‘Tour-deelname Froome op losse schroeven, ASO wil Brit weren’

‘Tour-deelname Froome op losse schroeven, ASO wil Brit weren’

foto: Sirotti

donderdag 22 maart 2018 om 09:38

De kans bestaat dat Chris Froome in juli überhaupt niet aan de start zal staan van de Tour de France. Volgens het Britse persbureau Press Association Sport zou de ASO – die de organisatie van de koers in handen heeft – de viervoudig Tourwinnaar willen weren mocht er voor de start van de Franse ronde nog geen uitspraak zijn in de Salbutamol-zaak tegen de Brit.

Ruim drie maanden geleden – na de achttiende etappe van de Vuelta a España – werd bekend dat Froome zich bij de UCI moest verantwoorden voor een verhoogd Salbutamolgehalte (2000 nanogram per milliliter in plaats van de maximale toegestane 1000) in zijn urine. Sindsdien sleept de zaak aan, wat UCI-voorzitter Davide Lappartient tot de uitspraak deed bewegen dat hij niet verwacht dat de zaak voor de Giro d’Italia, die start op 4 mei, zal worden afgehandeld.

Waar Giro-baas Mauro Vegni in eerdere interviews aangaf niet bij machte te zijn om de Brit het starten te ontzeggen, denkt ASO dit wél te kunnen. Volgens bronnen binnen het wielrennen is de organisatie niet van plan om renners met een mogelijke dopingschorsing boven het hoofd te laten starten.

‘Clausules stellen ASO in staat om Froome te weren’ 
Volgens Press Association Sport beschikt de ASO over clausules die het mogelijk maken om renners te weren, in het geval zij het imago van de wedstrijd in kwestie beschadigen. Deze clausules zouden het naar verluidt ook mogelijk maken voor de UCI om Froome te schorsen.

Lappartient gaf eerder aan de zaak te willen afhandelen via LADS, de juridische anti-doping-dienst van de UCI. “Ik kan begrijpen dat de fans snel een resultaat willen hebben, maar we hebben exacte procedures bij de UCI en die moeten we volgen, voor de geloofwaardigheid van onze sport”, aldus de Fransman.

Dit artikel delen:

56 Reacties

Nils 22 maart 2018 om 13:55

Zou sponsor Sky niet onderhand z’n buik ervan vol hebben?!

0
ikbenprocycling 22 maart 2018 om 15:19

Nee, want zoals we hier leerden van bijv. het geval Gesink binnen LTJ is veel media-aandacht kennelijk goud voor de sponsor (om het even wat)

0
Thailand 22 maart 2018 om 16:58

Prima actie, dit duurt gewoon te lang. Dit is gewoon de succesvolste ronde renner van dit moment, een van de kopstukken van de sport. De tour kan gewoon geen risico nemen dat zo’n kopstuk achteraf gezien niet had mogen starten, dus als de LADS niet over de brug komt moet de ASO wel ingrijpen. Dit langdradige gedoe is gewoon heel slecht voor het wielrennen. We moeten gewoon vrijspraak of schorsing hebben voor de start van de Giro. We zijn al 6 maanden verder!!

0
leegloper 22 maart 2018 om 17:07

Je kunt ook zeggen: De tour kan gewoon geen risico nemen dat zo’n kopstuk achteraf gezien had mogen starten

0
ikbenprocycling 22 maart 2018 om 17:17

De koers wacht op niemand….toch?

0
Jacco van Stierop 22 maart 2018 om 17:22

Mocht de ASO Froome weigeren dan is dat natuurlijk alleen maar toe te juichen. Hopelijk kan Vegni overtuigd worden hetzelfde te doen.
Verheugend dat er nog organisaties zijn die de moed en daadkracht hebben om pijn aan de ogen doende en uit verkeerd hout gesneden objecten uit het wielerlandschap weg te bonjouren.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone