Tour 2017: Matthews wint in Romans-Sur-Isère na waaierspektakel

Door , dinsdag 18 juli 2017 om 17:23
Tour 2017: Matthews wint in Romans-Sur-Isère na waaierspektakel

Foto: ASO

Michael Matthews heeft de zeventiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Australiër van Sunweb versloeg in de straten van Romans-Sur-Isère Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) na een spectaculaire waaieretappe. John Degenkolb (Trek-Segafredo) moest in de groepsspurt genoegen nemen met de derde stek. Chris Froome (Sky) was bijzonder attent in de finale en mag ook morgen starten in de gele leiderstrui.

Maurits Lammertink opent de debatten
De etappe naar Romans-Sur-Isère bood op voorhand kansen voor verschillende type coureurs. Een ziedende start was het gevolg. Maurits Lammertink slaagde er samen met Marcus Burghardt en Angelo Tulik erin om een gaatje te slaan, maar ze werden al snel weer bijgehaald door een op hol geslagen peloton.

Matthews probeert mee te springen, Kittel haakt af  
Vele vruchteloze demarrages volgden tot aan de voet van de Côte de Boussoulet (4.5 km aan 6.3%). Onder meer Michael Matthews probeerde op de klim mee te sluipen met de kop van de koers, maar Quick-Step Floors was geenszins van plan om de Australiër de ruimte te geven. Het explosieve koersverloop bleek echter funest voor Marcel Kittel. De Duitser moest twee kilometer voor het ronden van de top het peloton laten gaan, samen met Nederlands sprinthoop Dylan Groenwegen.

foto: ASO

Sunweb-initiatieven onschadelijk gemaakt, kopgroep van vier formeert zich
Sunweb was de meest bedrijvige ploeg in de in de laatste kilometers van de Boussoulet gevormde kopgroep. Jack Bauer zorgde er namens de ploeg van Kittel echter voor dat Matthews en consorten weer werden opgeslokt. Van deze korte windstilte profiteerden Daryl Impey (ORICA-Scott) Sylvain Chavanel (Direct Energie), Nicolas Edet (Cofidis) en Thomas Degand (Wanty Groupe Gobert) om een voorsprong van één minuut bijeen te fietsen.

Sunweb versus Quick-Step in verradelijke windrit 
Het betekende echter niet dat de etappe in een definitieve plooi terecht kwam. Sunweb zette zich, in plaats van zich te moeien in de kopgroep, op kop van het peloton om de achtergebleven groep met Kittel en Groenewegen definitief uit te schakelen. Ze werden bijgestaan door de mannen van Edvald Boasson Hagen (Dimension Data). De Duitse spurtbom kwam door deze gevormde alliantie in steeds viezere papieren terecht. Het opgelegde tempo door de mannen van Matthews zorgde er eveneens voor dat de koplopers niet lang konden genieten van hun vlucht vooruit.

Bouhanni maakt de sprong, Kittel verdrinkt 
In de daaropvolgende vijftig kilometer liep de achterstand van de groep Kittel op tot bijna vier minuten. Iemand die net op tijd het lijk zag drijven, was Nacer Bouhanni. De Franse spurter reed op de Col du Rouvey (2.8 km aan 5.6%) samen met een ploegmaat weg uit de groep-Kittel, en wist na een verwoede achtervolging aan te sluiten bij het voorste peloton. Op meer dan veertig kilometer van de streep raapte Matthews twintig punten op bij de tussensprint in Chantemerle-Les-Blés. Het achtergebleven groepje met Kittel en Groenewegen passeerde ruim vijf minuten later aan de tussensprint, definitief ontdaan van het geloof om nog terug te keren.

foto: ASO

Daniel Martin slachtoffer na waaieroorlog   
De finale werd gekenmerkt door een verraderlijke wind, wat voor nervositeit zorgde in het peloton. Trek-Segafredo was de eerste ploeg die de knuppel in het hoenderhok gooide, maar deze poging om de boel op de kant te zetten werd al snel geneutraliseerd. De wind bleek vooral tegen te staan, wat ervoor zorgde dat de ploegen van de klassementsrenners elkaar in een wurggreep hielden. Tot Sky en Froome op vijftien kilometer van de streep een heuse coupe pleegden. Van de top tien in het klassement waren Daniel Martin (5e) en Louis Meintjes (8e) verzeilt geraakt in een tweede groep. Alberto Contador, de nummer negen in de stand, vond zichzelf zelfs terug in een derde groepje.

In de laatste twee kilometer probeerde oude rot Daniele Bennati nog om de tegenstand te verrassen met een late aanval. Op vierhonderd meter van de streep denderden de snelle mannen echter nog over hem heen. Een elitespurt tussen Michael Matthews, Edvald Boasson Hagen en John Degenkolb was het gevolg. De Australiër kon de Noor en Duitser nipt afhouden. Onder de klassementsrenners was Daniel Martin het grootste slachtoffer. De Ier kwam op bijna één minuut binnen en zakt in het klassement naar plek zeven, op 2:03 van leider Chris Froome.

Dit artikel delen:

99 Reacties

HoofdIsVrij 18 juli 2017 om 17:24

Sunweb de ploeg van deze Tour. Wat rijden die fantastisch.

Fast Freddy 18 juli 2017 om 17:24

Matthews sprintte niet bepaald rechtdoor. Ben benieuwd of hij ‘em mag houden.

Worsteman 18 juli 2017 om 17:24

Gaat wel erg van z’n lijn af

Laatste man 18 juli 2017 om 17:24

Arme Eddie!

TykkeThor 18 juli 2017 om 17:25

Jammer. Had het Hagen echt gegund deze keer. Benieuwd of de jury nog naar de sprint van Matthews gaat kijken.

leegloper 18 juli 2017 om 17:25

Fantastisch afgemaakt door Matthews na een hele sterke dag van Sunweb. Wel een beetje uitgewaaierd, maar de weg lag ook niet recht. ;)

TeamNL 18 juli 2017 om 17:25

Eerlijk is eerlijk, Matthews ging wel erg naar rechts.

vevie 18 juli 2017 om 17:25

Mooie overwinning van Matthews, zonde van Martin. Toch nog een mooi slot gezien.

moa 18 juli 2017 om 17:25

Dit was van links naar rechts toch? DQ

frankusa 18 juli 2017 om 17:26

Netjes gereden van Sunweb. Niet netjes afgemaakt door Matthews.

peterwinnen 18 juli 2017 om 17:26

Minimaal drie zeges zei ik voor de tour…
Eindelijk eens een voorspelling die uit komt

RaketVuist 18 juli 2017 om 17:26

Matthews week wel af, maar Degenkolb kon er nog wel langs.

DUSHI CURACAO 18 juli 2017 om 17:26

inderdaad en al die azijnzeikers zijn uitgeluld
alleen doumoulin en niks in de breedte whahahaha

Betancur, Quintana, Sagan 18 juli 2017 om 17:26

Terugzetten, als Degenkolb Cavendish was geweest, was Matthews naar huis gestuurd.

Koel 18 juli 2017 om 17:26

De ploeg die het verdient wint vandaag, maar Hagen of Degenkolb was ook mooi geweest!

Noud89 18 juli 2017 om 17:26

Wouw, altijd heerlijk kijken zón waaieretappe. Sprint van Matthews gaat wel richting een DQ voor mij, want hij rijdt opkomende man Degenkolb wel heel erg in de weg. Maar omdat Sunweb zo fantastisch was over de hele breedte met o.a. Barguil in de waaier en Arndt zie echt een beest is doe toch maar niet.

Dik respect ook voor Aru en Uran die alles weer alleen moesten doen en toch de meubelen weer redden voor hun ploeg, enorm knap!

Dene321 18 juli 2017 om 17:27

Degenkolb zou erover gaan moest hij niet van zijn lijn afwijken

leegloper 18 juli 2017 om 17:27

EBH sloot Matthews eens op een rechte weg zo in. In die etappe met Groenewegen op 2. Toen kraaide er geen haan naar. Ik vind het niet mooi hoor dat Matthews zo uitwaaiert over zeker 100m, maar de weg was ook niet recht.

gavirialaphilippe 18 juli 2017 om 17:27

Hagen moest van heel ver komen, ik gun hem nu nog meer een etappe

Chaba 18 juli 2017 om 17:27

Mooie overwinning maar wel wat discutabel. Denk dat hij er mee weg komt aangezien de weg ook niet helemaal recht liep.

josemanuelfuente 18 juli 2017 om 17:28

En Barguil zat er toch ook weer bij, knap.

The Eraser 18 juli 2017 om 17:28

Eddie reed veruit snelste sprint, hoe hard kan je het iemand gunnen…Dju toch!

Puffin87 18 juli 2017 om 17:28

Hij sprint zeker niet rechtdoor, maar er zit nog wel een verschil tussen niet rechtdoor sprinten, en iemand hinderen. Degenkolb heeft wel continue de ruimte gehad om erlangs te kunnen, al hield het weinig over.
Maar als ze Matthews hiervoor willen terugzetten, dan mag je wel héél vaak ingrijpen in massasprints.

Oververdiende zege voor Sunweb vandaag!

michel_yg 18 juli 2017 om 17:28

Aangezien John Degenkolb zowat de grootste uil uit het peleton is wil ik wel een oogje dichtknijpen voor de afwijking van bling ;-). Sunweb wat een team!

Romāns Vainšteins 18 juli 2017 om 17:29

Niks mis met die sprint.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.