Tour 2020: Peter Sagan teruggezet na onreglementaire sprint

Tour 2020: Peter Sagan teruggezet na onreglementaire sprint

foto: Cor Vos

Peter Sagan is gedeklasseerd na de elfde etappe van de Tour de France. In de eindsprint deelde de Slowaak een schouderduw uit aan Wout van Aert en dat werd hem door de jury aangerekend. Daarom is hij in de uitslag van de tweede plaats teruggezet naar de 85e.

Van Aert ging op driehonderd meter van de streep de sprint aan, met in eerste instantie Clément Venturini en Hugo Hofstetter in zijn wiel. Peter Sagan gokte op het achterwiel van Sam Bennett. Toen Van Aert de beste papieren leek te hebben, schoof de Slowaak op tot achter Jumbo-Visma’s afmaker. Die leek de deur dicht te houden, maar met zijn schouder wurmde de BORA-renner zich toch tussen de Belg en de dranghekken.

Die move werd door de jury als onreglementair beoordeeld. In lijn met de geldende reglementen werd Sagan daarom teruggezet naar de laatste plek van het peloton, waar hij deel van uitmaakte. Dat was in dit geval de 85e positie. Normaal gesproken kan hij ook een boete van 500 Zwitserse Frank verwachten. Daarnaast kreeg hij een puntenaftrek van 13 (volgens het UCI-reglement 25% van het aantal punten van de etappewinnaar) in de strijd om de groene trui.

Door zijn straf kijkt Sagan nu tegen een achterstand van 68 punten aan in het puntenklassement, terwijl hij zonder sanctie slechts zeventien punten achter Sam Bennett zou staan.

‘Winnen op een respectabele manier’
Via social media laat zijn ploeg BORA-hansgrohe weten dat zij het jurybesluit accepteert. “We streven er altijd naar om te winnen, maar op een respectabele manier, zelfs als de adrenaline hoog is in een massasprint in de Tour.”

Dit artikel delen:

87 Reacties

A.M.M. Jonkers 9 september 2020 om 18:14

Volkomen terecht deze beslissing.

Krul 9 september 2020 om 18:19

Terecht inderdaad. En toch jammer dat Van Aert verder niets aan deze straf heeft.

nobrakes 9 september 2020 om 18:33

Heeft hij sowieso niet want ook zonder die stoot van sagan had hij niet gewonnen

john 9 september 2020 om 18:35

nobrakes en jij weet dat ,dat wout dan niet gewonnen had

nobrakes 9 september 2020 om 18:38

Mwah kijk maar de helikopter beelden terug om te zien hoe snel bennet en Ewan op kwamen zettenn. Van aert had zijn topsnelheid al bereikt omdat hij te vroeg was.

schlunzi 9 september 2020 om 18:55

Volgen mij schrok hij van die selfie stick en dook er onder door. Is goed te zien. Maar jaaaaaa…..

Kelder is de Man 9 september 2020 om 18:59

Schlunzi.. Scherp.

Pietspeed 9 september 2020 om 19:45

Is idd niet onaannemelijk Schlunzi, en daardoor die uitwijkbeweging. Als je het vooraanzicht wat lager bekijkt, zou je ook kunnen zeggen dat hij voor het stootkussen of hekpootje uitwijkt.
Uit de helicopter zie je t weer anders.
Feit blijft : irregular sprint… blow with shoulder, vlg UCI reglement. Straf terecht.
Als onreglementaire sprint vergelijkt met vele andere sprints waarbij van rechte lijn wordt afgeweken (staat in zelfde UCI regel) , is de straf hypocriet. Gelijke monniken gelijke kappen….

nickdt 9 september 2020 om 18:18

Lol. Had naar huis gestuurd moeten worden, nu is het in wezen geen consquentie (Alleen voor groen, maar een renner die niet voor groen gaat interesseert die 85ste plek dan ook niet). Alleen als je renners meteen naar huis stuurt kan je dit gedrag in de toekomst uitbannen.

Sagan=hulk 9 september 2020 om 18:19

Als Sagan dit manoeuvre niet doet dan rijdt hij gewoon in de hekken. Nu geeft hij een klein duwtje wat er voor zorgt dat hij en Van Aert niet vallen.

Het ziet er vooral veel gevaarlijker uit dan veel andere zaken die in elke sprint gebeuren. Na de laatste jump komen renners ook erg vaak met hun schouders stevig tegen elkaar, profs zitten zo vast op hun fiets dat dit te doen is.

Chris Van Uden 9 september 2020 om 18:20

Fanboy…

Bulcke 9 september 2020 om 18:20

Hahahaha.

Polleke 9 september 2020 om 18:21

Dat hebben we ergens in Polen gezien idd.,

A.M.M. Jonkers 9 september 2020 om 18:22

U kunt wel fan zijn van dat ongeleid projectiel die zijn carrière beter direct kan beëindigen maar Sagan gaf wel een kopstoot aan van Aert.
Mild gestraft, had direct de Tour moeten verlaten en dat zou hij zelf ook het liefste doen!

Dion 9 september 2020 om 18:24

Als hij dat te kleine gaatje niet induikt dan hoeft hij dit helemaal niet te doen. Terechte beslissing

Maenhout 9 september 2020 om 18:24

Van Aert fietste precies langs een lijn, en bleef recht rijden. Sagan dook de hekken bijna in en week vervolgens uit naar links, tegen Van Aert aan. Geen enkel excuus voor.

Etio 9 september 2020 om 18:24

Eens, zo is het gewoon. Van Aert wijkt (heel) licht van zijn lijn af, waardoor Sagan er niet meer langs kon komen en hij Van Aert wel moet corrigeren om zo niet zelf de hekken in te gaan. In eerste instantie was het gat naast Van Aert net groot genoeg.

Dr op en dr over 9 september 2020 om 18:25

Als er daar geen ruimte is om in te halen zoals je zegt. Dan heeft Sagan maar te accepteren dat hij er niet voorbij kan. Dus een domme keuze om het langs die kant te proberen.

Daarnaast was dit trouwens geen klein duwtje. Moet je Van Aert z'n reactie maar eens beluisteren die hij daarnet op de Belgische televisie gaf.

Volkomen terechte uitsluiting, en wat mij betreft hadden ze hem ook gelijk uit de Tour mogen flikkeren die pedante arrogante eik*l. Misschien is even aan Cavendish vragen hoe die denkt over Sagan. (Cavendish is na die val veroorzaakt door Sagan nooit meer op het niveau van daarvoor terug gekomen, terwijl hij in die Tour toch nog wel even 4 ritzeges pakte.)

Peter de kleine heeft al meer dan één carière verneukt, als Van Aert niet zo stuurvast was geweest had hij in z'n val Ewan, Bennet en de hele mik erachter meegenomen.

Diskwalificatie was de enige correcte optie. Dus hij komt hier nog goed weg !

Sagan=hulk 9 september 2020 om 18:28

https://twitter.com/i/status/1303727780962742272

Bekijk hier de beelden maar eens, zonder dit duwtje rijdt hij gewoon in de hekken. Remmen tegen 70 km/u in een sprint is ook geen optie want dan knallen ze langs achter op je. Iedereen is verontwaardigd omdat hij een duwtje geeft, maar aantrekkers die zich in het midden ostentatief laten terugzakken zijn juist veel gevaarlijker voor valpartijen.

We zijn naar een situatie aan het groeien waarbij we zowat elke mogelijke actie als onaanvaardbaar gaan beschouwen, terwijl een sprint altijd een sprint zal blijven. Sprinters zijn de gekke mannen van het peloton en houden van risico’s nemen. Ik ben benieuwd hoelang we nog echte sprints gaan zien in de Tour met de huidige gang van zaken.

Joaquim Agostinho 9 september 2020 om 18:30

Hoongelach is je deel….

Romāns Vainšteins 9 september 2020 om 18:30

Eens met Sagan, is hulk.

Het was een lastig 100% te duiden ‘randgeval’, geen lompe aanslag.

lathumnees 9 september 2020 om 18:34

Terecht diskwalificatie, probeert een gat in te duiken wat er niet is en deelt vervolgens een kwak uit.

Etio 9 september 2020 om 18:36

Na het terugkijken van de beelden moet ik zeggen dat het gat misschien toch net iets te klein was in eerste instantie.

Idske 9 september 2020 om 18:37

Hier ook eens met sagan=hulk. Gat was er toen Sagan aanzette en doordat van Aert licht uitwijkt en ineens de boarding iets naar binnen staat was het of dit of waarschijnlijk vallen.

limburgia 9 september 2020 om 18:43

Van Aert kwam wel van het midden naar de rechterkant mag dat dan wel.
En het was gewoon een duwtje met de schouder het zijn toch volwassen en ervaen renners en geen watjes.
Zie de sprint van Akkerman afgelopen maandag wat zonder straf blijft.

Wouter Pelgrims 9 september 2020 om 18:46

Sagan wil door een gat dat er niet is en moet daarom Van Aert op volle snelheid een levensgevaarlijke duw geven. Uitsluiting van de Tour is hier wel op zijn plaats.

Lalsacien 9 september 2020 om 18:48

Van Aert had ook te maken met Bennett. Na de inhaalactie van Sagan ging de Slovaak ook nog naar rechts waardoor ze op de finishlijn met z’n vieren vlak naast elkaar kwamen. Dat laatste was wel een mooi beeld.

mark peeters 9 september 2020 om 19:12

Als je in een gat wil duiken dat er niet is, dan is het je eigen fout dat je geen doorgang vindt. Sagan had met zijn domme actie een massale valpartij kunnen ontketenen of van Van Aert een tweede Jakobsen kunnen maken.

Peter Lippens 9 september 2020 om 19:13

Sagan=crook vraag het maar aan zijn collega’s …

Vlinder 9 september 2020 om 19:16

@Sagan; Ik heb het filmpje beeld voor beeld bekeken. Als je het goed bekijkt zie je tussen sec 3 en 4 dat Sagan eerst zelf nog verder naar rechts gaat en vervolgens van Aert een duw geeft. Vanuit de lucht leek het trouwens geen duw maar gewoon een body check. Ik denk dat hij er zo hard voor wilde gaan dat hij veel te veel risico nam, in het nauw kwam, van Aert een duw gaf en deklassering is wat mij betreft terecht. Vraag me wel af wat die debiele palen daar doen trouwens.

Onie 9 september 2020 om 18:19

Prima beslissing, maar nog steeds niet het gevoel dat jury consequent is. Bol die hand van het stuur haalt in de eerste rit in de sprint. Bennett die bij eerste ritzege Ewan de halve weg nodig heeft. Etc.

Regels zijn regels ongeacht afloop.

koos1 9 september 2020 om 18:19

Terecht was echt op/over het randje. Deze fout gaat een heel dure fout worden voor Sagan, voor de groen trui is hij nu vrijwel kansloos.

Limal 9 september 2020 om 18:20

Geen discussie over. Als je iemand een halve meter opzij moet beuken dan maak je een gigantische fout. Moest Van Aert niet rotsvast op zijn fiets zitten en vallen (misschien met meesleuren van Bennett/Ewan en al wie er kort achter komt) dan werd Sagan ongetwijfeld uitgesloten.

VerstandOpNul 9 september 2020 om 18:22

Had gewoon uit koers gezet moeten worden, geen enkel respect voor de veiligheid van anderen..

goose 9 september 2020 om 18:25

dat er hier mensen zelf nog over discussiëren is lachwekkend.
Terechte beslissing van de jury: uit koers moet was te streng. Declassering correct.

FDJ 9 september 2020 om 18:25

Had uit koers gezet moeten worden. Gisteren ook al een iditiote actie in de laatste kilometers. Sagan is een recidivist.

Martino87 9 september 2020 om 18:26

Wel jammer voor Sagan dat hij geen ruimte had, want hij leek vandaag de snelste.

mark peeters 9 september 2020 om 19:16

Dat is dan toch zijn eigen fout. Als je in een gat duikt dat er niet is ….

debarreman 9 september 2020 om 18:27

Terecht en nu nog punten afnemen. En bij de volgende overtreding naar huis. Opzouten met dit gedrag.

zipp404 9 september 2020 om 18:28

Einde spanning in het puntenklassement.

CechRepublic 9 september 2020 om 20:21

Hopelijk ook langzamerhand een einde aan dit onzinnige bijklassement.

uwspam 9 september 2020 om 18:28

Waarom 3 jaar geleden wel eruit na incident met mcEwen en nu niet? Dit is een veelpleger die kennelijk niet van zijn fouten leert. Het zou fair zijn om hem uit de tour te zetten en ook niet toe te laten in de volgende editie

Ultimo 9 september 2020 om 18:29

Prima. Je moet een voorbeeld stellen omwille van de veiligheid ook als er niets gebeurt. Dat sprintersgebeuren met treintjes is sowieso overschat en interesseert de grote massa toch niet; een hele koers opofferen en saai maken voor de laatste 500 meter. Sprinten is natuurlijk prima als je alles gegeven hebt en in een kopgroep voor de zege gaat. Ik zou ervoor zijn om premies te geven en extra punten voor de groene trui voor renners die alleen aankomen. Vind Sagan ook een beetje laf koersen de laatste tijd; vroeger viel hij echt aan.

guyremgabdel 9 september 2020 om 18:29

Sagan is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Zie bvb incident met Cav enkele jaren terug, of incident op de Kemmelberg in GW 2j terug waar hij zich ook naar het wiel kwakt ten nadele van Vantomme.

Wildebert 9 september 2020 om 18:30

Volgens mij had Sagan al een waarschuwing. Enkel terugzetten is zo bezien nu toch niet echt een forse straf.

Wouter Pelgrims 9 september 2020 om 18:31

Gelukkig voor Sagan was het geen andere Jumbo renner die hij opzij duwt.

Ultimo 9 september 2020 om 18:32

@sagan=hulk: de massa wil geen “echte sprints” zien, maar een interessante koers met ontsnappingen ipv een gecontroleerd geheel met een leuke laatste kilometer.

CechRepublic 9 september 2020 om 19:42

Zo leuk vind ik die laatste kilometer vaak niet. Meer brood en spelen voor het volk dan echte sport om te kijken wie het snelst is.

john 9 september 2020 om 18:39

Die gast is sinds zijn scheiding de weg kwijt, Kan maar beter gaan Kaarten bij de plaatselijke kroeg .voor dat er nog ongelukken gebeuren door deze gefrustreerde gast

Ivanoviclover 9 september 2020 om 18:40

Hoe kan je dit nu nog verdedigen. Ongelofelijk. DSQ all day long.

Polleke 9 september 2020 om 18:40

GT’s inkorten per direct, deze ritten voegen niks toe en zorgen telkens weer voor gevaarlijke toestanden…

Turtlehead 9 september 2020 om 18:41

Heel vaak +1.
Een enkele keer: -1.

Jammer voor de spanning rond groen, dat wel.

Gerben 9 september 2020 om 18:42

Ik snap werkelijk niet dat hij niet weg gestuurd wordt. Ik begrijp dat sprinten gepaart gaat met gevaar etc maar dit is zo opzettelijk iemand in gevaar brengen, dit is echt een besluit wat je neemt. De UCI moet veel harder optreden wat mij betreft. Ongeacht wie het is. En als dit wel bij sprinten hoort, laat iedereen dan ook ophouden met z’n afschuw uitspreken over wat Groenewegen heeft gedaan. En dus ook geen schorsing voor Dylan. Dan is er gewoon carte blanche voor iedereen, dan is het duidelijk dat er geen regels zijn.

japio 9 september 2020 om 18:42

Behalve duwen of vallen, heeft hij nog een optie: remmen. De sprint van Van Aert was bijna langs een lineaal te leggen, daar kan je het niet op gooien. Dit gedrag moeten we niet (meer) willen in de sprint, terechte beslissing daarom vind ik.
Jammer voor Sagan, jammer voor de strijd om de groene trui, maar het zij zo.

Andreotti 9 september 2020 om 19:00

Als Sagan was gaan remmen hadden ze nog de vellen van de weg kunnen schrapen….. dan was men achter op hem geknald, of brusk opzij moeten sturen om dat te voorkomen, met alle gevolgen van dien.
Nee, Sagan had niet ik dat gaatje moeten duiken wat er niet was, dan had er niks aan de hand geweest. Maar toen hij het wel deed, was even tegen Van Aert hangen de enige oplossing om recht te blijven. Hoor hier mensen over kopstoten, maar die maak je met je hoofd, was hier niet van toepassing.
T was idd over het randje, vroeger kon dit misschien nog, en op een kilometer van de streep gebeurd het continue (nog steeds !), maar met t vergrootglas er op, wist je dat dit kon gebeuren.
Uit koers zetten zou belachelijk zijn, is gelukkig ook niet gebeurd.

Jammer voor de spanning van t groen.

Peter Lippens 9 september 2020 om 19:15

onzin, Bennett moest ook nog even in de remmen en wordt nog nipt derde, sorry tweede ….

Gerben 9 september 2020 om 19:32

@Androtti: hij lan ook gewoon z’n benen stil houden, dat is al genoeg. Daarnaast: je hebt remmen en remmen, een beetje aan laten lopen kan ook. Hij hoeft natuurlijk niet vol in de ankers.

CechRepublic 9 september 2020 om 19:43

Ik heb ook been kopstoot gezien. Wel een stevige body check. Op zich niet perse beter.

assen 9 september 2020 om 18:46

Heb het net gezien. Zelf dacht ik, en vond ik het terecht, als ie naar huis zou worden gestuurd. Met dit besluit kan ik ook leven.

Headlines

Materiaalzone

Populair