Tour 2020: Voorbeschouwing bergetappe naar Villard-de-Lans

dinsdag 15 september 2020 om 06:30
Tour 2020: Voorbeschouwing bergetappe naar Villard-de-Lans

foto: Cor Vos

Daar zijn de Alpen! We beginnen na de tweede rustdag met een pittige bergrit naar Villard-de-Lans. De grote vraag is of we een gevecht krijgen tussen de favorieten voor de eindzege, zo vlak voor de vreselijk zware Alpenrit naar de Col de la Loze. Het parcours leent zich voor een serieuze onderlinge strijd. We blikken vooruit op het parcours en de kanshebbers.

Parcours

Daags na de rustdag krijgen de renners allerminst de gelegenheid om er rustig in te komen. Op weg naar Villard-de Lans moeten er in deze rit door het departement Isère de nodige klimkilometers gemaakt worden.

Vanaf de start in La Tour du Pin – een stad in het hart van de Dauphiné – moet er direct geklommen worden. Tijdens de openingsfase gaat het op en af, met enkele beklimmingen die als springplank kunnen dienen voor de vroege vlucht. Met de Côte de Virieu (2,3 km aan 6,8 %) zijn er vroeg in de rit al punten voor de bergtrui te verdienen.

Beklimmingen
km 12,5 – Côte de Virieu (2,3 km aan 6,8 %)
km 66,5 – Col de Porte (7,4 km aan 6,8 %)
km 94,5 – Côte de Revel (6 km aan 8 %)
km 143,5 – Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte (11,1 km aan 6,5 %)
km 164 – Villard-de-Lans Côte 2000 (2,2 km aan 6,5 %)

De renners vervolgen hun weg in zuid-oostelijke richting. In het groene natuurpark van Chartreuse volgt er na 44,5 kilometer een tussensprint tussen de kalkkliffen. Vervolgens gaat het tijdens de beklimming van de Col de Porte (7,4 km aan 6,8%) weer serieus omhoog.

De route maakt een lus om Grenoble via de onderste regionen van het Belledonne Massief. Na een korte afdaling volgt eerst een relatief korte (maar wel lastige) klim naar de top van de Côte de Rével (6km aan 8%), vooraleer het peloton zich mag opmaken voor de volgende klim. De renners beginnen dan aan La Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte (11,1 km aan 6,5%) in het natuurpark van Vercors. Het is een zeer regelmatige klim, die weinig echte uitschieters kent.

Na de top volgt een plateau van een kleine twintig kilometer, waar de wind nog wel eens een rol wil spelen. Hierna mogen de zich mogen opmaken voor een kleine uitsmijter aan het einde. De laatste kilometers naar Villard-de-Lans (2,2 km aan 6,5%) lopen aan 6,5% gemiddeld omhoog. Krijgen we hier serieuze verschillen te zien?

Slotfase:

Aankomstplaats Villard-de-Lans is een plek met de nodige wielergeschiedenis. Zo wist Erik Breukink in 1990 er een etappe op zijn naam te schrijven, in navolging van grote namen als Pedro Delgado (tot tweemaal toe zelfs, in 1987 en 1988) en Laurent Fignon (1989). Die laatste vierde zijn ritzege na een knappe solo in de gele trui. Drie dagen voor het einde bedroeg zijn voorsprong 50 tellen, wat later in Parijs niet genoeg bleek voor de eindzege.

Start: 13.20 uur in La Tour-du-Pin
Finish: tussen 17.23 en 17.52 uur in Villard-de-Lans
Afstand: 164 kilometer


Favorieten

De klassementsrenners zullen vooral kijken naar de loodzware rit van woensdag, over de Col de la Madeleine en met de finish op gevreesde Col de la Loze. Dat is niet meer dan terecht, maar mannen als Primož Roglič, Tadej Pogačar en Richie Porte doen er toch maar goed aan om de rit van dinsdag niet te onderschatten. De etappe naar Villard-de-Lans leent zich namelijk perfect voor een putsch, coup en dus omwenteling in het klassement.

De vraag is wie er straks met de bloemen mag zwaaien op het podium: een sterke vluchter of een klassementsrenner? We verwachten dat een vluchtgroep vooruit kan blijven op het geaccidenteerde parcours, maar zeker weten doen we het niet. De tussensprint kan weleens van cruciaal belang zijn in de strijd om de ritzege. Waarom? Wel, omdat de sprint volgt na goed veertig kilometer koers, na een lastige openingsfase over glooiende wegen en een helling van vierde categorie.

Peter Sagan heeft, gek genoeg, misschien wel de sleutel in handen – foto: Cor Vos

Als Peter Sagan nog ambities heeft voor de groene trui, dan moet hij als de wiedeweerga punten sprokkelen. En dan moet de Slowaak er ook voor zorgen dat Sam Bennett zo weinig mogelijk punten pakt. Het is op dit parcours mogelijk om de Ier nog voor de tussensprint uit de wielen te rijden, maar dan zal Sagan misschien wel zijn ploeg op kop moeten zetten zoals hij dat deed in de etappes naar Lavaur en Lyon. Als dat gebeurt, dan zullen (eventuele) vluchters pas wegrijden na de tussensprint.

De kans is aanwezig dat we dan een heel interessante en tactische wedstrijd krijgen, met klassementsrenners die meerdere ploeggenoten vooruit sturen, die bij een aanval van ver weer kunnen wachten op de kopman. De kans is dan niet onbestaande dat een klassementsrenner de etappe wint, maar toch denken we dat de kopgroep na de Col de Porte voldoende vrijheid zal krijgen. Een strijd op twee fronten is dan het meest waarschijnlijke scenario.

Maximilian Schachmann – foto: Cor Vos

Maximilian Schachmann zal misschien al vroeg aan de bak moeten voor Peter Sagan, maar na de tussensprint zal de Duitser de vrijheid krijgen om op jacht te gaan naar de ritzege. De klimmer begon nog met twijfels aan de Tour na een ongeval in de Ronde van Lombardije, met een gebroken sleutelbeen tot gevolg. Schachmann begint echter steeds beter te koersen en was al dichtbij een ritzege in het Centraal Massief, in de etappe naar Puy Mary.

De winnaar van Parijs-Nice reed in de finale lange tijd voorop, maar botste op de laatste ultrasteile klim op een beresterke Daniel Felipe Martínez. Een derde plaats was het eindresultaat na een middagje keihard fietsen, maar Schachmann liet in die etappe zien dat hij weer helemaal terug is. De etappe van dinsdag moet hem perfect liggen, aangezien de beklimmingen niet al te steil zijn. “Zelf voel ik mij steeds beter worden”, zo liet hij vrijdag nog weten.

Schachmann moest op de Puy Mary genoegen nemen met de derde plaats, zijn ploeg- en landgenoot Lennard Kämna was de nummer twee in de daguitslag. Martínez verslaan zat er niet in voor de beloftevolle renner, die echter wel een sterke etappe reed en in zijn tweede Tour nog over voldoende krachten beschikt. De etappe naar Villard-de-Lans is op het lijf geschreven van Kämna, die het toch meer moet hebben van gelijkmatige cols.

De rit van dinsdag doet een beetje denken aan de voorlaatste etappe naar Megève in het Critérium du Dauphiné. Wie toen als eerste over de streep kwam? Juist.

Marc Hirchi – foto: Cor Vos

Marc Hirschi hoeft niks meer te bewijzen, na podiumplaatsen in Nice en Laruns en een etappezege in Sarran. Maar kampioenen in de dop willen meer en dus zal de renner van Team Sunweb op jacht gaan naar een tweede ritzege. Hirschi klimt goed genoeg om iets te betekenen op weg naar Villard-de-Lans en het laatste klimmetje moet hem perfect liggen. Binnen Team Sunweb is het ook uitkijken naar Tiesj Benoot en in mindere mate Nicolas Roche.

Hij doet niet meer mee voor een goed klassement, Esteban Chaves, maar dat betekent niet dat hij geen etappe kan winnen voor Mitchelton-Scott. De goedlachse Colombiaan begon uitstekend aan de Ronde van Frankrijk en stond een tijdje in de top 10, dat goede gevoel kan toch niet opeens verdwenen zijn? Zijn ploeggenoot Adam Yates vecht nog altijd voor een goede eindklassering in Parijs, maar Chaves kreeg in de rit naar Puy Mary al de ruimte om aan te vallen.

Toen lukte het de winnaar van de Ronde van Lombardije 2016 niet om naar de kopgroep te springen, maar dinsdag volgt een nieuwe kans. Chaves won in het verleden al etappes in de Giro d’Italia en Vuelta a España, ook als rittenkaper, maar in de Tour staat hij nog droog.

Esteban Chaves – foto: Cor Vos

Verder is het uitkijken naar Chaves’ landgenoot Daniel Felipe Martínez en Thibaut Pinot. Martínez ging eigenlijk voor een goed klassement, maar na een valpartij en enkele mindere dagen ging de knop om en werd de renner van EF Pro Cycling een succesvolle rittenkaper. Zijn prestatie op de Puy Mary was ronduit indrukwekkend. Als Martínez dat niveau kan benaderen in de etappe naar Villard-de-Lans, heeft de concurrentie een groot probleem.

Pinot zal ook nog iets van zijn Tour willen maken, maar in tegenstelling tot Martínez heeft de Fransman nog altijd geen ritzege op zak. De renner van Groupama-FDJ krijgt echter nog enkele kansen in de Alpen, te beginnen met de etappe van vandaag. Een goede Pinot heeft alles om in Villard-de-Lans te winnen. Maar ja, hoe goed is Pinot nu eigenlijk? Let ook op mede-Fransen Pierre Rolland, Nicolas Edet, Warren Barguil, Nans Peters en David Gaudu.

We mogen nog meer renners verwachten in de goede vlucht, wat te denken van Jesús Herrada, Mikel Nieve, Bob Jungels, Dan Martin, Alexey Lutsenko, Carlos Verona, de tot nu toe kleurloze Emanuel Buchmann, de zeer aanvallende Neilson Powless, Hugh Carthy, Gorka Izagirre en Marc Soler. En nu Bernal is uitgeschakeld voor een goed klassement, mogen Richard Carapaz, Michał Kwiatkowski en Jonathan Castroviejo wellicht voor eigen kans gaan.

Sommige renners zullen ook vooruit worden gestuurd voor een eventuele aanval van een klassementsrenner, wat verder van de finish.

Richie Porte – foto: Cor Vos

We staan ook nog even stil bij Julian Alaphilippe. De Fransman was in de eerste Tourweek het grote feestvarken met een etappezege en enkele dagen de gele trui, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het sindsdien niet veel soeps is. Alaphilippe probeert het wel, maar lijkt niet de benen te hebben om het (een tweede keer) af te ronden. Of is de springveer van Deceuninck-Quick-Step stiekem al bezig met het WK in Imola?

Tot slot hebben we het nog over de klassementsrenners, die misschien wel oren hebben naar de ritzege. Primož Roglič en Tadej Pogačar zijn de beste klimmers in deze Tour, maar ook Mikel Landa, Richie Porte, Adam Yates en Miguel Ángel López zijn niet kansloos in een man-tegen-man gevecht. Enric Mas en Rigoberto Urán staan er ook nog goed voor en waren bij de les in de bergetappe naar de Grand Colombier. En wat kan ouwe rot Alejandro Valverde? De Murciaan begint met de dag beter te rijden.

Roglič zal dinsdag waarschijnlijk verdedigend koersen, terwijl Pogačar de luxe heeft om te wachten op de etappes van woensdag en donderdag. Aan de andere kant, de tijd begint te dringen voor de renner van UAE Emirates, die zeker nog niet kansloos is voor de Tourzege. López, Yates, Porte en Landa moeten ook iets doen in de Alpen en het is niet uitgesloten dat ze dinsdag al vroeg in de aanval gaan, om op die manier Jumbo-Visma te verrassen.

Pogačar versloeg landgenoot Roglič nog op de Grand Colombier – foto: Cor Vos

Er zullen weinig klassementsteams zijn die zin hebben om een hele dag te controleren, zo vlak voor de zwaarste Alpenetappe naar de Col de la Loze, waardoor de ritzege misschien al weg is voor de slotbeklimming naar Villard-de-Lans. Een strijd op twee fronten mogen we dan echter wel verwachten, gezien het parcours.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Daniel Felipe Martínez
*** Lennard Kämna, Marc Hirschi
** Maximilian Schachmann, Pierre Rolland, Michał Kwiatkowski
* Primož Roglič, Tadej Pogačar, Richie Porte, Adam Yates

Tour 2020: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Het belooft een lekker middagje fietsen te worden in de Alpen. In startplaats La Tour-du-Pin is het een graad of 25, in Villard-de-Lans loopt de temperatuur op tot 26 graden Celsius en onderweg zullen er nauwelijks tot geen buien vallen. De wind is zwak tot matig.

De zestiende etappe is vanaf de start, om 13.20 uur, live te zien via de Eurosport Player. Sporza op één is er ook vanaf het begin bij, net als de NOS. Uitzonderlijk op NPO2 van 14-16u (prinsjesdag), vanaf 15.50 uur neemt NPO1 over.


Dit artikel delen:

118 Reacties

madeinstars 14 september 2020 om 12:02

Jumbo zal de ontsnapping laten lopen. Daarachter gaat niets gebeuren tussen de favorieten. De laatste helling is niet zwaar genoeg om iemand te lossen. Op naar woensdag.

molovin 14 september 2020 om 12:05

Dat denk ik ook, niemand van de favorieten zal heel diep willen gaan wetende wat er de dag daarna op ze wacht.

Jean Dumas 14 september 2020 om 12:08

Bora zal wel weer een bommetje gooien in de heuvelzone voor de sprint. Daarna doortrekken met Kamna en Schachmann.

Krul 14 september 2020 om 13:52

Oss !!!

Poeksel 14 september 2020 om 12:13

Met de inleiding onder het kopje favorieten is de voorbeschouwing een stuk beter geworden!

zomaareens 14 september 2020 om 12:20

Bora gaat bennett out off time rijden lijkt me?

Groningen 14 september 2020 om 12:50

Ik hoop in ieder geval dat ze het gaan proberen. Zorgt voor een hoop animo en kan er ook aan bijdragen dat de klassementsrenners voor de etappe gaan strijden.

Monsieur vdS 14 september 2020 om 12:56

Poh, dat zou wat zijn. Denk alleen dat donderdag daar beter geschikt voor is

zomaareens 14 september 2020 om 13:33

Morgen prima geschikt, vroeg lossen en hard doortrekken. Kweenie of buchmann al beter is?

joeri van der sman 14 september 2020 om 14:53

Misschien Pact met CCC (Trentin staat ook nog close met Sagan voor Groen).

Samen hele dag mega doortrekken?

lander luypaert 14 september 2020 om 12:20

Ik denk dat EF, Bahrian, Trek het misschien wel kort willen houden. Hangt ervan af wie voorop is. Als die Martinez weer vooraan zit niet natuurlijk.

Verweggistan 14 september 2020 om 12:22

Misschien dat Tejay van Garderen en Roman Kreuziger morgen eens kunnen laten zien dat ze zowaar meedoen aan de Tour.

lander luypaert 14 september 2020 om 12:25

Aah, bedankt dat je het zegt! Ze zitten dus wel degelijk in de Tour? :D

Tuubke 14 september 2020 om 13:04

Wie zei je?

mackie 14 september 2020 om 13:10

ik moest het serieus opzoeken of ze echt meededen en dit geen grap is.

osca freire gomez 14 september 2020 om 13:45

misschien samen met Anacona, Vuillermoz, Izagirre en Nieve. Allemaal renners van wie ik wel een keertje een mooie vlucht had verwacht

Maenhout 14 september 2020 om 14:52

Tejay heeft al een paar meter vooraan gereden. Voor Kreuziger was het handtekening gezet, terug naar bed.

Ivanoviclover 14 september 2020 om 18:19

Ik keek gisteren Time Trial, docu over het laatste jaar (2014) van David Millar. Hij slaat daar in het peloton tijdens Tirreno een praatje met Roman K. Ik dacht oh, waar zou die nu uithangen? Effe checken, in de Tour dus..

fietsvriend 14 september 2020 om 19:34

Oef, fijne film is dat.

Elvs 14 september 2020 om 12:25

Als Jumbo slim is laten ze de kopgroep lekker rijden, zeker met de extra boni’s op de 1e categorie klim, verschil maken zal verder toch lastig worden.

Verder benieuwd of Ineos mee gaat strijden voor de etappe, gun Kwiatkowski wel weer een eigen succesje

Veloburto 14 september 2020 om 12:29

Ik denk dat Martinez niet meer voor eigen kansen mag gaan, maar bij Uran moet gaan blijven om zijn podiumplek te behouden

Munz 14 september 2020 om 12:31

Inderdaad, dat gaf hij al aan in een interview na zijn zege.

madeinstars 14 september 2020 om 12:32

Dat mag ik toch aannemen van niet zeker. Die Zubeldia redt zich toch wel aan de wielen van zijn concurrenten. Zeker in een etappe als morgen.

Romāns Vainšteins 14 september 2020 om 19:40

Heb je wel eens gehoord van materiaalpech en tekort aan eten en drinken?
Net zoals van Aert bij Roglic moet blijven geldt dat net zo goed voor Martinez bij Uran nu met het podium in zicht. Er wordt nogal lacherig over gedaan maar het is natuurlijk een topprestatie mocht het hem lukken, net zo goed als dat afgelopen jaar voor Kruijswijk het geval was.

Munz 14 september 2020 om 12:30

Bahrain kan makkelijk de ritzege plukken als ze Bilbao meesturen. Gaan ze natuurlijk niet doen, alles moet wijken voor de 6de plaats van Landa.

Koers 14 september 2020 om 13:03

hij wordt 7e op 1 sec van de nummer 6

Romāns Vainšteins 14 september 2020 om 19:42

Hier ook, plek 3 ligt relatief open en daar gaan die mannen voor rijden ook, met knechten waar mogelijk.

madeinstars 14 september 2020 om 12:34

Ik schrijf Barguil op. Nu ook verlost van de klassementsambities van Quintana en reed gister vrij sterk omhoog met Quintana aan zijn wiel.

JP LeDouche 14 september 2020 om 12:34

Poga pakt ‘m

JP LeDouche 14 september 2020 om 12:38

Roglic wil revanche, TJV houdt het kort en dan andermaal Poga in de sprint met Porte en/of Yates er ook nog bij.

Krul 14 september 2020 om 13:54

Waarom het risico lopen dat Pogacar weer 4 seconden inloopt? Op dit moment is Pogacar net iets venijniger op deze aankomsten, dus ik denk dat ze die kopgroep lekker laten lopen en dan in tempo de klim oprijden. Woensdag en Donderdag hopelijk vuurwerk.

Dikke Vrouw 14 september 2020 om 12:41

Jumbo zeker vlucht laten rijden, snel het blok erop!

odiel 15 september 2020 om 08:42

Groot gelijk heb je, Dikke Vrouw! alles ondergeschikt aan het einddoel.

shyguy 14 september 2020 om 12:46

Tom meesturen in de vlucht :-)

Plaggie 14 september 2020 om 13:54

Zou geweldig zijn. Tom mee in de slag richting de tussensprint en daarna in het wiel van degenen die doortrekken. Dan kan de rest van de jumbo’s op de tweede rij afwachten. Duurt wel ff voor er een combine is gesmeed van allerlei ploegen met een kopman in de top 10.

Krul 14 september 2020 om 13:55

Klinkt makkelijker dan het is. Denk niet dat Uran, Porte, Landa, Yates akkoord gaan met een vooruitgestuurde Dumoulin.

Spake Breekerd 14 september 2020 om 18:47

Tuurlijk niet. Sparen voor de week die volgt.

ploppy 15 september 2020 om 11:10

Tuurlijk…

Jens claeys 14 september 2020 om 12:54

Pinot tis nu of nooit in tour

Lalsacien 14 september 2020 om 15:33

Pinot rijdt twee etappes op één dag. In ieder geval zo voelt zijn rug na afloop van de rit. Wordt nog 3 uur per dag door de verzorgers onder handen genomen. Eerste doel is finishen en mocht hij zich beter voelen meegaan in een ontsnapping. Hij kan een half uur voluit gaan en dan zegt zijn rug stop.

Lance Beenstrong 14 september 2020 om 12:59

Sivakov gaat zijn benen eens testen, en die blijken tot zijn verrassing best goed en leiden tot winst in deze etappe, voor een taaie Herrada en Schachmann. Flipje zit ook mee en voorkomt dat Sagan de volle buit pakt bij de tussensprint, waar Trentin 3e wordt. Eigenlijk hoef je niet meer te kijken :)

Krul 14 september 2020 om 13:55

Sivakov kan de mislukte tour van Ineos wellicht nog wat glans geven.

Etio 14 september 2020 om 12:59

Deze keer gaat Rolland ‘m pakken.

Koers 14 september 2020 om 13:05

INEOS hoort vanaf nu vrijwel elke rit mee te zitten

brambo 14 september 2020 om 13:06

Wanneer worden de COVID testen uitgevoerd en de uitslag verwacht?

mackie 14 september 2020 om 13:13

vandaag getest morgen vroeg uitslag

Krul 14 september 2020 om 13:55

Zag dat Jumbo zondag al was getest

bobby bobsma 14 september 2020 om 13:18

Carapazzz

zomaareens 14 september 2020 om 13:31

Hoeveel last van val?

Forza Gianni 14 september 2020 om 13:53

Hij mag me verbazen na zijn val. Denk dat ie baalt als een stekker dat ie niet voor de Giro is gegaan.

chasse patat 14 september 2020 om 13:54

Dit lijkt mij nu een prachtige etappe voor Dumoulin om Pogacar uit zijn kot te lokken. Op halverwege van de col van 1e categorie wegspringen als er niet al te veel helpers van de top 14 meer aan boord zijn. Geeft niets als er iemand meegaat. Pogacar let alleen op Roglic en Tom kan tijd terugpakken om de druk op te voeren. Ik denk namelijk dat het alleen gokken op Roglic wel een riskant kan uitvallen met deze sterke Pogacar. Druk houden is dus het devies.

Krul 14 september 2020 om 13:57

Het is niet alleen Pogacar die je dan uit de tent moet lokken, maar ook Uran, Yates, Landa, Porte. Denk niet dat het verstandig is om al die ploegen tegen Jumbo te laten koersen. Denk dat ze de kopgroep tijd geven en dan in hoog tempo die klim oprijden. Woensdag zullen de verschillen gemaakt worden denk ik.

joeri van der sman 14 september 2020 om 15:02

Misschien meer iets voor woensdag. Tempo de Madeleine op, en dan in het dal een gat laten vallen door Roglic. Kuss blijft bij Roglic en Tom, Gesink, Bennet en van Aert proberen voorsprong te maken op het vlakke. Zeker nu Ineos in de vlucht van de dag zal zitten… Alle resterende knechten zullen opgeblaast worden om gat met Tom klein te houden?

Plaggie 14 september 2020 om 18:08

Waarom zouden van Aert, Gesink en Bennett voorsprong moeten nemen? Dat zet geen druk. Alleen Dumoulin vooruit zet druk.

madeinstars 14 september 2020 om 18:39

Meer iets voor Donderdag als het al vanaf het begin klimmen is. Dan kan je met een redelijk tempo je concurrenten vrij snel isoleren, terwijl Jumbo nog wat knechten over moet hebben. Dan zou je een truc met Dumoulin uit kunnen halen.

Maar als het verschil donderdag nog zo is als vandaag of misschien zelfs groter, dan zie ik Jumbo die onnodige risico’s niet nemen.

Forza Gianni 14 september 2020 om 13:56

Voordat Tom uit zijn zadel is, zitten alle renners die voor hem staan in het AK al in zijn wiel.

Giro_101 14 september 2020 om 13:57

Ik mis in de voorbeschouwing nog een klein stukje tekst dat morgen ook weer de resultaten de covid-testen worden bekendgemaakt. Dit kan best wel eens wat invloed op de rit kunnen hebben als er een 2e persoon van een team positief wordt getest.

Forza Gianni 14 september 2020 om 13:57

Gaat Dumoulin nog naar de Giro of Vuelta?

Kannibaal van Schepdaal 14 september 2020 om 15:17

Giro onmogelijk.

madeinstars 14 september 2020 om 18:39

Vuelta zou leuk zijn. Maar zal van hemzelf afhangen, denk dat ‘ie van Jumbo wel mag.

Headlines

Materiaalzone

Populair