Tour 2022: Voorbeschouwing etappe 19 naar Cahors

Tour 2022: Voorbeschouwing etappe 19 naar Cahors

foto: Cor Vos

Door Maxim Horssels & Jeen de Jong
vrijdag 22 juli 2022 om 11:30

De strijd om het geel lijkt beslist, maar dat betekent niet dat de Tour al voorbij is! We krijgen nog drie etappes. Te beginnen met de rit van vrijdag, die finisht in Cahors. Hoewel het niet onmogelijk is dat een vlucht het hier haalt, of dat er waaiers ontstaan, zullen vooral de snelle mannen hun kans ruiken. Krijgen we een koninklijke massasprint? WielerFlits blikt vooruit!


Parcours

Startplaats Castelnau-Mognoac ligt op een heuvel en dus gaan de eerste kilometers van deze rit van ongeveer 190 kilometer in dalende lijn. Het is een echte overgangsrit, want de route voert het peloton continu in noordoostelijke richting. Onderweg liggen nog enkele heuvels, wat het totaal aantal hoogtemeters op 1.300 brengt.

Halverwege de rit ligt onder meer de Côte de Saint-Créac (3,9 km aan 3,7%), maar daar zal de gemiddelde Tour de France-renner niet van wakker schrikken. Na een passage door Valence-d’Agen in het departement Tarn-et-Garonne, waar filmregisseur André Téchiné geboren werd, stevent de etappe af op haar finale.

Daarin komen de renners, op ruim vijftig kilometer van de finish, wel nog de Côte de Lauzerte (2 km aan 6,2%), tegen. En niet lang daarna volgt de Côte de Saint-Daunès (1,6 km aan 6,3%). Vanaf de top is het nog ruim dertig kilometer tot de streep in Cahors, dat centraal gelegen is tussen de Pyreneeën, de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. In 1994 soleerde de Fransman Jacky Durand er naar de winst in de tiende etappe.

Tien jaar geleden passeerde de Tour Cahors voor het laatst, tijdens de door Mark Cavendish gewonnen etappe naar Brive-la-Gaillarde. Dit keer is de stad aankomstplek. Om te onthouden: na een nagenoeg vlakke laatste vijf kilometer loopt de laatste rechte lijn wat omhoog. Het gemiddelde stijgingspercentage bedraagt zo’n 2,5%.

Officieuze start: 13.05 uur
Officiële start: 13.10 uur
Finish: tussen 17.15 en 17.40 uur
Afstand: 188,3 kilometer

Tijdschema belangrijke passages:
Tussensprint Auch: tussen 14.00 en 14.05 uur
Passage Côte de Lauzerte: tussen 16.05 en 16.25 uur
Passage Côte de Saint-Daunès: tussen 16.30 en 16.50 uur


Favorieten

Eindelijk, de sprinters mogen weer. Alle sprinters. Natuurlijk hebben we in Carcassonne nog een pelotonspurt gezien, maar daar waren niet alle snelle mannen bij. En van degenen die wel aanwezig waren, was een deel al gekookt. Vrijdag is de kans op een klassieke sprint tussen alle tenoren daarentegen groot. Hoewel dergelijke etappes in de slotweek van de Tour regelmatig voor de vluchters zijn, lijkt dat scenario ditmaal namelijk minder waarschijnlijk.

Dat komt allereerst door de route: het is behoorlijk rechttoe-rechtaan richting Cahors, wat het voor de sprintersploegen gemakkelijker maakt om te controleren. Deze teams hebben daarnaast nog maar weinig kansen gehad. Fabio Jakobsen heeft bijvoorbeeld nog maar twee keer kunnen sprinten, beide keren in Denemarken. Nu zich eindelijk weer een mogelijkheid voordoet, zal Quick-Step Alpha Vinyl de koers dus ongetwijfeld willen controleren.

Tenminste, als Jakobsen voldoende hersteld is van de exercitie door de Pyreneeën. Want daar had de Nederlander het behoorlijk zwaar. Indien hij nog wat jus in de benen heeft, is hij op pure snelheid moeilijk te kloppen. In Nyborg, waar de Nederlander de tweede etappe van deze Tour won, werd dat maar weer eens bewezen. De aankomst van vrijdag – lichtjes hellend – moet Jakobsen bovendien goed liggen.

Heeft Jakobsen de benen van Nyborg nog? – foto: Cor Vos

Maar dat geldt ook voor Jasper Philipsen, die van alle sprinters misschien wel het meeste moraal zal hebben. Afgelopen zondag won hij zijn eerste rit in de Tour, na tal van tweede en derde plaatsen. Wie weet pakt de Belg nu direct door met nog een zege. Bij Alpecin-Deceuninck zullen ze alleszins het volste vertrouwen in de Vlam van Ham hebben en zeker aansturen op een massasprint. In tegenstelling tot Jakobsen, is Philipsen de voorgaande dagen namelijk relatief goed doorgekomen.

BikeExchange-Jayco zal vermoedelijk dezelfde tactiek kiezen. Met Dylan Groenewegen hebben zij immers ook iemand in de gelederen die deze Tour al bewezen heeft dat hij het af kan maken. Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, maar op 3 juli was de Nederlander in Sønderborg de snelste. Later in de ronde viel vooral op dat Groenewegen momenteel – wellicht door zijn voorbereiding via het zware Critérium du Dauphiné – relatief goed klimt. In een tweede ritoverwinning resulteerde dat nog niet, maar mogelijk wel in frisse benen. Die zullen in Cahors goed van pas komen.

Philipsen klopt Van Aert in Carcassonne – foto: Cor Vos

Net als Jakobsen, Philipsen en Groenewegen, heeft ook Mads Pedersen zijn overwinning al binnen. De Deen was in Saint-Étienne de rapste in een sprint met drie. Maar in deze vorm en op deze aankomst, moet Pedersen ook in staat zijn om de sprint van een veel grotere groep te regelen. We herinneren ons allemaal hoe hij dit voorjaar op een hellende aankomst Wout van Aert klopte in Parijs-Nice. Toen vroeg men zich overigens nog af of superman Van Aert misschien wat aan snelheid had ingeboet, maar inmiddels kan wel gezegd worden dat daar geen sprake (meer) van is.

De Belg eindigde deze Tour al drie keer als tweede in een vlakke sprint. En nu het wat vals plat oploopt, zal hij zich nog beter in zijn sas voelen. Dat geldt overigens ook voor Danny van Poppel. De sprinter tegen wil en dank – Van Poppel was eigenlijk van plan om deze Tour lead-outs te doen voor Sam Bennett, die uiteindelijk echter niet werd opgesteld – komt beter tot zijn recht als de snelheid iets lager ligt. De afgelopen weken mengde hij zich evenwel ook al in de pure sprints. Hij werd vierde, tiende, zevende en vijfde.

Slaat Ewan eindelijk toe? – foto: Cor Vos

Die vijfde plek was in Carcassonne, waar hij in de laatste rechte lijn nog een flinke zwiep kreeg van Peter Sagan. De Slowaak gooit zich er deze Ronde van Frankrijk duidelijk weer tussen. In Sønderborg kwam hij zelfs behoorlijk dicht bij de zege, maar moest hij uiteindelijk genoegen nemen met een vierde stek. Deze vrijdag zal hij hopen op beter. Met recht, want de voorzichtig oplopende laatste kilometer ligt hem. Zoals we gezien hebben, zijn er echter meer mannen die hier goed uit de voeten kunnen.

Caleb Ewan kan dat op papier ook, maar de Australiër kent een moeilijke Tour. Verder dan een negende plek in Sønderborg kwam hij voorlopig niet. Ewan had vervolgens de nodige moeite om de Alpen te overleven, kwam tot overmaat van ramp ten val in de rit naar Saint-Étienne en wist daags nadien enkel dankzij de steun van drie ploeggenoten de finish in Mende te halen. Toch zit hij nog altijd in koers. Sterker nog, hij zei in de Pyreneeën eindelijk weer een goed gevoel te hebben. Als dat betekent dat Ewan zijn oude sprintbenen teruggevonden heeft, is hij een gevaarlijke klant.

Fred Wright werd tweede in Saint-Étienne – foto: Cor Vos

De laatste sprinters die genoemd moeten worden, zijn Alexander Kristoff, Hugo Hofstetter, Alberto Dainese en Luca Mozzato. Die laatste pakte al vijf toptien-plaatsen deze Tour. Maar winnen? Dat gaat wel heel lastig worden voor de Italiaan van B&B Hotels-KTM. Nee, dan kunnen we beter nog even kijken naar wat coureurs die het af kunnen maken vanuit een vlucht, mocht die het dan toch halen. Taco van der Hoorn is daarbij natuurlijk de eerste naam waaraan we denken, maar de Nederlander gaf voor de laatste Pyreneeënrit aan dat hij zich niet helemaal fit voelt. Van hem hoeven we dus niet al te veel te verwachten.

Van wie dan wel? Allereerst Fred Wright. De Brit is bezig aan een uitstekend seizoen en laat zich ook deze Tour goed zien. In Saint-Étienne kon hij Pedersen weliswaar weinig weerstand bieden in de sprint, maar hij zat er toch maar mooi. In tegenstelling tot Filippo Ganna en Stefan Küng, die in het tweede deel van de kopgroep terecht kwamen. Dit zijn echter wel mannen met de motor om op weg naar Cohars het peloton te foppen. Matteo Jorgenson, Jasper Stuyven, Benjamin Thomas, Alexis Gougeard en Hugo Houle zouden er ook nog weleens voor durven gaan.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Jasper Philipsen
*** Dylan Groenewegen, Wout van Aert
** Fabio Jakobsen, Mads Pedersen, Caleb Ewan
* Danny van Poppel, Peter Sagan, Luca Mozzato, Fred Wright

Tour 2022: Deelnemerslijst


Weer en TV

Vrijdag is het wat frisser dan eerder in de week, al wordt het naarmate de dag vordert wel een stuk warmer. Bij de start in Castelnau-Magnoac is het ongeveer 22 graden, aan de finish in Cahors rond de 31 graden. Onderweg zijn er regelmatig wat wolkenvelden. Merijn Zeeman zei rekening te houden met de wind in rit negentien, en volgens Weeronline kan het ’s middags inderdaad redelijk hard gaan waaien in de regio waar de renners doorheen rijden. Op sommige punten zal windkracht 4 uit het westen staan. Genoeg voor waaiers?

De negentiende etappe is vanaf 12.45 live te zien op de Eurosport Player. Vijf minuten later begint ook de uitzending op Eurosport 1. Vanaf 14.10 uur schakelen ook respectievelijk NPO 1 en Sporza op Eén over naar de Tour. Ben je niet in de gelegenheid om naar de tv te kijken, dan hoef je in het liveblog van WielerFlits niets te missen van de overgangsrit. Het liveblog staat vanaf 8.00 uur voor je paraat; bespreek het verloop van de rit in onze chat met mede-wielerfans!


RIDE Magazine selecteert zes Tourwijnen
Verslaggever en wijnliefhebber Raymond Kerckhoffs volgt voor de 33e keer de Tour de France. In al die jaren heeft hij ook de vele Franse wijnstreken leren kennen. Voor WielerFlits en RIDE Magazine selecteert hij zes wijnen langs het Tour de France-parcours.

Bestel hier het wijnpakket

Dit artikel delen:

43 Reacties

Gierjes21 21 juli 2022 om 18:50

Deze is op het lijf van Philipsen geschreven

Rufusvb 21 juli 2022 om 18:52

Jep en Wout zal dan weer 2e worden

bartp25 21 juli 2022 om 19:00

Zou van Aert het record van Sagan willen verbreken? Nog 26 punten om het te evenaren.
Voor morgen zet ik in op Groenewegen.

Murcia 21 juli 2022 om 19:04

Kan makkelijk, 1 tussensprint en 1 topnotering in de etappe zijn voldoende.

Kopinkas 21 juli 2022 om 22:18

Je kan alleen maar hopen dat Sagan daar niet letterlijk een stokje voor steekt – want hoe die in de weinige groepsspurten al tekeer gegaan is…

mackie 21 juli 2022 om 19:16

Neem aan dat Wout morgen echt niet mee sprint in de tussensprint. Zullen de hele tijd met zijn 4e Jonas bij de 1e 20 in de rit houden ivm waaiers kans

xistnc 21 juli 2022 om 22:23

Meesprinten? Die is op dat moment allicht solo vooruit.

Muldriaen 21 juli 2022 om 19:18

Dylan Groenewegen ftw! Hoe hij de bergen over is gekomen verraadt grootse vorm. Hij gaat ze er morgen allemaal op leggen!

jooprioolpijp 22 juli 2022 om 08:40

ben ik met je eens, mits hij zich goed weet te positioneren.

Brabander 21 juli 2022 om 19:27

Nog 3 etappes voor De Groene Superman? Het zou zomaar kunnen

esims 21 juli 2022 om 19:28

Ha, Wielerflits is afgestapt van de nieuwe opmaak van de favorieten en weer terug bij hoe het vorig jaar was. Hulde, want dit vind ik beter.

Wheely 21 juli 2022 om 20:10

+ Duizend Triljoen!

**** Forever!

Muldriaen 21 juli 2022 om 19:59

Ik vind dit eigenlijk ook wel een ritje voor Meintjes ;-)

fransestinkkaas 21 juli 2022 om 20:10

Na alle veerkracht is het Jakobsen gegund, maar ik ben er bang voor na die zware etappes. Groenewegen, Philipsen of Van Aert lijken me de grote kanshebbers.

peterwinnen 21 juli 2022 om 20:48

Leuk hoor die sprintfavorieten, maar die mogen zondag aan de bak. Deze is voor de Taco’s van deze wereld.

F4L 21 juli 2022 om 20:54

Waar baseer je dat op? We hebben tot nu toe zo weinig massasprints gehad dat Bike Exchange, Lotto Soudal en Quick-Step er echt alles gaan doen om het op een massasprint laten uitdraaien

peterwinnen 22 juli 2022 om 00:03

Er schijnen serieuze waaiergevaren te liggen. Al speelt dat Jakobsen vermoedelijk juist in de kaart. Maar ik vraag me af of de ploegen in deze fase van de Tour de koers nog kunnen controleren. Ik verwacht een sterke kopgroep met hardrijders. Zie die maar eens terug te pakken.

xistnc 22 juli 2022 om 00:10

Maar wie heeft daar nog zin in en fut voor?

Nul verstand 21 juli 2022 om 21:08

Ik zie toch wel één grote favoriet en die is niet Jakobsen, Van Aert of Groenewegen. Verwacht dat weinig renners zin in de kopgroep hebben, maar toch zal het controleren ook niet makkelijk gaan. In etappe 13 en 15 ging dat ook moeizaam. Caleb Ewan rijdt toch ook goed bergop. Ook wel een kanshebber.

Pascal De Kooning 21 juli 2022 om 21:25

Als Van Aert net zulke benen als vandaag heeft dan is hij voor mij de grote favoriet.

ssj 21 juli 2022 om 21:32

Je zou toch zeggen dat hij diep is gegaan en dat morgen moet voelen. Daarom denk ik eerder aan Philipsen of Groenewegen. Ewan lijkt ook wel weer hersteld. Dus die zou ook goed kunnen

Die_Rooie 21 juli 2022 om 21:27

De nieuwe oude sterren krijgen van mij *****

Wheely 21 juli 2022 om 21:43

Ik hoop toch nog heel erg op een zege van Taco vanuit de vlucht, wat was hij er dichtbij deze Tour!

bartp25 21 juli 2022 om 21:52

Ik zou het hem zeer gunnen, maar voor een type als Taco zit er meestal 1 kans in een grote ronde, en deze heeft die helaas net niet verzilverd. De spintersploegen gaan er alles aan doen om tot een sprint te komen.

mattje123 22 juli 2022 om 07:22

Taco was gisteren ziek en kon amper de grupetto bijhouden. Dus die verwacht ik zeker niet vooraan.

Wheely 22 juli 2022 om 07:33

Ah ok wist ik niet, streep erdoor dan maar.

Wheely 22 juli 2022 om 13:42

Zit gewoon mee hoor!

Veloburto 21 juli 2022 om 21:58

@wf, ik denk niet dat Ganna en Kung een dag voor de tijdrit zich leeg gaan rijden voor een al dan niet mogelijk succesvolle vlucht

Jens claeys 21 juli 2022 om 22:17

Nou goeie training he voor tijdrit

Kopinkas 21 juli 2022 om 22:20

Vreemde kronkel inderdaad, en WF stuurt ze dan ook nog eens richting Cohiers…

Boasson en Hagen 21 juli 2022 om 22:19

Wright, Mohoric, Van der Hoorn, Politt, Stuyven, Bettiol, Sénéchal, B. Thomas of Houle nog iets proberen uit de vlucht? Benieuwd of de sprinters niet volledig uitgeknepen zijn.

xistnc 21 juli 2022 om 22:26

Dat soort namen inderdaad. Geen andere belangen om te verdedigen, geen halve rustdag ivm de tijdrit. En vooral: nog wat jus in de benen.

Maar het zou ook een ouderwetse wandeletappe kunnen worden. Alles ligt in een plooi, dus zelfs waaiers zouden allicht niet al te veel op kunnen brengen behalve een wisseling tussen verre ereplaatsen.

Mooie Sjors 21 juli 2022 om 22:29

Cyst als wielerkenner, lache.

GUY MALFAIT 21 juli 2022 om 22:30

Ik gok op Sagannetje. Was er al een paar keer dicht bij en zal fris uit de bergen gekomen zijn.

sjoerdtjen 21 juli 2022 om 22:33

Waaieretappe… Dit is er één voor Meintjes denk je niet?

Anders wordt Van Aert, wat een klasbak is dat zeg!

Dikke Vrouw 21 juli 2022 om 23:29

Woutie morgen zaterdag en zondag om dit feest helemaal af te maken !!

Javier 21 juli 2022 om 23:33

Morgen wordt opnieuw een enorm zware rit. Waaiers in aantocht. INEOS heeft nog genoeg sterke mannen over om het samen met Deceuninck op de kant te gooien. Ook een mooie rit waarin een sterke kopgroep mogelijk vooruit kan blijven (Taco-time). En anders hoop ik dat Laporte morgen een vrije rol krijgt en mag springen. Dat zou hij enorm verdienen.

Shinzawai 22 juli 2022 om 00:12

Wout van Aert voor de kansloze aanval, Dylan Groenewegen voor de ritzege.

bergop 22 juli 2022 om 02:38

Edit redactie: Dankje, het is aangepast!

mattje123 22 juli 2022 om 07:24

Waarom hebben veel mensen het hier over taco voor morgen terwijl die al een paar dagen ziek is? Ook gisteren kon hij met moeite in de grupetto blijven. Die gaan we morgen echt niet in de ontsnapping zien.

Frits van Jumbo 22 juli 2022 om 09:47

Waarom hebben sommigen het over de ziekte van Taco terwijl dat door veel mensen al is aangestipt intussen

Gijsbert Van Beers 22 juli 2022 om 10:01

Als ik Wout was zou ik eerst even het koersverloop afwachten. Waaierrit met schifting? Dan meesprinten. Chaos op het eind met grote kans op valpartijen? Dan lekker deze rit laten voor wat hij is, en de focus op morgen en overmorgen.

Hij heeft zijn ritzeges op zak; nu lekker groen veilig stellen, knallen in de tijdrit en op de Champs-Elysees proberen de kers op de taart te zetten.

Wie het onderste uit de kan wil hebben, krijgt immers regelmatig het deksel op de neus…

LeoR 16 22 juli 2022 om 10:39

Onder de rode vod springt EBH weg, en haalt zo zijn 5de ritwinst in de Tour. Of dit uit het peloton, de eerste waaier of via de vlucht is weet ik nog niet zo goed, maar er moet toch nog iets spannends aan zijn natuurlijk. ;)

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone