Tour 2022: Voorbeschouwing etappe 6 naar Longwy
foto: Cor Vos
Tim Kranendonk donderdag 7 juli 2022 om 07:45

Tour 2022: Voorbeschouwing etappe 6 naar Longwy

De stofwolken van de Roubaix-rit zijn letterlijk en figuurlijk opgetrokken. Maar lang tijd om te herstellen krijgen de renners niet, want de rit van donderdag is verre van eenvoudig. In de finale gaat het op en af. In Longwy wordt gefinisht op een lastige helling, waar de puncheurs wel pap van zullen lusten. WielerFlits blikt vooruit!

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Na de start in Denemarken en het vervolg in Frankrijk, start de zesde etappe vanuit België. In de Waalse stad Binche om precies te zijn, omringd door de beroemde veertiende-eeuwse stadsmuren. Het belfort van Binche staat – zoals wel meer bezienswaardigheden tijdens de voorgaande etappes – op de UNESCO Werelderfgoed-lijst. Binche geniet echter vooral bekendheid door haar eeuwenoude carnaval, dat door UNESCO eveneens is aangewezen als werelderfgoed. De traditionele kostuums van de Gilles zijn beroemd over heel de wereld. Mede dankzij het carnaval is er onder de naam Binche ook een kantsoort ontstaan.

Daarnaast is de Waalse stad ook bekend terrein in het wielrennen. WorldTour-ploeg Intermarché-Wanty-Gobert heeft er haar hoofdkantoor en jaarlijks vindt er aan het einde van het seizoen Binche-Chimay-Binche plaats, die ook een aantal jaar verreden is onder de naam Memorial Frank Vandenbroucke. In 2019 was Binche ook al startplaats in de Ronde van Frankrijk, al was dat toen voor het eerst. De derde etappe vertrok er en zou het peloton naar Épernay voeren. Julian Alaphilippe won die rit en veroverde er ook de gele leiderstrui. Die zou hij tot aan de voorlaatste rit bijna iedere dag dragen. De Fransman werd vijfde.

Dit jaar geen finish in Épernay, maar in het Franse Longwy. Met de grenzen van België en Luxemburg binnen enkele kilometers, kunnen we hier spreken van een drielandenpunt. Het dorp is vooral bekend vanwege de vestingwerken van Vauban, die aan het eind van de zeventiende eeuw zijn gebouwd. Voor de verandering maken deze muren nog maar eens onderdeel uit van het UNESCO Werelderfgoed.

Het is overigens voor de zesde keer dat de Tour aankomt in Longwy. Toch loopt de geschiedenis al lang terug, want de eerste vier keer vonden allen plaats voor het jaar 1915. In 2017 was Peter Sagan hier de laatste winnaar door Michael Matthews en Daniel Martin te snel af te zijn. Het was de sprint waarbij de Slowaak uit zijn klikpedaal schoot, zich snel herstelde en alsnog de overwinning pakte.


Parcours

Vanuit Binche vertrekken de renners in zuidelijke richting, waarbij ze ook Waalse plaatsen als Beaumont aandoen. Aan de oostzijde van Chimay vervolgen ze hun weg naar de Franse grens, die ze na 70 kilometer bij Regniowez oversteken. In dat eerste deel is het nergens vlak, maar pas na 88 kilometer doemt in Frankrijk de eerste gecategoriseerde klim op: Côte des Mazures, in de Franse Ardennen.

Daarna volgt een iets eenvoudiger fase met passages door plekken als Charlesville-Mézières en Sedan. De wegen blijven overwegend vlak tot aan de laatste zestig kilometer van deze rit. Daarna beginnen – en blijven – de wegen te glooien.

Het venijn van deze rit zit hem in de staart. Finishplaats Longwy dankt zijn naam aan de Latijnse combinatie van longusen vicus, wat lang dorp betekent. Dat komt omdat de oorspronkelijke nederzetting zich ontwikkelde op een langgerekte, rotsachtige uitloper. De goede verstaander weet dan dat de renners moeten klimmen.

In de laatste tien kilometer liggen dan ook drie hellingen van de vierde categorie, te weten: inkomertje Côte de Lexy, steile, korte muur Côte de Pulventeux en de aankomststrook in Longwy zelf. Die telt twee haarspeldbochten en leent zich voor types als Mathieu van der Poel en Wout van Aert.

Officieuze start: 12.05 uur
Officiële start: 12.15 uur
Finish: tussen 17.15 en 17.45 uur
Afstand: 219,9 kilometer

Tijdschema belangrijke passages:
Passage Côte des Mazures: tussen 14.15 en 14.25 uur
Tussensprint Carignan: tussen 15.35 en 15.55 uur
Passage Côte de Montigny-sur-Chiers: tussen 16.55 en 17.20 uur
Passage Côte de Pulventeux: tussen 17.05 en 17.35 uur


Favorieten

Wout van Aert is dé man van de eerste Tourweek. In de Roubaix-rit kwam hij ten val en offerde hij zich op voor klassementskopman Jonas Vingegaard, maar in de dagen daarvoor eindigde hij telkens bij de eerste twee. Tweede, tweede, tweede, eerste – dat is al een rijtje om ‘u’ tegen te zeggen. Toch zal hij graag nog wat nieuwe ereplaatsen aan dat rijtje toevoegen, al was het maar om de leiding in het puntenklassement te verstevigen. Op weg naar Longwy krijgt hij hier een uitgelezen kans voor.

Gezien zijn machtsontplooiing van afgelopen dinsdag op de Côte du Cap Blanc-Nez (900 meter aan 7,5%), moet Van Aert de punchaankomst op de Côte des Religieuses (1,6 km aan 5,8%) perfect aankunnen. En ook van de steilere Côte de Pulventeux (800 meter aan 12,3%) hoeft hij geen schrik te hebben. Waar moet de alleskunner van Jumbo-Visma momenteel eigenlijk wél schrik van hebben? Bovendien heeft hij nog zijn ploeggenoten, die hem in de rit naar Calais op voortreffelijke wijze lanceerden.

Van Aert soleerde naar de zege in Calais – foto: Cor Vos

Terwijl Van Aert de show stal in de eerste dagen van de Tour, zagen we zijn eeuwige concurrent Mathieu van der Poel maar zelden. En als we hem zagen, was het voornamelijk achterin het peloton. De Nederlander – wel gewoon vijfde in de openingstijdrit – gaf woensdag toe dat hij de eerste dagen van de Tour geen al te beste benen had. In de Roubaix-rit bleek dit opnieuw: Van der Poel speelde geen rol van betekenis. Hij heeft de intrinsieke kwaliteiten om op dit heuvelachtige terrein te excelleren – denk aan Mûr-de-Bretagne, denk aan Siena -, maar op het moment lijkt hij niet de benen te hebben voor zo’n straffe stoot.

Ook Dylan Teuns zal deze dag aangekruist hebben. De Belg kende een moeilijk begin van de Ronde van Frankrijk, maar dat was niet vanwege fysieke problemen. Het dopingonderzoek naar Bahrain Victorious drukt op hem, gaf hij in gesprek met WielerFlits aan. Toch wist hij in de openingstijdrit nog knap tiende te worden en wie weet kan hij in Longwy omwille van het sportieve in de spotlights staan. Op basis van zijn voorjaar – winst in de Waalse Pijl, dagsucces in de Ronde van Romandië en ereplaatsen in een hele rits ander (heuvel)koersen – is hij daar zeker toe in staat.

In de Waalse Pijl stond Teuns op het ereschavot met Alejandro Valverde en Aleksandr Vlasov. Die laatste jaagt nu op een podiumplaats in Parijs, nadat hij eerder dit seizoen de Ronde van Valencia en Ronde van Romandië won. Ook eindigde hij als vierde in de UAE Tour en werd hij derde in de Ronde van het Baskenland. Maar terwijl hij zijn klasse als klassementsrenner toonde, liet hij ook zien over een stel snelle benen te beschikken. Als de sprint heuvelop gaat, of als deze volgt op een zware koers, zit Vlasov er vaak dichtbij. Reken maar dat dat donderdag ook zo zal zijn.

De finale zal Teuns bevallen – foto: Cor Vos

Vlasov is niet de enige klassementsrenner die in Longwy mee kan dingen om de zege. De topfavoriet voor de eindzege, Tadej Pogačar, zal zich bijvoorbeeld ongetwijfeld van voren melden. De Sloveen koos in de Roubaix-rit vol voor de aanval, maar is eveneens in staat om een sprintje te regelen. Hij is namelijk verre van traag. Voor Pogačars landgenoot en rivaal Primož Roglič geldt hetzelfde. Met name aankomsten op korte klimmetjes zijn spek naar zijn bek, zoals hij in vooral de Vuelta a España al veelvuldig liet zien. Mits hij niet te veel last heeft van zijn val van woensdag, kan hij de zure smaak van die kasseienrit misschien wegspoelen met een zege.

Ook Tom Pidcock beschikt over de nodige explosiviteit. De olympisch kampioen mountainbiken en wereldkampioen veldrijden kent nog niet zijn allerbeste seizoen, maar dat is geen reden om hem af te schrijven. Aan zijn klasse valt niet te twijfelen. Vorig jaar speelde hij op 21-jarige leeftijd hoofdrollen in verschillende heuvelklassiekers. Vijfde in de Strade Bianche, tweede in de Amstel Gold Race, zesde in de Waalse Pijl – dat zegt genoeg. En dan vloerde hij Wout van Aert ook nog eens in de Brabantse Pijl. Eindigt Pidcock nu weer voor de Belg, dan is de kans groot dat hij een topuitslag noteert.

Pogacar rijdt momenteel in het wit – foto: Cor Vos

Michael Matthews kan een topuitslag wel gebruiken. Natuurlijk, BikeExchange-Jayco heeft met Dylan Groenewegen al een ritzege binnen, maar Bling zal zelf ook wel weer eens de handjes in de lucht willen steken. Sinds zijn terugkeer bij BikeExchange wist hij dat nog maar één keer te doen: hij won dit jaar de openingsrit van de Ronde van Catalonië. Voor de rest grossiert Matthews in ereplaatsen, vooral op heuvelachtige parcoursen. Met zijn resultaten in koersen als de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl in het achterhoofd, moet de rit naar Longwy tot zijn mogelijkheden behoren. Niet voor niets werd hij hier in 2017 al eens derde.

Dit jaar is de finale wel wat lastiger dan toen, zoals we al zeiden. Dat zal David Gaudu niet deren. Integendeel, de Fransman zal het liefst een zware koers zien, zodat de zwaardere renners afgemat worden. Vervolgens kan hij met ze afrekenen, zoals hij in het Critérium du Dauphiné deed met Wout van Aert. Tijdens de derde etappe van de Franse meerdaagse kwam Gaudu in de allerlaatste meters voorbij de Belg, die zich al rijk gerekend had en juichend over de streep kwam. Eerder dit seizoen was de klimmer van Groupama-FDJ ook al de snelste in een opmerkelijke sprint: in de Volta ao Algarve kwam hij als eerste over de streep, nadat Sergio Higuita en Tobias Foss in de laatste honderd meter tegen de grond waren gegaan.

Gaudu troeft Van Aert af – foto: Cor Vos

Gaudu won dit seizoen dus al twee keer, Maximilian Schachmann deed dat nog geen enkele keer. Dat heeft een reden. De Duitser had in het voorjaar corona, werd vervolgens ziek en kampte lang met de naweeën. Nadat hij in de Ronde van Romandië zijn rentree maakte, reed hij in de GP Kanton Aargau (ook wel de GP Gippingen genoemd) naar een tweede plaats. Daarna leek hij ook in de Ronde van Zwitserland aardig in orde. In de etappe naar Wallers-Arenberg bevestigde hij en dus zou hij in Longwy zomaar eens echt kunnen schitteren.

Schitteren in Longwy deed Peter Sagan in 2017. De Slowaak is echter niet meer de renner van weleer, ook al mengt hij zich recentelijk wel weer. Het grote probleem voor Sagan is dan ook dat het voorspel ditmaal lastiger is dan vijf jaar geleden. Toch moet de drievoudig wereldkampioen opgeschreven worden, net als Michael Woods. Laatstgenoemde behoort zeker tot de kanshebbers, maar is de laatste klim lastig genoeg voor hem? De Canadees heeft liever wat steilere stroken.

Misschien komt Alberto Bettiol beter tot zijn recht op een helling als deze. De Italiaan liep corona op in de Ronde van Zwitserland, maar leek daar in de Roubaix-rit niet al te veel last van te hebben. De vorm is er. Bij Bauke Mollema hoeven we ons dat niet te vragen, hij heeft op het NK tijdrijden en de openingstijdrit van de Tour reeds laten zien in orde te zijn.


Favorieten volgens WielerFlits:

Tour 2022: Deelnemerslijst


Weer en TV

Het blijft donderdag droog tussen Binche en Longwy. Ondanks lichte bewolking is er genoeg zon. De temperatuur schommelt ’s middags tussen de 20 en 22 graden. Vanuit het noordwesten waait een matige wind (windkracht 3).

Vanaf de start om 11.45 uur hoef je via de online kanalen van de Eurosport Player en GCN+ niets te missen. Om 11.55 zijn er ook beelden op Eurosport 2. Sporza (Eén) en de NOS (NPO 1) schakelen respectievelijk vanaf 11.50 en 13.15 uur in met livebeelden.


 
75 Reacties
Sorteer op:
6 juli 2022
Ik zie Mollema wel wat proberen in zo'n finale.
6 juli 2022
Ik zak morgen met een paar vrienden af richting Longwy om te gaan kijken, iemand tips? Ik ben nog nooit bij de tour geweest dus ik heb geen idee hoe haalbaar het is om bij de aankomst te staan.
  7 juli 2022
  Op dit slotklimmetje staan moet wel lukken, of je bij de finish kan staan betwijfel ik.
6 juli 2022
eens. en 1 klim is 3e categorie....
6 juli 2022
Het is 't vaakst of het vaakst, niet t vaakst. Ben benieuwd of er een bedankje komt.
6 juli 2022
95% kans dat de vluchters wegblijven morgen. 220 km, te lastig voor de sprinters, zelfs de klimmende sprinters, matje uit vorm, J-V die de wonden gaat likken.
  6 juli 2022
  Dit is de Tour. Ondanks vandaag zit iedereen er nog fris bij, hoor. Spurtje van een uitgedund peloton op ‘t eind.
6 juli 2022
Kan Philipsen dit niet aan?
  6 juli 2022
  800 meter aan 12 procent op 6 km en vervolgens 1.5 km aan 5 procent. No way Verwacht vluchters met een winnaar als Matthews, Woods, Guereirro, Schachmann, Mollema, Vuillermoz, Mohoric.
  Heeft Guerreiro geen last meer van de val?
  7 juli 2022
  @Sven.99 waarom kon Demare het dan 5 jaar geleden wel? Is toch ook een pure sprinter?
6 juli 2022
Sjonge Jonge, geniaal! Hendrik heeft zichzelf sinds zijn aanmelding opgeworpen als literair correctus, maar dit gaat toch vaak gepaard met een veroordelende, tikkeltje sneue onderstroom.
6 juli 2022
Probeer je goedbedoelde correcties en andere suggesties wat te doseren, Hendrik. Nu word je een beetje een autistische karikatuur.
6 juli 2022
Jemig, lees altijd met veel plezier de reacties hier. Maar lijkt wel alsof sommigen met een vergrootglas de taalfoutjes zoeken om er dan direct dankbaar boven op te springen. 'Kijk eens hoe goed ik ben, want ik heb een grammaticaal foutje ontdekt' Nou Hendrik, ga maar los op mijn reactie. Want in jouw ogen zal er wel een komma ergens verkeerd staan. Vooruit, ik help je alvast doe deze,,, maar.
Er hoeft niets gecorrigeerd te worden, de komma staat er goed. Beide adjectieven hebben betrekking op het substantief ‘muur’, en als je hun volgorde zou omwisselen vindt er geen verandering van betekenis plaats. ‘Een korte, steile muur’ is hetzelfde als ‘een steile, korte muur’. Er dient in zo’n geval een komma geplaatst te worden tussen beide adjectieven. Bij ‘een vies oplopende muur’ of ‘een lekkere korte muur’ zou er wel sprake zijn een verandering van betekenis als de twee adjectieven zouden worden omgewisseld. Het ene adjectief heeft immers betrekking op het andere adjectief. In dat geval geen komma.
6 juli 2022
Zou het iets zijn voor een Rolland of iemand van dat team? Hoofdsponsor heeft een groot hotel langs de route in Longwy dus kan me voorstellen dat die ploeg wat wil.
  Willen wel, maar Rolland werd er wel hard uit gereden door Cort en Bystrøm in Denemarken
7 juli 2022
Zou dit niet iets voor Meintjes zijn?
7 juli 2022
Zou me niet verbazen als Bohra het heft in de finale in handen neemt. Ze hebben aantal renners die dit goed kunnen en er is de mogelijkheid om wat concurrenten (verder) op achterstand zetten, waaronder Roglic. Ineos zou het ook kunnen doen.
7 juli 2022
Hirschi fit?
Danny van Poppel vandaag
  7 juli 2022
  Denk het niet, met dank aan de meneer in het gele shirtje: https://twitter.com/LoyVictor/status/1544705296911695873
  7 juli 2022
  Wat precies doet de meneer in het gele shirtje verkeerd? Werd gisteren door verschillende mensen "aangevallen" maar ik zie niet in waarom. Hij staat niet op de weg en hij staat stil. In dit geval valt de fietser tegen hem aan. Die jongen die staat te filmen is wel gevaarlijk bezig maar had bij dit ongeluk weinig invloed
  7 juli 2022
  @Mackie: Hm ja, bij nader inzien ben ik het met je eens dat het vooral ongelukkig is. Dus het is inderdaad niet helemaal eerlijk om de man in het gele shirt volledig de schuld te geven. Als ik het goed zie steekt de man net zijn hoofd naar voren op het moment dat Oss passeert, maar het is lastig te zien doordat de kale man met de zonnebril in het beeld staat op het moment dat het gebeurt. Daarnaast moet ik toegeven dat Oss ook wel erg dicht langs het publiek rijdt waardoor de toeschouwer de renners niet kon zien aankomen. Je hebt gelijk dat we de man in het gele shirt niet aan de schandpaal moeten nagelen, hopelijk heeft hij er zelf ook geen letsel aan overgehouden.
  7 juli 2022
  Ik denk dat Roglic meer klagen heeft over de motorrijder en de verplaatste baal hooi inderdaad.
Ik denk een leuke strijd voor de kopgroep. Kan met de rukwinden wel eens een uur gaan duren. Veel ploegen zullen iemand met kans wel mee willen sturen. Met mazzel wordt het een kopgroep van 10 a 15 man en veel ploegen vertegenwoordigd.
7 juli 2022
Dit is normaal gesproken voor de vluchters. Valverde in zijn hoogtijdagen had Movistar de rit laten controleren. Nu zie ik weinig ploegen die zin hebben zich uit te sloven voor een etappezege. Het is eerst het bordje leeg eten van de andere ploeg. Benieuwd of Cort nog benen heeft om weer in de vlucht te geraken voor de bergpuntjes.
  7 juli 2022
  Bahrein gaat wel rijden voor Teuns lijkt me (de Belgische Valverde) en BEX voor Bling dus dat moeten we maar zien maar lijkt me verder een prima rit voor Mollema vanuit de vlucht.
7 juli 2022
Hup Francky Bonnamour!
7 juli 2022
Pinot voor de bollen en ritoverwinning
Beter stuurt Bahrein Mohoric en Teuns in de aanval... en idd BEX lekker boren op kop voor een 8e plek van Matthews...
Ik verwacht nu al Pogi in deze etappe.

Reacties zijn gesloten.