Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 7

Door , vrijdag 10 juli 2015 om 07:00
Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 7

Foto: Sirotti

De sprinters moeten in de Tour de France van dit jaar zuinig omspringen met hun kansen. Na de zevende etappe (190 kilometer van Livarlot naar Fougères) zijn er nog hooguit twee reële mogelijkheden over voor de snelle mannen, als ze er tenminste in slagen de komende dagen al het klimwerk te verteren. Alle reden dus om de rit van vrijdag met beide handen aan te grijpen voor een koninklijke massasprint.

Parcours
De rit tussen het Normandische Livarlot en het Bretonse Fougères kan ongetwijfeld worden aangeduid als een van de eenvoudigste van deze ronde. De enige hindernis van de dag die meetelt voor het bergklassement doemt al op na iets meer dan twaalf kilometer. Met twee kilometer klimmen aan 4,7 procent zal op de Côte de Canapville (4e categorie) bovendien niemand in de problemen komen.
Tour2015

Een eerste kans om hun benen te testen krijgen de sprinters na 65,5 kilometer in Argentan, waar punten zijn te verdienen voor de groene trui. Door het licht aflopende parcours gaat het vervolgens de laatste twintig kilometer in vliegende vaart richting de finish. Enige obstakels in de slotfase zijn een aantal rotondes. Giant-Alpecin liet in de etappe van woensdag zien dat een sprintvoorbereiding daardoor nog aardig verstoord kan worden.

etappe7

De finishstraat loopt licht omhoog, al gaat het om niet meer dan 2 à 3 procent. De weg zal er droog bijliggen, want er wordt in het westen van Frankrijk voor de hele dag geen regen voorspeld.
Last km

Fougères diende één keer eerder als aankomstplaats in de Tour. Precies dertig jaar geleden won La Vie Claire er met Bernard Hinault en Greg Lemond de ploegentijdrit. Marcel Kittel won in 2013 in Tours een rit die in Fougères was begonnen. Het was in die ronde de derde van in totaal vier ritzeges voor de dit jaar afwezige Duitser.

Favorieten

Foto: Sirotti

André Greipel- Foto: Sirotti

Naar de topfavoriet voor deze echte sprintersetappe hoeft niet lang gezocht te worden. André Greipel heeft al twee ritzeges op zak en zal daar graag nog een derde aan toe willen voegen. Onderweg moet hij ook nog proberen wat extra punten te vergaren voor zijn groene trui, want in de lastige etappes die gaan komen zijn de wat betere klimmers bij de tussensprints in het voordeel.

Mark Cavendish

Mark Cavendish – Foto: Tour of Turkey

Voor Mark Cavendish staat het aantal ritzeges in de Tour al sinds 2013 op 25. Vorig jaar schakelde hij zichzelf vroeg uit door een val en dit jaar lijkt Greipel simpelweg te sterk. Zowel in Zeeland als in Amiens verliep de sprintvoorbereiding bij Etixx-Quick-Step echter verre van vlekkeloos, dus met een betere timing kan het deze keer misschien wel lukken.

Peter Sagan maakt er in de Tour bijna een gewoonte van om ereplaatsen te vergaren, maar niet te winnen. De Slowaak van Tinkoff-Saxo sprintte de afgelopen dagen al weer drie keer naar de tweede en een keer naar de derde plaats. In Amiens was hij in de laatste meters het snelste van allemaal, maar dat bleek net niet genoeg om Greipel nog te achterhalen.

Foto: Sirotti

Alexander Kristoff- Foto: Sirotti

De overige sprinters misten de slag in de waaieretappe van zondag, maar werden drie dagen later door Greipel alsnog op waarde geklopt. De Noren Alexander Kristoff (Katusha) en Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) weten wat het is om een Touretappe te winnen en zij zullen in Fougères dan ook azen op revanche.

Foto: Sirotti

Bryan Coquard- Foto: Sirotti

De Franse toeschouwers zagen Nacer Bouhanni letterlijk wegvallen en moeten hun hoop nu vestigen op Arnaud Démare (FDJ) en Bryan Coquard (Europcar). Die laatste komt uit Bretagne en zal daarom vrijdag extra gemotiveerd zijn om de etappe te winnen. In de rit naar Le Havre was hij er met een derde plaats al dichtbij.

Andere snelle mannen zijn de Italiaan Davide Cimolai (negende in Amiens) en Sam Bennett. De Ier van Bora-Argon raakte in de eerdere etappes telkens op achterstand en kon zich daarom nog niet echt meten met zijn concurrenten. Daar zal hij vrijdag verandering in willen brengen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** André Greipel
*** Mark Cavendish, Peter Sagan
** Alexander Kristoff, John Degenkolb, Bryan Coquard
*  Arnaud Démare, Edvald Boasson Hagen, Davide Cimolai, Sam Bennett

Dit artikel delen:

59 Reacties

zomaareens 9 juli 2015 om 20:14

Denk toch cav een keer

WCEendT 9 juli 2015 om 20:16

@LL
Gaat moeilijk worden het vol te houden bij de tussen etappes, wie o wie gaat er mee in de ontsnapping. Zeer waarschijnlijk zit je morgen nog wel goed.

RubenVB 9 juli 2015 om 20:22

@Uwi Ik kan niet voor iedereen spreken, maar ik kan iig niet voorspellen wanneer zijn vrouw bevalt :)

tot de TTT blijft hij sowieso en daarna is het afwachten totdat het eruit plopt.

Trainee 9 juli 2015 om 20:27

Hoop op Sagan, blijf het een rare taktiek vinden dat Contador in de finale alle 8 anderen nodig heeft. Bennati kan toch gewoon Sagan beschermen in de sprint?

sprintgeit 9 juli 2015 om 20:58

Zou Cav al uitgerust zijn van de kasseien ;)?

Wim Kruithof 9 juli 2015 om 21:33

Froome zal het benauwen of de vluchters morgen vooruit blijven, Sky is niet perse gebaat bij een massasprint. Wanneer EQST en Giant een mannetje mee hebben, kan de kopgroep het halen wellicht.

Omhoog73 9 juli 2015 om 21:42

Morgen nog effe doorbijten en we gaan “OMHOOG” ;)

Uwi 9 juli 2015 om 21:57

@Wim Kan me haast niet voorstellen dat een kopgroep het gaat halen. Ik denk dat naast de genoemde ploegen, ook Lotto Soudal, Katusha, Europcar, MTN een massasprint willen. Voorlopig de laatste kans voor de sprinters. Misschien gaat Saxo ook eindelijk eens Sagan ondersteunen

droomteam 9 juli 2015 om 22:03

Ik hoop op Sagan maar het zal Greipel wel worden . Ca.vendish op 3 dan maar

Striga 9 juli 2015 om 22:09

Degenkolb gaat morgen als een gek, ja knikkend, volle bak iedereen het snot voor de ogen sprinten.

Wim Kruithof 9 juli 2015 om 22:11

Uwi, eens dat de kans klein is, echter is het ook afhankelijk van de grootte van de kopgroep. MTN en Europcar kunnen de koers niet dragen denk ik, met de huidige vorm van Kristoff acht ik de kans niet onwaarschijnlijk dat Katusha zich spaart voor Purito.

De kans dat een kopgroep het haalt is gering, echter groter dan afgelopen dagen denk ik.

nasibal 9 juli 2015 om 22:26

@Wim

Hoezo? De belgische lotto rijd toch gewoon de hele dag op kop morgen?

QuintanaContador 9 juli 2015 om 23:15

Ik denk dat cav hem pakt.

Kerel 10 juli 2015 om 00:16

Couckenbak morgen, Cavendish wint deze voor T.Martin

Hij kan dat…

Stelvio-fan 10 juli 2015 om 08:05

Zoals het hoort :)

elrio 10 juli 2015 om 08:15

De trein van Cav is natuurlijk wel een stuk zwakker geworden met het verlies van T.Martin… Persoonlijk denk ik Degenkolb-Sagan-Hagen voor vandaag

Smuckinho 10 juli 2015 om 08:50

Ik verwacht een geweldige strijd tussen Purito en Teklehaimanot voor die ene bergpunt!!!

sprintgeit 10 juli 2015 om 08:55

Wel mooi om te zien dat Hagen na zn Sky tijd weer op de weg terug is. Veel te mooie renner om als een machine in zo’n trein te rijden. Ben benieuwd of hij naast de sprints ook in een ontsnapping nog ergens wat kan laten zien.

Ook benieuwd of Bennett en Navardauskas eindelijk een keer kunnen meesprinten vandaag.

elrio 10 juli 2015 om 09:08

Zou wel heel zuur zijn voor Teklehaimanot als Rodriguez zou besluiten om te gaan sprinten op dat eerste bergje… voor de rest valt me op dat er bijzonder weinig bergpunten zijn voor de eerste aankomst bergop dinsdag. Dus er zullen niet veel kapers voor de bollen gaan. Ik denk dat die gewonnen gaat worden door een klassementsrenner. Na dinsdag heeft er gewoon iemand 50 punten uit de top van het klassement. Dan zullen er minder mensen zijn die gaan ontsnappen om de eerste bergen in een rit te winnen.

TeamNL 10 juli 2015 om 09:32

1. Cavendish
2. Greipel
3. Sagan
4. Degenkolb
5. Kristoff

Dit wordt de uitslag.

escapados 10 juli 2015 om 09:37

Ik las dat ze bij MTN eergisteren eigenlijk voor Farrar wilde gaan. Hoop dat ze dat vandaag niet doen en Hagen weer mag sprinten, die leek toch vrij hard te gaan tot hij door Kristoff geblokt werd.

LyndaLid 10 juli 2015 om 09:40

Ja dat las ik ook. Maar dat was denk ik eenmalig, want Hagen is in principe de sprinter. En deze aankomst loopt ook nog eens licht bergop, voor Hagen extra gunstig!

zomaareens 10 juli 2015 om 09:51

Ik begrijp dat ook niet. Hagen is sneller en had idd zonder blok van kristoff hoger geeindigd eergister. Nog waaiers vandaag? Ik hoor ern niemand over, dussss

Striga 10 juli 2015 om 10:50

@elrio Hoezo heel zuur ? Dit is de Tour, moet hij die bollentrui vandaag dan maar cadeau krijgen omdat sommige mensen het zo speciaal vinden dat hij dat ding om z’n schouders heeft hangen ? Ik heb niets op hem tegen maar vind die hype een beetje overdreven.

baggerdagen 10 juli 2015 om 11:13

Ik merk dat ik toch wel toe ben aan de bergen. Dat duurt wel lang dit jaar.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair