‘Tour-deelname Froome op losse schroeven, ASO wil Brit weren’

‘Tour-deelname Froome op losse schroeven, ASO wil Brit weren’

foto: Sirotti

donderdag 22 maart 2018 om 09:38

De kans bestaat dat Chris Froome in juli überhaupt niet aan de start zal staan van de Tour de France. Volgens het Britse persbureau Press Association Sport zou de ASO – die de organisatie van de koers in handen heeft – de viervoudig Tourwinnaar willen weren mocht er voor de start van de Franse ronde nog geen uitspraak zijn in de Salbutamol-zaak tegen de Brit.

Ruim drie maanden geleden – na de achttiende etappe van de Vuelta a España – werd bekend dat Froome zich bij de UCI moest verantwoorden voor een verhoogd Salbutamolgehalte (2000 nanogram per milliliter in plaats van de maximale toegestane 1000) in zijn urine. Sindsdien sleept de zaak aan, wat UCI-voorzitter Davide Lappartient tot de uitspraak deed bewegen dat hij niet verwacht dat de zaak voor de Giro d’Italia, die start op 4 mei, zal worden afgehandeld.

Waar Giro-baas Mauro Vegni in eerdere interviews aangaf niet bij machte te zijn om de Brit het starten te ontzeggen, denkt ASO dit wél te kunnen. Volgens bronnen binnen het wielrennen is de organisatie niet van plan om renners met een mogelijke dopingschorsing boven het hoofd te laten starten.

‘Clausules stellen ASO in staat om Froome te weren’ 
Volgens Press Association Sport beschikt de ASO over clausules die het mogelijk maken om renners te weren, in het geval zij het imago van de wedstrijd in kwestie beschadigen. Deze clausules zouden het naar verluidt ook mogelijk maken voor de UCI om Froome te schorsen.

Lappartient gaf eerder aan de zaak te willen afhandelen via LADS, de juridische anti-doping-dienst van de UCI. “Ik kan begrijpen dat de fans snel een resultaat willen hebben, maar we hebben exacte procedures bij de UCI en die moeten we volgen, voor de geloofwaardigheid van onze sport”, aldus de Fransman.

Dit artikel delen:

56 Reacties

josi 22 maart 2018 om 10:30

Of het kan of niet, weet ik niet, maar wellicht is het wel een goede manier om wat druk op de zaak te zetten. Het is in het belang van de wielersport dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt, maar blijkbaar heeft niet iedereen al te veel haast.

0
skylimit 22 maart 2018 om 10:30

@schipperaar maak je geen illussies Froome staat er gewoon in de Giro, ijs, pech en weder diende. Verder zou het voor hem beter zijn als de zaak geklaard is, scheelt een berg stress, waardoor hij weer lichter kan trappen.

0
Spinergy 22 maart 2018 om 10:31

Als ik Ulissi of Petacchi was, had ik mijn advocaat al gebeld.

0
Cavia 22 maart 2018 om 10:35

Schipperaar
Wat is dat nou voor gepraat,dan moetje ook stellen: dat als dumoulin niet wederom de giro wint dat dat dan ook genoeg bewijs oplevert.

0
schipperaar 22 maart 2018 om 10:35

@sky
Hij kan er wel staan maar gaat echt geen potten breken tenzij op zn kamer, normaal zit ie al gestresseerd op zijn fiets en dat wordt er niet beter op.
Plus dat ie zelf de rol van vreemde eend in de bijt in stand houdt zolang de boel blijft aanslepen.
@cavia
Successen uit verleden zijn geen garantie voor de toekomst maar top drie gaat ie zeker rijden als ie heel blijft. Daarnaast lijkt ie iets minder verdacht itgst de mega schandalen bij Dave.

0
skylimit 22 maart 2018 om 10:44

@schipperaar weet niet of Froome alleen een vreemde eend in de bijt is, hij is wel de enige met een probleem van een geconstateerd verhoogd salbutamol van al die renners die tue’s en snu(i)fjes gebruiken.

0
kaalpani 22 maart 2018 om 10:49

De ASO heeft inderdaad de mogelijkheid renners te weren mochten zij een wedstrijd/wedtrijden van de ASO in discrediet brengen. Maar dit soort clausules hebben meerdere organisaties! Laat nu maar eerst het traject van bewijs/tegenwerping doorlopen worden. Iedere official/organisatie die nu al een standpunt inneemt spreekt voor zijn beurt en is net zo laakbaar als het Sky management die net doet alsof er niets gebeurt is. Dit alles beschadigd de renner, de ploeg en het wielrennen.

0
Djoop 22 maart 2018 om 10:54

ASO heeft -blijkbaar- meer macht/mogelijkheden dan de UCI en dat is m.i. een bijzonder slechte zaak voor het wielrennen. Het meest schrijnende aan de hele gang van zaken is dat men het vizier op Froome heeft gericht, waarschijnlijk vanwege de media belangstelling, maar dat er helemaal niks ondernomen wordt om toekomstige gevallen beter en vooral vlotter af te handelen om imago schade te beperken.

Met Lappartient ga je de oorlog niet winnen, zoveel is duidelijk. De man heeft geen flauw benul waar hij zou moeten beginnen, verder dan klagen in de media komt hij niet.

0
Mike1973 22 maart 2018 om 10:57

Zou terecht zijn. Iedereen die zelf problemen heeft met zijn luchtwegen weet welke enorme hoeveelheid aan pufjes Froome naar binnen heeft zitten werken om die waarde van 2000 te krijgen. De toegestane grens van 1000 is al meer dan de gewone astma-patient binnen krijgt als hij de voorgeschreven hoeveelheid volgt.

0
schipperaar 22 maart 2018 om 10:59

@sky
Om te presteren moet je relaxed zijn en in de TA leek ie echt op het vijfde wiel aan de wagen, Vegni zou niet alleen veel krediet krijgen om hem te weren maar ook nog twee miljoen in zijn zak houden ipv een farce in stand te houden.
@kp
Froome beschadigt zichzelf natuurlijk, de feiten liegen er niet om.

0
Haanaf 22 maart 2018 om 11:02

De zaak Froome is niet de enige die nog afgehandeld moet worden. Er zijn dossiers die nog langer lopen.

Het deugdelijk afdoen van dit soort zaken kost schijnbaar veel tijd.

0
skylimit 22 maart 2018 om 11:06

@schipperaar ik vind het een gevaarlijk precedent scheppen iemand te weren die nog niet in staat van beschuldiging is gesteld c.q. geen voorwaardelijke sanctie etc. opgelegd heeft gekregen. Het enige wat ik verwijtbaar vind, is dat er door de UCI geen termijn gesteld wordt/is aan het indienen van de verklaring(en) en dat er nu een heel batterij aan juristen aan te pas moeten komen.

0
grootverzet 22 maart 2018 om 11:14

Volgens bronnen dit en dat..Heeft de ASO dit zelf hard naar buiten gebracht in een pers statement?
We moeten ook beter weten dat als puntje bij paaltje komt er vaak niets over blijft van dat soort berichten en uitspraken. Het IOC zelf heeft wel eens wat geroepen over deelname van Russen op de OS en dan blijven er uiteindelijk geen beslissingen of halve maatregelen over. Boris Johnson roept eerst dat hij zich niet voor kan stellen dat de UK nog naar het WK voetbal gaat na de gifgas aanslag en daarna dat ze gewoon zeker wel gaan. Op zo’n soort uitspraak lijkt dit ook wel.

De kop van het artikel, die ik ook al eerder ergens anders las, doet je eerst geloven dat er nog zoiets als het enige juiste doen, bestaat op deze wereld maar ga je verder lezen dan is het eerst zien en dan geloven.

0
tetedelacourse 22 maart 2018 om 11:14

@Skylimit: ik niet. Een positieve test is een positieve test. Het was er bij Froome eerder niet, en in de Vuelta wel. Iedereen kent de regels, iedereen kent de waarden. Als je daar boven zit: dikke doei, bewijs je onschuld.

0
schipperaar 22 maart 2018 om 11:14

@sky
Clusoos bedoel je om wanhopig een vormfout op te sporen. Nogmaals van 2000 kan geen mens 1000(en ook dat is veel te veel) maken behalve onze good old minister president die kan lullen als brugman maar het bouwen aan anderen overlaat.

0
SprintMaster 22 maart 2018 om 11:15

Eindelijk gebeurd er eens wat. Nu nog even zorgen dat Froome via een ‘ongelukje’ uit de Giro gaat, dan is dit probleem opgelost.

0
ikbenprocycling 22 maart 2018 om 11:22

Froome traint ondertussen als een beest door.
Het boek ‘The art of not giving a fck’ heeft hij al 5x gelezen sinds de Vuelta lol

0
Kosmonaut 22 maart 2018 om 11:26

Wellicht dat het feit dat Froome in de Vuelta betrapt is ASO de mogelijkheid bied om hem te weren? Tenslotte is dat ook een koers van de ASO dus heeft hij feitelijk al een koers van hen in discrediet gebracht.

0
jooprioolpijp 22 maart 2018 om 11:47

Ben helemaal voor hoor & wederhoor, maar dit is wel een mooie manier om wat druk op de ketel te zetten omdat het er ‘iets’ te veel op lijkt dat het (weder)horen misbruikt wordt om de zaak te traineren. Zou me, net als Schippie, overigens verbazen als Froome met alle niet-sportieve druk überhaupt iets gaat presteren in de Tour. Idem in de Giro.
En, als vaker gezegd, het blijft belachelijk dat de UCI er niet in slaagt om met regels te komen die dit gehannes in de toekomst gaan voorkomen. Zou ook in het belang van Froome geweest zijn…

0
ikbenprocycling 22 maart 2018 om 12:04

Uci werkte vooralsnog uitsluitend met Zwitserse rechtenstudenten. Sympathiek en nog relatief succesvol, maar niet meer van deze tijd.

0
leegloper 22 maart 2018 om 12:37

Ook al gaat de ASO hem niet weren, dan nog zullen ze er niet vies van zijn de druk op Froome op te voeren en hem nog een pak stress te bezorgen. Het droomscenario is (een door stress verzwakte) Froome die door Bardet en Barguil en co wordt achtergelaten in de cols.

Dumoulin kwakkelt tot nu toe nogal wat. Kan dit hem ertoe bewegen om zijn piek dit seizoen later te leggen in de Tour? Of zijn mindere uitslagen, valpartijtjes en verkeerd materiaal slechts oppervlakkige dingen en zit het met zijn conditie en opbouw even goed als vorig jaar?

0
Frits des Jeux 22 maart 2018 om 12:41

Dit gaat natuurlijk juridisch er nooit doorkomen. Maar goed ze hebben hun aandacht bij de ASO weer gehad-> next

0
VerstandOpNul 22 maart 2018 om 13:00

Deze zaak wordt wel met de dag lelijker. Stel hij wordt uitgesloten van deelname, maar uiteindelijk vrijgesproken.. Dat haalt de glans van de overwinning (wie dan ook de gelukkige zal zijn) er wel af..

Maar zonder uitspraak zie ik hem ook liever niet rijden..
Kortom, de UCI zal toch eens wat voortvarender te werk moeten gaan..

0
LyndaLid 22 maart 2018 om 13:31

Let op je taalgebruik! – Edit redactie

0
assen 22 maart 2018 om 13:52

Normaliter ben ik anti-ASO, maar niet in deze kwestie. Go-go-aso!

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone