Tour 2022: Voorbeschouwing favorieten jongerenklassement
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
vrijdag 1 juli 2022 om 07:00

Tour 2022: Voorbeschouwing favorieten jongerenklassement

Voor het vierde jaar op rij belooft de strijd om het wit niet heel spannend te zijn. Waar in 2019 en 2020 Egan Arley Bernal de beoogde winnaar was, was Tadej Pogačar dat vorig jaar. Hij won óók in 2020, na de opgave van de Colombiaan. Alleen als de Sloveen om wat voor reden dan ook wegvalt in dit klassement, krijgen we een open strijd voor het wit. Wie je dan kunt verwachten, lees je in deze voorbeschouwing van WielerFlits!

Historie

De Tour de France is al 118 jaar oud, maar het jongerenklassement viert dit jaar pas haar 46-jarige bestaan. Een voorloper was de Grote Prijs der Jongeren (1970-1971), waarvan de eerste editie gewonnen werd door Joop Zoetemelk. Nederland heeft sowieso een uitstekende relatie met dit klassement. Henk Lubberding (‘78), Johan van der Velde (‘80), Peter Winnen (‘81), Erik Breukink (‘88) en Eddy Bouwmans (‘92) wisten namelijk allen al eens te winnen. Breukink (‘87), Gerrit de Vries (‘91) en Robert Gesink (‘10) werden daarnaast alle drie ook een keertje tweede. Voor de volledigheid: Bert Pronk (‘76), Van der Velde (‘79), Michael Boogerd (’97) en Steven Kruijswijk (’11) werden dan allen al eens derde.

De Belgische renners doen het een stuk minder goed in dit klassement. Nog nooit won een Belgische coureur het jongerenklassement in de Tour de France. Voor misschien wel de meest gekke wielernatie ter wereld is dat toch opvallend. Claude Criquelion werd van 1979 tot en met 1981 wel drie keer tweede. Mario Aerts veroverde die plek in 1999 ook, achter eindwinnaar Benoît Salmon. Daarnaast stonden Daniel Plummer (1980), Jim Van de Laer (1992) en Christophe Brandt (2003) ooit eens als derde in dit klassement. Dit jaar gaat er ook geen Belg zegevieren.

In 2018 werd Pierre Latour de verrassende winnaar – foto: Cor Vos

Het maagdelijk witte tricot werd overigens in 2000 heringevoerd, toen de nog altijd actieve Francisco Mancebo in Parijs stond te shinen. Met het winnen van dit klassement is een glansrijke carrière welhaast verzekerd. Acht renners slaagden erin om na winst in het jongerenklassement ook ooit de gele trui in Parijs op te halen: Laurent Fignon, Greg Lemond, Marco Pantani, Jan Ullrich, Alberto Contador, Andy Schleck én natuurlijk Egan Arley Bernal en de afgelopen twee seizoenen deed het Sloveense wonderkind Tadej Pogačar dat ook.

Met Nairo Quintana en Simon Yates staan er nog wel andere renners in onderstaande lijst die ooit de Giro d’Italia en/of de Vuelta a España nog eens zouden winnen. In de relatief jonge geschiedenis van de witte trui zijn er twee recordhouders. Jan Ullrich (1996, 1997 en 1998) en Andy Schleck (2008, 2009 en 2010) zijn met drie eindoverwinningen allebei recordhouder.

Laatste tien winnaars jongerenklassement flag-fr Tour de France
2021: flag-si Tadej Pogačar
2020: flag-si Tadej Pogačar
2019: flag-co Egan Arley Bernal
2018: flag-fr Pierre Latour
2017: flag-gb Simon Yates
2016: flag-gb Adam Yates
2015: flag-co Nairo Quintana
2014: flag-fr Thibaut Pinot
2013: flag-co Nairo Quintana
2012: flag-us Tejay van Garderen


Vorig jaar

Als we de editie van vorig jaar moeten typeren, kunnen we daar eigenlijk kort over zijn. Het jongerenklassement vertoonde toen namelijk een eentonig beeld. Tadej Pogačar greep met een zevende plek in de opening srit in Landerneau de witte trui, door David Gaudu en Sergio Higuita direct achter zich te houden. De Sloveen won vier dagen later ook de eerste lange tijdrit, waarna de contouren van het eindklassement meteen al zichtbaar werden. Al na negen ritten lag de top-5 vast, die daarna in het verloop van de ronde ook niet meer zou veranderen. Pogačar gaat dus soeverein op jacht om zich bij Ullrich en Schleck te voegen.

flag-fr Tour de France 2021
Eindstand jongerenklassement

1. flag-si Tadej Pogačar (UAE Emirates) in 82u56m36s
2. flag-dk Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) op 5m20s
3. flag-fr David Gaudu (Groupama-FDJ) op 21m50s
4. flag-fr Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën) op 39m09s
5. flag-co Sergio Higuita (EF Edcation-Nippo) op 1u09m16s
10. flag-be Brent Van Moer (Lotto Soudal) 2u43m49s
23. flag-nl Ide Schelling (BORA-hansgrohe) 3u51m16s

Volledige eindstand

foto: Cor Vos


Favorieten

Net als de laatste twee jaar is de opdracht voor renners met de witte trui als ambitie niet mis: de regerend Tourwinnaar verslaan. De beste zijn is al een hele opgave, de beste blijven is nog moeilijker. De Sloveen reed echter vorig jaar ook iedereen de vernieling in en won het klassement zo nog een keertje. Iedere renner geboren op of na 1 januari 1997 komt in aanmerking voor de witte leiderstrui. In totaal zijn dat er dit jaar ‘slechts’ 27. Bovendien ontbreekt het aan de grootste rondetalenten; het veld is zwak.

Normaal zal er niet veel aan de titelverdediger te doen zijn. Tadej Pogačar heeft zichzelf sinds zijn intrede in het peloton in 2019 ontwikkeld tot ’s werelds beste wielrenner. De nog altijd maar 23-jarige kopman van UAE Emirates gaat voor zijn derde eindzege op rij in de komende Ronde van Frankrijk, waarmee hij door zijn leeftijd ook meteen in aanmerking komt voor de witte jongerentrui. Met zijn ijzersterke tijdrit, wonderlijke klimbenen, scherpe eindschot én het vermogen om op kasseien te rijden – denk maar aan de Ronde van Vlaanderen – ducht Pogačar voor een derde witte trui bijzonder weinig tegenstanders.

Pogacar was op de afspraak in Slovenië – foto: Cor Vos

Op papier komt de grootste concurrent voor dit klassement nota bene uit zijn eigen ploeg. Maar de kans dat Brandon McNulty dus een directe concurrent zal zijn, staat bijna gelijk aan nul. De 24-jarige Amerikaan zal zich de komende Ronde van Frankrijk moeten wegcijferen voor zijn kopman. Toch kan hij hoog in het jongerenklassement eindigen, want hij zou niet de eerste meesterknecht zijn die zelf óók kort eindigt in het eindklassement. McNulty werd in 2020 al eens vijftiende in de Giro d’Italia en lijkt ook dit jaar weer een stapje dichter naar zijn beste zelf te hebben gezet. Onlangs werd hij nog elfde in het Critérium du Dauphiné.

Als we bij andere teams zoeken naar renners met een klimcapaciteiten die een redelijk vrije rol hebben, komen we al snel uit bij Michael Storer. De 25-jarige Australiër is dit jaar een van de oudste kanshebbers in de strijd om het wit. Het lijkt onwaarschijnlijk dat hij kan wedijveren met Pogačar. Maar gezien de stijgende lijn in zijn ontwikkeling en zijn steeds sterkere optredens, moeten we toch rekening houden met het feit dat Storer best weleens op het eindpodium van dit klassement kan staan. In zijn vijf eerdere grote rondes kwam hij nooit verder dan de achtste plek. Wel won hij de bergtrui in de jongste Vuelta a España.

Kan Pidcock stunten in de Tour? – foto: RedBull

Spreken we over toptalenten die op termijn goede resultaten in grote rondes kunnen najagen, dan staat Tom Pidcock centraal in dat verhaal. Het 22-jarige multi-inzetbare supertalent kan op meerdere terreinen uit de voeten, maar op termijn wil hij graag uitgroeien tot ronderenner. De stip op zijn horizon is het winnen van de Tour de France. Maar naast het winnen van de Giro d’Italia U23 (met weliswaar drie bergritten op zak), moet Pidcock zich nog bewijzen als klimmer in het hooggebergte. Hij komt net terug van een hardnekkige COVID-19-besmetting en heeft in zijn ploeg ook nog eens te maken met drie kopmannen.

Veel vrijheid zal de kleine Brit daardoor niet genieten. Wie dat wel heeft, is dat andere absolute toptalent: Andreas Leknessund. De 23-jarige Noor van Team DSM staat al jaren te boek als coming man. In 2019 was hij namelijk degene die dezelfde koersen won als Pogačar, die dat een jaar voordien deed. Ook de wijze waarop Leknessund dat deed, sprak tot de verbeelding. Wat hij waard is in een klassement van een grote ronde, zullen we vooralsnog niet weten. Team DSM zet namelijk in op aanvallen, waarbij ze geen klassementsambities hebben. Desalniettemin kan het Noorse rondetalent ook op die manier hoog eindigen.

Andreas Leknessund won nog een rit in de Ronde van Zwitserland – foto: Cor Vos

Bij Movistar zullen ze stilaan hopen dat er wat renners UCI-punten gaan pakken. De Spaanse topploeg zakt steeds verder in de miserie en kan niet louter bouwen op Alejandro Valverde. Het brengt voor de komende Tour veel druk op de schouders van Enric Mas. Maar omdat Movistar zo om punten verlegen zit, zou Matteo Jorgenson ook best weleens de opdracht kunnen krijgen om zo ver mogelijk in het klassement te komen. Hoewel de Amerikaan (22) in kleinere rittenkoersen – vorig jaar werd hij in Parijs-Nice bijvoorbeeld achtste – steeds vaker zijn neus aan het venster steekt, is hij in de grote rondes nog een onbeschreven blad.

Er zijn ook grote problemen bij Astana Qazaqstan. De azuurblauwe formatie van Alexandr Vinokourov staat onder onderzoek van het parket in Luxemburg vanwege mogelijke fraude. Of het invloed heeft is de vraag, maar het is een voldongen feit dat Astana Qazaqstan bezig is aan een van de slechtste seizoenen in haar bestaan. Nu Miguel Ángel López niet meedoet en Alexey Lutsenko kampt met de naweeën van een val, kunnen andere renners opstaan. Denk dan aan Samuele Battistella. De 23-jarige Italiaan is de laatste negen maanden aan het ontbolsteren en het kan zo maar eens zijn dat dit de komende Tour tot wasdom komt.

Kron droeg in Zwitserland nog een paar dagen het wit – foto:

Om eerlijk te zijn, zijn de bovenstaande zeven namen eigenlijk de enige noemenswaardige renners die nog iets van kans maken op het wit mocht er iets gebeuren met Pogačar. Voor de volledigheid geven we nog wel even Andreas Kron (Lotto Soudal), Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) en Marc Hirschi (knecht van Pogačar bij UAE Emirates) mee. Normaal gesproken kunnen deze drie scoren in de heuvelachtige ritten of etappes voor puncheurs. Maar omdat er niet veel goede, jonge klimmers zijn, zal het trio in het klassement ongetwijfeld ook ergens op de plekken zes tot tien eindigen. Maar wie weet, voor hetzelfde geld doen ze lang mee bergop.

Andere ‘outsiders’ – waar je eigenlijk helemaal niet over moet spreken – die in aanmerking komen voor de witte trui ofwel een top-10 in een daguitslag kunnen rijden, zijn Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty-Gobert), Yevgeniy Fedorov (Astana Qazaqstan), Mikkel Fröhlich Honoré (Quick-Step Alpha Vinyl), Jonas Rutsch (EF Education-EasyPost), Brent Van Moer (Lotto Soudal) en Kevin Vermaerke (Team DSM). De eerste witte trui na de openingstijdrit in Kopenhagen kunnen we overigens ook al zo goed als zeker invullen. Met zijn chronocapaciteiten moet het raar lopen wil Stefan Bissegger daar niet het wit pakken.

Bissegger tijdens de laatste tijdrit in de Tour 2021 – foto: Cor Vos


Favorieten volgens WielerFlits:

Website organisatie
Deelnemerslijst (WielerFlits)

RIDE Magazine
48 Reacties
Sorteer op:
26 juni 2022 07:37
Vreemd dat Quin Simmons helemaal niet genoemd word in deze voorbeschouwing.
    26 juni 2022 09:10
    Quinn Simmons gaat ook helemaal niet naar de Tour
    26 juni 2022 10:30
    Afgaande op z'n interviews dit jaar, gaat Simmons wel degelijk voor een Tourstart. Of ie 'm haalt is nog afwachten, maar de deur zal vast open staan voor hem. Heeft zich in Tirreno en Zwitserland goed laten zien.
    28 juni 2022 12:56
    Is inderdaad bevestigd dat hij meedoet.
26 juni 2022 07:44
De meest voorspelbare trui deze Tour, zeker omdat Jonas niet meer meedingt.
    26 juni 2022 08:45
    Vroeger was de witte trui t/m 23 jaar (o.a. Breukink 1988). Dat zou heringevoerd kunnen worden om het klassement interessanter te maken.
26 juni 2022 07:47
Ik mis Powless, maar sowieso lastig voorspellen als de helft van de ploegen nog niet bekend is.
    26 juni 2022 09:11
    Te oud, renners geboren op of na 1 januari 1997.
    26 juni 2022 10:14
    Ah, in het artikel stond 1996 dus was op het verkeerde been gezet.
26 juni 2022 07:47
Redactie: rare laatste zin. Moet natuurlijk “wit” zijn. Maar dat ie po er wel effe oplegt moet ik nog zien. Op en af met bisegger, zie parijs-nice
    26 juni 2022 08:05
    Sowieso een hele bizarre manier om de voorbeschouwing te beëindigen, WF zegt hier op deze manier dat Bisseger de tijdrit wint en op die manier zowel geel en wit pakt.

    Ik kijk al uit naar de voorbeschouwing van de tijdrit - daar moet hij dus de volle 4 sterren krijgen!

    Nou Youri, kom er maar in :)
    26 juni 2022 08:10
    Yournalistieke vrijheid!
    26 juni 2022 09:05
    @Panache
    Oorspronkelijk stond er “Met zijn chronocapaciteiten moet het raar lopen wil Stefan Bissegger daar niet het geel pakken.”
    26 juni 2022 09:25
    Dan trek ik mijn kritische noot uiteraard terug Wheely!
26 juni 2022 07:57
Mooie aanmoedigingsprijs deze jeugdtrui.
26 juni 2022 08:40
Pogi dingt volgend jaar ook nog mee volgens mij. Benieuwd naar Leknessund. Verder verslaat Pogi Bissegger denk ik wel in de tijdrit dus leider vanaf dag 1.
    26 juni 2022 09:21
    Als Pogacar nog meedingt volgend jaar, rijdt hij Ullrich en Schleck definitief uit de boeken en kan 'ie wel eens heel lang als recordhouder blijven staan.
26 juni 2022 09:00
Alleen heerser Pogacar zal over 3 jaar al wielergeschiedenis schrijven door 4x wit te hebben gewonnen en 6x de tour. Ik zie hem ook in staat tot enkele dubbels (dit jaar tour-vuelta en dan volgend jaar giro-tour). Hij zal zichzelf uit moeten dagen
26 juni 2022 09:09
Die leeftijd kan toch niet kloppen? “Geboren op of na 1/1/1996”
Jonas is geboren in 12/1996 en doet niet meer mee?
    26 juni 2022 09:16
    Als je 26 wordt in het jaar dan doe je niet meer mee. Lijkt mij dus ook dat het niet klopt maar 1-1-97 moet zijn.
    26 juni 2022 09:35
    Klopt, tikfoutje.
26 juni 2022 09:16
Wit moet helemaal terug naar max 22 jaar oud. Hiervan wordt niemand blij toch?
    26 juni 2022 09:26
    Alsjeblieft niet. Het 'wit' moet gereserveerd blijven voor echt rondetalent. Dat Pogacar (en Bernal hiervoor) al zo vroeg ook in eindklassementen zegevierden, is eerder uitzondering dan regel. Ik zou het een doodsteek voor het wit vinden als één of andere jonge vrijbuiter op 1,5 uur van het geel staat, maar toch in het wit wordt gehangen.
    26 juni 2022 09:29
    Lijkt mij ook wel interessant om er een debutanten klassement van te maken.
    26 juni 2022 11:59
    @Wim: Over een doodsteek voor een klassement gesproken: De drager van de witte trui is de laatste jaren vaker de nummer 2 van het klassement dan de nummer 1.
26 juni 2022 09:24
Ik draag in een post drie grammaticale dwalingen aan en ipv edit redactie, bedankt ofzo, wordt gewoon mijn reactie geheel verwijderd.

Edit redactie: de reactie is blijkbaar in de prullenbak beland. We hebben het inmiddels aangepast, bedankt ;)
    26 juni 2022 10:09
    Je input wordt hier wel opgemerkt en gewaardeerd hoor!
    26 juni 2022 22:46
    gelukkig maar, mijn zondag zij gered.
26 juni 2022 09:25
Als Ethan Hayter mag rijden, zal die heel lang in het wit rijden denk ik.
    26 juni 2022 10:09
    In etappe 7 neemt Pogacar de witte trui en waarschijnlijk ook het geel.
26 juni 2022 09:44
Quote:
Net als de laatste twee jaar is de opdracht voor renners met de witte trui als ambitie niet mis: de regerend Tourwinnaar verslaan. Tadej Pogačar slaagde daar de afgelopen twee edities met vlag en wimpel in.


Dus Pogacar versloeg de laatste 2 edities de regerend Tourwinnaar ? Klopt niet.

Moeilijk leesbaar en verstaanbaar artikel voor een zondagmorgen. Nog een koffietje extra en ik probeer opnieuw.
    26 juni 2022 10:10
    Je hoort wel eens zeggen dat Pogacar dit jaar enkel en alleen door zichzelf verslagen kan worden. Wie weet heeft hij daar stiekem een doel van gemaakt ;-)
    26 juni 2022 12:05
    Ik denk dat zelfs Pogacar niet in staat is om Pogacar te verslaan. Tenzij hij valt of ziek wordt, maar dan moet Pogacar zelf wel gezond blijven. Ik denk dat ik een van de twee wel in Ploegleider opneem.
26 juni 2022 09:50
Heeter wordt het niet!!
26 juni 2022 10:04
Edit: Dank, we hebben het aangepast!
26 juni 2022 10:12
Zal voor één keer een zinnetje van mijn tienerdochter van een jaar of twee geleden uit de kast halen: 'boeit niet'.
De huidige formule moet echt op de schop.
26 juni 2022 11:48
De grote vraag is, eindigt de nummer 2 binnen het half uur of niet?
26 juni 2022 11:51
Jonas Vingegaard is 25, dan doet hij toch nog mee voor de witte trui? Zo ja, verdient hij ook wel een ster.
26 juni 2022 12:03
Bizar zwakke bezetting qua jongeren, zeker in het tijdperk waar de jeugd alles op een hoopje rijdt. Best mogelijk dat er op Pogacar na geen enkele top 15 of misschien wel 20 rijdt.
    26 juni 2022 12:31
    Brandon McNulty, Michael Storer, Andreas Leknessund noch Matteo Jorgenson in de top 15 lijkt me onwaarschijnlijk. Minimaal één van die 4 zal dat lukken, ik zet mijn centen op Jorgenson, waarmee ik overigens niet per se wil zeggen dat ik het niet eens ben met de sterrenverdeling, die kan ik prima volgen.
26 juni 2022 12:46
Ongelooflijk. Al twee tourzeges op zak en nog altijd in aanmerking komend voor het wit.
Wat goed is komt snel, luidt het gezegde.

Hoeveel witte truien kan Evenepoel nog ophalen in Parijs, vanaf 2023?
Hij had hier toch wel een parcours op zijn maat gevonden met 2 tijdritten en een sterk team voor op de kasseien.
    26 juni 2022 12:55
    Pogi haalt de witte trui in 2023 ook gewoon op, denk ik.
    Remco heeft daarna (2024/2025) nog kans op wit.
    26 juni 2022 14:47
    Geen, Ayuso neemt het stokje over.
26 juni 2022 15:03
Dat de witte trui over de beste jongeren gaat, is mijns inziens verouderd. Ik zou zeggen de witte trui is voor de beste talent. En de renners die daaraan mogen meedoen mogen maximaal 2 of 3 jaar profwielrenner zijn. Leeftijd zegt niet altijd wat...
De huidige sterverdeling lijkt me goed onderbouwd.
27 juni 2022 12:08
Heel triest dat er geen enkele Nederlander in het lijstje voor komt.
    27 juni 2022 21:28
    De enige Nederlander die meetelt voor het jongeren klassement is Eekhoff en dat lijkt me nou niet bepaalt de GC man.
27 juni 2022 21:26
Zou Pogacar op 5 sterren zetten en de rest op 1 ster, verder een prima voorbeschouwing ;)

Zonder gekkigheid, zolang Pog op z'n fiets blijft zitten en geen Covid krijgt, gaat hij deze pakken.

Over 1 sterren gesproken, Hirschi staat niet meer op de startlijst toch? @redactie

Reacties zijn gesloten.