Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 7

Door , vrijdag 10 juli 2015 om 07:00
Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 7

Foto: Sirotti

De sprinters moeten in de Tour de France van dit jaar zuinig omspringen met hun kansen. Na de zevende etappe (190 kilometer van Livarlot naar Fougères) zijn er nog hooguit twee reële mogelijkheden over voor de snelle mannen, als ze er tenminste in slagen de komende dagen al het klimwerk te verteren. Alle reden dus om de rit van vrijdag met beide handen aan te grijpen voor een koninklijke massasprint.

Parcours
De rit tussen het Normandische Livarlot en het Bretonse Fougères kan ongetwijfeld worden aangeduid als een van de eenvoudigste van deze ronde. De enige hindernis van de dag die meetelt voor het bergklassement doemt al op na iets meer dan twaalf kilometer. Met twee kilometer klimmen aan 4,7 procent zal op de Côte de Canapville (4e categorie) bovendien niemand in de problemen komen.
Tour2015

Een eerste kans om hun benen te testen krijgen de sprinters na 65,5 kilometer in Argentan, waar punten zijn te verdienen voor de groene trui. Door het licht aflopende parcours gaat het vervolgens de laatste twintig kilometer in vliegende vaart richting de finish. Enige obstakels in de slotfase zijn een aantal rotondes. Giant-Alpecin liet in de etappe van woensdag zien dat een sprintvoorbereiding daardoor nog aardig verstoord kan worden.

etappe7

De finishstraat loopt licht omhoog, al gaat het om niet meer dan 2 à 3 procent. De weg zal er droog bijliggen, want er wordt in het westen van Frankrijk voor de hele dag geen regen voorspeld.
Last km

Fougères diende één keer eerder als aankomstplaats in de Tour. Precies dertig jaar geleden won La Vie Claire er met Bernard Hinault en Greg Lemond de ploegentijdrit. Marcel Kittel won in 2013 in Tours een rit die in Fougères was begonnen. Het was in die ronde de derde van in totaal vier ritzeges voor de dit jaar afwezige Duitser.

Favorieten

Foto: Sirotti

André Greipel- Foto: Sirotti

Naar de topfavoriet voor deze echte sprintersetappe hoeft niet lang gezocht te worden. André Greipel heeft al twee ritzeges op zak en zal daar graag nog een derde aan toe willen voegen. Onderweg moet hij ook nog proberen wat extra punten te vergaren voor zijn groene trui, want in de lastige etappes die gaan komen zijn de wat betere klimmers bij de tussensprints in het voordeel.

Mark Cavendish

Mark Cavendish – Foto: Tour of Turkey

Voor Mark Cavendish staat het aantal ritzeges in de Tour al sinds 2013 op 25. Vorig jaar schakelde hij zichzelf vroeg uit door een val en dit jaar lijkt Greipel simpelweg te sterk. Zowel in Zeeland als in Amiens verliep de sprintvoorbereiding bij Etixx-Quick-Step echter verre van vlekkeloos, dus met een betere timing kan het deze keer misschien wel lukken.

Peter Sagan maakt er in de Tour bijna een gewoonte van om ereplaatsen te vergaren, maar niet te winnen. De Slowaak van Tinkoff-Saxo sprintte de afgelopen dagen al weer drie keer naar de tweede en een keer naar de derde plaats. In Amiens was hij in de laatste meters het snelste van allemaal, maar dat bleek net niet genoeg om Greipel nog te achterhalen.

Foto: Sirotti

Alexander Kristoff- Foto: Sirotti

De overige sprinters misten de slag in de waaieretappe van zondag, maar werden drie dagen later door Greipel alsnog op waarde geklopt. De Noren Alexander Kristoff (Katusha) en Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) weten wat het is om een Touretappe te winnen en zij zullen in Fougères dan ook azen op revanche.

Foto: Sirotti

Bryan Coquard- Foto: Sirotti

De Franse toeschouwers zagen Nacer Bouhanni letterlijk wegvallen en moeten hun hoop nu vestigen op Arnaud Démare (FDJ) en Bryan Coquard (Europcar). Die laatste komt uit Bretagne en zal daarom vrijdag extra gemotiveerd zijn om de etappe te winnen. In de rit naar Le Havre was hij er met een derde plaats al dichtbij.

Andere snelle mannen zijn de Italiaan Davide Cimolai (negende in Amiens) en Sam Bennett. De Ier van Bora-Argon raakte in de eerdere etappes telkens op achterstand en kon zich daarom nog niet echt meten met zijn concurrenten. Daar zal hij vrijdag verandering in willen brengen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** André Greipel
*** Mark Cavendish, Peter Sagan
** Alexander Kristoff, John Degenkolb, Bryan Coquard
*  Arnaud Démare, Edvald Boasson Hagen, Davide Cimolai, Sam Bennett

Dit artikel delen:

59 Reacties

Brummel 10 juli 2015 om 12:03

Teklehaimanot heeft zijn primeur gehad gister. Prima als hij de trui houdt vandaag, maar de gevoelswaarde ervan neemt alleen maar toe als er strijd om wordt geleverd. Cadeautjes passen niet bij het wielrennen.

HF2013 10 juli 2015 om 12:03

*****
Sagan, Greipel
****
Degenkolb
***
Cavendish, Coquard
**
Cimolai
*
Kristoff

Niet teveel namen, zodat ik nog wat uitleg erbij kan geven. Greipel en Sagan gewoon mega in vorm. Greipel lijkt z'n trein niet echt te missen en met Sieberg en Gallopin nog twee goede helpers over te hebben. Sagan is gewoon een beest.
Degenkolb is het deze Tour net niet.
Cavendish had ik wel verwacht, want hij was op het Brits kampioenschap erg sterk, maar lijkt echte snelheid te hebben ingeleverd. Het ontbreken van Martin komt zijn voorbereiding ook niet ten goede. Coquard lijkt voor zijn doen zeer in orde, maar dit is de Tour. Daar rijden de allerbesten en daartoe behoort hij net niet. Datzelfde geldt voor Cimolai.
En tot slot Kristoff lijkt de vorm toch niet te hebben (en heeft al op de grond gelegen?).

embargo 10 juli 2015 om 12:09

Bollentrui hangt bij gelijk aantal punten af van het aantal x dat je als eerste bovenkomt.
Purito staat op 1, in Hoei.
Teklehaimanot al op 3x, gisteren, dus hij houdt sws de bollentrui, zelfs als Purito als eerste bovenkomt vandaag.
tekla

Giro_101 10 juli 2015 om 12:19

Gewoon weer Greipel, hij is sterk genoeg zelfs bij 2 a 3% bergop

nicoed 10 juli 2015 om 12:26

@embargo volgens mij is het wie op de hoogste berg is aangekomen. In Purito zijn geval 3de categorie. Als gisteren Teklehaimanot gelijk aantal punten had gehaald als Purito, had Purito de trui gehouden.

embargo 10 juli 2015 om 12:41

@nicoed, bij NOS zeiden ze dat van t aantal x als eerste bovenop.
maarja, ik heb ze het wel vaker fout horen hebben ;)

Bertje82 10 juli 2015 om 13:22

“In the event of a tie between two riders in the general
best climber ranking, the rider with the most first
places at highest level pass summits is declared
the winner. If the riders are still tied, the first places
obtained in the category 1 passes will be used to
determine the winner. If necessary, the first places
achieved at the summits of category 2, category
3 or category 4 passes or hills will be taken; as
a last resort, the final general time ranking will
be used.”

Thoin 10 juli 2015 om 13:34

Deze discussie mag vergeten worden Teklehaimanot pakt weer punten!
Nog een dagje in de bollen voor onze eritreër!

Tuttipazzi 10 juli 2015 om 15:31

Misschien weet de redactie meer dan ik, maar ik kan alleen vinden dat Coquard uit Saint-Nazaire komt en dus niet uit Bretagne. Of steunt Wielerflits de groep Bretonse nationalisten die menen dat het departement Loire-Atlantique ook Bretons is? :p

Headlines

Materiaalzone

Populair