‘Tour-deelname Froome op losse schroeven, ASO wil Brit weren’
foto: Sirotti
Koen Middendorp donderdag 22 maart 2018 om 09:38

‘Tour-deelname Froome op losse schroeven, ASO wil Brit weren’

De kans bestaat dat Chris Froome in juli überhaupt niet aan de start zal staan van de Tour de France. Volgens het Britse persbureau Press Association Sport zou de ASO – die de organisatie van de koers in handen heeft – de viervoudig Tourwinnaar willen weren mocht er voor de start van de Franse ronde nog geen uitspraak zijn in de Salbutamol-zaak tegen de Brit.

Op 22 september verschijnt de nieuwe najaars-editie van RIDE. In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Ruim drie maanden geleden – na de achttiende etappe van de Vuelta a España – werd bekend dat Froome zich bij de UCI moest verantwoorden voor een verhoogd Salbutamolgehalte (2000 nanogram per milliliter in plaats van de maximale toegestane 1000) in zijn urine. Sindsdien sleept de zaak aan, wat UCI-voorzitter Davide Lappartient tot de uitspraak deed bewegen dat hij niet verwacht dat de zaak voor de Giro d’Italia, die start op 4 mei, zal worden afgehandeld.

Waar Giro-baas Mauro Vegni in eerdere interviews aangaf niet bij machte te zijn om de Brit het starten te ontzeggen, denkt ASO dit wél te kunnen. Volgens bronnen binnen het wielrennen is de organisatie niet van plan om renners met een mogelijke dopingschorsing boven het hoofd te laten starten.

‘Clausules stellen ASO in staat om Froome te weren’ 
Volgens Press Association Sport beschikt de ASO over clausules die het mogelijk maken om renners te weren, in het geval zij het imago van de wedstrijd in kwestie beschadigen. Deze clausules zouden het naar verluidt ook mogelijk maken voor de UCI om Froome te schorsen.

Lappartient gaf eerder aan de zaak te willen afhandelen via LADS, de juridische anti-doping-dienst van de UCI. “Ik kan begrijpen dat de fans snel een resultaat willen hebben, maar we hebben exacte procedures bij de UCI en die moeten we volgen, voor de geloofwaardigheid van onze sport”, aldus de Fransman.

 
56 Reacties
Sorteer op:
Prima manier om valsspelers aan te pakken. Go ASO!
22 maart 2018
Zodat Bardet kan winnen?? Laat ASO Virenque en Jalabert en andere " gepakte %$^ fransozen weren" Anyway, als dit waar is zou ik als Dumoulin alsnog vol op de tour gaan inzetten !
22 maart 2018
Viel te verwachten. Denk zelfs dat Froome's keuze voor de Giro eind 2017 hier al op inspeelde.
22 maart 2018
@jean Precies, denk het ook. Bewust gedaan.
22 maart 2018
Denk dat wanneer Froome wel deel zou nemen voordat zijn zaak is opgelost, het ook niet compleet veilig voor hem zal zijn met die vriendelijke fransozen. Zou ik toch Sky alvast laten werken aan een raceoutfit die aan de buitenkant urine-werend is, doen ze vast.
22 maart 2018
In ieder geval actie.
22 maart 2018
Lijkt me een zeer terecht plan.
22 maart 2018
Met al het antisupporteren in Frankrijk richting Froome, begrijp ik toch al niet wat hij daar gaat doen. On: ik geef ASO groot gelijk.
22 maart 2018
Is in het verleden toch ook met Boonen gebeurd....
Hopelijk heeft de giro het lef om dit ook te doen.
22 maart 2018
@pedalo klopt. Boonen had toen een lijntje coke te veel genomen. Overigens heeft hij het voor de rechter gebracht en mocht toen deelnemen. Dacht ik.
22 maart 2018
Heel Team Sky weren graag. En dat voor alle koersen die er zijn.
22 maart 2018
hulde.
22 maart 2018
Maar ASO beet met Boonen in het zand, hij mocht gewoon startten. Verder kan voor mij Froome gerust geweerd worden uit de Tour. Momenteel loopt de procedure maar Sky en Froome doen er alles aan om tijd te rekken. Hij kan maar gestraft worden na een uitspraak en in principe kan de procedure gerekt worden tot bijna in het oneindige dus tot aan zijn pensioen.
22 maart 2018
De Giro heeft het probleem dat ze als koersorganisatie kleiner zijn dan de renners die er starten, de Tourorganisatie staat boven de renners. Als de Giro wil groeien zou ze nu hetzelfde lef moeten tonen...
22 maart 2018
ASO zegt genoeg:) Frans asociaal, misschien alleen Fransen laten deelnemen aan de Tour, gaat er misschien een Fransman "schoon" winnen.
22 maart 2018
@musselwhite, omdat bij Boonen niet kon aangetoond worden dat het prestatiebevorderend werkt, hij ging voor een onverantwoord verzetje, Froompie pakte om de boel te belazeren.
22 maart 2018
Deze hele affaire bewijst maar weer eens dat de dopingcriteria niet helder genoeg zijn. Juristen zien kans zich te beroepen op procedures en de zaak eindeloos te rekken. Anders dan Lappartient beweert, vind ik dit juist niet in het belang van 'de geloofwaardigheid van onze sport'. Iedereen (renner, ploeg, organisatie, supporter) is gebaat bij duidelijkheid en snelheid.
22 maart 2018
@skylimit. En de naam skylimit zegt niet genoeg? Mafklapper.
22 maart 2018
Weren die hap
22 maart 2018
Prima parcours voor G Thomas deze Tour natuurlijk, Sky heeft de backups al in de rij staan. Biedt wel kansen voor Dumoulin en de rest.
22 maart 2018
Die Froome rijdt vooralsnog ook nog niet echt rond alsof hij alles op een hoop gaat vegen. Ik zou nog liever zien dat hij buiten de top5 valt (gevalletje te veel stress, te wienig salbutamol) en dat het volk het recht in eigen hand neemt, net zoals Sky dat doet! Laat ze maar eens flink beschimpt worden, geen moeite mee. Voor de gewone mens is dit niet meer recht te praten.
22 maart 2018
Ik wil Dumoulin vs Froome zien
22 maart 2018
Froome rijdt schoon toch voor spek en bonen mee, zagen we al in de Tirreno ondanks dat ie al een berg km's gemaakt had. Om te winnen moet je nergens aan denken en het lijkt stug dat ie dit van zich af kan zetten. Als ie in de Giro niet bij de beste 10 raakt is er meer dan genoeg aan bewijs en kan Tom met een gerust hart twee weken Pinksteren gaan vieren op een eiland.
22 maart 2018
@derEffe = verwijziging naar de duitser Effenberg, indien ja, zegt dat genoeg. Beslissingen hierover zouden bij een onafhankelijke commissie moeten liggen en individuele sporters weren werkt willekeur in de hand. Jammer voor de ASO is dat SKY een worldtourploeg is en ze de ploeg niet kunnen weren, anders dan bij het verstrekken van wildcards aan pro / continentale ploegen.

Reacties zijn gesloten.