Tour 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar La Planche des Belles Filles

donderdag 11 juli 2019 om 08:00
Tour 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar La Planche des Belles Filles

Donderdag wordt het menens. De Vogezenrit naar La Planche des Belles Filles voert het peloton over zeven beklimmingen, waarvan vier van eerste categorie. De klassementsmannen kunnen zich niet meer verstoppen. Wie rijdt er na vandaag in het geel? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours

In de zesde etappe volgt eindelijk de eerste aankomst bergop. Ook het voorgeborchte van slotklim La Planche des Belles Filles is allesbehalve makkelijk. Het gaat eigenlijk de hele dag op en af. Een etappe om van de smullen!

Starten doen we in Mulhouse, een naam die misschien wel een belletje doet rinkelen door de fantastische solo van Tony Martin in 2014. De Duitse alleskunner reed ruim vijftig kilometer alleen, om vervolgens glansrijk te triomferen in het Vogezendorpje.

Ook vandaag is de openingsfase niet te onderschatten. Le Markstein is een ware Vogezenreus en met zijn 10,8 kilometer aan 5,4 procent meteen ook de langste klim van de dag. Op de top volgt met de Grand Ballon nog een uitloper van 1,3 kilometer aan negen procent. De vroege vlucht van de dag zal op deze helling gevormd moeten worden en de verwachting is dan ook dat we enkele sterke beren vooraan zullen krijgen. Misschien waagt er zelfs een favoriet die al wat tijd verloren heeft een poging.

Tussen de daaropvolgende Col du Hundsruck (5,3 kilometer aan 6,9 procent) van tweede categorie en Ballon d’Alsace (11 kilometer aan 5,8 procent) van eerste categorie treffen de renners nog wel een – weliswaar licht oplopende – vallei, maar vanaf de Ballon d’Alsace is het vrijwel alleen nog maar ofwel klimmen, ofwel dalen geblazen. Voorafgaand aan de echte finale van deze monsteretappe doemt ook nog de Col des Croix (3,3 kilometer aan 6,1 procent) op. Maar die stelt eigenlijk maar weinig voor.

We zaten natuurlijk vooral te wachten op het tweeluik Col des Chevrères/La Planche des Belles Filles. Wederom heeft de organisatie met eerstgenoemde helling van 3,5 kilometer aan 9,5 procent een uitstekend moment gekozen om 8, 5 en 3 bonificatieseconden uit te rijken. Via de daaropvolgende afdaling gaat het vrijwel direct richting La Planche des Belles Filles, die met zijn 7 kilometer aan een stijgingspercentage van 8,7 procent nog iets langer is dan bij de voorgaande passages. De organisatie toverde namelijk een extra onverharde kilometer met stukken tot maar liefst 24 procent uit zijn hoed. De maskers zullen bovenop deze plank van de mooie meisjes dus eindelijk écht kunnen afvallen.

profiel La Planche des Belles Filles

La Planche des Belles Filles werd pas in 2012 voor het eerst in de Tour opgenomen maar heeft op korte tijd wél naam gemaakt. Wellicht zit het duel tussen Sky-ploegmaats Bradley Wiggins en Chris Froome, waarbij laatstgenoemde de bovenhand nam en zich definitief aan de top vestigde, daar wel voor iets tussen. Vincenzo Nibali was twee jaar later de beste en in 2017 mocht Fabio Aru er even de gele trui aantrekken. Het moge duidelijk zijn: bovenop deze helling winnen alleen maar grote namen.

De bergtop dankt zijn naam aan een legende ten tijde van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648), die werd gevoerd tussen verschillende Europese mogendheden. Als we het verhaal mogen geloven, waren Zweedse huurlingen gestationeerd in het nabijgelegen gebied Plancher-les-Mines. En mannen die lange tijd van huis zijn, zoeken op een gegeven moment naar afleiding. En zo lieten ze hun oog vallen op de meisjes en vrouwen uit de omgeving, die op hun beurt vluchtten naar de top van La Planche des Belles Filles.

Vincenzo Nibali

Nibali won in 2014 – foto: Cor Vos

De opgejaagde vrouwen besloten uiteindelijk om zelfmoord te plegen, aangezien ze niet het slachtoffer wilde worden van misbruik. Ze sprongen dan ook massaal van het plateau af, in de wateren van het eronder gelegen meer. Dit meer draagt sindsdien de naam Étang des Belles Filles (vijver van de mooie meisjes). Een houten beeld op de flanken van La Planche herinnert nog dagelijks aan het vreselijke lot van de betreurde vrouwen.


Start: 13:05 uur in flag-fr Mulhouse
Finish: 17:29-17:58 uur op La Planche des Belle Filles


Favorieten

Met deze eerste aankomst bergop krijgen we een eerste serieuze confrontatie tussen de favorieten. De winnaar van deze rit zal over klimmersbenen moeten beschikken, maar ook de nodige explosiviteit om op de steile passages in de finale het verschil te maken.

Thibaut Pinot

Wat kan Thibaut Pinot eigen streek? – Foto: Cor Vos

Thibaut Pinot zal de afgelopen maanden naar deze rit hebben uitgekeken. De klimmer van Groupama-FDJ geldt donderdag namelijk als régional de l’étape. Pinot woont op amper 15 kilometer van de slotklim, waar hij in 2014 al eens tweede werd. Het toont aan dat deze beklimming hem ligt. Bovendien zal hij de wegen van deze etappe als zijn broekzak kennen.

De laatste keer dat de Tour op La Planche des Belles Filles aankwam, was het Fabio Aru die hier triomfeerde. De klimmer van UAE-Emirates wordt inmiddels na een tegenvallende periode niet meer onder de favorieten gerekend, al is de Sardijn wanneer hij in goede vorm steekt hier wel een renner om rekening mee te houden. Dat hij in de rit naar Épernay kostbare tijd verloor, is geen goed voorteken. Ploeggenoot Dan Martin (destijds tweede) wist het tijdsverlies daarentegen binnen de perken te houden. Steile aankomsten behoren tot zijn specialiteit en een overwinning op deze aankomst ligt in zijn mogelijkheden.

Julian Alaphilippe

Houdt Julian Alaphilippe stand? – foto: Cor Vos

Ervan uitgaande dat de klassementsmannen zich gaan roeren in de strijd om dagsucces, is het interessant om te zien hoe de Fransen gaan presteren. Romain Bardet zal hier goed voor de dag willen komen. Bardet kwam hier al in april om de nieuwe finish te verkennen. Voor Julian Alaphilippe is het in deze rit erop of eronder. De gele trui zal hem ongetwijfeld extra motivatie geven, maar de lengte van de beklimmingen lijken voor de geboren puncheur in theorie net iets te lang. Aan de andere kant geldt de Fransman als de man in vorm en draait zijn hand niet om voor een steile finish. Natuurlijk is deze rit nog wat anders dan de Waalse Pijl waarin hij de afgelopen twee jaar zegevierde, maar in de twee Touretappes die hij vorig jaar won heeft de renner van Quick-Step Floors laten zien ook na meerdere bergen te kunnen zegevieren. Met de Spanjaard Enric Mas nog een renner die hier een uitslag moet kunnen rijden.

Alejandro Valverde is ook deze Tour weer een renner om rekening mee te houden. De regerend wereldkampioen mag dan in de herfst van zijn carrière aanbeland zijn, de Spaanse routinier behoort op dit terrein nog steeds tot de betere renners. Op steile aankomsten wordt hij inmiddels overvleugeld door Alaphilippe, maar gezien de zware aanloop zou hij hier wel eens aan het langste eind kunnen trekken. De sterkte van zijn Movistar-ploeg vormt een extra troef. Nairo Quintana en Mikel Landa moeten hier immers ook kort kunnen eindigen.

Het is gissen naar de vorm van Jakob Fugslang. De Deen ging na een sterke Dauphiné als serieuze kanshebber richting Brussel, maar een ongelukkige val in de openingsrit rit gooide roet in het eten. Fuglsang wist de schade te beperken, zowel qua tijdsverlies als fysiek. Hij leek ervan af te komen met slechts enkele oppervlakkige verwondingen. Donderdag weten we in hoeverre dit invloed zal hebben op de rest van zijn Tour. Ook Richie Porte maakte deze Tour al kennis met het asfalt. Dinsdag hield hij aan een val enkele kneuzingen over. Een goede Porte zou hier echter om de overwinning mee moeten kunnen doen.

Geraint Thomas en Egan Bernal van Team Ineos

Geraint Thomas en Egan Bernal – foto: Cor Vos

Team Ineos is een van de ploegen die deze dag met uitroeptekens in het routeboek zal hebben aangemerkt. Kopmannen Egan Bernal en Geraint Thomas moeten hier immers bij de les zijn. Hoewel de eerste dagen al een miniem onderling tijdsverschil heeft opgeleverd, wordt het interessant om te zien wat de krachtsverhoudingen tussen de twee zijn. Bernal wordt meer klimtalent toegedicht, al zal een goede Thomas weinig toe moeten geven. Op papier zou ook Wout Poels hier een rol van betekenis kunnen spelen. Ondanks een sterk optreden in de Dauphiné zal de Limburger zich echter moeten schikken in de ploegentactiek van zijn werkgever. Daarin is bepaald dat hij – net als ploeggenoot Michał Kwiatkowski – deze Tour volledig in dienst rijdt van zijn kopmannen

Jumbo-Visma gaat de rit in met drie man in de top vijf, waardoor het heroveren van het geel een thema blijft. Wout van Aert heeft al aangegeven dat voor hem deze rit waarschijnlijk teveel van het goede is. Steven Kruijswijk en George Bennett komen hier op terrein dat hun beter ligt, al moest Bennett de laatste keer op deze klim meer dan een minuut toegeven.

Bij BORA-hanshrohe zal dit te zwaar zijn voor Peter Sagan, maar de Duitse formatie beschikt met Maximilian Schachmann, Emanuel Buchmann en Patrick Konrad over enkele goede alternatieven. Duits kampioen Schachmann is bezig aan een sterk seizoen met enkele knappe ereplaatsen in de Ardennenklassiekers. Oostenrijks kampioen Konrad werd onlangs nog derde in de Ronde van Zwitserland. Bij Sunweb zal dit te zwaar zijn voor Michael Matthews, al moet Wilco Kelderman lang mee kunnen gaan.

Vincenzo Nibali en Rohan Dennis van Bahrain-Merida

Nibali weet wat het is om hier te winnen – foto: Cor Vos

Rond de Yates-broers van Mitchelton-Scott was het de afgelopen dagen vrij rustig. In theorie zou de Britse tweeling op dit terrein mee moeten kunnen. Adam Yates kan er een belangrijke slag slaan in zijn ambitie om een goed klassement te rijden. Namens EF Education First zou Michael Woods hier hoge ogen kunnen gooien. De Canadees kan een steile helling goed verteren. Ook ploeggenoot Rigoberto Uran dient niet vergeten te worden. Bij Bahrain Merida is het uitkijken naar Vincenzo Nibali.

Klassementsrenners die veel waarde hechten aan bijgeloof, zullen erop gebrand zijn om hier te presteren. Immers: de renner die na deze Vogezenrit het geel droeg, zou in 2012 (Wiggins), 2014 (Nibali) en 2017 (Froome) het eindklassement winnen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Thibaut Pinot
*** Romain Bardet, Dan Martin
** Julian Alaphilippe, Alejandro Valverde, Jakob Fuglsang
* Egan Bernal, Geraint Thomas, Michael Woods, Vincenzo Nibali

Tour 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en tv

Na een zonnige opening ziet het ernaar uit dat het weer donderdag gaat omslaan. De tweede helft van de middag is er volgens Weeronline namelijk kans op fikse buien. Zeer waarschijnlijk verloopt het begin van de etappe droog en in Mulhouse is het om 13:00 uur een graad of 24. Al snel gaan de renners noordwestwaarts de Vogezen in en daar neemt de kans op een onweersbui toe. In de hogere delen van de Vogezen is het maximaal een graad of 18 en tijdens een felle bui ligt de temperatuur een aantal graden lager. Wind is er nauwelijks.

De rechtstreekse tv-uitzending van deze etappe start om 14:15. Zoals bekend wordt de etappe uitgezonden door de NOS (Nederland 1), Sporza (één) en Eurosport.


Dit artikel delen:

116 Reacties

Rico. 10 juli 2019 om 19:04

Serieus? 1 ster voor Bernal?

Platwalsers 10 juli 2019 om 19:07

Mulhouse met meer dan 100.000 inwoners een dorpje??

Brabander 10 juli 2019 om 20:26

Haha. Dat viel me ook al gelijk op

Turtlehead 10 juli 2019 om 21:55

Lieflijk dorpje, gezellig, klein en knus inderdaad.
NOT: akelige industriestad.

Gerhard 10 juli 2019 om 23:24

Maar met een werkelijk prachtige dierentuin.

WCEendT 10 juli 2019 om 19:08

1 ster voor Bernal…

koos verrek 10 juli 2019 om 19:08

Zou leuk zijn als ze der al flink aan gaan sjorre op de Hundsruck. Wordt een knaller deze rit. En Bernal pakt m

nickdt 10 juli 2019 om 23:23

Nou, dat sjorren doen ze maar op hun hotelkamer als er geen tv camera’s bij zijn, want dat hoef ik niet te zien.

Covadonga 11 juli 2019 om 01:28

Nickdt lol

M@thijs 10 juli 2019 om 19:09

barguil?

Jean Dumas 10 juli 2019 om 19:09

https://www.cyclingweekly.com/news/racing/tour-de-france/couldnt-really-pedal-fabio-aru-moment-use-neutral-service-bike-430523/amp?__twitter_impression=true&jwsource=cl

Een verkenning van Cycling Weekly. Toegevoegde kilometer is bosweg met grof grint, nooit eerder gezien.

koos verrek 10 juli 2019 om 19:11

Onverhard?

Jean Dumas 10 juli 2019 om 19:41

In mei nog wel.

Sonsbach Allstars 10 juli 2019 om 20:30

Mooie toevoeging, thanx!
Morgen wordt slecht weer voorspeld; dan zal dat gravel nog vervelender worden

Damien Heuvel 10 juli 2019 om 21:16

Video van de beklimming van La planches des belles filles, in de laatste paar minuten krijg je een goede impressie van de laatste kilometer onverhard.

https://www.youtube.com/watch?v=wLFUSGVecDc

Abdoe 10 juli 2019 om 19:10

Bernal woont veel te ver van de slotklim om meer dan één ster te kunnen krijgen.

dionajax 10 juli 2019 om 19:13

Dennis en zijn klassement gaat m niet meer worden hoor, 8minuten verloren vandaag.

kielabokki 10 juli 2019 om 19:16

Landis pakte dat ook gewoon terug de volgende dag.

DeRookmagier 10 juli 2019 om 19:59

Dacht ik ook idd

Brummel 10 juli 2019 om 20:54

de truc is om heel veel flesjes water over jezelf te gooien

dionajax 11 juli 2019 om 11:16

Als je in een rit als gisteren 8 minuten verliest, ben je of niet goed, of je gaat niet eens voor het klassement

pirazzi 10 juli 2019 om 19:16

Gekozen in de poll voor iemand anders: Wilco Kelderman.

Adelaar 10 juli 2019 om 19:17

Ik wilde net de redactie vragen wat de argumenten hiervoor zijn. Voor mij is Bernal de topfavoriet morgen.

Borsje 10 juli 2019 om 19:22

Pakt Kruiswijk geel?

Marik 10 juli 2019 om 21:18

Ik hoop het zo ontzettend. Gun het hem van harte

Leendertvw 10 juli 2019 om 19:22

Ik denk toch dat deze voor de aanvallers gaat zijn met een groep of 20 bij de start. Te moeilijk voor Sagan dus denk daarom dat Schachmann en Konrad de ruimte krijgen. Verwacht daarnaast een sterke Herrada en Alaphilippe. Ook erg benieuwd of Teuns na een sterke Vuelta zich hier kan laten zien. Als hij uberhaupt mag aanvallen.

koos verrek 10 juli 2019 om 19:24

Effe zien hoeveel tijd Bernal pak op Thomas

KennyKlimmen 10 juli 2019 om 19:28

Onverhard stukje bovenop De Planche? Waar dan? Bij 3 ballons deze niet tegen gekomen.

Jean Dumas 10 juli 2019 om 19:38

Is dit jaar toegevoegd.

Minne 11 juli 2019 om 06:42

Die weg was nog afgesloten tijdens de 3 Ballons (en ik hoop van harte dat dit zo blijft de komende jaren). Als je na de finish 100 m rechtdoor reed kon je hem zien liggen.

ApotheekMajka 10 juli 2019 om 19:30

Stop nou toch eens met Valverde.
Eendagswedstrijd met heuvel gaat nog, maar dit is veel te steil voor de oude man.

Merlinappa 11 juli 2019 om 07:06

Pas nou op, straks leest ie dit, voelt ie zich beledigd en wint ie nog daadwerkelijk ook.. ;)

Bergbeklimmer 11 juli 2019 om 13:01

Hij is wel 53 kg afgevallen hè…

SprintMaster 11 juli 2019 om 15:22

Inderdaad ja: iedere keer denk je dat het nu wel eens afgelopen is met hem. Quintana zal stiekum hopen dat ie er door zakt.

StonedCamel 10 juli 2019 om 19:30

Snap niet zo goed waarom Adam Yates hier geen ster krijgt, lijkt me in prima vorm en een scenario waarin het de laatste km wachwachtpoefen wordt lijkt me aannemelijk. Zullen weinig toppers zijn die voor die tijd durven aanvallen.

Sowieso een wat vreemde voorbeschouwing aangezien het gaat over Dennis en een klassement rijden en beide Yates broers in 1 adem genoemd worden. Simon en Dennis staan al op zowat een half uur dus lijkt me niet dat die hier gaan winnen. Lijkt alsof de voorbeschouwing een week geleden geschreven is en geen fatsoenlijke update meer heeft gehad.

Gladiool 10 juli 2019 om 19:38

Vreemde voorbeschouwing. Alsof men alleen de laatste paar km heeft gezien en niet wat er allemaal voor ligt. Eerst wordt genoemd dat praktisch alleen Tourwinnaars hier winnen, en de klim is nóg zwaarder nu. En dan Alaphilippe 2 sterren? Valverde, Konrad, Schachmann? Dennis een klassement? Wat een grap, dit stuk tekst.

***** Bernal, Pinot
**** Thomas, Landa, Kruijswijk, Yates
*** Quintana, Bardet, Martin, Úran, Nibali, Mas
** Fuglsang, Porte, Buchmann
* Vluchters

Ben ik vast iemand vergeten, mea culpa.

lautje 10 juli 2019 om 20:35

Volledig met jou eens

hjvd1982 10 juli 2019 om 20:59

Kijk, dat klinkt een stuk beter. Idd erg bevreemdend dit stuk. Wellicht is het erg druk op de redactie?;) Maar dan nog zou de prioriteit bij dit soort stukken moeten liggen m.i.
Ook opvallend om de Yates broers in 1 adem te noemen, zit nogal een stuk verschil tussen.

1 toevoeging: Konrad met 2 sterren.

Sauerpraum 10 juli 2019 om 23:18

En ook het noemen van het feit dat het te zwaar zal zijn voor Sagan en Matthews is totaal overbodig.

boehoe 10 juli 2019 om 19:39

Mollema heeft morgen de dag van zijn leven. Hij springt weg, de favorieten loeren naar elkaar en de Mol zegeviert!

Peter Wouds 10 juli 2019 om 19:40

Geen ster voor Landa? Naar mijn mening misschien wel de te kloppen man in de bergen, heeft een kleine achterstand en met de goede benen zal hij deze morgen toch iets willen verkleinen lijkt me

Peter Wouds 10 juli 2019 om 19:42

Voor mijn wielerpoultje, Gaudu , Dennis, Konrad of van Garderen. Welke bij de wissels houden?

hjvd1982 10 juli 2019 om 21:00

Dennis

deluxe 11 juli 2019 om 00:04

Allemaal. Vooruit, Gaudu niet.

Angedelamontagne 10 juli 2019 om 19:44

Volgens mij haalt geen van de renners met sterren de top vijf.
Het wordt een ongemeen hard gevecht om mee te zijn met de vlucht van de dag. Zonder vallei zal het moeilijk worden voor de favorieten om tijd terug te nemen zonder in hun kaarten te laten kijken. Op La Planche zullen ze wel veel tijd terugnemen, maar ik verwacht een overwinning van een aanvaller.
Herrada – Barguil – De Gendt – De Marchi – Gesbert – Pauwels – Rui Costa – Taaramaë – Mühlberger – Meurisse – …

Twee minuten achter hen nemen Bernal en Pinot wat tijd op de tegenstand.

Monsalve 11 juli 2019 om 07:06

Herrada staat maar op 1.18 (dus half minuutje van Bernal/Thomas). Barguil minuut meer. Die zullen lijkt mij niet in een vlucht mee mogen. Zeker niet op de streep nog met 2 minuten over.

poelidor 11 juli 2019 om 09:21

@Monsalve wat is het belang van de klassementsploegen om nu al het geel te dragen?

ApotheekMajka 10 juli 2019 om 19:44

Allemaal op de tribune Peter

TrEb 10 juli 2019 om 19:45

@gladiool, Barguil lijkt me ook wel in het rijtje thuis te horen

Gladiool 10 juli 2019 om 20:10

De beste klimmer wint, en dan Fuglsang in de top drie en Valverde top 10? Ok.

Henk 10 juli 2019 om 19:53

edit wf: gedraag je

Siep De Vries 10 juli 2019 om 19:55

Kruiswijk had op zijn minst wel een ster gemogen…

lemmens 10 juli 2019 om 20:18

Kruijswijk is sinds 2011 geen enkele keer meer als eerste over de meet gekomen, waarom nu dan plots wel?

Headlines

Materiaalzone

Populair