Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 7

Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 7

Foto: Sirotti

vrijdag 10 juli 2015 om 07:00

De sprinters moeten in de Tour de France van dit jaar zuinig omspringen met hun kansen. Na de zevende etappe (190 kilometer van Livarlot naar Fougères) zijn er nog hooguit twee reële mogelijkheden over voor de snelle mannen, als ze er tenminste in slagen de komende dagen al het klimwerk te verteren. Alle reden dus om de rit van vrijdag met beide handen aan te grijpen voor een koninklijke massasprint.

Maak de Tour nog spannender!
Met de game WielerFlits Ploegleider beleef je de Tour als een echte ploegleider. Stel je favoriete renners op in je eigen ploeg en verdien elke etappe punten.
Speel nu mee

Parcours
De rit tussen het Normandische Livarlot en het Bretonse Fougères kan ongetwijfeld worden aangeduid als een van de eenvoudigste van deze ronde. De enige hindernis van de dag die meetelt voor het bergklassement doemt al op na iets meer dan twaalf kilometer. Met twee kilometer klimmen aan 4,7 procent zal op de Côte de Canapville (4e categorie) bovendien niemand in de problemen komen.
Tour2015

Een eerste kans om hun benen te testen krijgen de sprinters na 65,5 kilometer in Argentan, waar punten zijn te verdienen voor de groene trui. Door het licht aflopende parcours gaat het vervolgens de laatste twintig kilometer in vliegende vaart richting de finish. Enige obstakels in de slotfase zijn een aantal rotondes. Giant-Alpecin liet in de etappe van woensdag zien dat een sprintvoorbereiding daardoor nog aardig verstoord kan worden.

etappe7

De finishstraat loopt licht omhoog, al gaat het om niet meer dan 2 à 3 procent. De weg zal er droog bijliggen, want er wordt in het westen van Frankrijk voor de hele dag geen regen voorspeld.
Last km

Fougères diende één keer eerder als aankomstplaats in de Tour. Precies dertig jaar geleden won La Vie Claire er met Bernard Hinault en Greg Lemond de ploegentijdrit. Marcel Kittel won in 2013 in Tours een rit die in Fougères was begonnen. Het was in die ronde de derde van in totaal vier ritzeges voor de dit jaar afwezige Duitser.

Favorieten

Foto: Sirotti

André Greipel- Foto: Sirotti

Naar de topfavoriet voor deze echte sprintersetappe hoeft niet lang gezocht te worden. André Greipel heeft al twee ritzeges op zak en zal daar graag nog een derde aan toe willen voegen. Onderweg moet hij ook nog proberen wat extra punten te vergaren voor zijn groene trui, want in de lastige etappes die gaan komen zijn de wat betere klimmers bij de tussensprints in het voordeel.

Mark Cavendish

Mark Cavendish – Foto: Tour of Turkey

Voor Mark Cavendish staat het aantal ritzeges in de Tour al sinds 2013 op 25. Vorig jaar schakelde hij zichzelf vroeg uit door een val en dit jaar lijkt Greipel simpelweg te sterk. Zowel in Zeeland als in Amiens verliep de sprintvoorbereiding bij Etixx-Quick-Step echter verre van vlekkeloos, dus met een betere timing kan het deze keer misschien wel lukken.

Peter Sagan maakt er in de Tour bijna een gewoonte van om ereplaatsen te vergaren, maar niet te winnen. De Slowaak van Tinkoff-Saxo sprintte de afgelopen dagen al weer drie keer naar de tweede en een keer naar de derde plaats. In Amiens was hij in de laatste meters het snelste van allemaal, maar dat bleek net niet genoeg om Greipel nog te achterhalen.

Foto: Sirotti

Alexander Kristoff- Foto: Sirotti

De overige sprinters misten de slag in de waaieretappe van zondag, maar werden drie dagen later door Greipel alsnog op waarde geklopt. De Noren Alexander Kristoff (Katusha) en Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) weten wat het is om een Touretappe te winnen en zij zullen in Fougères dan ook azen op revanche.

Foto: Sirotti

Bryan Coquard- Foto: Sirotti

De Franse toeschouwers zagen Nacer Bouhanni letterlijk wegvallen en moeten hun hoop nu vestigen op Arnaud Démare (FDJ) en Bryan Coquard (Europcar). Die laatste komt uit Bretagne en zal daarom vrijdag extra gemotiveerd zijn om de etappe te winnen. In de rit naar Le Havre was hij er met een derde plaats al dichtbij.

Andere snelle mannen zijn de Italiaan Davide Cimolai (negende in Amiens) en Sam Bennett. De Ier van Bora-Argon raakte in de eerdere etappes telkens op achterstand en kon zich daarom nog niet echt meten met zijn concurrenten. Daar zal hij vrijdag verandering in willen brengen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** André Greipel
*** Mark Cavendish, Peter Sagan
** Alexander Kristoff, John Degenkolb, Bryan Coquard
*  Arnaud Démare, Edvald Boasson Hagen, Davide Cimolai, Sam Bennett

Dit artikel delen:

59 Reacties

RiccoRicco 9 juli 2015 om 19:02

Helemaal eens met de sterren, ik hoop nog steeds dat Degenkolb een keer kan verassen

ValverdeBassoNibali 9 juli 2015 om 19:02

Wat gun ik het Sagan toch dat hij een rit wint. Wat een talent

gavirialaphilippe 9 juli 2015 om 19:04

haha Sagan gaat hem morgen toch echt pakken, krappe weg in de finale, licht bergop… Ja ja morgen wordt zijn dag!

nickdt 9 juli 2015 om 19:08

Sagan wordt morgen weer tweede, achter Johnny D.

WCEendT 9 juli 2015 om 19:11

En ll had helaas geen gelijk…

Zal mij benieuwen of Greipel morgen wint, je zou toch denken dat Sagan toch een keer moet winnen.

Pils 9 juli 2015 om 19:12

Dat was wat iedereen vandaag ook dacht. Maar ik hoop het wel. Het probleem is alleen de ploeg. Als Contador de tour straks niet wint dan zou ik als ik Sagan was me behoorlijk genaaid voelen

GeoffreyH 9 juli 2015 om 19:13

Sam Bennet wil ik wel eens goed zien

Bettinwel 9 juli 2015 om 19:16

Fougeres schijnt stijf te staan van de kastelen dus de fans van Knabbel en Babbel kunnen hun hart ophalen ;).

Ik tip Coquard, maar dit terzijde.

domrijder 9 juli 2015 om 19:16

Zou Nathan Haas eens uit z’n hol mogen kruipen?

LyndaLid 9 juli 2015 om 19:24

@ WCEendt

Ik geef Sagan gewoon geen 5 sterren meer, misschien wint ie dan eindelijk! Ik had wel de winnaar weer specifiek genoemd, die streak is still going strong hoor ;)

Morgen niet zo moeilijk.. Sprint, voor de sterke mannen.

****
Greipel
***
Sagan – Kristoff
**
Degenkolb – Cavendish – Coquard
*
V. Avermaet – Boasson Hagen – Démare – Cimolai

TourdeRobin 9 juli 2015 om 19:25

Navardauskas ook nog helemaal niks van gezien..

Bazzz 9 juli 2015 om 19:26

Cavendish gaat zijn gram halen!

WCEendT 9 juli 2015 om 19:26

@LL
Geen 5-sterren nodig vandaag? Ben het overigens meer met jou voorspelling eens vandaag dan met die van wielerflits, denk niet dat Cav nog een etappe gaat pakken deze tour.

snellerfietsen 9 juli 2015 om 19:31

@ll

Op basis waarvan geef je kristoff meer sterren dan cav. Kristoff lijkt deze tour helemaal niet op zn best.

Met de kop in de wind 9 juli 2015 om 19:31

@pils

Kan je mij uitleggen waarom sagan zich door zijn ploeg genaaid moet voelen. Hij had de ploegen vorig jaar voor het uitzoeken maar hij koos voor het grote geld dus voor tinkoff waar een ene meneer contador rijdt. Dan weet je toch van te voren dat het klassement van de tour het aller belangrijkste is en dat de rest maar bijvangst is. Dus sagan kan alleen maar zichzelf verwijten dat hij nu zonder ondersteuning rondrijdt. Dan had hij maar misschien met iets minder geld genoegen moeten nemen en had hij maar een andere ploeg, waar hij wel een van de mede kopmannen zou zijn, uitgezocht moeten hebben.

jan jansen 9 juli 2015 om 19:40

Hoe minder van deze etappes hoe beter.

rennerske 9 juli 2015 om 19:42

Is het over met Farrar, is Bennet dan toch te licht en Navardauskas een eentoursvlieg gebleken?

Pils 9 juli 2015 om 19:42

Dat is waar. Maar de ploeg zou toch ook wel een etappe willen winnen met sagan? En de afgelopen week heeft hij bewezen dat als de ploeg hem een beetje helpt hij zo een etappe kan winnen. Maar ze doen helemaal niks voor hem. Maar ze willen wel weer rijden voor Contador waarvan het maar de vraag is of hij straks wel de tour weet te winnen. Mocht hij het niet doen en Sagan heeft geen etappe gewonnen en geen groene trui heeft, dan heb je toch liever een etappezege (of 2) op zak? Anders hebben ze helemaal niks.

WCEendT 9 juli 2015 om 19:43

Lichtelijk berg op, word dus voor Greipel/Sagan/Kristoff/Degenkolb.

Uwi 9 juli 2015 om 19:55

Laatste 500 meter 3% stijging, ik denk dat Hagen top 3 gaat rijden. Samen met Sagan en Greipel

Uwi 9 juli 2015 om 19:58

Beetje off-topic: Heeft iemand een update hoe het ervoor staat met van Avermaet en zijn vrouw? Gaat hij afstappen na de ploegentijdrit of blijft hij langer?

Purito 9 juli 2015 om 20:04

Als Sagan eens goed geplaatst zit, dan is het koekenbak.

Anders Greipel of Kristoff. En Cimolai kan hier ook als een duveltje uit een doosje komen.

Zjoske 9 juli 2015 om 20:06

@WCeendt
Cavendish kan dat ook wel hoor…

WCEendT 9 juli 2015 om 20:11

@Zjsoke
Net zoals dat Cavendish ook wel tegen de wind in kan sprinten ;), in mijn ogen moet Cav zich deze tour echt nog bewijzen. Verwacht oprecht niet veel van Cav deze tour.

LyndaLid 9 juli 2015 om 20:13

@ schipperaar

Omdat het lichtjes omhoog loopt, echt iets voor de mannen op de macht. Iets wat ik jou zo vaak hoor zeggen, morgen is het echt zo ;)

@ WCEendt

Ik durf geen vijf sterren meer te doen haha. Maar nu wordt het risico dat de streak eindigt wel groter. Morgen zal het waarschijnlijk nog wel goed gaan :)

Headlines

Materiaalzone