Tour 2017: Matthews wint in Romans-Sur-Isère na waaierspektakel

Door , dinsdag 18 juli 2017 om 17:23
Tour 2017: Matthews wint in Romans-Sur-Isère na waaierspektakel

Foto: ASO

Michael Matthews heeft de zeventiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Australiër van Sunweb versloeg in de straten van Romans-Sur-Isère Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) na een spectaculaire waaieretappe. John Degenkolb (Trek-Segafredo) moest in de groepsspurt genoegen nemen met de derde stek. Chris Froome (Sky) was bijzonder attent in de finale en mag ook morgen starten in de gele leiderstrui.

Maurits Lammertink opent de debatten
De etappe naar Romans-Sur-Isère bood op voorhand kansen voor verschillende type coureurs. Een ziedende start was het gevolg. Maurits Lammertink slaagde er samen met Marcus Burghardt en Angelo Tulik erin om een gaatje te slaan, maar ze werden al snel weer bijgehaald door een op hol geslagen peloton.

Matthews probeert mee te springen, Kittel haakt af  
Vele vruchteloze demarrages volgden tot aan de voet van de Côte de Boussoulet (4.5 km aan 6.3%). Onder meer Michael Matthews probeerde op de klim mee te sluipen met de kop van de koers, maar Quick-Step Floors was geenszins van plan om de Australiër de ruimte te geven. Het explosieve koersverloop bleek echter funest voor Marcel Kittel. De Duitser moest twee kilometer voor het ronden van de top het peloton laten gaan, samen met Nederlands sprinthoop Dylan Groenwegen.

foto: ASO

Sunweb-initiatieven onschadelijk gemaakt, kopgroep van vier formeert zich
Sunweb was de meest bedrijvige ploeg in de in de laatste kilometers van de Boussoulet gevormde kopgroep. Jack Bauer zorgde er namens de ploeg van Kittel echter voor dat Matthews en consorten weer werden opgeslokt. Van deze korte windstilte profiteerden Daryl Impey (ORICA-Scott) Sylvain Chavanel (Direct Energie), Nicolas Edet (Cofidis) en Thomas Degand (Wanty Groupe Gobert) om een voorsprong van één minuut bijeen te fietsen.

Sunweb versus Quick-Step in verradelijke windrit 
Het betekende echter niet dat de etappe in een definitieve plooi terecht kwam. Sunweb zette zich, in plaats van zich te moeien in de kopgroep, op kop van het peloton om de achtergebleven groep met Kittel en Groenewegen definitief uit te schakelen. Ze werden bijgestaan door de mannen van Edvald Boasson Hagen (Dimension Data). De Duitse spurtbom kwam door deze gevormde alliantie in steeds viezere papieren terecht. Het opgelegde tempo door de mannen van Matthews zorgde er eveneens voor dat de koplopers niet lang konden genieten van hun vlucht vooruit.

Bouhanni maakt de sprong, Kittel verdrinkt 
In de daaropvolgende vijftig kilometer liep de achterstand van de groep Kittel op tot bijna vier minuten. Iemand die net op tijd het lijk zag drijven, was Nacer Bouhanni. De Franse spurter reed op de Col du Rouvey (2.8 km aan 5.6%) samen met een ploegmaat weg uit de groep-Kittel, en wist na een verwoede achtervolging aan te sluiten bij het voorste peloton. Op meer dan veertig kilometer van de streep raapte Matthews twintig punten op bij de tussensprint in Chantemerle-Les-Blés. Het achtergebleven groepje met Kittel en Groenewegen passeerde ruim vijf minuten later aan de tussensprint, definitief ontdaan van het geloof om nog terug te keren.

foto: ASO

Daniel Martin slachtoffer na waaieroorlog   
De finale werd gekenmerkt door een verraderlijke wind, wat voor nervositeit zorgde in het peloton. Trek-Segafredo was de eerste ploeg die de knuppel in het hoenderhok gooide, maar deze poging om de boel op de kant te zetten werd al snel geneutraliseerd. De wind bleek vooral tegen te staan, wat ervoor zorgde dat de ploegen van de klassementsrenners elkaar in een wurggreep hielden. Tot Sky en Froome op vijftien kilometer van de streep een heuse coupe pleegden. Van de top tien in het klassement waren Daniel Martin (5e) en Louis Meintjes (8e) verzeilt geraakt in een tweede groep. Alberto Contador, de nummer negen in de stand, vond zichzelf zelfs terug in een derde groepje.

In de laatste twee kilometer probeerde oude rot Daniele Bennati nog om de tegenstand te verrassen met een late aanval. Op vierhonderd meter van de streep denderden de snelle mannen echter nog over hem heen. Een elitespurt tussen Michael Matthews, Edvald Boasson Hagen en John Degenkolb was het gevolg. De Australiër kon de Noor en Duitser nipt afhouden. Onder de klassementsrenners was Daniel Martin het grootste slachtoffer. De Ier kwam op bijna één minuut binnen en zakt in het klassement naar plek zeven, op 2:03 van leider Chris Froome.

Dit artikel delen:

99 Reacties

vevie 18 juli 2017 om 17:42

@Sebas: klopt
@DrJ: Martin had er zelf gewoon bij moeten zitten. Uran en Aru hebben het ook zonder ploeg opgelost en de sprong gemaakt, vooral Aru moest toch een inspanning leveren om er nog bij te komen. En Bardet mag Naesen natuurlijk heel erg bedanken. Die redt zijn Tour vandaag

leegloper 18 juli 2017 om 17:43

Achteraf was die sprint zo lastig, dat Kittel misschien toch niet zou winnen. En juist voor die sprint is ie er 150km voor de meet afgereden. Mooi. Vrijdag weer? Of zijn die klimmetjes te kort? Kittel is dan misschien door de Alpen gesloopt, maar hetzelfde zou kunnen gelden voor Timmer, Curvers en co. Die hebben vandaag hard gewerkt.

theking 18 juli 2017 om 17:43

Als je ziet hoe fris die Teunissen nog is in week 3 van zijn eerste tour bij dat interview. Schrijf die maar vast op voor komend voorjaar.

Noud89 18 juli 2017 om 17:47

Vevie, helemaal mee eens. D. Martin is eens te meer gewoon net te licht gebleken op een beslissend moment. Erg leuke coureur maar gewoon net te veel zwaktes.

Aru heeft zelf inderdaad super veel opgelost en Uran zat moederziel alleen toch weer te free wheelen alsof er geen waaiers waren. Heb echt het idee dat die de hele tour alles al op het gemakkie doet. Froome had op een gegeven moment toch wel weer pijn had ik het idee.

Chief Quimby 18 juli 2017 om 17:50

Die Matthews pakt ondertussen al z’n achtste dagzege in zeven grote rondes. Sterk.

skylimit 18 juli 2017 om 17:51

It is all Sunweb in het zonlicht. Een ploeg met een plan een visie, waarvan ze bij de geel-zwarte brigade alleen maar van kunnen dromen. Knap afgemaakt van Matthews.
Benieuwd met welk plan TLJ vanmorgen de bus is uitgestap. Sorry fans, maar dit is toch hopeloos falen.

huis31 18 juli 2017 om 17:53

Uran zat helemaal niet alleen. Van Baarle heeft hem perfect afgezet op het moment dat de eerste waaier ontstond.

Arema Pro Cycling Team 18 juli 2017 om 17:55

Die Arndt rijdt ook super,gaan we ook nog veel van horen in de toekomst!

Laatste man 18 juli 2017 om 17:56

@skylimit.
Dylan Groenewegen was het plan. Als die niet kan volgen en er niet meer bijkomt is het voor vandaag over. Moeilijker zal het niet zijn.

TykkeThor 18 juli 2017 om 17:58

@skylimit’
En een betere selectie.

Jean Dumas 18 juli 2017 om 18:00

Kan Sunweb vrijdag in Salon weer doen dit. Wellicht staat MM dan al in het groen. Kittel gaat in Parijs moeten winnen.

Maenhout 18 juli 2017 om 18:00

Erger nog: het plan van Sunweb was allerminst verrassend. Dat die geelzwarten met zes man achterin reden, is puur dommigheid. Zodra Bennett eraf moest, had de rest meteen naar voren moeten rijden, Groenwegen incluis.

elrio 18 juli 2017 om 18:01

Quickstep doet achteraf alles fout… eerst willen ze Matthews niet laten gaan voor de tussensprint en daardoor is de snelheid in het peloton zo hoog dat Kittel lost. Daardoor hebben ze de foute mensen in het voorste peloton en worden juist zij het slachtoffer van de waaiers, normaal hun grote kracht.

Kirsipuu 18 juli 2017 om 18:01

Gave etappe. Super goed gedaan door Sunweb. De ploeg in de winning mood. Mooi hoe die wisselwerking tussen zelf dingen afdwingen en het ontstaan van nog meer nieuwe kansen werkt.

Aru en Bardet zullen heel blij zijn dat ze vandaag geen tijd hebben verloren. Bardet gered door Naessen, Aru doet het hier heel knap nagenoeg zonder team.

fcbforever 18 juli 2017 om 18:04

lefevere van quick step vertelde dat er de laatste rit voor het groen dubbele punten zijn.. klopt dat?

leor 16 18 juli 2017 om 18:04

Mooie etappe met een grote anti-climax, EBH de beste, snelste en sterkste maar zat helaas veel te ver :(

Chaba 18 juli 2017 om 18:05

Aru doet het hee knap, maar zal toch wel krachten heb gekost. Hopelijk komt hij die niet te kort morgen.

Betancur, Quintana, Sagan 18 juli 2017 om 18:06

@Noud89, landa was ook aan het free wheelen ..

UrbanSteel 18 juli 2017 om 18:07

Geweldige rit , geweldige winnaar en een geweldige ploeg gezien.
Dikke proficiat voor Michael Matthews en Sunweb.
Helaas is het voor Lotto-Jumbo vandaag fout gelopen.
Maar als Roglic en Groenwegen, zaterdag en zondag winnen praat niemand meer over de ellende van de afgelolpen dagen.

Edit , vrijdag dus niet na die zware bergrit deze moeilijke overgangsetappe.

Mwielerfan 18 juli 2017 om 18:09

Degenkolb is met z’n wiel al naast Matthews als die uitwijkt. Hierdoor wordt hij dus afgesneden en moet hij oom uitwijken naar rechts. Door het afsnijden heeft hij weinig aan de krappe ruimte die er nog wel is.
Het uitwijken van matthews is fors. Dit gebeurt veel vaker in sprints en de vele bochten pleiten de organisatie ook niet vrij. Maar dat is allemaal geen enkele reden om matthews niet op zn minst de overwinning af te nemen.

Pol 18 juli 2017 om 18:10

Ook weer ontzettend genoten van onze LOTTO.NL ploeg.Ze hebben weer een trainingskamp en hoogte stage gepland deze week in de alpen.

josemanuelfuente 18 juli 2017 om 18:11

Edit redactie: Bedankt, hier weer graag on topic.

skylimit 18 juli 2017 om 18:14

@lm Goed plan Groenewegen. Goed het parcours bestudeerd, geen B-C plan nodig of enige vorm van improvisatie. Hopelijk spaart Roglic zich voor de tijdrit. Vermoedelijk is dat een van de beste mogelijkheden nog voor een etappezege.

Laatste man 18 juli 2017 om 18:21

Plan b of c? Alles voor Groenewegen proberen terug te komen met Kittel. Veel andere kansen hadden ze vandaag niet. Of had je Leezer of Wagner voor winst zien sprinten? Wat was je plan b of c dan? Roglic had vandaag geen kans en Bennett heeft ziek opgegeven.

vanuit de kantlijn 18 juli 2017 om 18:22

Naesen doet een Poelsje….

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair