Tom Dumoulin wil niet meer te ver vooruitkijken: “Dat werkt voor mij heel erg goed”

Tom Dumoulin wil niet meer te ver vooruitkijken: “Dat werkt voor mij heel erg goed”

foto: Cor Vos

maandag 30 augustus 2021 om 20:00
Interview

Tom Dumoulin rijdt deze week met de Benelux Tour zijn tweede rittenkoers van het jaar. Na zijn lange pauze van eind januari tot half juni, reed Dumoulin alleen beide NK’s en de Ronde van Zwitserland ter voorbereiding op de Olympische Spelen. Nu gaat hij met open vizier naar de koers door de Lage Landen. “Het klassement is wel een doel. Maar lukt dat niet, dan is dat zo. Ik wil er gewoon een mooie week van maken”, vertelt Dumoulin aan WielerFlits.

Je laatste koers was de olympische wegrit. Hoe is je voorbereiding op deze week geweest?
“Die was een beetje atypisch. Omdat ik van de Spelen echt een doel had gemaakt, heb ik daarna even een korte break genomen. De laatste weken heb ik thuis volle bak getraind met de focus op de Benelux Tour. In de training voelde het prima, dus wat dat betreft kijk ik echt wel uit naar deze week. Alleen als je een tijdje niet gekoerst hebt zoals ik, dan is het moeilijk om te zegen of je vorm goed is of écht super is om mij te strijden voor de topklasseringen. Maar ik ga hier niet in de laatste groep terechtkomen, dat weet ik wel.”

Er zijn verschillende mannen die het lastig hebben na de Olympische Spelen: Richard Carapaz, Tom Pidcock, Tadej Pogačar. Ook andere coureurs die er geweest zijn hoor je over decompressie. Hoe is het met jou?
“Thuis had ik het niet lastig, hoor! (lacht) Maar de eerste twee weken heb ik ook heel erg last van decompressie gehad. Zeker als je dat plaatst in het tijdsframe waarin ik me moest voorbereiden op de Spelen, daar kwam best wel veel bij kijken. Daarna had ik wel even een dipje. Maar inmiddels zijn we weer vier weken verder en verwacht ik daar geen last meer van te hebben. Ik ben fit.”

Je hebt door jouw situatie nog niet superveel gekoerst dit jaar. Maakt het jou frisser?
“Ik denk wel dat ik frisser ben dan velen, ja. Maar dat wil niet zeggen dat je dan harder rijdt, natuurlijk. In mijn hoofd ben ik fris. Dat is een voordeel, zeker. Maar wat dat waard is, moet blijken.”

Dumoulin in een prachtig Zwitsers tijdritdecor – foto: Cor Vos

Dinsdag volgt meteen een tijdrit. Weliswaar slechts 11,1 kilometer. Hoe benader je dat?
“Dat is een eerste, echte meetmoment voor mij. Niet dat de tijdrit die me supergoed ligt, maar elke tijdrit maakt me blij. Van de klassementsrenners ben ik wel een van de betere mannen tegen de klok, dus ik ga zeker proberen tijd te pakken. Er rijden hier echter ook specialisten in deze wat kortere tijdrit, met alleen maar lange rechte wegen. Die jongens zijn normaal beter dan ik ben. Ik ga gewoon gasgeven en dan zie ik het wel. Maar ik kijk ook uit naar de Houffalize-rit in de Ardennen en de slotrit rondom Geraardsbergen. Het zijn etappes die mij normaal goed moeten liggen. Hopelijk kan ik dan meedoen om de prijzen.”

Jullie willen meedoen om het eindklassement. Mike Teunissen is heel goed in orde, maar hij zit niet hier tijdens het persmoment. Is de rekensom dan simpel: jij moet dat gaan doen?
“Nee, Mike en ik hebben allebei een vrije rol. Met Dylan Groenewegen proberen we te scoren in de sprintritten en ook daar gaan wij een rol in spelen. Mike is wel echt goed bezig, hij heeft ook vertrouwen opgedaan de afgelopen weken. Voor mij is het echt een beetje koffiedikkijken waar ik precies sta. We proberen ons allebei goed te houden in het klassement en dan gaan we het in het weekend wel zien hoe de vlag erbij hangt.”

Is het weer wennen om weer de leider te zijn binnen de ploeg?
“Nou, zo voel ik me nu niet. Ik ben hier niet de kopman van de ploeg. Dat wil ik ook helemaal niet zijn. We hebben een beetje een vrije rol. Ik hoop een goed klassement te rijden. Ik heb er wel een doel van gemaakt. In het verleden heb ik hier ook altijd goed gereden. Maar lukt dat niet, dan is dat zo. Ik wil er gewoon een mooie week van maken.”

De vier sterren in onze voorbeschouwing zijn naar Remco Evenepoel gegaan, die de afgelopen koersen veel indruk heeft gemaakt. Hoe kijk jij daarnaar?
“Hij heeft niet heel erg veel last van een dip na de Olympische Spelen. (lacht) Hij is weer supergoed bezig, de Remco Evenepoel die we kennen van voor zijn valpartij in Lombardije vorig jaar. Het is echt ongelooflijk. Wat hij doet in koersen, dat heb ik nooit gekund of laten zien. Evenepoel heeft echt een kwaliteit, zeker ook omdat hij super-aerodynamisch is op zijn wegfiets. Dat geeft hem een heel groot voordeel en daar maakt hij optimaal gebruik van. Het is bijzonder om te zien dat hij jongens gewoon uit het wiel kan rijden op het vlakke, in normale wedstrijden. Dat zie je bijna niet. Maar hij kan dat.”

Is dat dan puur omdat hij super-aerodynamisch is, meer dan dat hij extreem veel beter is dan zijn tegenstanders?
“Nee, want hij is super-supergoed. Hij combineert een heel hoge mate van kracht, met een enorme aerodynamica op zijn wegfiets. Dat zie je eigenlijk nooit. Vaak is het zo dat hoe aerodynamischer je bent, des te moeilijker je het juist hebt om je kracht kwijt te kunnen. Je dwingt jezelf dan namelijk om in een heel onnatuurlijke positie te fietsen. Maar bij Evenepoel zit die positie hem als gegoten. Bijzonder om te zien. Hij rijdt zo hard, dat is ongelooflijk.”

Dumoulin keerde terug in competitie tijdens het NK tijdrijden, meteen goed voor de titel – foto: Cor Vos

Jij wilt jezelf testen. Kun je in dat geval tevreden zijn met – bijvoorbeeld – plek vijftien?
“Wellicht. Als er niet meer inzat en ik heb gemerkt dat ik door de week heen verbeter… In Zwitserland was ik ook niet supergoed en was ik – de eerste dagen zeker – zelfs slecht. Maar daar verbeterde het wel enorm naar het einde van de week toe. Daardoor ging ik toen alsnog met een heel tevreden gevoel naar huis. Dat zou hier ook zo maar kunnen.”

Als we kijken richting het WK, wat voor opdrachten heb jij meegekregen van je trainer?
“Ik wil hier gewoon een goede week draaien. Echt koersen van de hoogste plank. Dat is alweer van de Ronde van Zwitserland geleden, dat ik een serieuze koers heb gereden. Op het NK was ik snel uit beeld en in de olympische wegrit was ik ook niet super. Deze week is het weer een volle week koersen en dat heb ik wel nodig.”

Maar ook die WK tijdrit is misschien niet direct op het lijf van Tom Dumoulin geschreven.
“Nee, het is niet mijn parcours. Maar dat is wel een doel voor mij. Ik ben nu eenmaal een tijdrijder. Het NK is ook ieder jaar vlak. Net daar ging het dit jaar echt supergoed. Ik had daar misschien nog wel een betere dag dan op de Spelen, ondanks dat het NK mijn parcours ook niet was. Dus ja, ik kijk wel uit naar het WK tijdrijden.”

Geldt dat dan ook voor de wegwedstrijd, want dat parcours is ook niet helemaal spek naar jouw bek?
“Het is toch wel lastig, hoor. Veel draaien en keren. Ik heb ooit één keer de GP Jef Scherens gereden. Toen ging ik al die klimmetjes tegen het einde toe wel voelen, hoor. Dus dat WK gaat wel pijn doen aan het einde van 250 kilometer koersen. Ik ben er uiteraard verre van topfavoriet, maar op zo’n parcours kan er wel veel. Zeker als je goede benen hebt en meezit, wie weet. Ik heb geen sprint en ik ben geen topfavoriet om de boel los te rijden op een klim. Maar als ik kan bijblijven en ik krijg ergens een kans, dan halen ze me niet zomaar terug.”

Wat ga je daarna doen en heb je al aan volgend jaar gedacht?
“Na het WK zal ik nog een reeks Italiaanse wedstrijden rijden en dat is het voor dit seizoen. Verder dan dat heb ik nog niet gekeken. Dat werkte bij de Olympische Spelen ook goed. Wat er voor volgend jaar in het vat zit, bekijken we na het seizoen wel weer. Dat werkt voor mij. Kortetermijndoelen stellen, daar naartoe werken en vanaf dat punt weer rustig kijken naar het volgende doel. In het verleden keek ik misschien soms wel jaren vooruit. ‘Over vijf jaar wil ik daar en daar staan in mijn carrière’, bijvoorbeeld. Maar dat loopt toch nooit zoals je dat gepland had. Het kortetermijndenken bevalt me prima.”

De donkere wolken boven Dumoulin lijken te verdwenen – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

48 Reacties

chasse patat 30 augustus 2021 om 10:43

Mooi interview! Tom weet het nooit zeker maar blijft heel getalenteerd. Ik vraag mij wel nog steeds af in hoeverre hij op zijn gevoel af moet blijven gaan. Op de OS was hij toch indrukwekkend bezig terwijl ik op het NK nog mijn twijfels had! Langeveld bleef lang in de buurt qua tijden. Maar misschien moet ik ook wel niet op mijn conclusies af gaan en gewoon lekker gaan genieten van Tom deze week. Straks rijden ze langs mijn huis en ga ik genieten van alle toppers in het Friese land. Daarna voor de TV want ik verwacht toch zeker waaiers. Het stuk vanaf Lauwersoog is daarvoor bij uitstek geschikt. En de wind staat gunstig. In de buurt blijven bij de DQS mannen lijkt mij belangrijk!

Tony 30 augustus 2021 om 10:49

Ik wordt wel moe van deze man. Wat een verschil met Primoz en van Aert.

xistnc 30 augustus 2021 om 10:53

*Ik word
*Van Aert

Pannenkoek 30 augustus 2021 om 12:08

Welterusten

TeamNL 30 augustus 2021 om 12:08

Pas nou op Tony, taalnasi xistnc is weer actief.

Pannenkoek 30 augustus 2021 om 12:09

*nazi of bedoel je het rijstgerecht?

S.t.B 30 augustus 2021 om 12:21

Moe wil ik zeker niet zeggen, maar het riedeltje begin ik zo onderhand wel een beetje eentonig te vinden.
Tom wil geen druk voelen, Tom wil plezier hebben, Tom wil niet te ver vooruitkijken. Begrijp dat de Kumbaya instelling momenteel het beste schijnt te werken bij Tom, maar te lang in die stemming blijven hangen lijkt me niet echt bevorderlijk.
Vind het trouwens ook een serieus manco van de journalisten in kwestie om Tom als een soort overspannen adolescent te behandelen. De ondertoon van heel lief zijn en vooral geen moeilijke vragen stellen maakt al die interviews nogal inwisselbaar en oppervlakkig.

rennerske 30 augustus 2021 om 12:25

@xistnc en Pannenkoek.
Heel erg grappig maar wel een beetje lullig ( heel klein beetje maar hoor) voor degenen op wie de reacties betrekking hebben.

Willem Kieft 30 augustus 2021 om 12:29

Ik vind het niet helemaal grappig om iemand voor nazi uit te maken, maar wel heel geestig dat die persoon het woord niet correct kan spellen.

Willem Kieft 30 augustus 2021 om 12:33

https://www.ah.nl/producten/product/wi196650/honig-figuurvermicelli-cijfers-en-letters

Honig schijnt nu, speciaal voor de nasi, ook aan rijstversie hiervan te werken.

AnderJ 30 augustus 2021 om 13:06

@Tony: als je punt is dat je moe wordt van Dumoulin omdat hij spreekt over zijn toekomstverwachtingen, dan begrijp ik dat niet zo goed. Hij krijgt daar een vraag over en geeft daar antwoord op. Het lijkt er op (en dat hoop ik) dat Dumoulin een manier heeft gevonden om e.e.a. een plek te geven door niet te ver in de toekomst te kijken. Als dat werkt voor hem, hoeft er ook niet steeds naar te worden gevraagd.

Pannenkoek 30 augustus 2021 om 13:24

@rennerske
Wil ik best in meegaan hoor. Hoewel ik denk dat de taalnasi reactie voldoende humor heeft om te kunnen glimlachen om mijn ‘grappige’ correctie.
En vwb de ik wordt moe reactie, vind ik het een inhoudsloze reactie. Ik ben wel benieuwd waarom hij daar moe van wordt en van Primoz en Van Aert niet en wat hij het verschil vind. Ik bedoel Dumoulin is ‘hot’ mensen vinden het interessant en ik vind het ook een bijzondere manier van doen van Tom. Inhoudsloze oneliners dragen net als spellingscorrecties van Xistnc niet bij aan enige zinnige discussie dus doe ik ook een beetje lomp/semigrappig. Gelukkig staan er verder omlaag veel zinnige bijdrages die ik met plezier lees onafhankelijk van of ik het er mee eens ben.

Koers 30 augustus 2021 om 14:03

De spellingwet is alleen verplicht voor de overheid en binnen het onderwijs, daarbuiten wordt het slechts geadviseerd. Kort gezegd: je mag schrijven hoe je het wilt, en iemand die meent dat een ander het verkeerd schrijft is juist degene die fout zit. Al klopt diegene z’n spelling natuurlijk óók.

rennerske 30 augustus 2021 om 14:41

@Pannenkoek
Taalnasi is inderdaad een juweeltje.

Handige Harry 30 augustus 2021 om 15:26

Het is gewoon enorm kansloos als je de ik-vorm van het werkwoord worden niet eens goed kan vervoegen.

Ik kan de mening van zo’n persoon ook moeilijk meer serieus nemen, en ik heb zo’n vermoeden dat ik niet de enige ben die zo denkt.

S.t.B 30 augustus 2021 om 15:38

@Pannenkoek

Tony’s Dumoulin vermoeidheid valt, ondanks het gebrek aan onderbouwing, m.i prima te begrijpen.
Stel je voor dat elke renner vanwege mentale tegenslag dergelijke privileges mag afdwingen. Dat wordt één groot RIAGG op wielen.
Plenty renners die ondanks fysiek en/of mentaal malheur, gebrek aan zelfvertrouwen, depressie of verlies van een naaste toch hun programma afwerkten. Tom heeft absoluut de nodige privileges afgedwongen met schitterende prestaties, maar topsport werkt gewoon niet als het normale beroepsleven waar je na een burn out heel geleidelijk weer mag instromen.
Topsport is een harde hiërarchische wereld. Gesink had er vrede mee een paar treetjes lager in die hiërarchie te gaan. Betwijfel of Tom zich in een lagere positie wel zo tevreden zal voelen. Nu is er nog het plezier dat niets moet en alles mag, maar de druk van het moeten zal stukje bij beetje weer terugkeren. De druk van het moeten knechten en/of de druk van het moeten presteren. Benieuwd of Tom daar al op heeft vooruitgekeken.

TeamNL 30 augustus 2021 om 18:14

@Pannenkoek
Het was natuurlijk een bewussie.

Groupama 30 augustus 2021 om 23:41

@ S.t.B terwijl hij geleidelijk instroomt wordt hij Nederlands kampioen en pakt hij zilver op de OS. Hij dwingt nog steeds een plek in de hoogste regionen af binnen de wieler hiërarchie m.i..

S.t.B 31 augustus 2021 om 08:25

@Groupama

Tom zit alleen in een ploeg waar de hoogste regionen buitencategorie hoog zijn. Enkel klasse prestaties bij een individuele discipline zoals het tijdrijden zijn bij JV al lang niet meer een garantie voor een hoge plek in de hiërarchie. Die hebben een vat vol wereldklasse tijdrijders.
Tom zal zich ook in teamverband weer moeten bewijzen, anders blijft hij voor zijn ploeggenoten een einzelgänger.

josi 30 augustus 2021 om 10:50

Als dat voor hem goed werkt, moet hij het vooral zo doen. Ik ben al lang blij dat hij weer koerst, hij heeft het zeker nog in zich om nog heel wat moois te laten zien. Ben uiteraard wel benieuwd welke weg hij volgend jaar zal inslaan.

Staf V 31 augustus 2021 om 10:44

Inderdaad, ben benieuwd wat zijn status in de ploeg zal zijn in 2022, zo maar af een toe een koerske rijden wanneer het hem goed uitkomt? daar kan geen enkele ploeg mee leven, zeker niet als je de bescherming en status van kopman en navenant het loon wil.

DopieJopie 30 augustus 2021 om 11:20

Belangrijk dat hij zich goed voelt bij wat/hoe die koerst. Zal prachtig zijn om hem ergens een rit te zien winnen. Ik ben allang blij dat er tenminste nog een Nederlandse wielrenner is waarnaar we kunnen kijken. Ook veel respect voor TJV, goed om te zien hoe ze met hun renners bezig zijn.

Franco Ballerini 30 augustus 2021 om 11:20

Klinkt allemaal al veel positiever. Morgen naar Lelystad voor de tijdrit. Als jullie op TV een lange vent met zwarte krullen en zwarte baard in een TJV shirt met Nederlandse vlag met daarop “Hup Tom” zien staan dan weten jullie: daar is Franco!

Marik 30 augustus 2021 om 11:33

Ah dus toch wat ik een week geleden al dacht. Franco is toch een TJV supporter die gewoon heel erg vaak wordt teleurgesteld in zijn verwachtingen en zijn teleurstelling projecteert in zijn stukken hier op het forum. Goed om te weten!

Willem Kieft 30 augustus 2021 om 12:00

En een spandoek met “Sam Oomen sucks” erop voor zich.

Marik 30 augustus 2021 om 11:24

Dit is een frisse Tom Dumoulin. Zo hebben we hem in geen jaren gehoord. Dat biedt perspectief en hoop. En……om er nog maar eens een dooddoener tegenaan te smijten….hoop doet leven. Hup Tom!

Tony 30 augustus 2021 om 13:00

Met deze houding van Tom zal hij nooit meer een grote ronde winnen.

Kwibus 30 augustus 2021 om 13:26

@tony dat is dan maar zo. Hij moet vooral doen waar hij zich goed bij voelt en niet wat jij van hem verwacht.

Klein Verzet 30 augustus 2021 om 11:38

De denker, de dromer, Tom, heeft geleerd de stip niet aan de horizon te plaatsen, maar ergens aan het einde van de straat. Het getuigt van zelfkennis en (ahum) wijsheid, die ik in een andere variant langgeleden in een column van Vincent Icke las, waarin een klein zinnetje uit de film Contact met Jodie Foster werd uitgelicht, die kenmerkend was voor de wetenschap en de wetenschapper, en ach waarom niet, voor de mens in zijn algemeenheid: “Small steps, Ellie, small steps.”

rennerske 30 augustus 2021 om 12:05

@klein verzet
Stip aan het einde van de straat i.p.v. aan de horizon. Mooi gevonden, geef jij het aan Tom door?

Anton van Valouwe 30 augustus 2021 om 14:58

En aan het eind van de tunnel is er licht, de koplampen van een tegemoetkomende trein.

Koppi 31 augustus 2021 om 08:44

Juist. Leef en geniet in het nu, zorgen maken over de verre toekomst is volslagen nutteloos. Misschien heeft TD Eckhart Tolle gelezen..

rennerske 30 augustus 2021 om 11:43

Complimenten Youri, heerlijke toon. Vraag over leiderschap trapte hij niet in. Veelzeggend hoe hij over Evenepoel sprak.

Wheely 30 augustus 2021 om 11:50

Het meest realistisch positieve verhaal over Evenepoel wat ik in tijden heb gelezen. Geen woord van gelogen.

rennerske 30 augustus 2021 om 12:00

@Wheely
Ja mooi hè. Het respect van de ene toprenner voor de andere.

Willem Kieft 30 augustus 2021 om 12:02

Het echt bijzondere aan Evenepoel is dus kennelijk zijn houding op ze fiets. Ik vind het er altijd wat ongemakkelijk uitzien, maar als TD zegt dat het extreem aerodynamisch is geloof ik het meteen.

HaxVanMeeswijk 30 augustus 2021 om 13:10

Fijn om te lezen: een inhoudelijke, inside-beschouwing over Evenepoel.

Wat een verademing naast het gebruikelijke “Jij Bent Een Belg-Nederlander-Voor-Tegen- Mening Mening Mening Emotie” op dit forum.

rennerske 30 augustus 2021 om 12:13

Tom maar eens uitnodigen voor een managementmomentje en zijn veranderde kijk op doelen stellen.

De Melkboer 30 augustus 2021 om 12:29

Over het WK:
"Ik ben er uiteraard verre van topfavoriet, maar op zo’n parcours kan er wel veel. Zeker als je goede benen hebt en meezit, wie weet. Ik heb geen sprint en ik ben geen topfavoriet om de boel los te rijden op een klim. Maar als ik kan bijblijven en ik krijg ergens een kans, dan halen ze me niet zomaar terug.”

Heerlijk man, hij heeft ambitie.

De Melkboer 30 augustus 2021 om 12:36

Uit alles blijkt dat Tom vraagt voor een speciaal plaatsje binnen JV buiten alle schema’s en grote plannen. Doe julliezelf een plezier en laat hem dat toe. Het is een klasbak.

“Ik wil hier gewoon een goede week draaien. Echt koersen van de hoogste plank. ”

“…We hebben een beetje een vrije rol. Ik hoop een goed klassement te rijden. Ik heb er wel een doel van gemaakt. In het verleden heb ik hier ook altijd goed gereden. Maar lukt dat niet, dan is dat zo. Ik wil er gewoon een mooie week van maken.”

Heerlijk. Misschien kan Tom Dumoulin een beetje de QS-way in Jumbo brengen. Dat is wel nodig. Dat ze gaan koersen (als Van Aert er niet bij is). Teunissen doet het wel. Maar 1 is maar alleen.

De Melkboer 30 augustus 2021 om 12:37

Mooi woorden voor Evenepoel van Tom. Het is een kenner.

Tom De Kenner? :p

Tony 30 augustus 2021 om 12:57

[email protected] ik sal bete opleten om de worden better te sgrijven.

rennerske 30 augustus 2021 om 13:02

Youri, heb je op de vraag ” De vier sterren in onze voorbeschouwing zijn naar Remco Evenepoel gegaan, die de afgelopen koersen veel indruk heeft gemaakt. Hoe kijk jij daarnaar?”, nog een vervolgvraagje overwogen? Bijvoorbeeld: “ Overigens heb jij, i.t.t. bijv. Kelderman, Moscon en Kung geen ster gekregen. Hoe kijk je daarnaar?”

Alfons Haavers 30 augustus 2021 om 13:06

Heb je liever wel sterren of liever niet? Wat doet het met je?

rennerske 30 augustus 2021 om 14:34

@Alfons
En dan vervolgens in 1 vileine volzin dat hele sterrengedoe neersabelen.

I Langof 30 augustus 2021 om 14:11

Tom biedt perspectief en hoop. Erg blij ermee.

Ik denk dat TJV en Tom tot een klaare conclusie zijn gekomen over zijn rol in taliaanse programma. Ze gaan naar Milaan-Torino en Il Lombardia met sterke teams waar Tom niet voor eigen rekening kan rijden.
Naar elk van deze rits stuurt TJV 2-3 renners, die momenteel beter zijn dan Tom (Primoz, Vinge, Sepp, zelfs Steven). Als Tom mee gaat, gaat hij om te knechten? Een nieuve Gesink?

Op het kortetermijndenken lijkt mij het verstandigste.

De Siepel 30 augustus 2021 om 15:32

Mooi dat Dumoulin weer aan de start staat. En wat men er verder van vindt, zal mij een worst wezen.

vanSpringel 30 augustus 2021 om 21:28

Zo kijk ik er ook naar. Het zal toch wat zijn dat Tom op deze manier weer in zijn energiecirkel terecht komt en boven zijn eerdere prestaties uitstijgt.
Ik kan niet wachten tot het moment dat ’t gaat gebeuren.
Een vogel buiten de kooi vliegt verder dan erin.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair