Tour 2020: Voorbeschouwing vlakke etappe naar Île de Ré
foto: Cor Vos
dinsdag 8 september 2020 om 07:30

Tour 2020: Voorbeschouwing vlakke etappe naar Île de Ré

Na een welverdiende rustdag stappen de renners dinsdag weer op de fiets voor een vlakke etappe tussen twee eilanden. De sprinters zullen deze rit met rood hebben omcirkeld in hun agenda, maar ze moeten wel oppassen voor de wellicht fel blazende wind. Krijgen we weer een waaierspektakel? We blikken vooruit op de route en de favorieten.

Parcours

De tiende etappe staat in het teken van een primeur. Voor het eerst in de geschiedenis trekt een rit in de Tour de France van een eiland naar een ander eiland. De start ligt op Île d’Oléron, de finish bijna 170 kilometer verder op Île de Ré. Zorgt de zeewind voor een spektakelstuk?

Île d’Oléron is een groot eiland net voor de westkust bij La Rochelle. Het eiland is misschien wel het bekendst door het tv-programma Fort Boyard. Le Château d’Oléron is de startplaats. Vanuit het dorpje rijdt het peloton in de richting van de nabijgelegen brug.

De renners rijden dan op het vasteland richting het noorden, door Rochefort en La Rochelle. Hier waait de wind vaak hard, dus is er wederom een kans op waaiers. De finish ligt op het eiland Île de Ré in het dorp Saint-Martin-de-Ré. Is het een sprinter die hier als eerste over de streep komt of krijgen we waaiers met als gevolg een verrassende winnaar?

Start: 13.45 uur op Île d’Oléron
Finish: 17.20-17.40 uur in Saint-Martin-de-Ré


Favorieten

De tiende etappe van de Tour de France is, zeker als we kijken naar de overige ritten in de tweede en derde week, zo vlak als een pannenkoek. Caleb Ewan, Sam Bennett en Alexander Kristoff zullen aansturen op een massaspurt, maar de vraag is of we wel een gecontroleerde groepsspurt krijgen op het eiland Île de Ré. Als de wind gunstig staat voor het trekken van waaiers, krijgen we opnieuw een chaotische etappe met winnaars en verliezers.

Caleb Ewan na zijn zege in Sisteron – foto: Cor Vos

Het grote verschil met de etappe van vrijdag (naar Lavaur, gewonnen door Wout van Aert) is dat er geen beklimmingen op het menu staan. Toen moesten pure sprinters als Ewan, Nizzolo en zelfs Bennett al van bij de start passen, nadat de BORA-ploeg van Peter Sagan besloot om eens flink door te trekken op het geaccidenteerde parcours. De snelheidsduivels krijgen nu een ideaal (lees: vlak) parcours voorgeschoteld, al kan de wind onderweg nog een spelbreker zijn.

Het is zaak om alert te zijn als het peloton in verschillende groepen scheurt, maar renners als Caleb Ewan en Sam Bennett weten hoe het is om een waaiertje te trekken. Ze kunnen bovendien rekenen op een sterke ploeg. Zo kan Ewan terugvallen op sterke beren als Roger Kluge en Jasper De Buyst, al is het eerdere verlies van John Degenkolb en Philippe Gilbert een aderlating. In een vlakke sprint is Ewan de snelste, zo hebben we al gezien in Sisteron. Is het dinsdag voor een tweede keer raak?

Bennett is al enkele dagen in een hevige strijd verwikkeld met Peter Sagan om het groen. Op dit moment lijkt de Slowaak af te stevenen op een achtste(!) groene trui, maar de Ierse kampioen kan vlak na de rustdag weer uitstekende zaken te doen door onderweg en aan de streep punten te sprokkelen. Bennett is nog op zoek naar zijn eerste ritzege in de Tour, maar werd al wel een keer vierde, derde én tweede. Komt hij dinsdag eindelijk als eerste over de meet?

Van links naar rechts: Cees Bol, Peter Sagan en Sam Bennett – foto: Cor Vos

Het scheelde niet veel in Privas, maar Cees Bol bleek net niet sterk genoeg om Wout van Aert van de zege te houden. De Noord-Hollander werd ideaal gepiloteerd door zijn ploeggenoten van Team Sunweb, maar kon het dus niet afmaken namens de Duitse formatie. De 25-jarige renner liet in de eerste Tourweek wel zien dat een ritzege zeker tot de mogelijkheden behoort. Tweede in Privas, derde in Nice: dat zijn prima uitslagen voor de sterke sprinter.

We mogen Bol dan ook zeker niet uitvlakken voor de tiende etappe, ook al omdat de renner normaal geen moeite heeft om zich voorin te handhaven en als Nederlander toch wel moet kunnen uitblinken in het waaierwerk. Alexander Kristoff heeft zijn etappezege al benen, maar zal geen nee zeggen tegen een tweede ritoverwinning. De sterke Noor komt wellicht wat pure snelheid tekort, maar na een waaieretappe is er veel mogelijk voor Kristoff.

Peter Sagan voert na negen etappes het puntenklassement aan. Niks aan de hand, zou je op het eerste gezicht denken. Maar de Slowaak heeft nu nog geen indruk kunnen maken in het tenue van BORA-hansgrohe. De drievoudig wereldkampioen won jarenlang de meest uiteenlopende sprints, maar ontbeert tegenwoordig de nodige snelheid. Het is echter niet verstandig om een kampioen als Sagan te onderschatten, zeker niet na een zware waaieretappe.

En dan hebben we nog de factor-Wout van Aert. De Belg verkeert in de vorm van zijn leven en won deze Tour al twee etappes. De Belg van Jumbo-Visma zegevierde op indrukwekkende wijze in Privas en Lavaur, na twee perfect getimede sprints. Van Aert lijkt op dit moment sterk genoeg om ook na een biljartvlakke etappe voor de zege te sprinten, maar zal eerst kopman Primož Roglič uit de wind moeten houden.

Als de etappe naar het eiland Île de Ré uitdraait op een normale massasprint, dan zal Van Aert zich wellicht sparen en geen risico’s nemen. Maar als we opnieuw een waaieretappe krijgen en met een select groepje gaan sprinten, en Van Aert zit nog vooraan, dan zal hij net als in Lavaur misschien wel de ruimte krijgen om op jacht te gaan naar een nieuwe ritzege. De allrounder heeft al laten zien na een zware etappe schier onklopbaar te zijn.

Verder is het nog uitkijken naar Hugo Hofstetter (vierde in Sisteron, zevende in Lavaur), Edvald Boasson Hagen, Clément Venturini, Bryan Coquard, Matteo Trentin en Luka Mezgec. Trek-Segafredo kan drie renners uitspelen met wereldkampioen Mads Pedersen, Edward Theuns en Jasper Stuyven. En dan hebben we nog de tegenvallende Elia Viviani, die ook nog eens met een voetblessure kampt. Begint de Italiaan na de rustdag met een schone lei?


Favorieten volgens WielerFlits
**** Caleb Ewan
*** Sam Bennett, Cees Bol
** Wout van Aert, Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff
* Bryan Coquard, Mads Pedersen, Peter Sagan, Elia Viviani

Tour 2020: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Het belooft dinsdag prima koersweer te worden in het westen van Frankrijk, met een maximum temperatuur van 24 graden Celsius. De renners werken de etappe af in droge omstandigheden en aan een matige wind, windkracht 3 uit het noordoosten en het noordwesten.

De tiende etappe is ook weer live te zien op Eén (Sporza), Eurosport 1 en NPO1 (NOS). Eurosport is er live bij vanaf de start om 13.25 uur. Sporza en de NOS beginnen om 14.45 uur met de live-uitzending.


RIDE Magazine
70 Reacties
Sorteer op:
7 september 2020 12:06
Waaierkansen?
    7 september 2020 12:08
    Lijkt erop dat het niet hard gaat waaien. Lijkt me niet.
    7 september 2020 12:10
    Vooralsnog voornamelijk tegen en niet erg hard. Het gevaarlijkste punt wordt het opdraaien van Pont de Re. Misschien is dat punt nog wel gevaarlijker wua nervositeit en kans op valpartijen, dan qua wind.
    7 september 2020 12:14
    Jammer, als je dat kaartje zo ziet lijkt de rit er bijna voor gemaakt.
    7 september 2020 12:18
    Hij is er ook voor gemaakt, letterlijk, zo heeft Gouvenou gezegd. Een vlakke etappe waar enkel de wind als obstakel geldt. Zou jammer zijn als er net die dag geen wind staat, want dat gebeurt er niet zo vaak.
    7 september 2020 12:24
    Op de brug bij de start zou best kunnen, variabele wind. Maar de verwachtingen zijn rustig nazomerweer.
7 september 2020 12:08
Windkracht 3 lijkt niet heel geschikt voor waaiers
7 september 2020 12:14
Zal NTT niet Walscheid ipv Hagen uitspelen voor de sprint? Los van eventuele waaiers?
    7 september 2020 12:17
    denk het ook idd!
    7 september 2020 15:35
    Hagen is een van de weinige renners die sterker wordt gedurende de Tour. Hij mist misschien de absolute topsnelheid maar kan zijn sprint wel heel erg lang aanhouden, waardoor hij mits een goede dag en positionering elke topsprinter kan kloppen*. Iets wat niet gezegd kan worden van Walscheid.

    Beginnende met de etappe van morgen, maar ook in rit 11, 12 en 14 verwacht ik dan ook dat EBH zijn kans zal en mag gaan.

    (* zo was hij in 2017 de enige die Kittel kon verslaan, maar om 1 of andere reden gaven ze de zege nadien toch aan de QS-renner)
    7 september 2020 23:06
    Die Walscheid komt geen brug over en morgen zijn er 2...
    7 september 2020 23:17
    Hij is o.a. de eerste en derde etappe gewoon in het peloton geeindigd.
7 september 2020 12:17
IDD net gekeken op windguru, en daar geven ze wind van 16KM/H op met windstoten die net 25KM/H zijn. De wind is daar morgenmiddag aflandig.
https://windguru.cz/329642
7 september 2020 12:24
Waaiers lijken me zowat onmogelijk gezien de zwakke wind. Een massaspurt dus, specifiek voor de echte snelheidsduivels. Bennet of Ewan ?
7 september 2020 12:37
Met zo een platte onbeschutte omgeving en een nerveus peloton heeft het maar te zuchten vanuit de zij om het op de kant te laten gaan. Ik ben optimist en verwacht toch een spannende etappe, hopelijk ook met een leuke kopgroep gewezen rouleurs er in.
    7 september 2020 13:32
    Eens dit is gewoon vergelijkbaar met Zeeland. Even blazen en het gaat in stukken. De wind schijnt vooral, of alleen, goed te staan op 30 tot 15 km van de streep. Maar da's eigenlijk perfect. Kunnen ze vol de finale knallen.
    7 september 2020 19:22
    100%! Je hebt inderdaad niet heel veel wind nodig voor waaiers, zeker niet zo strak aan de kust. Laatste 50km is echt zo goed als helemaal vol aan de kustlijn. Normaal zorgt het bewustzijn van de mogelijkheid van waaiers ervoor zorgt dat er geen waaiers komen, maar hier lijkt me spanning toch wel gegarandeerd.
7 september 2020 12:50
Als er een kleine kans is op waaiers zal het in het begin moeten gebeuren. Het zal in ieder geval voor nervositeit zorgen. Wind uit het zuiden was goud geweest.

edit: Misschien dat het laatste stuk richting schiereiland nog kansen geeft.
7 september 2020 12:53
Noordenwind kracht 3, maar de voorspelde 15 km per uur is niet veel. Op de lange brug in zuidwestelijke richting naar Ile de Ré, die best steil is, zou het wellicht kunnen breken. Dan is het nog zo'n 8 km naar de finish midden over het eiland.
    7 september 2020 12:57
    Klopt, dat is de enige gevaarlijke plek, dus daar zal het dringen worden. Maar met nog maar 8 km te gaan zullen eventuele verschillen niet heel groot worden.
7 september 2020 12:59
Van Rochefort tot Le Rochelle staat de wind wel schuin tegen volgens windfinder. Als het net wat harder gaat waaien kan het daar zeker op de kant.
https://nl.windfinder.com/#12/46.1236/-1.0894/2020-09-08T12:00Z
    7 september 2020 13:12
    Alleen wil je de wind niet schuin tegen hebben bij waaiers, maar juist schuin in de rug.
    7 september 2020 13:36
    Het liefst wil je hem schuin mee hebben maar schuin tegen kun je ook een waaier trekken hoor. kijk maar eens naar de moeren, staat de wind vaak juist schuin tegen
    7 september 2020 16:50
    Schuin achter heb je alleen in het begin van de rit, bij het verlaten van Oléron tot de Pointe de la Coubre. Daar zitten wat onbeschutte stukken tussen, maar niet meer dan 10 km (veel pijnboombos).
    7 september 2020 17:01
    Lijkt me erg lastig aangezien je dan geen hoge snelheden kunt halen.
    7 september 2020 17:55
    Waaiers trekken kan heel prima met schuin tegen. Kijk maar naar Gent-Wevelgem 2015.
    7 september 2020 23:52
    dat was toch echt vol in de kant.
    8 september 2020 08:22
    Nee, schuin van voren. Kijk maar naar de bizar lage gemiddelde snelheid in de Moeren. Met vol in de zij kan je nog snelheid ontwikkelen, schuin van voren niet.
7 september 2020 13:23
In Rochefort en La Rochellen verwachten ze (Weerplaza) NO3, dan hebben ze hem grotendeels van opzij. Buiten de dorpen waait de wind altijd harder, denk dat er wel goede kans is dat ze het daar op de kant gooien.
7 september 2020 14:19
Dit wordt waaieren!
7 september 2020 14:22
Schuin achter is het beste voor waaiers. Schuin voor en opzij kan ook nog. Wind tegen of wind mee helemaal niet. Hopelijk trekt de wind morgen nog iets aan, maar dan nog lijkt de kans op waaiers, waarbij favorieten en sprinters eruit waaien, vrij klein.
7 september 2020 14:34
Caleb Ewan voor zijn 2e
7 september 2020 14:39
Gezien wat Deceuninck - Quick Step heeft laten zien in verleden, gaan die echt wel een poging wagen. Die hebben niet veel ruimte nodig om de boel te laten ontploffen
TJV zal attent moeten blijven koersen, want een verrassende aanval is zo in de maak.
7 september 2020 14:47
Hoe moet de ploeg van Caleb Ewan een waaiertje trekken? Als er waaiers komen verwacht ik niet dat Ewan erbij is. Ook Bennett is volgens mij niet sterk in het waaierrijden tot op heden. In Parijs-Nice was hij ook niet in de voorste waaiers te vinden. Bennett moet wel mee in de waaier, anders rijdt DQS voor niks
    7 september 2020 16:11
    Ik verwacht ook eerder die actie van Bora dan van QS.
7 september 2020 14:58
De meest visueel informatieve website vind ik Windy:
https://www.windy.com/?2020-09-08-15,46.100,-1.151,10

(als je de verschillende modellen aanklikt rechtsonderaan krijg je een beetje een idee van wat de wind uiteindelijk zou kunnen zijn)
7 september 2020 15:00
Finish met wind tegen dus ideaal voor Ewan lijkt mij
7 september 2020 15:38
Benieuwd of er morgen ploegen voor de bijl gaan. Iemand een idee wanneer de resultaten van coronatests bekend worden gemaakt? Nog voor de aanvang van deze rit ?
    7 september 2020 15:54
    Morgen zou er om 09:00 uur een perscomunice vanuit de ASO komen met testresultaten. Ik verwacht niet dat er ook maar 1 renner op papier positief test. Misschien dat ze voor de vorm e.o.a. mecanicien naar huis sturen.
    7 september 2020 16:36
    Voor de vorm??? Dus een kerngezonde mecanicien is de Sjaak?
    7 september 2020 16:48
    @ mackie, bedankt, zie ondertussen dat WF ook mee op de kar is gesprongen en er een apart artikel aan gewijd heeft.
    7 september 2020 16:56
    @lalsacien,
    Het lijkt me sterk dat er iemand besmet is er geen renner tussen zit. Maar als er 1 renner besmet is dan heeft het hele peloton een probleem. En omdat ze dus bijna geen renner met corona naar huis kunnen sturen doen ze dus e.o.a. mecanicien met corona de tour uitzetten, onder het mom van we hebben alles goed onder controle. Zoals ze bij in het wiel van AD al melde "welke Franse minister van Sport/gezondheid durft de tour te stoppen.
    7 september 2020 19:31
    Aja, de complotmaffies hebben ook de wielerij ontdekt. Excuusmecanicientje huiswaarts, lekker 5g op de oortjes , allemaal corona, de paus wist er van.
7 september 2020 17:37
Zo'n eerste dag na de rustdag is toch altijd maar weer de vraag:
- Bauke, hoe zijn jouw benen?
- Tom, hoe zijn jouw benen?
- Saddam, Hoessein jouw benen?
7 september 2020 18:48
Naast de wind zijn smalle wegen een mogeIijke spelbreker. Er is een passage halverwege tussen Marennes en Rochefort waar een hoop mis kan gaan.
7 september 2020 20:47
Gevaarlijk dagje voor de klassementsrenners. Alleen als iedereen waaiers verwacht komen ze er vaak juist niet. Het zal de hele dag dringen worden met iedereen die vooraan wil zitten. Hopen dat er geen grote valpartijen gebeuren.
7 september 2020 21:53
Als je de plaatsnamen leest denk je dat ze een Ardennen etappe gaan rijden morgen!
    8 september 2020 07:33
    Vanwege de vele eilanden in de Ardennen??
    8 september 2020 07:52
    Nee, vanwege de plaatsnamen.
8 september 2020 08:10
De meeste windmodellen geven op die eerste lus na overal tegenwind, dus de kans op beslissende waaiers lijkt nog kleiner dan gisteren voorspeld werd.
8 september 2020 08:18
Wout van Aert heeft zich deze Tour alleen gemengd in de minst nerveuze sprintfinales. Deze gaat weer lekker krap en stressvol zijn, dus hij gaat niet meedoen denk ik.
    8 september 2020 09:17
    Alleen bij een waaieretappe kan Wout meedoen als Roglic ook in de eerste groep zit.
8 september 2020 08:19
De wind richting La Rochelle lijkt steeds gunstiger te gaan staan. Ietsje meer kracht, en echt schuin van voren. Op de brug naar het eiland precies van de zijkant. Wel een gekke windsituatie omdat het zowel aflandig als aanlandig lijkt te zijn: vanaf land waait het NNO en vanaf zee NNW. Op de kuststrook onder Rochelle komt het precies samen en is het N. Kan ook maar zo gewoon tegenwind worden en spektakel op de brug.
    8 september 2020 08:57
    Als je de verschillende weermodellen afgaat (rechtsonder) dan zie je redelijk wat variatie, dus het zal afwachten worden tijdens de koers zelf wat het wordt...
    https://www.windy.com/?gfs,46.100,-1.151,10
    8 september 2020 08:59
    Afgaande op jou website begint de wind tussen 16:00 en 17:00 ook wat aan te trekken. Voor wat het waard is. Dat zou precies op tijd zijn voor een mooie finale.
    8 september 2020 09:05
    @Limal
    Die komt wel redelijk overeen met Windfinder. Denk met name in de tweede helft spektakel, al bied de eerste lus ook wel kansen.

Reacties zijn gesloten.