Tour 2017: Matthews wint in Romans-Sur-Isère na waaierspektakel

Door , dinsdag 18 juli 2017 om 17:23
Tour 2017: Matthews wint in Romans-Sur-Isère na waaierspektakel

Foto: ASO

Michael Matthews heeft de zeventiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Australiër van Sunweb versloeg in de straten van Romans-Sur-Isère Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) na een spectaculaire waaieretappe. John Degenkolb (Trek-Segafredo) moest in de groepsspurt genoegen nemen met de derde stek. Chris Froome (Sky) was bijzonder attent in de finale en mag ook morgen starten in de gele leiderstrui.

Maurits Lammertink opent de debatten
De etappe naar Romans-Sur-Isère bood op voorhand kansen voor verschillende type coureurs. Een ziedende start was het gevolg. Maurits Lammertink slaagde er samen met Marcus Burghardt en Angelo Tulik erin om een gaatje te slaan, maar ze werden al snel weer bijgehaald door een op hol geslagen peloton.

Matthews probeert mee te springen, Kittel haakt af  
Vele vruchteloze demarrages volgden tot aan de voet van de Côte de Boussoulet (4.5 km aan 6.3%). Onder meer Michael Matthews probeerde op de klim mee te sluipen met de kop van de koers, maar Quick-Step Floors was geenszins van plan om de Australiër de ruimte te geven. Het explosieve koersverloop bleek echter funest voor Marcel Kittel. De Duitser moest twee kilometer voor het ronden van de top het peloton laten gaan, samen met Nederlands sprinthoop Dylan Groenwegen.

foto: ASO

Sunweb-initiatieven onschadelijk gemaakt, kopgroep van vier formeert zich
Sunweb was de meest bedrijvige ploeg in de in de laatste kilometers van de Boussoulet gevormde kopgroep. Jack Bauer zorgde er namens de ploeg van Kittel echter voor dat Matthews en consorten weer werden opgeslokt. Van deze korte windstilte profiteerden Daryl Impey (ORICA-Scott) Sylvain Chavanel (Direct Energie), Nicolas Edet (Cofidis) en Thomas Degand (Wanty Groupe Gobert) om een voorsprong van één minuut bijeen te fietsen.

Sunweb versus Quick-Step in verradelijke windrit 
Het betekende echter niet dat de etappe in een definitieve plooi terecht kwam. Sunweb zette zich, in plaats van zich te moeien in de kopgroep, op kop van het peloton om de achtergebleven groep met Kittel en Groenewegen definitief uit te schakelen. Ze werden bijgestaan door de mannen van Edvald Boasson Hagen (Dimension Data). De Duitse spurtbom kwam door deze gevormde alliantie in steeds viezere papieren terecht. Het opgelegde tempo door de mannen van Matthews zorgde er eveneens voor dat de koplopers niet lang konden genieten van hun vlucht vooruit.

Bouhanni maakt de sprong, Kittel verdrinkt 
In de daaropvolgende vijftig kilometer liep de achterstand van de groep Kittel op tot bijna vier minuten. Iemand die net op tijd het lijk zag drijven, was Nacer Bouhanni. De Franse spurter reed op de Col du Rouvey (2.8 km aan 5.6%) samen met een ploegmaat weg uit de groep-Kittel, en wist na een verwoede achtervolging aan te sluiten bij het voorste peloton. Op meer dan veertig kilometer van de streep raapte Matthews twintig punten op bij de tussensprint in Chantemerle-Les-Blés. Het achtergebleven groepje met Kittel en Groenewegen passeerde ruim vijf minuten later aan de tussensprint, definitief ontdaan van het geloof om nog terug te keren.

foto: ASO

Daniel Martin slachtoffer na waaieroorlog   
De finale werd gekenmerkt door een verraderlijke wind, wat voor nervositeit zorgde in het peloton. Trek-Segafredo was de eerste ploeg die de knuppel in het hoenderhok gooide, maar deze poging om de boel op de kant te zetten werd al snel geneutraliseerd. De wind bleek vooral tegen te staan, wat ervoor zorgde dat de ploegen van de klassementsrenners elkaar in een wurggreep hielden. Tot Sky en Froome op vijftien kilometer van de streep een heuse coupe pleegden. Van de top tien in het klassement waren Daniel Martin (5e) en Louis Meintjes (8e) verzeilt geraakt in een tweede groep. Alberto Contador, de nummer negen in de stand, vond zichzelf zelfs terug in een derde groepje.

In de laatste twee kilometer probeerde oude rot Daniele Bennati nog om de tegenstand te verrassen met een late aanval. Op vierhonderd meter van de streep denderden de snelle mannen echter nog over hem heen. Een elitespurt tussen Michael Matthews, Edvald Boasson Hagen en John Degenkolb was het gevolg. De Australiër kon de Noor en Duitser nipt afhouden. Onder de klassementsrenners was Daniel Martin het grootste slachtoffer. De Ier kwam op bijna één minuut binnen en zakt in het klassement naar plek zeven, op 2:03 van leider Chris Froome.

Dit artikel delen:

99 Reacties

nederbelg 18 juli 2017 om 18:23

En geen enkel woord van lof voor de fantastische leadout door GVA?
@fcbforever
Over dubbele punten in Parijs vind ik niets terug. Iemand? Als dat zo zou zijn is het boeken toe voor Matthews vrees ik…

Kirsipuu 18 juli 2017 om 18:26
Quote:
skylimit – 18 juli 2017 om 18:14
@lm Goed plan Groenewegen. Goed het parcours bestudeerd, geen B-C plan nodig of enige vorm van improvisatie.

Als Groenewegen in de eerste fase bij had kunnen blijven zou hij dat wel hebben gedaan, daar heeft geen enkel plan invloed op. Bovendien was het niet aan kunnen blijven van Groenewegen niet van doorslaggevend belang, dat was het lossen van Kittel. Het lossen van Kittel gaf deze etappe een extra dimensie.

skylimit 18 juli 2017 om 18:30

@kirispuu. Dat Kittel zou moeten lossen dat kon je vooraf al bedenken en dat Sunweb er alles aan zou doen om hem dan niet meer terug te laten keren. Zou moeilijk was dat niet.
Maar schijnbaar is Groenewegen toch nog niet zo goed / zo ver dat hij dit soort parkoersen aan kan. Bouhanni maakte nog wel de sprong. Geen enkele TLJ in de voorste groep is gewoon slecht in zo’n etappe waar er kansen zijn.

Arema Pro Cycling Team 18 juli 2017 om 18:31

Protest van Trek..

marehoek 18 juli 2017 om 18:31

Wat weer een teamprestatie van ploeg Sunweb, en dan zo een afmaker.
Tom Dumoulin twitterde dat deprestaties van zijn team hem heel veel motivatie gaf om hard te trainen in La Plagne.
Het gaat heel goed uitzien om een heel goed team te formeren op getroffene jaar de handschoen op te nemen met Froome en zijn kornuiten.
Want de behaalde resultaten van de ploeg Sunweb zal het team een ontzettende hype geven, en het seizoen is nog niet voorbij.
En ze hebben ook nog Kelderman en Oomes voor de Vuelta en Tom voor
o.a. het WK tijdrijden.
Mensen het is genieten , laat het jaar maar lang duren.

Kirsipuu 18 juli 2017 om 18:35

@skylimit:
Plan a was hopen dat Groenewegen er aan bleef hangen en dan sprinten voor de zege.

Plan b was mocht Groenewegen er toch af liggen na de heuvelzone hem.met de voltallige ploeg (of althans wat er nog van over is) terugrijden naar de groep om te sprinten voor de zege.

Welk plan had volgens jou een grotere kans op een zege opgeleverd dan één van bovenstaande twee?

DrJ 18 juli 2017 om 18:43

En waarom zaten Galoppin en Benoot in de 1e groep en Greipel in de 2e? Ook superslecht.

skylimit 18 juli 2017 om 18:44

@kirsipuu geen enkel plan zou vandaag kans van slagen hebben gehad. Echter als je iemand in de voorste groep houdt, heb je altijd nog een mogelijkheid op iets. Nu was het na 40km boeken dicht voor de dag. Jammer voor Frits – geen prominente beeldvulling;)

debarreman 18 juli 2017 om 19:01

Sunweb bijzonder lekker in de flow en een wederom sterke teamprestatie.
Overigens tot aan de Giro een niet bepaald opzienbarend voorjaar, dus fijn voor ze dat het nu zo goed lukt.

HF2013 18 juli 2017 om 19:03

@skylimit; min of meer verwacht toch dat ze geen enkele kans gingen hebben vandaag. Dat Bennet dan ziek moet opgeven, is een extra tegenvaller, maar in principe kan ik de TLJ-leiding op basis van selectie geen ongelijk geven in de tactiek vandaag. Voor de sprintetappes vol voor Groenewegen gaan, voor de tijdritten heb je Roglic en Van Emden en in de bergen zou Gesink voor succes kunnen gaan. Zo zou je elke rit een kansje hebben. Helaas bleek dat kansje vandaag verkeken toen Kittel eraf moest en logischerwijs zat Dylan daar ook bij.

Wil uiteraard niet zeggen dat er tijdens de Tour geen fouten, verkeerde inschattingen, zijn gemaakt, maar vandaag was 99 van de 100 keer voor mannen als Matthews, Sagan, Kristoff, Degenkolb, etc.

schipperaar 18 juli 2017 om 19:03

@nb
Met zo’n trein lijkt Matthews onklopbaar en hoeveel levert de tijdrit op?

GreenDay 18 juli 2017 om 19:30

Daniel McLay rijdt toch een bevreemdende Tour moet ik zeggen. Vier top tien-plaatsen en acht keer bij de laatste tien in de daguitslag. Die kerel leeft duidelijk volgens het principe “alles of niets”!

nederbelg 18 juli 2017 om 19:46

@schipperaar
Benieuwd hoe het de volgende dagen verloopt, maar in een veredeld criterium zoals dat op zondag heeft Mr Scheldeprijs sowieso het voordeel. Iemand een linkje naar de puntenverdeling?
Maar als Matthews er de volgende dagen voor blijft gaan en toch naast groen grijpt (wat ik niet hoop), zou de jury in Parijs wel eens een verrassing voor hem in petto kunnen hebben. Barguil de bollen, Matthews de superstrijdlust? Eat your heart out, Thomas Degendt…

TeamNL 18 juli 2017 om 19:46

Mensen… Wat een PLOEG dat Team Sunweb. Er is geen enkele ploeg in de TdF die zo leuk koerst als de mannen van Spekenbrink. Beide overwinningen van Matthews hebben ze zelf afgedwongen. Vanaf kilometer 1 zelf het heft in handen genomen, fantastisch!

141 MATTHEWS Michael
2 Ritzeges, zicht op de groene trui en als ze in etappe 19 hetzelfde kunstje herhalen als vandaag misschien wel een derde zege voor Matthews. En wat heeft deze man ook werk verricht voor Barguil ondertussen.
142 ARNDT Nikias
Wat is deze man sterk! Was beslissend bij beide zeges van Matthews.
143 BARGUIL Warren
1 Ritzege, enorme grote kans dat hij de bollentrui naar Parijs brengt en misschien
zelfs nog top 10 gaat rijden in het klassement.
144 CURVERS Roy
Meesterknecht
145 GESCHKE Simon
Wat heeft deze ervaren man al veel werk verricht voor Barguil en Matthews.
146 SINKELDAM Ramon
Misschien de enige die nog onzichtbaar is?
147 TEN DAM Laurens
Wat een man! Lijkt echt het plezier weer teruggevonden te hebben. Na jaren nauwelijks overwinningen gevierd te hebben bij TLJ in de tour is het nu al twee jaar achter elkaar raak.
148 TEUNISSEN Mike
Zo jong en ziet er nog fris uit in de derde week. Talent!
149 TIMMER Albert
Meesterknecht

vanuit de kantlijn 18 juli 2017 om 19:54

Misschien dit jaar een ploeg de superstrijdlust geven: Sunweb!!!!

klootje kriekeljon 18 juli 2017 om 20:00

TeamNL, amen!

Die Geschke was ook al niet onbelangrijk voor Dumoulin in de Giro.

TeamNL 18 juli 2017 om 20:09

100 Zwitserse Francs boete voor Bouhanni vanwege een plakbidon. Gelijk het antwoord hoe hij terug is gekomen?

En 200 voor Kittel vanwege schelden op een wedstrijdcommissaris.

vanuit de kantlijn 18 juli 2017 om 20:14

Was het een duo-bidon?

Prijzenpakkert 18 juli 2017 om 21:54

Weet de redactie nu al dat Matthews de 17e etappe gewonnen heeft

Pietertje2 18 juli 2017 om 22:09

@teamnl

In zijn top tien plaatsen in grote rondes zal tendam ook wel plezier hebben gehad.

Beetje onzin om te doen of hij nu bij Sunweb meer plezier heeft.

Concorde 18 juli 2017 om 22:12

Als je kijkt naar de budgetten is Sunweb by far de beste ploeg in de Tour. Diepe buiging

Concorde 18 juli 2017 om 22:16

Nederbelg. Ik beken. Hij is leuk.
Maar Bouhanni was ook aan het duwen. Hoe noemen we dat?

assen 18 juli 2017 om 23:40

Ach, frustratie van Defenkolb is te begrijpen, maar niet goed te keuren.

Leuke post TeamNL, over Sunweb. Sinkeldam doet zijn werk echt wel hoor.
Kenmerkend ook is dat ALLE NEGEN renners bij de eerste 100 zaten, terwijl Timmer, Curvers, Sinkeldam toch niet bekend staan als bovengemiddelde klimmers.

Arndt is al goed hoor, won die WT klassieker in Australie dit jaar.

Wielrennertje 19 juli 2017 om 01:28

Martin verliest seconden omdat Kittel terugkrijgen blijkbaar belangrijker was… Trieste zaak.
Maar wat een ongelofelijk kunststukje van Sunweb!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair