Tour 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar La Planche des Belles Filles

donderdag 11 juli 2019 om 08:00
Tour 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar La Planche des Belles Filles

Donderdag wordt het menens. De Vogezenrit naar La Planche des Belles Filles voert het peloton over zeven beklimmingen, waarvan vier van eerste categorie. De klassementsmannen kunnen zich niet meer verstoppen. Wie rijdt er na vandaag in het geel? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours

In de zesde etappe volgt eindelijk de eerste aankomst bergop. Ook het voorgeborchte van slotklim La Planche des Belles Filles is allesbehalve makkelijk. Het gaat eigenlijk de hele dag op en af. Een etappe om van de smullen!

Starten doen we in Mulhouse, een naam die misschien wel een belletje doet rinkelen door de fantastische solo van Tony Martin in 2014. De Duitse alleskunner reed ruim vijftig kilometer alleen, om vervolgens glansrijk te triomferen in het Vogezendorpje.

Ook vandaag is de openingsfase niet te onderschatten. Le Markstein is een ware Vogezenreus en met zijn 10,8 kilometer aan 5,4 procent meteen ook de langste klim van de dag. Op de top volgt met de Grand Ballon nog een uitloper van 1,3 kilometer aan negen procent. De vroege vlucht van de dag zal op deze helling gevormd moeten worden en de verwachting is dan ook dat we enkele sterke beren vooraan zullen krijgen. Misschien waagt er zelfs een favoriet die al wat tijd verloren heeft een poging.

Tussen de daaropvolgende Col du Hundsruck (5,3 kilometer aan 6,9 procent) van tweede categorie en Ballon d’Alsace (11 kilometer aan 5,8 procent) van eerste categorie treffen de renners nog wel een – weliswaar licht oplopende – vallei, maar vanaf de Ballon d’Alsace is het vrijwel alleen nog maar ofwel klimmen, ofwel dalen geblazen. Voorafgaand aan de echte finale van deze monsteretappe doemt ook nog de Col des Croix (3,3 kilometer aan 6,1 procent) op. Maar die stelt eigenlijk maar weinig voor.

We zaten natuurlijk vooral te wachten op het tweeluik Col des Chevrères/La Planche des Belles Filles. Wederom heeft de organisatie met eerstgenoemde helling van 3,5 kilometer aan 9,5 procent een uitstekend moment gekozen om 8, 5 en 3 bonificatieseconden uit te rijken. Via de daaropvolgende afdaling gaat het vrijwel direct richting La Planche des Belles Filles, die met zijn 7 kilometer aan een stijgingspercentage van 8,7 procent nog iets langer is dan bij de voorgaande passages. De organisatie toverde namelijk een extra onverharde kilometer met stukken tot maar liefst 24 procent uit zijn hoed. De maskers zullen bovenop deze plank van de mooie meisjes dus eindelijk écht kunnen afvallen.

profiel La Planche des Belles Filles

La Planche des Belles Filles werd pas in 2012 voor het eerst in de Tour opgenomen maar heeft op korte tijd wél naam gemaakt. Wellicht zit het duel tussen Sky-ploegmaats Bradley Wiggins en Chris Froome, waarbij laatstgenoemde de bovenhand nam en zich definitief aan de top vestigde, daar wel voor iets tussen. Vincenzo Nibali was twee jaar later de beste en in 2017 mocht Fabio Aru er even de gele trui aantrekken. Het moge duidelijk zijn: bovenop deze helling winnen alleen maar grote namen.

De bergtop dankt zijn naam aan een legende ten tijde van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648), die werd gevoerd tussen verschillende Europese mogendheden. Als we het verhaal mogen geloven, waren Zweedse huurlingen gestationeerd in het nabijgelegen gebied Plancher-les-Mines. En mannen die lange tijd van huis zijn, zoeken op een gegeven moment naar afleiding. En zo lieten ze hun oog vallen op de meisjes en vrouwen uit de omgeving, die op hun beurt vluchtten naar de top van La Planche des Belles Filles.

Vincenzo Nibali

Nibali won in 2014 – foto: Cor Vos

De opgejaagde vrouwen besloten uiteindelijk om zelfmoord te plegen, aangezien ze niet het slachtoffer wilde worden van misbruik. Ze sprongen dan ook massaal van het plateau af, in de wateren van het eronder gelegen meer. Dit meer draagt sindsdien de naam Étang des Belles Filles (vijver van de mooie meisjes). Een houten beeld op de flanken van La Planche herinnert nog dagelijks aan het vreselijke lot van de betreurde vrouwen.


Start: 13:05 uur in flag-fr Mulhouse
Finish: 17:29-17:58 uur op La Planche des Belle Filles


Favorieten

Met deze eerste aankomst bergop krijgen we een eerste serieuze confrontatie tussen de favorieten. De winnaar van deze rit zal over klimmersbenen moeten beschikken, maar ook de nodige explosiviteit om op de steile passages in de finale het verschil te maken.

Thibaut Pinot

Wat kan Thibaut Pinot eigen streek? – Foto: Cor Vos

Thibaut Pinot zal de afgelopen maanden naar deze rit hebben uitgekeken. De klimmer van Groupama-FDJ geldt donderdag namelijk als régional de l’étape. Pinot woont op amper 15 kilometer van de slotklim, waar hij in 2014 al eens tweede werd. Het toont aan dat deze beklimming hem ligt. Bovendien zal hij de wegen van deze etappe als zijn broekzak kennen.

De laatste keer dat de Tour op La Planche des Belles Filles aankwam, was het Fabio Aru die hier triomfeerde. De klimmer van UAE-Emirates wordt inmiddels na een tegenvallende periode niet meer onder de favorieten gerekend, al is de Sardijn wanneer hij in goede vorm steekt hier wel een renner om rekening mee te houden. Dat hij in de rit naar Épernay kostbare tijd verloor, is geen goed voorteken. Ploeggenoot Dan Martin (destijds tweede) wist het tijdsverlies daarentegen binnen de perken te houden. Steile aankomsten behoren tot zijn specialiteit en een overwinning op deze aankomst ligt in zijn mogelijkheden.

Julian Alaphilippe

Houdt Julian Alaphilippe stand? – foto: Cor Vos

Ervan uitgaande dat de klassementsmannen zich gaan roeren in de strijd om dagsucces, is het interessant om te zien hoe de Fransen gaan presteren. Romain Bardet zal hier goed voor de dag willen komen. Bardet kwam hier al in april om de nieuwe finish te verkennen. Voor Julian Alaphilippe is het in deze rit erop of eronder. De gele trui zal hem ongetwijfeld extra motivatie geven, maar de lengte van de beklimmingen lijken voor de geboren puncheur in theorie net iets te lang. Aan de andere kant geldt de Fransman als de man in vorm en draait zijn hand niet om voor een steile finish. Natuurlijk is deze rit nog wat anders dan de Waalse Pijl waarin hij de afgelopen twee jaar zegevierde, maar in de twee Touretappes die hij vorig jaar won heeft de renner van Quick-Step Floors laten zien ook na meerdere bergen te kunnen zegevieren. Met de Spanjaard Enric Mas nog een renner die hier een uitslag moet kunnen rijden.

Alejandro Valverde is ook deze Tour weer een renner om rekening mee te houden. De regerend wereldkampioen mag dan in de herfst van zijn carrière aanbeland zijn, de Spaanse routinier behoort op dit terrein nog steeds tot de betere renners. Op steile aankomsten wordt hij inmiddels overvleugeld door Alaphilippe, maar gezien de zware aanloop zou hij hier wel eens aan het langste eind kunnen trekken. De sterkte van zijn Movistar-ploeg vormt een extra troef. Nairo Quintana en Mikel Landa moeten hier immers ook kort kunnen eindigen.

Het is gissen naar de vorm van Jakob Fugslang. De Deen ging na een sterke Dauphiné als serieuze kanshebber richting Brussel, maar een ongelukkige val in de openingsrit rit gooide roet in het eten. Fuglsang wist de schade te beperken, zowel qua tijdsverlies als fysiek. Hij leek ervan af te komen met slechts enkele oppervlakkige verwondingen. Donderdag weten we in hoeverre dit invloed zal hebben op de rest van zijn Tour. Ook Richie Porte maakte deze Tour al kennis met het asfalt. Dinsdag hield hij aan een val enkele kneuzingen over. Een goede Porte zou hier echter om de overwinning mee moeten kunnen doen.

Geraint Thomas en Egan Bernal van Team Ineos

Geraint Thomas en Egan Bernal – foto: Cor Vos

Team Ineos is een van de ploegen die deze dag met uitroeptekens in het routeboek zal hebben aangemerkt. Kopmannen Egan Bernal en Geraint Thomas moeten hier immers bij de les zijn. Hoewel de eerste dagen al een miniem onderling tijdsverschil heeft opgeleverd, wordt het interessant om te zien wat de krachtsverhoudingen tussen de twee zijn. Bernal wordt meer klimtalent toegedicht, al zal een goede Thomas weinig toe moeten geven. Op papier zou ook Wout Poels hier een rol van betekenis kunnen spelen. Ondanks een sterk optreden in de Dauphiné zal de Limburger zich echter moeten schikken in de ploegentactiek van zijn werkgever. Daarin is bepaald dat hij – net als ploeggenoot Michał Kwiatkowski – deze Tour volledig in dienst rijdt van zijn kopmannen

Jumbo-Visma gaat de rit in met drie man in de top vijf, waardoor het heroveren van het geel een thema blijft. Wout van Aert heeft al aangegeven dat voor hem deze rit waarschijnlijk teveel van het goede is. Steven Kruijswijk en George Bennett komen hier op terrein dat hun beter ligt, al moest Bennett de laatste keer op deze klim meer dan een minuut toegeven.

Bij BORA-hanshrohe zal dit te zwaar zijn voor Peter Sagan, maar de Duitse formatie beschikt met Maximilian Schachmann, Emanuel Buchmann en Patrick Konrad over enkele goede alternatieven. Duits kampioen Schachmann is bezig aan een sterk seizoen met enkele knappe ereplaatsen in de Ardennenklassiekers. Oostenrijks kampioen Konrad werd onlangs nog derde in de Ronde van Zwitserland. Bij Sunweb zal dit te zwaar zijn voor Michael Matthews, al moet Wilco Kelderman lang mee kunnen gaan.

Vincenzo Nibali en Rohan Dennis van Bahrain-Merida

Nibali weet wat het is om hier te winnen – foto: Cor Vos

Rond de Yates-broers van Mitchelton-Scott was het de afgelopen dagen vrij rustig. In theorie zou de Britse tweeling op dit terrein mee moeten kunnen. Adam Yates kan er een belangrijke slag slaan in zijn ambitie om een goed klassement te rijden. Namens EF Education First zou Michael Woods hier hoge ogen kunnen gooien. De Canadees kan een steile helling goed verteren. Ook ploeggenoot Rigoberto Uran dient niet vergeten te worden. Bij Bahrain Merida is het uitkijken naar Vincenzo Nibali.

Klassementsrenners die veel waarde hechten aan bijgeloof, zullen erop gebrand zijn om hier te presteren. Immers: de renner die na deze Vogezenrit het geel droeg, zou in 2012 (Wiggins), 2014 (Nibali) en 2017 (Froome) het eindklassement winnen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Thibaut Pinot
*** Romain Bardet, Dan Martin
** Julian Alaphilippe, Alejandro Valverde, Jakob Fuglsang
* Egan Bernal, Geraint Thomas, Michael Woods, Vincenzo Nibali

Tour 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en tv

Na een zonnige opening ziet het ernaar uit dat het weer donderdag gaat omslaan. De tweede helft van de middag is er volgens Weeronline namelijk kans op fikse buien. Zeer waarschijnlijk verloopt het begin van de etappe droog en in Mulhouse is het om 13:00 uur een graad of 24. Al snel gaan de renners noordwestwaarts de Vogezen in en daar neemt de kans op een onweersbui toe. In de hogere delen van de Vogezen is het maximaal een graad of 18 en tijdens een felle bui ligt de temperatuur een aantal graden lager. Wind is er nauwelijks.

De rechtstreekse tv-uitzending van deze etappe start om 14:15. Zoals bekend wordt de etappe uitgezonden door de NOS (Nederland 1), Sporza (één) en Eurosport.


Dit artikel delen:

116 Reacties

Covadonga 11 juli 2019 om 01:27

Ik heb hard moeten lachen om de reactie van nickdt op het bericht van koos. Helaas komt mijn reactie op de verkeerde plek.

EddyB1958 11 juli 2019 om 07:09

Kopiëren, verwijderen en terug op de juiste plaats plakken.

Covadonga 11 juli 2019 om 12:43

@eddy
Op een ipad lukt wat simpel lijkt helaas niet altijd op wf.

Omhoog73 11 juli 2019 om 02:18

Ongelofelijk Kruijswijk geen sterretje? Er staan volgens WF morgen dus 10 andere klassement renners voor hem (dat zijn degene die wel een ster krijgen). En Kruijswijk staat er nog wel het beste voor van ALLE klassements renners. Dus de logica ontgaat me totaal (bovendien een sterretje betekent dat je bij de top eindigt, niet dat je perse hoeft te winnen, want dat doet hij inderdaad weinig) Beetje meer vertrouwen hebben in onze Nederlanders, hij staat immers bij de bookmakers ook hoog. Of worden de sterren gemaakt door een afgunstige belgische medewerker?? ;)

Merlinappa 11 juli 2019 om 09:16

Volgens mij zijn de sterren gebaseerd op de kans om te winnen. Kruijswijk mist normaal gesproken een punch op dit soort aankomsten dus ik zie ‘m niet snel winnen, tenzij hij voor de ontsnapping gaat.

biazzi13 11 juli 2019 om 04:36

Ik denk dat Warren Barguil zeker zal meegaan in de vlucht op zoek naar de bolletjestrui! Lijkt me dit jaar meer favoriet voor deze trui dan Loulou!!!

Minne 11 juli 2019 om 06:49

1 km onverharde super steile weg helemaal op het einde, zucht… Ben ik de enige die totaal niet zit te wachten op dit soort frivoliteitjes? Gaat gewoon de strijd volledig lam leggen hoor. Prachtig op een woensdag in april maar toch niet in de tour?

Merlinappa 11 juli 2019 om 07:10

Waarom zou dat de strijd helemaal plat leggen? hooguit om het stijgingspercentage, niet omdat het gravel is.

Jean Dumas 11 juli 2019 om 07:42

INEOS gaat de koers in handen nemen voor de Chevrères. Tenzij DQST de trui uit handen wil geven blijft de vluchtgroep binnen bereik, verwacht ik. Kans is dus groot dat de favorieten voor de dagzege zullen strijden.

Baukema Tomoulin 11 juli 2019 om 08:30

De Plus in de vlucht van de dag. Revanche voor zijn Giro

Th0ma6 11 juli 2019 om 08:36

Hoe laat zal de finish ongeveer zijn..?

Lionel Gesink 11 juli 2019 om 08:38

Zeer vreemde sterren verdeling.. Bernal is hier gewoon 1 van de topfavorieten en verder worden het de kanshebbers voor top 10 eindklassement die hier om de overwinning gaan strijden. Valverde, Alaphilippe en ook Nibali hoort daar vandaag niet bij.. En A.Yates en Mas als lichtgewichten juist wel. Kruijswijk gaat denk ik nog net iets tekort komen op deze aankomst maar hopelijk verrast hij me.

Jean Dumas 11 juli 2019 om 08:51

Weet iemand de tijdslimiet?

Nick Doup 11 juli 2019 om 09:09

Deze rit is aangestipt als moeilijkheidsgraad 4. Hangt af van de snelheid van de winnaar wat de limiet is.

Quote van Regelboek Tour de France:
Coefficient 4, Very difficult stages. The time limit is calculated according to the actual time recorded by the winner plus:
7% if the average speed is less than or equal to 30km/h;
8% between 30km/h and 31km/h;
9% between 31km/h and 32km/h;
10% between 32km/h and 33km/h;
11% between 33km/h and 34km/h;
12% between 34km/h and 35km/h;
13% between 35km/h and 36km/h;
14% between 36km/h and 37km/h;
15% between 37km/h and 38km/h;
16% between 38km/h and 39km/h;
17% between 39km/h & 40km/h
18% over 40km/h.
Jean Dumas 11 juli 2019 om 09:48

Bedankt Nick. Schat in 15% op grond van het parcours

joeri van der sman 11 juli 2019 om 09:32

Eigenlijk zou Jumbo V Aert of Bennet mee moeten sturen met de vlucht. Best kans dat de vlucht gaat overleven vandaag. En dan hebben ze goede kans op geel.

Jean Dumas 11 juli 2019 om 09:50

De Strava van de Planche is in handen van? George Bennett.

joeri van der sman 11 juli 2019 om 10:23

Ja, Bennett mee is het meest logische.

Je zou van de rest van het team moeten mogen verwachten dat ze Kruijs minimaal af kunnen zetten aan het begin van de laatste berg. Met Bennett in de kopgroep hoeven ze dan geen meter op kop te rijden.

Zal een super sterke kopgroep zijn, want veel willen weg en de start is direct met een Cat 1 klim. DQS kan die echt niet zomaar terug gaan halen. En dan is het de vraag of Ineos/Astana ze terug willen halen of niet. Met Bennett in de kopgroep is er best een grote kans op geel denk ik.

StonedCamel 11 juli 2019 om 10:20

Denk dat Kruijswijk tevreden mag zijn als hij minder dan 20 sec aan de broek krijgt op de eerste klassementsman. Dat laatste stuk is echt heel steil, en helemaal niet iets wat hem heel goed ligt (niet explosief). Zijn kansen komen later deze Tour.

Jean Dumas 11 juli 2019 om 10:50

Klopt allemaal. Verwacht niet dat Kruijswijk hier kort genoeg voor het geel gaat eindigen en dat lang zal worden gewacht met aanvallen, waarschijnlijk tot de oude finish van de 3 Ballons bij het pleintje. Het geel zal zonder gekkigheid voor Bernal zijn.

Dumoulist 11 juli 2019 om 10:37

Denk door de toevoeging van die steile slotkilometer dat de klassementsmannen lang gaan afwachten en naar elkaar gaan kijken. Ineos zal wel een stevig tempo aanhouden.

Misschien dat ze zich wel verkijken op een Woods die 2 kilometer van het eind mag gaan van Uran. En hopelijk kunnen we vandaag ook weer een glimp opvangen van de oude Aru.

**** Woods
*** Bernal, Mas
** Pinot, Uran, Landa
* a Yates, d. Martin, Buchmann, Aru

Emkoning 11 juli 2019 om 10:48

Net als gisteren verwacht ik ook de favorieten. Iedereen die zichzelf een kans toedicht op een goed klassement zal zichzelf willen testen en laten anderen niet teveel wegrijden. Ritwinst is ook belangrijk, we zitten nog vroeg in de tour. Aangezien de verschillen nog klein zijn denk ik dat ineos en movistar het vandaag gaan uitmaken. Heel benieuwd wat landa en quintana kunnen.

ApotheekMajka 11 juli 2019 om 10:54

Alaphilippe meesturen (proberen) in vlucht van de dag. Punten voor bolletjestrui bij elkaar rapen en op laatste beklimming uitbollen. Ineos moet hierdoor de hele dag blijven rijden en verzwak je dus. Mas kan dan proberen voor de dagzege en eventueel het geel te gaan. G. zakt er doorheen en Valverde komt op 6 minuten.

ApotheekMajka 11 juli 2019 om 15:29

En nu dus zelf het gewicht van de koers op je nemen. Beperkt zeg dit.

Josje 11 juli 2019 om 11:25

Ik heb zoals ieder jaar te veel klimmers meegenomen. Bernal, A. Yates, Fuglsang, Pinot, Kruijswijk, D. Martin gaan sowieso mee.
Welke drie zouden jullie kiezen uit de volgende?

W. Poels,
Flip.
Herrada
Simon Yates
Buchmann
Konrad
Flip
V. Garderen

marijnwassink 11 juli 2019 om 11:44

buchmann, konrad en v.garderen

marijnwassink 11 juli 2019 om 11:40

Hoeveel bier had de schrijver van dit bericht op toen hij de voorbeschouwing maakte?

KissMyAce 11 juli 2019 om 12:18

6

Stijn Legtenberg 11 juli 2019 om 12:22

Oke heb even jullie mening nodig kom er zelf niet uit.
Als je moet kiezen tussen barguil, alaphilippe, buchmann, schachmann en herrada. Ik mag er van hen 3 meenemen wat zouden jullie doen?

wiebipedia 11 juli 2019 om 12:34

Barguill, Buchmann Herrada

Lapjestrui 11 juli 2019 om 12:32

Normaalgesproken: Bernal met interne orde op zaken, Kruijswijk die de schade beperkt maar net niet voldoende voor Mellow Johnny. Flip houdt ‘m.

Headlines

Materiaalzone

Populair