, en voeg extra rustdagen toe bij regen, wind en kou (zoals nu – uiteraard, indien mogelijk).

Winnen door slim af te remmen.

Gilberto 7 april 2021 om 15:20

Het word tijd dat wielerfans online vanaf de zijlijn zichzelf niet zo serieus neme…

Headlines

Materiaalzone

Populair