Frank Hoste veroordeelt manoeuvre Sagan: “Gelukkig is Van Aert een gentleman”

Frank Hoste veroordeelt manoeuvre Sagan: “Gelukkig is Van Aert een gentleman”

© Cor Vos

woensdag 9 september 2020 om 20:25
Interview

Ex-sprinter Frank Hoste, momenteel koersdirecteur van Gent-Wevelgem en analist, was allesbehalve verrast door de actie van Peter Sagan in de massasprint in Poitiers. “Dit is niet nieuw. Zijn sprintkracht in vergelijking met zijn topdagen is gehalveerd. Dat moet hij ergens compenseren. Ik zag vandaag gelijkenissen met de sprints in Polen dit jaar én Vittel 2017.”

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

“Het manoeuvre van Peter Sagan doet me terugdenken aan twee andere sprints”, valt Hoste meteen met de deur in huis. “Die van Jakobsen en Groenewegen in Polen en die van Sagan en Cavendish in de Tour van 2017, toen Sagan werd uitgesloten. Ja, vandaag was het manoeuvre even erg. Met één groot verschil: het feit dat Wout van Aert een gentleman is. Een brave jongen. Eerlijk? Hij had dat ooit eens met mij moeten proberen… Dus is een declassering de enige terechte beslissing. Geen enkele discussie over.”

Hoste verduidelijkt: “Kijk, Sagan zat vandaag in de positie van Jakobsen in Polen. Als Van Aert een rasspurter was geweest en de deur had dichtgedaan zoals Groenewegen deed, lagen ze allebei tegen de grond. En achter hen wellicht nog vele anderen. En Sagan zat vandaag ook in de positie van Cavendish in die bewuste etappe naar Vittel in 2017. Ook hier: als Van Aert zich verdedigt zoals Sagan dat in Vittel deed en een elleboog terugzet, waren de gevolgen niet te overzien. Alweer!”

Druk van de groene trui
“Maar het is niet nieuw, hé”, gaat Hoste verder. “Sagan heeft in de massasprints – in vergelijking met zijn beste jaren – vijftig procent aan kracht ingeboet. Dat zie je als hij sprint. Hij zet aan, maar ploft heel snel weer in het zadel. En hij heeft nog steeds geen ploegmaats die hem helpen. Beide tekortkomingen compenseert hij door zich zo lang mogelijk uit de wind te houden en dan met duw- en trekwerk zijn plaats op te eisen. In die waaierrit die Van Aert wint, maakte hij toch ook een zwieper. Onmacht en frustratie zijn de juiste woorden als je zoekt naar de reden.”

“Bovendien wil hij absoluut die achtste groene trui. De ploeg vertelde eerder deze week dat ze er vol voor gaan. Dat geeft Peter Sagan ook druk. Ik ben er zeker van dat hij vandaag dacht dat Van Aert hem zou ‘doorlaten’, omdat hij redeneert dat de groene trui een tweestrijd is tussen hemzelf en Bennett. Vandaar ook zijn reactie toen Wout zich boos maakte. Sagan dacht ongetwijfeld: komaan, man. Jij moet die punten niet hebben. Je doet niet mee voor groen.”

Bontempi
Op de vraag of Van Aert zonder het manoeuvre van Sagan nog had kunnen winnen, antwoordt Hoste negatief. “Nee! Hij kwam echt te vroeg op kop. Driehonderd meter je topsnelheid aanhouden, dat kan bijna niemand. Ik ken er eentje uit de jaren tachtig: Guido Bontempi. Die kon in zijn beste jaren 350 meter voor de finish aanzetten en standhouden. Maar hij was ook de enige. De rest, waaronder ook ikzelf, redden dat niet.”

“Dan vergelijk ik Van Aert eerder met Boonen. Geef hem ruimte en er zullen er hem maar weinig kloppen. Maar niet vanop driehonderd meter en met tegenwind. En hij mag niet afgeremd worden. Als Wout een duw voelt, wordt zijn sprint afgebot. Hij is er de man niet naar om risico’s te nemen in de sprint. Logisch voor een klassieke renner. Maar vandaag is hij wel te vroeg aangegaan. Al gaf hij achteraf aan dat hij geen andere optie had.”

Spanning weg
“Wel jammer dat de strijd voor het groen nu afgelopen is”, keert Hoste nog een laatste keer terug op de declassering van Sagan. “Het was sowieso moeilijk geweest, want er is maar één tussensprint meer die over een col ligt. In al de andere kon Bennett ook meesprinten. Maar nu is het helemaal over en out. Tenzij Bennett in de cols ergens buiten tijd zou aankomen. Maar dat verwacht ik ook niet.”

Dit artikel delen:

34 Reacties

tvm 9 september 2020 om 20:35

Volledig eens met deze analyse. Van Aert zou nooit gewonnen hebben. En de strijd voor het groen is gedaan dit jaar.

Rudie Marien 9 september 2020 om 21:23

Sagan rijdt al langer gefrustreerd rond. Zijn tijd als (zuivere) sprinter is voorbij.

mus van de maasstad 9 september 2020 om 20:44

Vind dat cavendish net zoveel, of misschien wel meer, schuld had dan sagan

Pietspeed 9 september 2020 om 20:50

Cav had toen alle schuld voor zijn eigen val. Alle analyses van de beelden wezen uit dat Sagan toen gewoon zijn elleboog optilde en Cav helemaal niet had geraakt. Kennelijk lijkt iedereen dat vergeten helaas.

Etika 9 september 2020 om 21:21

Inderdaad, ik vroeg me dat ook al af. Achteraf is toch duidelijk aangetoond dat Sagan geen enkele schuld had aan die val van Cav.

Jacco van Stierop 9 september 2020 om 20:58

Mooi dat de naam van Bontempi weer eens wordt genoemd. Schitterende sprinter, één bonk rauwe kracht die kaarsrecht en zonder te verslappen op zijn doel afging. Ondanks de bovengemiddelde aanwezigheid van testosteron in zijn lichaam zowel in als buiten de koers een zeer beminnelijk gentiluomo. Verdacht hem er wel eens van ’s avonds na de koers Dostojevski te lezen.

Lowland 9 september 2020 om 21:02

heerlijke reactie :)

Murcia 9 september 2020 om 21:19

+1
Prachtig om de Buffel weer eens genoemd te zien worden.

Sexy-butt-Flanders 9 september 2020 om 21:51

Mooi geschreven. Spreekt onmiddellijk tot de verbeelding. Zou je niet een rubriek voor Wielerflits willen schrijven. Met zo’n passie voor taal en koers, moet dat heerlijk te lezen zijn.

Bruine Koersbroek 9 september 2020 om 21:02

Geen speld tussen te krijgen.. Ik denk er precies zo over, had het alleen niet zo goed kunnen vertellen..

Romāns Vainšteins 9 september 2020 om 21:07

Het is best een fraai relaas maar de vergelijking met beide andere situaties vind ik mank gaan. Echt 3 totaal verschillende situaties, andere posities, alles anders.

Magician 9 september 2020 om 21:08

Je bent inderdaad een echte gentleman als je je middelvinger opsteekt en dan de ander verwijt geen excuus te willen maken. Belgen over hun eigen coureurs, nooit objectief.

Nico Dick 9 september 2020 om 21:19

heeft het uiteraard over het sprintgedrag, niet over de vinger

Kelder is de Man 9 september 2020 om 21:37

Dat komt nergens naar voren in z’n woorden Nico.

Cochise 9 september 2020 om 21:18

Ben ik de enige die denkt dat Sagan gewoon zou gewonnen hebben als van Aert de deur helemaal had opengelaten? Uiteraard praatjes achteraf en hij kwam niet als eerste over de meet.
Maar voor mij wel het bewijs dat het wel meevalt met die sprint van hem. Als Sagan “op halve sprintkracht” en ondanks een duw aan van Aert toch nog op een maar centimeter strandt van Ewan en Bennet dan is het nog niet zo dramatisch toch?

vincenzo 9 september 2020 om 21:18

Hoezo heeft Sagan 50 % van zijn sprintkracht ingeboet? Ik denk eerder aan 5 %. Vandaag had hij kunnen winnen. Wat hij deed, oogde beheerst. Een kleine aanraking om ruimte te claimen om zelf niet te vallen of geraakt te worden door een telefoon uit het publiek. Een beuk zie ik er niet in; Van Aert raakte er niet door uit evenwicht. “Toen Sagan mij duwde, was ik direct mijn momentum kwijt", zegt van Aert. Maar iedereen zag dat hij al aan het stilvallen was en zijn momentum al voorbij was.

Romāns Vainšteins 9 september 2020 om 21:34

Er zijn beelden van van Aert bij de bus waarin hij duidelijk stelt te vroeg gegaan te zijn. ‘Ik ging niet winnen’ letterlijk. Ik weet niet waar dat van het momentum vandaan komt maar dit was wat hij daar zei.

KevinK1986 10 september 2020 om 08:10

Sagan heeft inderdaad flink ingeboet en ik zie zijn actie dan ook als een “wanhoopsdaad”. De persoon Peter Sagan vind ik nog altijd een verrijking voor het profpeloton. Desalniettemin is dit natuurlijk geen handige actie, waardoor het mijn inziens lastig gaat worden voor Peter om nog een ploeg te vinden. die hem een vorstelijk salaris zal willen betalen. Daarnaast spreken zijn recente resultaten natuurlijk niet in zijn voordeel.
Dit zou zo maar eens de afscheidstoernee van Peter Sagan kunnen zijn.
Diep van binnen hoop ik dat hij nog de kracht, het vertrouwen en het plezier vindt om te concurreren met de nieuwe generatie “alleskunners” Wout van Aert, Mathieu van der Poel..

Frank V 9 september 2020 om 21:39

Van Aert had niet gewonnen. Het kan niet altijd allemaal jouw kant opvallen.

1. Moest effe buitenom
2. Begon direct daarna zijn sprint te vroeg
3. Kwak van Sagan deed 'm freezen

xistnc 9 september 2020 om 21:48

4. Of toch wel.

Danny81 9 september 2020 om 21:57

Ik zie net beelden bij de NOS dat Sagan een telefoon met selfie stick moest ontwijken.. Als je dat ziet dan is het echt een foute beslissing van de jury.

Patrickvanv 9 september 2020 om 23:05

Sagan had die selfiestick ook hetzelfde kunnen behandelen als Cees bol dat deed bij die telefoon ;)

aardappeljager 10 september 2020 om 06:16

Bol duikt net zo goed naar links in een poging die telefoon te ontwijken. Verschil is dat daar geen andere renner geraakt wordt.
Ik acht de kans behoorlijk groot dat ze onderuit waren gegaan als Sagan niet uitgeweken was

davyduck 9 september 2020 om 22:38

Wat een hoop gezever van een ex-sprinter.
Dit heeft helemaal niks te maken met 2017 of de val van Jakobsen.
Sagan voelt dat van aert te traag gaat en moet er voorbij. Hij kiest de verkeerde kant want er is geen ruimte. Vervolgens maakt hij de ruimte door Van Aert lompweg opzij te stompen.
Zo simpel … En terechte DSQ.

Wat wel correct is, is dat Van Aert een mega-gentlemen is. De meesten zouden effectief de deur dichtgooien, met eventuele gevolgen vandien.

davyduck 9 september 2020 om 22:40

Oh en als Sagan 50% aan kracht heeft ingeboet … 50% van pakweg 1500W piekvermogen …
Dan moet ik dringend meedoen in de tour met mijn 1100-1200W piekvermogen.
Zucht!

Michelangelo 9 september 2020 om 22:54

Mijn mening: sagan hoort daar te zitten, wva niet. Die moet lekker uit deze ellende blijven deze tour. De kans dat een sprint in tranen eindigt is gewoon groot.

En geel in Parijs is te belangrijk….

Pietspeed 9 september 2020 om 22:55

Frank Hoste disqualificeerd zichzelf met zo'n stukje.
De helft /50% ingeboet? Dat is natuurlijk flauwekul. Behoeft geeneens beargumentering. Dat Wout een gentleman is, is wel aannemelijk. Een klasbak die altijd met zijn benen spreekt en ook als het hem tegen zit sportief blijft. Maar een middelvinger is niet bepaald een gentleman eigen. Wordt daar dus ook voor gestraft.
Wat betreft de vergelijking met Cav. Daar kan een ieder zelf even googlen hoe het ongeveer was. Die vergelijking gaat mank gewoon. In diezelfde sprint overigens maakt Demare een manoeuvre, waarvoor hij nog geeneens bestraft is, hoewel Bouhanni net met mazzel overeind blijft.
https://youtu.be/EuEHhi4FX4w
https://youtu.be/jUq3LZhVTxc

rvb 9 september 2020 om 23:06

Meer ophef over dat infantiele gesprint telkens weer, boeit mij niks, laat ze allemaal maar op elkaar klappen, dan wordt er pas nagedacht door de autoriteiten en heren coureurs.

KennyKlimmen 9 september 2020 om 23:10

Hèt manoeuvre? Werkelijk?

iLLan 10 september 2020 om 07:03

https://www.encyclo.nl/begrip/manoeuvre

Ja?

Team Spaak 9 september 2020 om 23:52

Terechte diskwalificatie voor Sagan. Maar de helft aan sprintkracht? Hahaha tikkeltje overdreven natuurlijk. Daarbij is Sagan altijd al een ongeleid projectiel geweest in het peloton. Vroeger lag het er altijd aan dat hij de enige was die goed kon sturen. Nu hij wat minder succesvol is wordt er op een wat reëlere manier naar hem gekeken denk ik.

Groenewegen trok overigens bij zijn winst op de Champs Elysees volgens mij ook wel minimaal 300 meter door zonder dat er nog iemand over kwam. Maar dat terzijde…

aardappeljager 10 september 2020 om 06:18

En hoe stond het met de wind? Maakt nogal verschil

EricV 10 september 2020 om 04:40

Vandaag was sagan toch wel de snelste

stalle 10 september 2020 om 08:39

Dat is de grap van de dag.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair