Tourdirecteur Prudhomme: “Geen Tour de France achter gesloten deuren”

donderdag 2 april 2020 om 07:45
Tourdirecteur Prudhomme: “Geen Tour de France achter gesloten deuren”

Tour de France-directeur Christian Prudhomme ziet een Tour de France zonder publiek niet zitten. Door de uitbraak van het coronavirus is het nog altijd onduidelijk of de belangrijkste rittenkoers in het wielrennen georganiseerd kan worden.

De Franse minister van sport noemde het onlangs een optie om de Tour achter gesloten deuren te houden. Wedstrijdorganisator ASO ziet dat idee niet zitten. De Tourbaas heeft dat gezegd bij Sports Auvergne, waar hij te gast was om te reageren op het uitstellen van het Criterium du Dauphiné.

“De Tour de France houdt voorlopig vast aan zijn datum (27 juni tot 19 juli, red.). Maar uiteraard hangt alles af van de evolutie van de pandemie. In het begrip Tour de France is France de belangrijkste term. De gezondheidssituatie van ons land staat voorop”, zegt Prudhomme.

“Ik wens maar één ding en dat is dat de Tour de France georganiseerd kan worden. Niet omdat het de Tour is, wel omdat het schrappen van de Tour zou betekenen dat ons land zich in een catastrofe zou bevinden. En dat wenst uiteraard niemand.”

“Maar er komt zeker geen Tour achter gesloten deuren”, aldus de Tourdirecteur.

De ASO probeert een definitieve beslissing zo lang mogelijk uit te stellen. De knoop zal uiterlijk op 15 mei worden doorgehakt. Prudhomme voegde er nog aan toe dat er ook gesproken wordt om de Tour eventueel naar een andere datum te verschuiven.

Gisteren werd bekend dat de internationale wielerbond UCI alle wedstrijden tot minstens 1 juni zijn geschrapt.

Dit artikel delen:

39 Reacties

Mathieu Moller 2 april 2020 om 07:58

Het land bevindt zich inderdaad in een catastrofe en dat wenst inderdaad niemand, maar om dan de Tour maar niet te schrappen om te doen of er niks aan de hand is …

Mechanieker 2 april 2020 om 18:31

Ff goed lezen wat er staat Mathieu

Lalsacien 2 april 2020 om 07:59

Zo kunnen alle eerdere meningen gebaseerd op geruchten door de gehaktmolen…

Limal 2 april 2020 om 08:18

Dit lijkt mij vooral druk uitoefenen om de optie open te houden om de Tour naar pakweg augustus te verhuizen zodat hij met publiek en (goedbetalende) vips kan doorgaan. In tegenstelling tot een Tour zonder publiek op de originele data, om dan te moeten toezien dat de Giro verlegd wordt naar een periode met publiek. Want laten we wel wezen, ook Prudhomme beseft natuurlijk dat voor zijn sponsors een Tour zonder publiek langs de kanten van de weg beter is dan helemaal geen Tour. De kijkcijfers zouden gigantisch zijn.

stalle 2 april 2020 om 08:21

Gaat gewoon niet door zo simpel is het.

John Bidon 2 april 2020 om 08:37

Een outdoor event achter gesloten deuren is natuurlijk ook een contradictie van heb ik daar.

Romāns Vainšteins 2 april 2020 om 08:40

Wat mij het meest logische lijkt is dat de vuelta straks sneuvelt tbv de tour en andere koersen tbv monumenten en wk. sowieso gaat het slot er af op het moment dat ziekenhuis capaciteit weer toereikend is, zoveel is zeker.

Krul 2 april 2020 om 10:35

Vuelta en Tour worden beide georganiseerd door de ASO toch?

Romāns Vainšteins 2 april 2020 om 21:01

Mede daarom ja.

guyremgabdel 2 april 2020 om 08:57

Hoe graag we ook zouden willen dat er weer gekoerst gaat worden, alles is afhankelijk van wanneer we dat kleine boze beestje kunnen bedwingen.
Momenteel is alle medisch personeel ingezet in de bestrijding ervan.
Ploegdokters van verschillende ploegen zijn hiervoor ook ingezet (oa in Italië).
Als organisator moet je er voor zorgen dat een zeer uitgebreid medische team met vooral spoedartsen en spoedverplegers, klaarstaat aan start, aankomst en onderweg in de karavaan. (remember het geval Goolaerts). Waar gaat ASO die teams momenteel vinden ? Antwoord: momenteel nergens want iedereen trekt ten strijde tegen het virus. Dus zolang er in Frankrijk besmettingen bijkomen en doden vallen, zal er geen TDF zijn. En geen enkele viroloog kan voorspellen wanneer dit zal zijn. Men kan slechts hopen.
En neen dit is geen pessimistische kijk, maar wel een realistische.

KnightBiker 2 april 2020 om 09:35

+1 Best onderbouwde conclussie top op heden hier.

Tot op heden ben ik van mening dat de beslissing over doorgaan nog uitgesteld moet en kan worden. maar het moment van definitief uitstel komt met grote stappen dichterbij. Zolang het virus nog rondwaart en vooral de gezondheidszorg belast is het niet aannemelijk dat je medisch personeel vrij kan maken om de tour te ondersteunen.

josemanuelfuente 2 april 2020 om 09:35

+1

vincenzo 2 april 2020 om 10:04

FDJ kom er maar in.

Romāns Vainšteins 2 april 2020 om 10:23

Een virus is geen beestje.

Krul 2 april 2020 om 10:39

Ik snap dat ze zo lang mogelijk willen vasthouden aan de Tour voor die ene % kans dat het wel doorgaat en wellicht zelfs op een andere datum, maar dit is nogal funest voor wielrenners die nu niet weten waar ze aan toe zijn en naar welk moment ze moeten pieken.

Zo zie je maar weer dat commercie, sponsorbelangen en geld ver boven de competitie staan. Het zou de organisatie sieren om geld nu ondergeschikt te maken aan de volksgezondheid en het sportieve aspect. Elk groot sport evenement deze zomer heeft een beslissing genomen over uitstel/afstel. Dat is een goed signaal naar de sporters, fans en andere belanghebbenden.

FDJ 2 april 2020 om 10:53

Jij gaat er vanuit dat de piek zolang op zich gaat laten wachten. Ik kan je melden die is voor de meeste Europese landen heel dichtbij of ze zijn er al. In alle landen zie je afvlakking en stagnatie van nieuwe besmettingen. Ergens moet je het leven weer gaan oppakken en gaat het economische aspect winnen. De roep zal steeds groter worden. Enkele dagen geleden bracht het RIVM zelf naar buiten dat het aantal overleden personen, alleen door corona, in Nederland op 34 staat. De rest had allemaal 1 of meer onderliggende ziekte.

De Tour krijgt speelruimte door de afzegging van de Spelen. Eind juni kan gerust half juli worden. Tegen die tijd hebben alle landen hun lockdown alweer opgegeven en is het normale leven weer relatief op gang. Denemarken begint daar na Pasen al mee!

De uitspraken van Prudhomme zijn leuk, maar als de politiek zich er mee bemoeit en Prudhomme merkt dat aflassen nog meer kost, kruipt hij wel terug. Die gaat voorlopig druk leggen. Logisch want een Tour met publiek is het meest winstgevende.

guyremgabdel 2 april 2020 om 11:13

@FDJ u haalt er nederlandse statistieken bij. Dit zegt evenwel niks over franse cijfers. Jij beweert ook dat de piek dichtbij is. Ik zou niks liever willen dan je te geloven, maar helaas onze virologen hopen al enkele dagen dit te mogen afkondigen maar iedere dag stijgen hier de sterftecijfers. Kan je een lockdown opgeven en een sportwedstrijd laten doorgaan als er dagelijks bijna 200 doden te betreuren vallen ? Ik wil zeker die minister niet zijn.

FDJ 2 april 2020 om 11:23

Je trekt de conclusie over het opheffen van de lockdown verkeerd. Net economische belangen bedoel ik de gehele economie die nu stilstaat. Wat te denken van de toeristen- en horecabranche in een zomer…

De cijfers van Frankrijk heb ik niet, maar besef ook dat in Italië nog geen 1% van alle overleden personen enkel en alleen het Coronavirus had. Vergis je ook niet dat de sterftecijfers niet het meest relevant zijn voor de piek: het aantal nieuwe ziekenhuisopnames en nieuwe besmettingen die geven veel meer info voor de toekomst. De overleden patiënten zijn veelal de personen die een week of soms langer geleden al ziek zijn geworden.

De komende weken worden spannend mbt ontwikkeling, zeker als het mooier weer gaat worden, maar het kwartje lijkt echt de goede kant op te vallen. Dat de strategie van de media etc nog voorzichtig is, is logisch. Anders loopt iedereen zaterdag weer op het strand bij 20 graden.

Romāns Vainšteins 2 april 2020 om 13:03

FDJ zit er bovenop.

Ik verwacht dat de combinatie warmer weer en de uitlopers van maatregelen het virus redelijk rap gaan indammen en dan zullen de versoepelingen met dezelfde snelheid als de restricties over elkaar heenbuitelen.

Limal 2 april 2020 om 13:57

RV, ik heb je gisteren ook al gezegd dat het virus zich niets aantrekt van hoe warm het ergens is. Getuige Iran, waar het >20°C is, en bvb de twee meest getroffen steden in de VS: New York (“onze” temperaturen) en New Oreans (>20°C).

Romāns Vainšteins 2 april 2020 om 16:31

Het is veel te prematuur om die conclusie te trekken.

Iran is helemaal niet zo warm sowieso.

vincenzo 2 april 2020 om 17:34

Tot nu toe gedijt het virus in elk geval prima bij temperaturen tussen 15 en 20 graden. In Nederland is het in de zomer gemiddeld niet warmer dan 20 graden Celsius.

Romāns Vainšteins 2 april 2020 om 21:03

Even goed zitten we nu reeds in de afdammende fase, de afgelopen maand was het in geen brandhaard 15-20 graden. We gaan het zien, ik ben benieuwd.

vincenzo 3 april 2020 om 08:38

Equador

stalle 2 april 2020 om 09:28

Volledig akkoord met je analyse.

Panache 2 april 2020 om 11:07

De dag dat er weer een groot sportevenement plaatsvindt, komt met de dag dichterbij. Dat is een feit.
Ik voeg daar wat verwachtingen aan toe:
1) welk sportevenement het ook is, het zal controverse oproepen.
2) op het moment dat dit plaats zal vinden, is het virus nog niet uitgeroeid.
3) balans is het sleutelwoord. De balans gaat schuiven met inachtneming van ic-capaciteit.

Samlambeej 2 april 2020 om 11:26

gelukkig

Haanaf 2 april 2020 om 11:51

Wat een dramatische situatie voor het wielrennen.

Veel ploegen en wedstrijden hadden het al moeilijk, maar dit hakt er financieel wel in.

Ik ben benieuwd hoe het profwielrennen er volgend jaar uit ziet. Sport is veerkrachtig, maar het lijkt er toch wel op dat dit toch zijn sporen gaat achterlaten. Ik ben benieuwd wanneer de eerste ploegen besluiten faillissement aan te vragen.

debarreman 2 april 2020 om 12:39

verstandige man, Prudhomme dan. Bij FDJ heb ik mijn twijfels, teveel ratio, te weinig emotie en politieke afweging, teveel wens is vader van de gedachte.

Jean Dumas 2 april 2020 om 13:10

Geeft maar weer eens aan hoe machtig organisatoren zijn, en hoezeer deze crisis alle fundamenten aantast. Prudhomme zal moeten balanceren tussen zijn clièntele, de burgemeesters en regiobestuurders, en de belangen van de sport. Het kan niet anders dan tot afgelasting van deze editie leiden, is mijn mening. Wellicht schuift Kopenhagen een jaar op, en wordt dit parcours in 2021 verreden.

vincenzo 2 april 2020 om 13:26

Dat is weer eens een andere balansdans dan de 'balans tussen economie, gezondheid en vrijheid' waarin sommigen hier op het forum binnenkort een verschuiving verwachten.
O ja, voeg de Franse minister van sport maar bij de personages in de balans van Prudhomme.

Panache 2 april 2020 om 13:45

Tja, vincenzo dat is het verschil tussen reageren en anticiperen. Voor dat laatste is een langetermijnvisie nodig. Geen probleem dat dit voor jou moeilijk is, je legt het er helaas voor jezelf wel dik bovenop.

vincenzo 2 april 2020 om 14:29

@Panache
Ik dacht dat mijn visie (onderhand) wel duidelijk was, maar signaleer wel dat deze niet door iedereen op dit forum op prijs wordt gesteld én gehoord wordt – waarvan jij er blijkbaar één bent:

In het kort:
Waarschijnlijk geen wielerwedstrijden meer dit jaar, althans niet (breed) internationaal. Wachten totdat een vaccin begin 2021 'verlossing' brengt.

Mijn al dan niet gewaardeerde bijdragen zijn daarop gebaseerd.

Ik voorzie geen verschuiving van de 'balans tussen economie, gezondheid en vrijheid'. Er is helemaal niets wat daar op wijst behalve de wens van sommigen op dit forum. Wel zal door de huidige en aankomende rijksmaatregelen (inclusief het testen) het aantal besmette mensen afnemen en in de zomer in de meeste Europese landen de nul benaderen. Juist dan blijven beperkende maatregelen nodig (zoals weinig internationaal reizen), want het virus kan weer 'opduiken' en dan zouden we weer van voren af aan moeten beginnen. Dat het virus niet tegen warmere temperaturen kan is een fabeltje dat door mij en anderen op dit forum al eenvoudig is weerlegd. En zo belangrijk is wielrennen voor de rest van de wereld niet dat de publieke roep groot zal zijn om in de loop van de zomer weer wedstrijden te gaan houden. Dus geen Tour in de zomer. De meest mensen hebben dan ook echt wel andere dingen aan hun hoofd.

Veel wielrenners zullen (hard) achteruit gaan in salaris. Een aantal renners zal geen contractverlenging krijgen en mogelijk zullen zelfs hele ploegen (moeten) stoppen (tijdelijk). 2021 zal een jaar zijn van herstel. Tot nu toe wijst niets er op dat het anders zal lopen.

Dit alles conform mijn eerdere, consistente reacties van de afgelopen weken.

Panache 2 april 2020 om 15:08

@ vincenzo
Volgens mij doe jij niets anders dan de stand van vandaag extrapoleren naar de lange termijn. Daar heb je zelf geen visie of analytisch vermogen voor nodig, je herhaalt gewoon wat de strengste schoolmeester voorkauwt.
We gaan het zien. Jij zegt dat er geen verschuiving zal plaatsvinden in de onderlinge balans tussen economie, vrijheid en gezondheid. Daarnaast zeg je ook dat niets op deze verschuiving wijst. Ik durf te anticiperen op dergelijke verzachtende maatregelen in de zomer (misschien juni, zeker juli). stap voor stap afbouwen, effect meten en daar waar nodig aanpassen. Kinderen weer naar school, sportscholen nog dicht. Restaurants met voldoende ruimte weer open, zaterdagavondcafé’s nog dicht, etc. Kijk in je vrije tijd eens naar Denemarken en de plannen die ze daar nu al maken voor na Pasen. Misschien zijn de Denen een tikkie te snel en wachten ze het nog even af, maar hun focus is wel degelijk aan het verschuiven.

vincenzo 2 april 2020 om 15:29

Panache, wat jij benoemt zal (op enig moment) gaan gebeuren (zoals ik ook aanduid) maar is want anders dan een verschuiving van de 'balans tussen economie, gezondheid en vrijheid'. De balans blijft juist gelijk en dat leidt op termijn tot versoepeling van de maatregelen bij een laag aantal Corona-zieken. Gezondheid blijft even zwaar wegen in de balans. Internationale wielerwedstrijden hebben om allerlei redenen een verhoogde kans om besmetting te bevorderen, waardoor deze niet snel op gang zullen komen, nog los van allerlei andere aspecten. Maar zoals je zegt: we zullen het gaan zien!

ProfrondeZevenbergen 2 april 2020 om 22:02

Misschien moeten we hier ook alles maar kapot laten gaan. Als de Nederlandse economie in vergelijking met de rest van de wereld enigszins blijft draaien, zitten we straks anders met een paar miljoen gelukszoekers uit de landen om ons heen en daarbuiten.

Ben Geerts 2 april 2020 om 14:48

Het kwartje valt….wordt tijd

vincenzo 2 april 2020 om 15:10

Langzaam maar zeker ….

Scott Sunderland 2 april 2020 om 16:30

Alle voorjaarsklassiekers en de Giro zijn afgelast. Ik denk dat we de gifbeker moeten leegdrinken en helaas, helaas de Tour rijden is nu geen maatschappelijke prioriteit. Laat maar gaan. Ik ben er ook niet voor om die koersen later te rijden. Volgend jaar beter en dan dubbel zo blij dat er weer gekoerst wordt.

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair