Tour 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar La Planche des Belles Filles

donderdag 11 juli 2019 om 08:00
Tour 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar La Planche des Belles Filles

Donderdag wordt het menens. De Vogezenrit naar La Planche des Belles Filles voert het peloton over zeven beklimmingen, waarvan vier van eerste categorie. De klassementsmannen kunnen zich niet meer verstoppen. Wie rijdt er na vandaag in het geel? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours

In de zesde etappe volgt eindelijk de eerste aankomst bergop. Ook het voorgeborchte van slotklim La Planche des Belles Filles is allesbehalve makkelijk. Het gaat eigenlijk de hele dag op en af. Een etappe om van de smullen!

Starten doen we in Mulhouse, een naam die misschien wel een belletje doet rinkelen door de fantastische solo van Tony Martin in 2014. De Duitse alleskunner reed ruim vijftig kilometer alleen, om vervolgens glansrijk te triomferen in het Vogezendorpje.

Ook vandaag is de openingsfase niet te onderschatten. Le Markstein is een ware Vogezenreus en met zijn 10,8 kilometer aan 5,4 procent meteen ook de langste klim van de dag. Op de top volgt met de Grand Ballon nog een uitloper van 1,3 kilometer aan negen procent. De vroege vlucht van de dag zal op deze helling gevormd moeten worden en de verwachting is dan ook dat we enkele sterke beren vooraan zullen krijgen. Misschien waagt er zelfs een favoriet die al wat tijd verloren heeft een poging.

Tussen de daaropvolgende Col du Hundsruck (5,3 kilometer aan 6,9 procent) van tweede categorie en Ballon d’Alsace (11 kilometer aan 5,8 procent) van eerste categorie treffen de renners nog wel een – weliswaar licht oplopende – vallei, maar vanaf de Ballon d’Alsace is het vrijwel alleen nog maar ofwel klimmen, ofwel dalen geblazen. Voorafgaand aan de echte finale van deze monsteretappe doemt ook nog de Col des Croix (3,3 kilometer aan 6,1 procent) op. Maar die stelt eigenlijk maar weinig voor.

We zaten natuurlijk vooral te wachten op het tweeluik Col des Chevrères/La Planche des Belles Filles. Wederom heeft de organisatie met eerstgenoemde helling van 3,5 kilometer aan 9,5 procent een uitstekend moment gekozen om 8, 5 en 3 bonificatieseconden uit te rijken. Via de daaropvolgende afdaling gaat het vrijwel direct richting La Planche des Belles Filles, die met zijn 7 kilometer aan een stijgingspercentage van 8,7 procent nog iets langer is dan bij de voorgaande passages. De organisatie toverde namelijk een extra onverharde kilometer met stukken tot maar liefst 24 procent uit zijn hoed. De maskers zullen bovenop deze plank van de mooie meisjes dus eindelijk écht kunnen afvallen.

profiel La Planche des Belles Filles

La Planche des Belles Filles werd pas in 2012 voor het eerst in de Tour opgenomen maar heeft op korte tijd wél naam gemaakt. Wellicht zit het duel tussen Sky-ploegmaats Bradley Wiggins en Chris Froome, waarbij laatstgenoemde de bovenhand nam en zich definitief aan de top vestigde, daar wel voor iets tussen. Vincenzo Nibali was twee jaar later de beste en in 2017 mocht Fabio Aru er even de gele trui aantrekken. Het moge duidelijk zijn: bovenop deze helling winnen alleen maar grote namen.

De bergtop dankt zijn naam aan een legende ten tijde van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648), die werd gevoerd tussen verschillende Europese mogendheden. Als we het verhaal mogen geloven, waren Zweedse huurlingen gestationeerd in het nabijgelegen gebied Plancher-les-Mines. En mannen die lange tijd van huis zijn, zoeken op een gegeven moment naar afleiding. En zo lieten ze hun oog vallen op de meisjes en vrouwen uit de omgeving, die op hun beurt vluchtten naar de top van La Planche des Belles Filles.

Vincenzo Nibali

Nibali won in 2014 – foto: Cor Vos

De opgejaagde vrouwen besloten uiteindelijk om zelfmoord te plegen, aangezien ze niet het slachtoffer wilde worden van misbruik. Ze sprongen dan ook massaal van het plateau af, in de wateren van het eronder gelegen meer. Dit meer draagt sindsdien de naam Étang des Belles Filles (vijver van de mooie meisjes). Een houten beeld op de flanken van La Planche herinnert nog dagelijks aan het vreselijke lot van de betreurde vrouwen.


Start: 13:05 uur in flag-fr Mulhouse
Finish: 17:29-17:58 uur op La Planche des Belle Filles


Favorieten

Met deze eerste aankomst bergop krijgen we een eerste serieuze confrontatie tussen de favorieten. De winnaar van deze rit zal over klimmersbenen moeten beschikken, maar ook de nodige explosiviteit om op de steile passages in de finale het verschil te maken.

Thibaut Pinot

Wat kan Thibaut Pinot eigen streek? – Foto: Cor Vos

Thibaut Pinot zal de afgelopen maanden naar deze rit hebben uitgekeken. De klimmer van Groupama-FDJ geldt donderdag namelijk als régional de l’étape. Pinot woont op amper 15 kilometer van de slotklim, waar hij in 2014 al eens tweede werd. Het toont aan dat deze beklimming hem ligt. Bovendien zal hij de wegen van deze etappe als zijn broekzak kennen.

De laatste keer dat de Tour op La Planche des Belles Filles aankwam, was het Fabio Aru die hier triomfeerde. De klimmer van UAE-Emirates wordt inmiddels na een tegenvallende periode niet meer onder de favorieten gerekend, al is de Sardijn wanneer hij in goede vorm steekt hier wel een renner om rekening mee te houden. Dat hij in de rit naar Épernay kostbare tijd verloor, is geen goed voorteken. Ploeggenoot Dan Martin (destijds tweede) wist het tijdsverlies daarentegen binnen de perken te houden. Steile aankomsten behoren tot zijn specialiteit en een overwinning op deze aankomst ligt in zijn mogelijkheden.

Julian Alaphilippe

Houdt Julian Alaphilippe stand? – foto: Cor Vos

Ervan uitgaande dat de klassementsmannen zich gaan roeren in de strijd om dagsucces, is het interessant om te zien hoe de Fransen gaan presteren. Romain Bardet zal hier goed voor de dag willen komen. Bardet kwam hier al in april om de nieuwe finish te verkennen. Voor Julian Alaphilippe is het in deze rit erop of eronder. De gele trui zal hem ongetwijfeld extra motivatie geven, maar de lengte van de beklimmingen lijken voor de geboren puncheur in theorie net iets te lang. Aan de andere kant geldt de Fransman als de man in vorm en draait zijn hand niet om voor een steile finish. Natuurlijk is deze rit nog wat anders dan de Waalse Pijl waarin hij de afgelopen twee jaar zegevierde, maar in de twee Touretappes die hij vorig jaar won heeft de renner van Quick-Step Floors laten zien ook na meerdere bergen te kunnen zegevieren. Met de Spanjaard Enric Mas nog een renner die hier een uitslag moet kunnen rijden.

Alejandro Valverde is ook deze Tour weer een renner om rekening mee te houden. De regerend wereldkampioen mag dan in de herfst van zijn carrière aanbeland zijn, de Spaanse routinier behoort op dit terrein nog steeds tot de betere renners. Op steile aankomsten wordt hij inmiddels overvleugeld door Alaphilippe, maar gezien de zware aanloop zou hij hier wel eens aan het langste eind kunnen trekken. De sterkte van zijn Movistar-ploeg vormt een extra troef. Nairo Quintana en Mikel Landa moeten hier immers ook kort kunnen eindigen.

Het is gissen naar de vorm van Jakob Fugslang. De Deen ging na een sterke Dauphiné als serieuze kanshebber richting Brussel, maar een ongelukkige val in de openingsrit rit gooide roet in het eten. Fuglsang wist de schade te beperken, zowel qua tijdsverlies als fysiek. Hij leek ervan af te komen met slechts enkele oppervlakkige verwondingen. Donderdag weten we in hoeverre dit invloed zal hebben op de rest van zijn Tour. Ook Richie Porte maakte deze Tour al kennis met het asfalt. Dinsdag hield hij aan een val enkele kneuzingen over. Een goede Porte zou hier echter om de overwinning mee moeten kunnen doen.

Geraint Thomas en Egan Bernal van Team Ineos

Geraint Thomas en Egan Bernal – foto: Cor Vos

Team Ineos is een van de ploegen die deze dag met uitroeptekens in het routeboek zal hebben aangemerkt. Kopmannen Egan Bernal en Geraint Thomas moeten hier immers bij de les zijn. Hoewel de eerste dagen al een miniem onderling tijdsverschil heeft opgeleverd, wordt het interessant om te zien wat de krachtsverhoudingen tussen de twee zijn. Bernal wordt meer klimtalent toegedicht, al zal een goede Thomas weinig toe moeten geven. Op papier zou ook Wout Poels hier een rol van betekenis kunnen spelen. Ondanks een sterk optreden in de Dauphiné zal de Limburger zich echter moeten schikken in de ploegentactiek van zijn werkgever. Daarin is bepaald dat hij – net als ploeggenoot Michał Kwiatkowski – deze Tour volledig in dienst rijdt van zijn kopmannen

Jumbo-Visma gaat de rit in met drie man in de top vijf, waardoor het heroveren van het geel een thema blijft. Wout van Aert heeft al aangegeven dat voor hem deze rit waarschijnlijk teveel van het goede is. Steven Kruijswijk en George Bennett komen hier op terrein dat hun beter ligt, al moest Bennett de laatste keer op deze klim meer dan een minuut toegeven.

Bij BORA-hanshrohe zal dit te zwaar zijn voor Peter Sagan, maar de Duitse formatie beschikt met Maximilian Schachmann, Emanuel Buchmann en Patrick Konrad over enkele goede alternatieven. Duits kampioen Schachmann is bezig aan een sterk seizoen met enkele knappe ereplaatsen in de Ardennenklassiekers. Oostenrijks kampioen Konrad werd onlangs nog derde in de Ronde van Zwitserland. Bij Sunweb zal dit te zwaar zijn voor Michael Matthews, al moet Wilco Kelderman lang mee kunnen gaan.

Vincenzo Nibali en Rohan Dennis van Bahrain-Merida

Nibali weet wat het is om hier te winnen – foto: Cor Vos

Rond de Yates-broers van Mitchelton-Scott was het de afgelopen dagen vrij rustig. In theorie zou de Britse tweeling op dit terrein mee moeten kunnen. Adam Yates kan er een belangrijke slag slaan in zijn ambitie om een goed klassement te rijden. Namens EF Education First zou Michael Woods hier hoge ogen kunnen gooien. De Canadees kan een steile helling goed verteren. Ook ploeggenoot Rigoberto Uran dient niet vergeten te worden. Bij Bahrain Merida is het uitkijken naar Vincenzo Nibali.

Klassementsrenners die veel waarde hechten aan bijgeloof, zullen erop gebrand zijn om hier te presteren. Immers: de renner die na deze Vogezenrit het geel droeg, zou in 2012 (Wiggins), 2014 (Nibali) en 2017 (Froome) het eindklassement winnen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Thibaut Pinot
*** Romain Bardet, Dan Martin
** Julian Alaphilippe, Alejandro Valverde, Jakob Fuglsang
* Egan Bernal, Geraint Thomas, Michael Woods, Vincenzo Nibali

Tour 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en tv

Na een zonnige opening ziet het ernaar uit dat het weer donderdag gaat omslaan. De tweede helft van de middag is er volgens Weeronline namelijk kans op fikse buien. Zeer waarschijnlijk verloopt het begin van de etappe droog en in Mulhouse is het om 13:00 uur een graad of 24. Al snel gaan de renners noordwestwaarts de Vogezen in en daar neemt de kans op een onweersbui toe. In de hogere delen van de Vogezen is het maximaal een graad of 18 en tijdens een felle bui ligt de temperatuur een aantal graden lager. Wind is er nauwelijks.

De rechtstreekse tv-uitzending van deze etappe start om 14:15. Zoals bekend wordt de etappe uitgezonden door de NOS (Nederland 1), Sporza (één) en Eurosport.


Dit artikel delen:

116 Reacties

Tuubke 10 juli 2019 om 19:58

Ik hoop toch zo dat Kelderman weer eens een ouderwets sterke dag heeft….
En verder hoop ik dat Kruijswijk goed mee kan. Iedereen roept altijd dat hij in de derde week op zijn best is – nou, van mij mag hij het ook in de eerste week laten zien.
Of Mollema mee kan, vraag ik mij af, met die Giro in zijn benen. Maar ja, dat hebben er meer, en met hem weet je het nooit.
Het kan in elk geval een flink slagveld worden, met zeven beklimmingen in 160 km. Jammer dat we het eerste uur niet te zien krijgen, want er zal flink gekoerst worden om in de vroege vlucht te komen. Schrijf De Gendt maar op.

assen 10 juli 2019 om 19:59

Dit is toch niets voor Kruijswijk? Het zal mij verbazen als ie bij de eerste tien eindigt.

Ik denk dat Bernal wint, en dat we daarna een saaie Tour Krijgen voor eindwinst.

NCK17 10 juli 2019 om 20:00

Deze etappe is voor de pure klimmers. Te zwaar voor Alaphilipe.
De geschiedenis heeft ook al uitgewezen dat de beste klimmer hier wint.
**** Pinot
*** Bernal, Fuglsang
** Kruijswijk, Thomas, Nibali
* A.Yates, Bardet, Landa, Valverde.

sprintgeit 10 juli 2019 om 20:22

Ik zou als schrijver van dit stuk snel een Unibet account aanmaken. 31/1 voor Bardet vs 3.5/1 voor Bernal.

Wel een leuk feitje dat Pinot uit de buurt komt. Zou hem ook wel een overwinning gunnen, maar vrees dat met deze percentages het aan de lichtere mannen is. Hoop dan ook dat Kruijssie de schade kan beperken.

ONCE 10 juli 2019 om 21:08

3.5=2.5/1

worldtour 10 juli 2019 om 20:23

Kruiswijk gaat goed zijn.Ben benieuwd welke ploeg morgen als eerste de knuppel in het hoenderhok gaat gooien.

koos verrek 10 juli 2019 om 20:25

Astana, Fulsang is reuze sterk

koos verrek 10 juli 2019 om 20:25

24% in laatste kilometer sjonge

Bramtenvergert 10 juli 2019 om 20:27

Mas kans morgen?

Pantano 10 juli 2019 om 20:40

Herrada, Uran of Alaphilippe weglaten morgen…lastige keuze. Kan iemand mij overtuigen?

hjvd1982 10 juli 2019 om 21:02

Flip

dikkechaap 10 juli 2019 om 20:44

Dit is ook wel de uitgelezen kans voor Quintana om te laten zien dat hij nog bestaat. Ben benieuwd wat hij kan morgen.

Veloburto 10 juli 2019 om 21:00

Landa geen ster?

maklukzat 10 juli 2019 om 21:15

De Col des Chevrères is inderdaad enkele kilometers heel lastig, maar verwacht niet dat er grote verschillen gaan ontstaan. Daarvoor is de klim te kort en de favorieten zullen hun kruit droog willen houden tot de slotklim.

NG 10 juli 2019 om 21:25

Eerste bergop aankomst in een grote ronde lijkt me altijd iets waarop de kopmannen willen strijden voor de overwinning.. Denk dat Pinot hier inderdaad een jaar naartoe heeft geleefd en Ineos hem wel wat laat rijden.

Koers 10 juli 2019 om 21:26

Kruijswijk, mol of kelderman let maar op

Damien Heuvel 10 juli 2019 om 21:29

De vluchters, (Of toch iig wat daarvan over blijft), zullen de zege pakken. Alles blijft samen tot in Linthal (sprint), waarna de vluchters de ruimte krijgen.

DQS zal echt niet gaan rijden voor Flipke z'n geel op dit terrein, morgen is het daar alle ballen op Mas. Ineos zal gewoonte getrouw ook geen moeite doen om de vluchtgroep te gaan halen, dus zal het al van andere ploegen moeten komen.

Movistar zit met teveel kopmannen, dus die wachten af. Pinot en Bardet hebben de ploeg niet om het hele peloton op een hoop te rijden op zulk terrein.

Dus zal het al van Bahrain of Astana moeten afkomen. Nibali heeft aangegeven de eerste 11 ritten z'n gemak te houden, dus van Bahrain verwacht ik hooguit een mannetje mee in de vlucht.

We krijgen dus twee koersen voor de prijs van één morgen. Op de "mooie meiden klim" zal Ineos de turbo wel opendraaien en de hele zooi lossen.

Thomas maakt gehakt van de rest van het veld, met Pinot en Fuglsang op plekken twee en drie. (achter de vluchters uiteraard.)

Grootste tegenvallers morgen Adam Yates en Kruiswijk, die beiden anderhalve minuut verliezen.

Romāns Vainšteins 10 juli 2019 om 21:47

Flip kan gewoon mee in de kopgroep en nog een tijdje geel houden. Daar gaat ook niemand echt helemaal wild achteraan rijden. + Zakarin, Simon Yates, Wellens en Skuijns weer + nog wat andere gewezen vluchters er bij , zoiets.

attickfan 10 juli 2019 om 22:42

Helemaal eens. Kruijswijk daarentegen gaat top 3 rijden.

touristje 10 juli 2019 om 23:09

Kruijswijk gaat mooi vooraan eindigen. Die gaat voor het podium en ik denk dat hij daar ook zal in slagen dit jaar.

borg 10 juli 2019 om 22:07

Moeten eigenlijk diegene die in de ploegentijdrit al achterstand hebben opgelopen, zoals Bardet en Movistar, niet proberen om tijd terug te nemen? Ineos zal het geel nog niet willen denk ik. Beetje te vroeg. Ik gok dat de vluchters het halen.

Chesron21 10 juli 2019 om 22:09

Er is voor mij maar 1 topfavoriet morgen, die wil laten zien dat hij de kopman is (net als bernal). Topniveau doorgetrokken vanuit de Giro en morgen dé te pakken man: Landa. Abnormaal dat hij geen ster krijgt.

lander luypaert 10 juli 2019 om 22:14

Excuseer me, maar het stukje over Aru vind ik bullshit! Er staat hij verloor in Epernay 1min. De reden was lekke band… dus het is geen goed voorteken?? Ik vind hem net wel goed ogen! Aru die zelf aangaf voor ritzeges te gaan. Schrijf hem maar op!

Lorenzo Simons 10 juli 2019 om 22:16

Ik heb zelf de finale van de rit ook gereden, ik vond de col de chevrères eigenlijk lastiger dan de Planche, al moet ik wel zeggen dat het laatste onverharde stuk nog vol sneeuw lag en dat konden we dus niet doen. https://www.youtube.com/watch?v=zVeS5GsyK98
Maar toch niet onderschatten die col de chevrères!

Thomson 10 juli 2019 om 22:37

Tiesj Benoot vanuit de vlucht. Toppers willen het geel voorlopig toch helemaal niet hebben?

Laatste man 10 juli 2019 om 22:58

Daniel Martin, Pinot en Bardet. Verder uiteraard Bernal, Woods, Quintana, Landa, a. Yates, Mas, Uran en in mindere mate Valverde, Kruijswijk, Schachmann, Konrad en Thomas.

touristje 10 juli 2019 om 23:05

Zou dit ook een rit voor Schachmann kunnen zijn of veel te lastig?

maklukzat 10 juli 2019 om 23:20

Te lastig. Dit is voor de echte klimmers. Zie overigens Alaphilippe de Col des Chevrères wel overleven door zijn punch.

Gilaso 10 juli 2019 om 23:05

Hoe veel bergpunten zijn er te verdienen op de aankomst op de mooie meisjes?

Sauerpraum 10 juli 2019 om 23:21

Ik denk dat hier slechts een man of 4 gaan overblijven en dat er al grote verschillen gaan ontstaan in de top 10.

Covadonga 10 juli 2019 om 23:32

Wie heeft het juiste profielplaatje? Er lijken er meerdere in omloop. Op tv laten ze een andere zien dan op de site van de Tour en ook op wf gebruiken ze verschillende.

sjoerdtjen 11 juli 2019 om 00:35

Fuglsang of Bernal

Headlines

Materiaalzone

Populair