Tour 2022: Voorbeschouwing favorieten puntenklassement
foto: Cor Vos
vrijdag 1 juli 2022 om 07:00

Tour 2022: Voorbeschouwing favorieten puntenklassement

De Tour de France is natuurlijk ook weer het strijdtoneel voor de groene trui. Een jaar geleden won Mark Cavendish van Deceuninck-Quick-Step voor de tweede keer in zijn carrière het puntenklassement, mede door maar liefst vier etappezeges. Wie zijn nu de favorieten voor het groen? WielerFlits blikt vooruit!

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Historie

De groene trui voor de leider van het puntenklassement is de tweede leiderstrui in rang in de Tour. Als een renner zowel het algemeen klassement als het puntenklassement aanvoert, dan draagt hij natuurlijk het geel. Als hij echter het puntenklassement en het berg- en/of jongerenklassement aanvoert, krijgt het groen voorrang. Er staat een gevulde prijzenpot op het spel in de strijd om het puntenklassement: 25.000 euro voor de eindwinnaar en 300 euro per dag dat een deelnemer het groen om de schouders heeft.

Met zeven groene truien is Peter Sagan recordhouder – foto: Cor Vos

Het huidige puntenklassement deed in 1953 zijn intrede in de Tour. In de beginjaren van de ronde was er al wel een puntenklassement, want het algemeen klassement werd toen niet opgemaakt op basis van tijd maar op punten. In 1953 werd ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Tour het puntenklassement opnieuw ingevoerd, maar deze keer als een nevenklassement. Voor de leiderstrui werd de kleur groen gekozen, de huiskleur van kleermakerij Belle Jardinière die voor de sponsoring van de trui zorgde.

Het puntenklassement van 1953 werd gewonnen door Fritz Schär, die dat jaar ook de ritten naar Metz en Luik op zijn naam schreef. De Zwitser won verder in zijn carrière twee etappes in de Giro d’Italia en tweemaal het Kampioenschap van Zürich, en werd nationaal kampioen in de wegrit, in het stayeren en in het veldrijden. Toentertijd zaten de reglementen van het puntenklassement nog anders in elkaar dan nu. Zo verdiende de winnaar één punt, de tweede twee punten, de derde drie punten enzovoort.

Vanaf 1959 ging het klassement op de schop. Voortaan won niet de renner met de minste punten de groene trui, maar de renner met de meeste punten. Recordwinnaar van het puntenklassement is Peter Sagan. De Slowaak die tegenwoordig koerst voor TotalEnergies, won de groene trui in de periode 2012-2019 maar liefst zeven keer (alleen in 2017 won hij niet, nadat hij vanwege het veroorzaken van een val vroegtijdig de ronde was uitgezet). Daarmee verbeterde hij het record van de Duitser Erik Zabel, die tussen 1996 en 2001 zesmaal onafgebroken de beste was.

Erik Zabel wist de groene trui tussen 1996 en 2001 zes keer te winnen – foto: Cor Vos

België is het succesvolste land in de historie van het puntenklassement. Negentien keer nam een Belgische renner de leiderstrui mee naar huis, waarbij Eddy Merckx en Freddy Maertens daar allebei driemaal in slaagden. De laatste Belg die de groene trui won, was Tom Boonen in 2007. Verder zien we Stan Ockers (twee keer), Rik Van Looy, de broers Willy en Eddy Planckaert, Walter Godefroot, Herman Van Springel, Patrick Sercu, Rik Van Linden, Rudy Pevenage, Frank Hoste en Eric Vanderaerden op de erelijst.

Jan Janssen (drie keer) en Jean-Paul van Poppel zorgden dat de groene trui viermaal mee naar Nederland ging.

Laatste tien winnaars puntenklassement Tour de France
2021: flag-gb Mark Cavendish
2020: flag-ie Sam Bennett
2019: flag-sk Peter Sagan
2018: flag-sk Peter Sagan
2017: flag-au Michael Matthews
2016: flag-sk Peter Sagan
2015: flag-sk Peter Sagan
2014: flag-sk Peter Sagan
2013: flag-sk Peter Sagan
2012: flag-sk Peter Sagan


Vorig jaar

Hoe was de strijd om de groene trui een jaar geleden ook alweer? De Tour de France 2021 begon in Bretagne met twee aankomsten voor heuvelsprinters. Julian Alaphilippe won de openingsrit en werd zo de eerste leider in het puntenklassement. Omdat de Fransman ook de gele trui had, werd het groen doorgegeven aan nummer twee Michael Matthews. Alaphilippe eindigde een dag later weer kort en mocht zich toen wél in het groen hullen omdat Mathieu van der Poel op sensationele wijze het geel had overgenomen.

Met zijn 34e etappezege kwam Mark Cavendish op gelijke hoogte met Eddy Merckx – foto: Cor Vos

Alaphilippe droeg twee dagen het groen, tot op de vierde dag good old Mark Cavendish de macht greep in het puntenklassement. De Brit won in Fougères en had onderweg al goede zaken gedaan bij de tussensprint, en pakte zo de koppositie en het groen. In de individuele tijdrit naar Laval, niet zijn specialiteit, bleef hij zonder punten. Met zijn tweede etappezege in Châteauroux liep hij echter met zevenmijlslaarzen weg bij de tegenstand: hij rekte zijn voorsprong in het puntenklassement in een klap op van vijf naar 46 punten.

Cavendish pakte in de etappe naar Le Creusot alleen bij de tussensprint punten en bleef daarna in de Alpenetappes naar Le Grand-Bornand en Tignes puntloos. Toen de Alpen eenmaal achter de rug waren en de tweede week met een relatief makkelijke rit van start ging, kon de sprintkopman van Deceuninck-Quick-Step weer scoren. In Valence boekte hij zijn derde ritzege. Na de beruchte rit met een dubbele beklimming van de Mont Ventoux en de overgangsrit naar Nîmes, sloeg ‘Cav’ weer zijn slag in Carcassonne. Hij evenaarde zo het record van Eddy Merckx van 34 ritzeges.

Het was voorlopig de laatste kans voor Cavendish om zich te mengen in de massasprints, want de Tour dook daarna voor een paar dagen de Pyreneeën in. De negentiende rit was er vervolgens een voor vluchters en de twintigste was een tijdrit. In de lastige laatste week was Matthews het groen van Cavendish tot op 35 punten genaderd, dus de Brit moest op de laatste dag nog aan de bak. Bovendien kon hij het record van Merckx verbeteren. Wout van Aert bleek echter de beste op de Champs-Élysées, maar ‘Cav’ stelde wel voor de tweede keer in zijn carrière het groen veilig.

Puntenklassement Tour de France 2021
1. flag-gb Mark Cavendish (Deceuninck-Quick Step) – 337 punten
2. flag-au Michael Matthews (BikeExchange) – 291 punten
3. flag-it Sonny Colbrelli (Bahrain-Victorious) – 227 punten
4. flag-be Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) – 216 punten
5. flag-be Wout van Aert (Jumbo-Visma) – 171 punten

Voor de tweede keer won Mark Cavendish de groene trui in de Tour de France – foto: Cor Vos


Puntentelling

Sprinters en klassieke renners zijn in het voordeel in de strijd om de groene trui. In vlakke etappes en heuvelachtige ritten zijn namelijk meer punten te verdienen dan in bergritten. Om het verschil te duiden: de winnaar van een vlakke etappe krijgt 50 punten voor het puntenklassement en de winnaar van een heuvelachtige rit 30 punten. De winnaar van een bergrit of een tijdrit ontvangt 20 punten. Daarnaast zijn bij tussensprints punten te halen.

Bij een gelijke stand in het puntenklassement geeft eerst het aantal ritzeges de doorslag, vervolgens het aantal gewonnen tussensprints en tenslotte de positie van de betreffende renners in het algemeen klassement.

flag-fr Vlakke etappes (etappes 2, 3, 4, 5, 6, 8, 13, 15, 19, 21)
Aan de finish: 50 – 30 – 20 – 18 – 16 – 14 – 12 – 10 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2

flag-fr Heuvelachtige etappes (etappes 7, 10, 14, 16)
Aan de finish: 30 – 25 – 22 – 19 – 17 – 15 – 13 – 11 – 9 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2

flag-fr Bergetappes en tijdritten (etappes 1, 9, 11, 12, 17, 18, 20)
Aan de finish: 20 – 17 – 15 – 13 – 11 – 10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1

flag-fr Tussensprints (elke etappe, behalve tijdritten)
Bij de tussensprint: 20 – 17 – 15 – 13 – 11 – 10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1


Favorieten

De organisatie van de Tour de France heeft maar liefst tien ritten als ‘vlakke etappe’ aangeduid waar aan de finish de maximale 50 punten klaarliggen voor de winnaar. Het is echter niet gezegd dat al deze etappes ook eindigen in een massasprint. De kans dat in de vierde etappe naar Calais wordt gesprint, is niet zo groot, de vijfde etappe naar Arenberg ligt vol met kasseien en de zesde en achtste etappe finishen op een gemene slotklim. Zo blijven er plots nog maar zes kansen over voor pure sprinters, die in de tweede en vijftiende rit ook nog eens met waaiers te maken kunnen krijgen.

Wout van Aert – foto: Cor Vos

De kans dat een allrounder met de groene trui aan de haal gaat, is kortom groter dan dat een pure sprinter de eindoverwinning naar zich toetrekt. We komen dan al snel uit bij Wout van Aert als de grote favoriet. De Belg van Jumbo-Visma maakt deze zomer een doel van het groen, nadat hij de afgelopen twee jaar al vijfde eindigde in het klassement. Een betere alleskunner vinden we niet in het peloton, dan de renner die vorig jaar de bergetappe met de dubbele passage van de iconische Mont Ventoux won, de individuele tijdrit op de voorlaatste dag op zijn naam schreef en in de slotrit op de Champs-Élysées de laatste sprint won.

Van Aert moet in de strijd om het groen wel afrekenen met Caleb Ewan. De Australische ‘Pocket Rocket’ van Lotto Soudal was in 2019 al eens tweede in het puntenklassement van de Tour en staat bekend als een van de snelste mannen van het peloton. Ook lastigere aankomsten of een klimmetje diep in de finale, kan hij goed aan. Bovendien zal Ewan zich willen revancheren voor zijn laatste Tour de France, waar hij na een botsing met Peter Sagan en daaropvolgend een harde val al na drie dagen de strijd moest staken. Dit seizoen boekte de Australiër al vijf zeges, maar in de Giro d’Italia greep hij naast de hoofdprijzen.

Caleb Ewan – foto: Cor Vos

Peter Sagan gaat op voor zijn achtste groene trui in de Tour. De drievoudig wereldkampioen had enkele beroerde eerste maanden van het seizoen door het coronavirus en ziekte, maar na een trainingsperiode in april en mei lijkt hij de stijgende lijn weer te hebben gevonden. De Slowaak van TotalEnergies won de derde etappe van de Ronde van Zwitserland, waarvan concullega Alexander Kristoff zei dat hij daar de ‘oude Sagan’ weer had gezien. Bovendien won hij afgelopen weekend op een veeleisend parcours het Slowaaks wegkampioenschap. Zijn talent is er nog altijd en zeker in de lastige ritten kan Sagan scoren.

Quick-Step Alpha Vinyl mag proberen de groene trui te verdedigen, maar doet dat niet met Mark Cavendish. De Brit, vorig jaar winnaar van vier ritten, is als reserve aangewezen. Fabio Jakobsen is nu de sprintkopman in de ploeg en krijgt Kasper Asgreen, Yves Lampaert en Michael Mørkøv mee als steun. De Nederlandse sprinter reed de Tour nog niet eerder, maar deed wel al twee keer de Vuelta a España waar hij in 2021 al het puntenklassement won. Jakobsen is dit seizoen een van de beste sprinters van het wielerpeloton en won onder andere al Kuurne-Brussel-Kuurne, de Elfstedenronde Brugge en een rit in Parijs-Nice.

Peter Sagan – foto: Cor Vos

Bij Trek-Segafredo is Mads Pedersen een interessante naam voor het puntenklassement. De Deen is aan een sterk seizoen bezig en haalde al zes zeges en een hele rits podiumplaatsen binnen. De wereldkampioen van 2019 heeft een goed eindschot, maar is ook zeer allround. Sla zijn uitslagen er maar op na: zesde in Milaan-San Remo, zevende in Gent-Wevelgem, achtste in de Ronde van Vlaanderen en zevende in de Baloise Belgium Tour. Afgelopen week reed Pedersen naar de vierde plaats op het Deens kampioenschap tijdrijden, op tien seconden van winnaar Mathias Norsgaard, en was hij in de wegrit tweede achter de nieuwe wegkampioen Alexander Kamp.

Alpecin-Fenix kiest in de Tour voor Jasper Philipsen als sprintkopman. De Belg was vorig jaar al vierde in de strijd om het puntenklassement en moet normaal gesproken nu weer een heel eind kunnen komen. Daarvoor zal hij etappes moeten gaan winnen – iets wat hem in de Vuelta al wel lukte, maar in de Tour nog niet. Hij kan vertrouwen putten uit zijn resultaten van de afgelopen tijd. Zo werkte hij een sterke Baloise Belgium Tour af, waar hij een etappe won en knap als achtste eindigde in het algemeen klassement. Tijdens het Belgisch wegkampioenschap in Middelkerke reed hij naar de derde plaats.

Fabio Jakobsen – foto: Cor Vos

Bryan Coquard van Cofidis gaat in zijn zesde Tour de France proberen eindelijk een keer een etappe te winnen. De Franse sprinter, die ook op de baan succesvol is geweest, eindigde al vaak kort in de Tour, maar winnen lukte tot op heden nog niet. Hij haalde in zijn vijf eerdere deelnames vier keer Parijs, waarbij hij steevast bij de beste zes eindigde in het puntenklassement. We kunnen dus ook nu weer een goede uitslag verwachten. Coquard is aan een degelijk seizoen bezig en bezorgde zijn nieuwe werkgever vroeg in het jaar al twee etappezeges in eigen land, in de Ster van Bessèges en de Tour de La Provence.

Update: Bryan Coquard heeft positief getest op het coronavirus en zal vervangen worden door Pierre-Luc Périchon.

Het gaat wat te ver om te zeggen dat álles wat Intermarché-Wanty-Gobert dit seizoen aanraakt in goud verandert, maar de ploeg is wel aan een heel goed jaar bezig. Daar draagt ook Alexander Kristoff voor een belangrijk deel aan bij. De sterke Noor sprintte dit jaar naar winst in de Clásica de Almería en de zesde rit in de Tour of Norway, en reed solo naar de zege in de Scheldeprijs. Hij verzamelde verder een stapel ereplaatsen en was afgelopen weekend nog tweede in het Noors wegkampioenschap. Kristoff was al twee keer tweede in het puntenklassement van de Tour en was ook al een keer vierde en tweemaal vijfde.

Jasper Philipsen – foto: Cor Vos

En wat met Michael Matthews? De Australiër van Team BikeExchange-Jayco won de groene trui in 2017 en was een jaar geleden nog tweede in het regelmatigheidsklassement. Matthews is een regelmatige puntenpakker, zowel in de massasprints als de lastigere ritten, en eindigt daardoor vaak hoog in het puntenstand. Winnen blijkt de laatste jaren echter erg lastig en net daarmee zijn de meeste punten te verdienen. Bovendien moet de Australiër in deze Tour het kopmanschap in de sprints delen met Dylan Groenewegen, die normaal gesproken in de aankomsten voor de pure sprinters voor zijn kansen mag gaan.

Last but not least, de laatste ster is voor Mathieu van der Poel. De Nederlander van Alpecin-Fenix vertelde in ons magazine RIDE weliswaar dat hij zich niet gaat mengen in de strijd voor het groen. “Ik ga mij in deze Tour niet mengen in de strijd, maar wil volop focussen op etappezeges.” Het is echter wel dé man die het Wout van Aert lastig kan maken en al in de eerste week liggen voor Van der Poel kansen om veel punten te pakken. Zoals eerder geschreven zijn de kansen voor de pure sprinters schaars en zijn allrounders in het voordeel. Vergeet niet dat ‘MVDP’ eerder dit seizoen al vierde was in het puntenklassement van de Giro!

Alexander Kristoff – foto: Cor Vos

Outsiders voor het puntenklassement zijn bijvoorbeeld de pure sprinters Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco) en Alberto Dainese (DSM). Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic) is een man met wat meer inhoud die in de lastige Franse koersen altijd goed is. Matteo Trentin (UAE Emirates) eindigde al vaker hoog in puntenklassementen, maar moet nu vermoedelijk in de eerste plaats rekening houden met zijn kopman Tadej Pogačar. Danny van Poppel (BORA-hansgrohe) cijfert zich normaal gesproken weg voor Sam Bennett, maar mag nu voor eigen kans rijden. Wat we van Tom Pidcock (INEOS) kunnen verwachten in zijn eerste Tour de France, is nog ongewis.

Verder zien we aan het eind van de Tour de France altijd wel een paar klassementsrenners in de top tien van het puntenklassement staan. Afgelopen jaar was dat het geval met Tadej Pogačar (achtste) en Jonas Vingegaard (tiende). Het zijn namen die we ook dit jaar weer in de top tien kunnen tegenkomen, net als bijvoorbeeld Primož Roglič en Aleksandr Vlasov. Ook vluchters halen zo weleens de top tien, denk aan Matej Mohorič. De Sloveen won vorig jaar twee etappes vanuit de ontsnapping en verzamelde zo een berg punten. Twee jaar geleden troffen we op die manier Søren Kragh Andersen aan op de negende plek van het puntenklassement.


Favorieten volgens WielerFlits:

Tour 2022: Deelnemers


Overige voorbeschouwingen

Tour 2022: Voorbeschouwing favorieten puntenklassement
Tour 2022: Voorbeschouwing favorieten bergklassement
Tour 2022: Voorbeschouwing favorieten jongerenklassement
Tour 2022: Voorbeschouwing op het parcours

WielerFlits komt tijdens de Tour de France dagelijks met een voorbeschouwing op de 21 etappes. In die vooruitblik wordt het parcours extra geduid en wijzen we, zoals jullie van ons gewend zijn, tien favorieten voor de dagzege aan.

RIDE Magazine
75 Reacties
Sorteer op:
28 juni 2022 07:13
Ik vermoed dat dit misschien wel de spannendste strijd wordt deze Tour. Veel gegadigden.
    28 juni 2022 15:19
    Echt Marik, meen je dit? Ik vermoed dat WVA dit op één been gaat winnen.
28 juni 2022 07:30
Met 10 ritten de volle 50 punten wint wout de groene trui makkelijk!
28 juni 2022 07:33
De redactie is wel erg optimistisch over Sagan. Hij won in Zwitserland maar was in de andere etappes afwezig. Het Slowaaks kampioenschap lijkt mij ook geen goede graadmeter.
28 juni 2022 07:39
TER ERE VAN INTERNATIONALE CAPSLOCKDAG HOOP IK EIGENLIJK OP EEN STRIJD DER GIGANTEN.
WAT ZOU ER MOOIER ZIJN DAN EEN STRIJD TUSSEN SAGAN, VAN AERT EN VAN DER POEL?
    28 juni 2022 09:20
    Heel mooi, maar daarom moeten we nog niet gaan ROEPEN. (ludiek eerbetoon edoch)
    28 juni 2022 10:14
    De Dag van de Stilte vind dit jaar plaats op 30 oktober. Ik kijk er naa...
    28 juni 2022 10:46
    Ik zet hem in de agenda Limal.
    Kheb een piep in mn ogen...
28 juni 2022 07:51
Caleb Ewan krijgt echt teveel sterren. Philipsen en Pedersen lijken me allrounder. Ewan gaat vast we een rit pakken, maar te weinig punten om hier in de buurt te komen.
28 juni 2022 08:12
Van Aert. Vingers in de neus. . Zie parcours.
28 juni 2022 08:19
Het klassement dat niemand interesseert.
    28 juni 2022 10:22
    haha, Belgie zit er klaar voor. En ik kijk er ook naar uit. Elk klassement is er weer eentje waar het spannend kan zijn.
    28 juni 2022 15:21
    Misschien niet in Nederland, in België heeft groen wel nog veel te betekenen.
    Ik herinner me epische gevechten vanuit mijn jeugd.
    Eddy Planckaert, Jef Lieckens, Frank Hoste, Sean Kelly, Erik Zabel, Eric Vanderaerden, ...
    29 juni 2022 16:17
    @Krist de helft die je opnoemt konden de trui zo ophalen. Die hadden amper concurrentie.
28 juni 2022 08:25
Pure sprinters gaan niet meedoen voor het groen, denk ik. Ze klimmen ook allemaal te matig dit jaar. Sagan is ' t gewoon kwijt.

Zal wel tussen Pedersen, Van Aert en Philipsen gaan. Matthews ook zeker hoog, maar even zeker niet als eerste.
28 juni 2022 08:28
Wel Kristoff en Coquard een *, maar niet Danny van Poppel?
28 juni 2022 08:31
Het hangt er vooral vanaf of Roglic en Vingegaard opletten in de waaieretappes. Mocht er daar iets mis gaan, dan wordt Wout weer knecht en wordt de strijd om het Groen een hele klus voor Wout.
    29 juni 2022 01:02
    ...ik herinner me een waaieretappe waarin Wout voluit ging aan kop voor Roglic, om daarna ook nog even de sprint te winnen en zo groene punten te pakken. Dat jaar deed hij ook bergop knechtenwerk, wat hem uiteindelijk wellicht groen gekost heeft.
    29 juni 2022 02:46
    Gek, ik herinner me juist dat Wout daar na een tijdje niet meer op kop kwam om zich te kunnen sparen voor de sprint.

    De tijd die dat gekost heeft kwam Roglic aan het einde mede tekort om de Tour te winnen.
    29 juni 2022 06:15
    Dat was volgens mij juist de etappe dat pogi er af lag en zowel Roglic als van Aert juist NIET op kop kwamen en het aan knechten, waaronder Kuss, ovelieten. Zehadden daar allebei moeten vol meedraaien en de etappewinst opofferen.
    29 juni 2022 06:57
    Roglic had natuurlijk zelf ook wat harder kunnen trappen; in die waaierrit, op de Peyresourde en in de slottijdrit., ipv heel de Tour in de wielen van z'n team te bivakkeren. Soms moet je het als kopman ook een keertje zelf doen. Dat geklaag over te weinig steun in die waaierrit trek ik niet, aangezien Roglic de best ondersteunde ronde renner van de laatste 10 jaar is. Als hij hem niet binnen haalde, ligt het toch echt aan hemzelf.
    29 juni 2022 07:16
    Jij mag dat niet trekken maar dat was DE gouden kans om Pogacar en nog een andere hoop concurrenten op 5:57 te rijden. Vele malen meer dan dat Roglic verder schade had kunnen beperken. Grote, grote fout. En waarom? Een ritzege … die volgens mij ook nietgepakt werd ook nog.

    Laat helder zijn dat ik vind dat niet louter van Aert maar ook Roglic zelf daar vol mee had moeten draaien. Met dat knecht opofferen en zelf in de wielen hangen gaven ze wat mij betreft ook een slecht signaal tov de andere meezitters. Die gaan het dan ook overlaten. Mochten ze ooit nog die mazzel krijgen (Pogacar zat erachter vanwege platte band) zul je zien dat ze het ook zo doen gaan, ook zal zit er een sneaky snel mannetje tussen die okk nog eens hoog voor groen staat.
    29 juni 2022 11:54
    Ze 'hadden' het zo kunnen doen en Pogacar op meer achterstand kunnen zetten. Maar die waaierrit aanhalen als dé reden waarom Roglic de Tour verloor, is volledig ongepast. Hij heeft 3 weken rond gereden met een droomtrein voor hem, inclusief WVA, toen al top 5 van de wereld, die geregeld kansen voor hem opofferde. Als het met zo'n dreamteam in steun nog niet lukt, is het toch vooral van zelf niet kunnen en niet goed genoeg zijn tov Pogacar. En niet omdat van Aert eens 5min57sec niet voor hem op kop rijdt. Roglic reed zelf niet in die waaierrit, was te plat op de Peyresourde en veel te plat op de Plank. Meer is het niet.
    29 juni 2022 12:21
    Niet vergeten ook dat Pogi toen helemaal nog niet de topfavoriet was, ze dachten bij Jumbo nog dat Bernal de grote uitdager ging worden. Na de Dauphiné wees niks erop dat Pogi écht een gevaar kon zijn voor Roglic (en Dumoulin).

    Als straks pakweg O'Connor of Caruso op achterstand zit na een paar ritten, gaat TJV zich misschien ook niet het apenzuur rijden om hem zoveel mogelijk tijd aan te smeren. Je moet je energie nu eenmaal zo goed mogelijk spreiden over die 3 weken.

    Nog eens het verslag van de rit op Sporza herbekeken overigens en daar wordt Carapaz wel getoond als 1 van de slachtoffers van de dag, maar is er zelfs niet eens melding van Pogacar. Mensen wisten nog niet eens wat ze zich bij een mijnwerkersstijl moesten voorstellen in die tijd, kun je nagaan.

    En Van Aert won die rit wel hoor. Van een grote fout kan je eigenlijk enkel achteraf spreken, op dat moment vond ik hun aanpak niet zo onlogisch. In de aankomende Tour is het voor Wout natuurlijk wel een tijdritje eruit persen geblazen, mocht Pogacar ergens op achterstand komen.
28 juni 2022 08:32
Een van de grootste kanshebbers wordt niet genoemd. Verwacht dat die meegaat naar de tour, maar selectie van Ineos is nog niet bekend toch?
    28 juni 2022 08:43
    Ethan Hayter?
    28 juni 2022 08:50
    Juist
    28 juni 2022 09:12
    Hayter rijdt geen Tour, al een tijdje bekend.
    28 juni 2022 10:24
    Ineos laat het gros van haar renners debuteren in de Vuelta.
    28 juni 2022 11:36
    @Poeksel, voor mij pas vanaf vanmorgen. Schat hem op veel meer kans op ereplaatsen dan Pidcock op dit parcours. Zeker met hoe Pidcock zich vorig jaar in zijn eerste grote ronde heeft gemanifesteerd (lees: niet)
28 juni 2022 08:36
**** Wout van Aert
*** Fabio Jakobsen, Jasper Philipsen
** Caleb Ewan, Tom Pidcock, Mads Pedersen
* Bryan Coquard, Alexander Kristoff, Michael Matthews, Mathieu van der Poel, Peter Sagan, Ethan Hayter

Philipsen heeft de hoogvorm in elk geval te pakken, bleek zondag. Mogelijk wel de grootste concurrent voor van Aert.
    28 juni 2022 11:34
    Pidcock gaat zich niet mengen in de tussensprints en in massasprints zal hij er amper aan te pas komen. Hem zie ik de top 20 van dit klassement niet halen.
28 juni 2022 08:44
Wil je het groen winnen moet je alle tussensprints ook meedoen. Zet mijn geld op Jakobsen….
    28 juni 2022 09:18
    Je redenering lijkt te kloppen maar je conclusie niet. Jakobsen gaat niet aan alle tussensprints kunnen meedoen omdat hij er dan al is afgereden op een bergje. Wva, philipsen en zelfs sagan hebben hierdoor veel meer kans.
28 juni 2022 09:13
Onbegrijpelijk dat van der Poel hier nog steeds genoemd wordt voor groen.
Hoe kan dit in hemelsnaam te combineren zijn met een Philipsen die al de massasprints gaat mee doen? Elk apart sprinten??

In mijn ogen zijn van Aert en Philipsen de 2 grootste kandidaten op groen, en ver daaronder eventueel Pedersen & Jacobsen. De rest doet niet mee. Ook de wederopgestane Sagan niet. Die wordt nog wel eens ergens gediskwalificeerd wegens onregelmatig sprinten.
28 juni 2022 09:39
Gezien het parkours is WVA de topfavoriet.

Twee randopmerkingen:
1. Op welk moment gaat TJV het geweer van schouder veranderen en van het doel geel EN groen, naar enkel geel (of omgekeerd kan ook, maar dan is het groen sowieso voor Wout)
2. Wat gaat Wout doen in de tussensprints - vooral Matthews en Sagan hebben in het verleden aangetoond dat je groen wint (of dichtbij bent) door te sprokkelen in de tussensprint. 4 Vlakke ritten zoals Cav vorig jaar dan wordt het een zekerheid, ondertussen sprokkelden Matthews en Colbrelli in de tussenspurten en werden 2 en 3. Wil hij echt voor het groen gaan dan moet Van Aert echt de Sagan aanpak aanwenden - tussensprint - eindsprint en vroege vlucht in bergritten. Vooral dat laatste zie ik niet zitten aangezien TJV ook geel wil (en dan komen we terug bij punt 1) :)
    28 juni 2022 09:45
    Het probleem van Van Aert is inderdaad dat ik me zou kunnen voorstellen dat UAE hem niet graag laat ontsnappen in bergritten om punten te pakken bij bergritten, want het is ook een prima vooruitgeschoven pion voor het Deens/Sloveense duo.
    28 juni 2022 10:08
    Ik denk dat Van Aert aan 1 of 2 tussensprints al wel genoeg heeft. Hij kan zo rond de 30 punten voorsprong pakken in tijdrit en nog wel 50 in lastige etappes die als vlak zijn geclassificeerd. Dan staat hij al 80 voor met maar ongeveer 4 massasprints. Haal daar nog wat punten verlies af bij tussensprints en dan mag hij zonder zich te mengen in tussensprints in bergetappes nog steeds zo rond de 15 punten per massasprint verliezen. Dat lijkt mij alleen mogelijk als er een sprinter alle massasprints wint en dat zie ik niet gebeuren.
    28 juni 2022 10:10
    Deze Tour liggen bijna alle tussensprints vóór de beklimmingen, dus Van Aert zou eerder een Jakobsen/Philipsen/Ewan/Groenewegen-probleem kunnen hebben dan een ontsnappingsprobleem...
    28 juni 2022 10:54
    Klopt; andere jaren vaak een tussensprint in bergritten na een eerste klim, dit jaar meestal ervoor.
28 juni 2022 10:09
Van Aert met overmacht. Hij zal ook een hoop punten pakken in etappes in week 1 waar de pure sprinters gelost zullen worden.

De rit naar Longwy kan hij makkelijk aan, de rit naar Arenberg ook en ik zie hem in Lausanne ook veel punten pakken tov andere pure sprinters. Hij heeft daarnaast meer pure sprintsnelheid tov Sagan, vd Poel maakt er geen doel van, want Philipsen.
    28 juni 2022 10:17
    Helemaal eens. Zonder valpartijen of andere bijzonderheden qua uitvallen wordt dit voor Van Aert een makkelijke prooi. Ewan en Groenewegen zullen ook niet voor groen gaan maar volle focus op etappezege en voor Jacobsen is het zijn eerste tour dus ook die moet eerst maar eens gewoon een sprint winnen en Parijs halen.
    28 juni 2022 10:36
    Het voordeel van punten pakken in die eerste etappes is natuurlijk ook dan de anderen meteen een achterstand hebben en er wellicht helemaal niet meer aan willen beginnen en bijv. tussensprints ook laten liggen. Jumbo zal moeten blijven communiceren dat Wout gewoon volledig voor groen zal mogen gaan, dan denken anderen dat ze geen kans hebben.
    28 juni 2022 10:45
    Zoals hierboven gezegd liggen de tussensprints vaak voor de bergen. Dus er is ook weinig reden om niet voor het groen te gaan. Alleen in de kasseienrit zou het kunnen botsen als Vingegaar en Roglic moeten lossen. Maar die verschijnen hier in topvorm dus kunnen die kasseien ook wel over verwacht ik. En dan nog verliest hij hier dan geen punten op de pure sprinters.
    28 juni 2022 15:46
    Als Wout van pech verschoond blijft, zie ik ook geen andere kandidaat. Op ruime afstand daarachter Philipsen.
28 juni 2022 11:24
**** Van Aert
*** -
** -
* Philipsen, Jakobsen, Sagan
28 juni 2022 11:46
Ewan en Sagan 3 sterren? Ewan gaat voor een ritzege en zal geen punten nemen bij de tussensprints, en zelfs winnen zal moeilijk worden. Sagan zal dan wel weer meedoen aan de tussensprints, maar is niet meer snel genoeg om veel punten te verdienen in massasprints.
Van der Poel zal de groene trui niet winnen, maar hij kan de top 10 wel binnendringen à la Alaphilippe. En als je sterren geeft op basis van top 10 kan je er ook een geven aan Morkov (of Pogacar).
Van Poppel zou eventueel ook een ster kunnen krijgen.
28 juni 2022 11:58
Meedoen aan tussensprints en meegaan in de vlucht zal noodzakelijk zijn, want er zijn slechts 3-4 echte massasprintfinales.
28 juni 2022 12:01
Heb me een beetje verdiept in de puntentelling en het moet wel vreemd lopen als Van Aert hier niet met 2 vingers in de neus wint. Er zijn 10 vlakke etappes, maar daarvan hebben de pure sprinters (Jakobsen, Ewan) maar 4 of 5 kansen. Zie hieronder. En daar moeten ze dan de volle buit pakken (elke keer zeker top-3) om goed te scoren. Dat betekent dus geen waaier missen, niet lek rijden en niet ingesloten raken waardoor je 7e wordt. De 5/6 andere "vlakke" etappes acht ik pure sprinters kansloos, maar Van Aert, Van de Poel, Matthews en Sagan niet. Van der Poel is niet geïnteresseerd en heeft Philipsen, Matthews heeft Groenwegen en Sagan... tja, hij mag me verbazen. Pedersen zou denk ik wel een uitdager zijn, maar is eigenlijk in alles net iets minder dan Van Aert.

Vlakke etappes (max 50 punten):
2: massasprint met evt. waaiers
3: massasprint
4: 6 gecategoriseerde cols, in ieder geval een uitgedund peloton.
5: kasseien
6: punch
8: punch
13: Waarschijnlijk voor de vluchters, of een zeer uitgedund peloton
15: Kan misschien een sprint worden als de sprintersploegen er hard voor werken
19: massasprint als de sprinters de Pyreneeën overleven
21: massasprint

Dan hebben we nog heuveletappes waar best wat te verdienen is, maar dat is eigenlijk al te zwaar voor Van Aert (zo'n rit als de Mont Ventoux zie ik niet gebeuren als hij zijn energie steekt in de groene trui), laat staan voor de rest. Hier zal het verschil dus niet gemaakt worden. Bergetappes heb ik dus maar buiten beschouwing gelaten.

Heuveletappes (max 30 punten):
7: f#cking Planche des Belles Filles
10: heuveletappe met 19 kilometer lange slotklim
14: heuvelachtig met slotklim in dubbele cijfers
16: 2 keer 1e categorie klim

Dan houden we nog tussensprints over, maar dat is echt klein bier. Als er een groepje van 5 vooruit is, kun je vanuit het peloton nog maximaal 10 punten halen. Van Aert zou wel in het groepje vooruit kunnen zitten, maar het zou ook kunnen dat hij zich niet bemoeit met de tussensprint en Roglic uit de wind houdt. Daar tegenover staan weer 2x 11 a 20 punten in de tijdritten, waar hij nog meer uitloopt op pure sprinters.

Conclusie: De groene trui gaat naar een goede allrounder die kan sprinten, punchen, kasseirijden, tijdrijden en voldoende vrijheid krijgt van het team.
    28 juni 2022 13:28
    Mooie uiteenzetting! Een paar vragen/kanttekeningen:
    - je rekent je wel rijk denk ik. Etappe 13 zal toch voor de aanvallers zijn, en die 4 heuveletappes verwacht ik Van Aert eigenlijk ook niet (vanwege aanvallers of klimmers. Jij wel?
    - waar verwachten we Wout in de massasprints? Hij zal toch enkele rassprinters voor zich moeten dulden...
    - overigens blijven er dan voldoende punten over voor Van Aert om zonder vreemde situaties gewoon die groene trui in de wacht te slepen :)
    28 juni 2022 14:34
    - Etappe 13 wordt inderdaad waarschijnlijk voor de vluchters. Maar daar KAN een Van Aert ook bij zitten, Jakobsen zie ik dat bijvoorbeeld niet doen. In ieder geval lopen Jakobsen en Ewan hier niet uit. En zoals ik zei, de 4 heuveletappes zijn loeizwaar, daar verwacht ik Van Aert niet (misschien dat hij 1 keer uit zijn slof schiet daar).

    - Ik verwacht wel dan Wout zich in de massasprints smijt. Het is natuurlijk afwachten hoe zijn sprint is, maar top 5 lijkt me realistisch (achter Jakobsen, Ewan, Philipsen en Groenewegen, maar voor concurrenten als Sagan en Matthews). Een Van der Poel sprint waarschijnlijk niet eens mee, dus is vrij kansloos voor groen.

    Misschien reken ik iets te optimistisch, maar als er iemand consistent is, is het Van Aert wel. Vrijwel nooit een uitschieter omlaag, terwijl veel sprinters wel eens een offday hebben of toevallig het verkeerde wiel pakken.
    Mogelijk scenario is nog dat één en dezelfde sprinter alle massasprints wint en met zijn ploeg in ondersteuning ook veel tussensprints pakt. Die zou dan in de eerste week groen pakken en ervoor willen knokken (figuurlijk, Lampaert). In praktijk worden de sprints vaak verdeeld over een aantal toppers, uitgezonderd vorig jaar.
    28 juni 2022 15:08
    Probleem voor de pure sprinters is vooral dat de echte sprintritten vooraan en achteraan zitten. Als er veel vlak in de eerste week zit en je staat goed voor groen, dan kan je beslissen om om die reden de Tour toch maar uit te rijden, omdat je al veel voorsprong hebt en dus gemotiveerder over die bergen gaat klauteren. Nu gaan ze sowieso al achter staan, om op het einde te proberen om héél misschien toch nog wat te kunnen inlopen.

    En in die laatste ritten zijn er al veel sprinters weg, dus als je daar nog 2 ritten wint als Ewan of Jakobsen, gaan een Van Aert, Pedersen of Philipsen daar ook vlotjes overal 3e of 4e worden, omdat er veel sprinters weg zijn, dus je loopt ook niet genoeg meer in.
28 juni 2022 13:49
Ik snap echt helemaal niks van deze sterren verdeling. Nog nooit zo ver eraf gezeten.
    28 juni 2022 13:52
    Ik ben dan erg benieuwd naar jouw sterrenverdeling :)
28 juni 2022 15:22
Vreemd dat de naam van Hugo Hofstetter nergens valt. Niet dat hij gaat winnen, maar verdient toch op zijn minst een vermelding.
28 juni 2022 15:49
Wordt Pedersen hier niet zwaar overschat? Die heeft nog nooit ook maar enigszins meegedaan voor de puntentrui in een grote ronde - daarvoor is hij volgens mij niet constant genoeg en in het algemeen te slecht bergop.
28 juni 2022 16:08
Schotte en De Cauwer zetten in de voorbeschouwing Van Aert op 1, in superlatieven. 'Groen is plan A voor TJV en er is geen concurrentie voor WvA in de strijd om het groen'.

https://sporza.be/nl/2022/06/28/de-tribune-over-wout-van-aert-groen-lijkt-voor-jumbo-visma-belangrijker-dan-geel~1656400822999/
    28 juni 2022 16:16
    Schotte en de Cauwer creëren hun eigen waarheid om tijdens de Tour de tactiek van TJV dan weer volledig af te kraken. Want plan A was toch Wout?
    28 juni 2022 16:22
    Ronduit bizar is dit. Groen boven geel stellen vanuit een onzeker ‘we werpen de handdoek van tevoren’-scenario. Nota bene met 2 kanshebbers in een maf coronajaar.

    Pogi hoeft maar een minuut aan zijn broek te krijgen in week 1 en van Aert gaat gewoon in dienst.
    28 juni 2022 16:37
    Ik luister nooit naar Podcasts en ga dat ook nu niet doen, maar misschien dat ze in 1u16 toch een genuanceerder verhaal ophangen dan de soundbites laten vermoeden?

    Zo klinkt het bijgaande artikel al een tikkeltje minder extreem dan wat Jean hierboven als samengestelde "quote" aanbrengt:

    - Schotte: "Ik denk dat Jumbo-Visma het tactisch heel anders zal aanpakken tegenover de voorbije jaren gezien de samenstelling van hun equipe(*). Ze zullen het initiatief overlaten aan andere belanghebbenden en Van Aert zal zijn eigen ding mogen doen. Ik heb de indruk dat groen belangrijker is dan geel. Uit alles wat ze op poten zetten, denk ik dat Van Aert plan A is. Ze dromen van en ze hopen op het geel, maar dat is geen garantie. Daar bestaat geen zekerheid over."

    (*ze wijzen daarbij op de aanwezigheid van Laporte, Van Hooydonck en Benoot - met de eerste twee ga ik akkoord dat het op een verschil met de afgelopen jaren wijst, die laatste kan natuurlijk ook bergop goed werk verzetten)

    - De Cauwer: "Als je voor groen gaat, dan sprint je waar je anders niet meedoet. En dan zijn er dus ook de gevaren op valpartijen en zijn er meer risico's. Dat is relatief belastend. Maar Van Aert is de beste renner voor het groen. Ik denk niet dat er nu één concurrent opstaat en zegt: ik ga ook voor het groen en ik maak redelijk veel kans."

    Maar neen, natúúrlijk is de Groene trui voor Jumbo niet belangrijker dan het Geel...
    28 juni 2022 16:53
    Ik heb De Cauwer erg hoog zitten, maar op dit onderwerp heeft hij toch een wat zonderlinge mening. Geel is gewoon plan A, B, en C, en omdat Wout het belangrijk vindt, is groen plan D.

    Als Van Aert morgen besluit toch niet voor groen te gaan, trekt Zeeman een goede fles wijn open.

    Die ambities voor het groen zijn enkel om Van Aert terwille te zijn.
    28 juni 2022 17:15
    Was vrij populistisch van Schotte en DC, niet selecteren Van Avermaet kwam ook weer even langs; als mogelijke revelaties van de Tour werden Quinten Hermans en Kobe Goossens genoemd.
    28 juni 2022 18:57
    'Ik heb de indruk dat groen belangrijker is dan geel. Uit alles wat ze op poten zetten, denk ik dat Van Aert plan A is.'

    Behoorlijk doorslaan inderdaad. Groen is zeker een deftige prijs maar toch echt in niks te vergelijken met geel. De Tour winnen is het allerhoogste in de wielrennerij, dan heb je de wereldtitel, de andere GT's, monumenten, en dan kom je stilaan in de categorie van de groene trui. Heeft het de carrière van pakweg Matthews of Bennett nou echt een enorme glans gegeven?

    Volgens mij is geel voor TJV absoluut het hoofddoel van de ploeg, en is groen (en etappes jagen) het individuele doel van Wout. Kan me echt niet voorstellen dat ze zich met de ploeg gaan bezighouden met sprinters proberen overboord gooien of bij elke sprintrit een hele trein gaan opzetten.

    José en Renaat zijn behoorlijk ver heen, lijkt het inderdaad. Van Aert moet wat mij betreft ook de vrijheid krijgen om zijn eigen doelen na te jagen, maar plan A haha... Hoe kan dat nu met én Roglic én Vingegaard in je ploeg, en dan nog mannen als Kuss en Kruijswijk?

    Zelfs al is het hele verhaal genuanceerder, zo'n quotes zet je dan toch niet op je site?
    29 juni 2022 13:26
    Zabel draait vlotjes mee door ;-) (zie sporz a)
    29 juni 2022 13:52
    Ik las het ook ja. Maar zeker in deze editie (covid loert overal om de hoek, het parcours is verraderlijk) moet je toch op voorhand nog niet op plan B overschakelen omdat Pogacar niet te kloppen zou zijn?

    Met Roglic en Vingegaard heb je de renners die hem het dichtste benaderen. Als die het al niet meer proberen om Pogi te verslaan en zich bij voorbaat neerleggen bij zijn heerschappij, wie neemt de handschoen dan wel nog op?

    Wel geloof ik dat TJV omwille van de sterkte van Pogacar de grote coureur van Aert meer ruimte geeft dit jaar. Maar collectief kan je toch niet een groene trui als plan A gaan verkiezen boven de strijd om geel? Zelfs een podiumplek > groen zou ik durven zeggen.

    In hun achterhoofd zullen ze bij de ploegleiding misschien wel op 2 gedachten hinken, maar zeker de eerste helft van de Tour moet eindwinst het grote doel zijn van de ploeg, en laat Wout zich maar met dat groen/etappes bezig houden.
    29 juni 2022 23:24
    Het zal zeker niet het hoofdoel zijn maar een mooie bijvangst. Ik vind ook dat met Van Aert beide doelen goed te combineren zijn. Tuurlijk is er een risico op valpartij maar dat is er ook als je niet meesprint. Er zijn denk ik afgelopen jaren niet meer sprinters betrokken dan overige renners. Daarnaast denk ik dat Van Aert dit jaar bergop wel minder is dus hij kan best wel hier en daar wat krachten inzetten voor etappes en toch nog wat bergop helpen omdat hij niet de laatste pion is en Jumbo ook niet het initiatief hoeft te nemen zoals bijvoorbeeld wel in de Dauphine.

    Enige conflict is er als bijvoorbeeld in de kasseienrit Vingegaard en Roglic moet lossen. Dan zal hij moeten wachten. Maar dit is een rit waar de overige kanshebbers ook niet zomaar veel punten pakken.
28 juni 2022 17:09
Is het gek om te vragen waarom Kung niet vermeld wordt?

Reacties zijn gesloten.