Tom Dumoulin (31) stopt na 2022 met wielrennen

Tom Dumoulin (31) stopt na 2022 met wielrennen

foto: Cor Vos

vrijdag 3 juni 2022 om 13:31
Breaking

Tom Dumoulin stopt na dit seizoen met wielrennen. Dat heeft de 31-jarige Limburger van Jumbo-Visma zelf bekendgemaakt. Hij maakt het huidige seizoen nog wel af bij Jumbo-Visma. Welke koersen Dumoulin gaat rijden, is nog niet bekend. Wel heeft hij van het WK tijdrijden in Australië een doel gemaakt.

Nadat Dumoulin vorig jaar al dicht tegen het punt zat om de fiets in de wilgen te hangen, hebben alle tegenslagen in het afgelopen voorjaar en de ronduit teleurstellende Giro d’Italia hem doen besluiten om na het seizoen 2022 definitief in de remmen te knijpen.

Opgave in Giro
In de vijftiende rit van de Giro d’Italia gaf Dumoulin op. Dit was een van zijn grootste teleurstellingen in zijn loopbaan. Juist omdat deze Ronde van Italië zijn ontdekkingstocht moest worden of hij nog met de beste klassementsrenners kon wedijveren.

“Het lichaam is op, het is leeg. Dit is balen en een grote teleurstelling”, vertelde hij ter plekke aan Han Kock van de NOS. “Het probleem ligt niet aan de rugblessure. Maar ik weet ook niet hoe het dan wel komt. Ik kom niet vooruit. Ik krijg geen kracht, geen vermogen op de pedalen. Het zit er gewoon niet in. Op dit moment heb ik geen ander antwoord.”

Tom Dumoulin in de voorbije Giro d’Italia – foto: Cor Vos

Een echte oorzaak voor zijn tegenvallende niveau in de Giro d’Italia werd er in de afgelopen dagen na zijn terugkeer uit Italië niet gevonden. Uit onderzoeken zijn geen bijzondere zaken aan het licht gekomen. Dumoulin gaf wel aan dat hij veel last heeft van diverse kleine pijntjes, die vroeger nauwelijks speelden. En dat hij hier toch wel veel hinder van ondervindt.

In een interview twee dagen voor de Amstel Gold Race gaf Dumoulin al aan dat hij alleen met wielrennen doorgaat wanneer hij nog met de besten kan wedijveren. “Ik ga niet vijf jaar in de marge rijden”, beklemtoonde hij in dit gesprek.

Interesse van andere ploegen
Diverse ploegen hebben in de laatste weken juist nog aangegeven dat ze grote interesse hebben om met Dumoulin volgend seizoen te gaan werken. Hierbij zaten BikeExchange-Jayco, Trek-Segafredo, Alpecin-Fenix, Intermarché-Wanty, BORA-hansgrohe en Israel-Premier Tech.

Met zijn eindzege in de Giro d’Italia, zijn wereldtitel tijdrijden, ritzeges in de drie grote rondes, tweede plek in 2018 in zowel de Tour de France als Giro d’Italia heeft Tom Dumoulin de afgelopen jaren bij Argos-Shimano, Giant-Shimano, Giant-Alpecin, Team Sunweb en Jumbo-Visma een prachtig palmares opgebouwd.

Dit artikel delen:

127 Reacties

zacht 3 juni 2022 om 13:59

Verstandige keuze. Het is tijd om de kop weer gelukkig te maken.

0
Txirrindularitza 3 juni 2022 om 14:02

Weinig verrassend en het juiste besluit denk ik. Prachtige carrière gehad ook, maar als het niet meer lukt, dan is het op een gegeven moment klaar.

0
josemanuelfuente 3 juni 2022 om 14:03

Toen hij zo ongemakkelijk in Maastricht op het podium stond na zijn Giro-zege, vanaf daar ging het fout.

0
re-cycle 3 juni 2022 om 14:04

Met verstand genomen beslissing is altijd verstandig. Ik hoop dat de sportman dumoulin blijft. Hardloopwedstrijden. Triatlon ik zie het hem nog wel doen

0
Jean Dumas 3 juni 2022 om 14:08

Het Olympisch Goud in de tijdrit had ik hem graag gegund.

0
Anton van Valouwe 4 juni 2022 om 22:40

Een minuutje achter Roglic is best veel… luttele seconden voor 3 en 4 daarentegen.

0
Jean Dumas 3 juni 2022 om 14:10

Het fysieke monster Dumoulin is er nog, maar de mentale motor is leeg. Toch een beetje Capello/Van Basten-gevoel.

0
Mystery Rider 3 juni 2022 om 14:13

Waarom stopt hij niet met ingang van vandaag?

Welke wedstrijden gaat de ploeg hem nog laten rijden als hij nu ongemotiveerd zijn einde aankondigt?

Alsof hij echt denkt dat de bondscoach hem nog een cadeautje gaat geven om het WK tijdrijden te betwisten in Australie. Volgens mij is de Nederlandse bond zich bewust van het kostenplaatje en moet je volgens mij altijd presteren vooraleer je een selectie waard bent.

0
Maillot à Pois 3 juni 2022 om 14:40

Op de Spelen heeft ie een uitstekende tijdrit afgewerkt, en ook dit jaar lukte tijdrijden nog wel. Dus als hij zich daar op kan en mag toeleggen, is een mooi resultaat misschien best realistisch.
Uiteraard zal hij voorafgaandelijk aan het WK nog moeten bewijzen dat hij op schema ligt voor een goede prestatie. Maar indien wel, hoeft dat WK helemaal geen ‘cadeautje’ te zijn. Wie weet wordt het nog een mooi afscheidscadeau van Tom voor zijn fans.

0
Petros 3 juni 2022 om 14:19

Dapper besluit. Hij wil alleen het hoogsthaalbare. Als dat niet of met heel erg veel moeite lukt, dan hoeft het niet meer. Ik kan het volledig begrijpen. Het leven is te vluchtig om maar een paar jaar in de marge te rijden als je ook andere mogelijkheden en/of ambities hebt

Hij is nog maar 31 en kan nog zoveel doen. Hopelijk belandt hij niet in een zwart gat en weet hij snel een andere passie te vinden. Dat zou hem gegund zijn.

0
Jeszon 3 juni 2022 om 14:19

Tom zou na zijn carrière alle ritten uploaden op Strava, toch? Zodat hij een heel aantal KOMmetjes afpakt. Ik wacht met smart…!

0
Frikande la Cruz 3 juni 2022 om 14:20

Mag ook wel eens wat kritiek richting Jumbo-Visma geuit worden. Ze hebben nooit voor hem de omstandigheden weten te creëren om goed te presteren. Het zal vast geen makkelijk jongen zijn om mee te werken maar bij Sunweb is het ze wel gelukt.

0
williams 3 juni 2022 om 14:27

Als je ballen aan je lijf hebt stop je per direct en raap je niet nog centen op tot in december.

0
klootje kriekeljon 3 juni 2022 om 14:35

Of als je ballen hebt maak je af waar je voor getekend hebt.
De weg van de minste weerstand zou in mijn ogen een aftocht via de achterdeur zijn. Waarom zou je nog al die vragen willen ondergaan met wat er rest in 2022.

0
Mark 3 juni 2022 om 14:37

Nou als ik stop bij mijn werkgever, rond ik mijn taken gewoon goed af en deel ik mijn kennis, dat is geld waard. Per direct stoppen is weglopen voor je gemaakte afspraken, knechten voor Bouwman is niet verkeerd en af en toe in een tijdrit top 5 resultaten rijden.

0
Boemboem 3 juni 2022 om 14:41

Hij zegt toch niet dat hij helemaal geen motivatie meer heeft? Alleen niet voor nog 5 jaar, waar hij ook zich ook weer op het oude niveau moet knokken, zonder garantie op succes.

Dus als hij zich nog tot eind 2022 wel kan motiveren, is dat toch prima?

0
Sjonge Jonge 3 juni 2022 om 16:55

Als Dumoulin per direct was gestopt was de mening van Williams ook totaal anders geweest en had hij daar kritiek op gehad.
Hij voelt zich door zijn nationaliteit namelijk een beetje ondergewaardeerd (wat overigens totaal niet nodig is), waardoor hij continu kritiek spuit op andere (noorderlijke) nationaliteiten.

0
Mark 3 juni 2022 om 14:32

Pak lekker een studie op buiten het wielrennen! Hij heeft een mooie wielercarrière gehad, ze andere carrière moet nog beginnen. Succes!

0
MrEZway 3 juni 2022 om 14:35

Die zag je van mijlenver aankomen. Bedankt Tom voor de mooie momenten!

0
Alucard 3 juni 2022 om 14:35

Grappig. Het staat hier nu vol met uitdrukkingen als ‘begrijpelijk’ en ‘zoals verwacht’, terwijl elke suggestie dat zijn carriere voorbij was, twee weken terug nog beantwoord werd met schuimbekkende verontwaardiging.

0
Martijn Arensman 3 juni 2022 om 15:08

Die verontwaardiging zal meer persoonlijk zijn denk ik Alu

0
debarreman 3 juni 2022 om 15:16

Dumoulin heeft zelf beslist. Daar heeft ie de meningkjes van de amateur-psychologen, azijnpissers etc hier op WF niet voor nodig.

0
Sjonge Jonge 3 juni 2022 om 16:56

Zoals verwacht stopt Dumoulin aan het einde van dit jaar, zeer begrijpelijk.

0
skylimit 3 juni 2022 om 14:48

Hij kiest weer de weg van de minste weerstand, maar misschien wel beter zo. Als je je niet meer volledig kunt motiveren je prachtige hobby als beroep uit te oefenen, dan houdt het op. Dumoulin de tijdrijder, omgevormd tot een klassementsman/kopman is misschien teveel in zichzelf gaan geloven en na de knieproblemen, contractperikelen met DSM/Jumbo is het eigenlijk nooit meer goed komen.
Het ging niet meer vanzelf, er kwamen allerlei lichamelijke ongemakken om de hoek kijken, mentaal zat het ook niet helemaal lekker. Hij kon niet meer aanhaken bij de toprenners, een tandje terugschakelen als de eens gevierde kopman en zich in dienst van de ploeg te stellen of een andere rol ziet hij dus niet meer zitten. TJV en Dumoulin bleek dus een mismatch.

0
Jacob Lohof 3 juni 2022 om 14:48

Grootste fout van hem om naar Jumbo te gaan en niet ploeg met meer vrijheid en plezier

0
Johnny7 3 juni 2022 om 15:01

Achteraf praten is makkelijk maar ook op dat moment vond ik het al geen logische keuze. Hij wou de Tour winnen maar ging naar een ploeg waar hij geen absolute kopman zou zijn in de Tour. Tom is zeker niet de enige wielrenner die verkeerde keuzes maakt mbt ploeg(en). Hij had ook al eerder bij Sunweb moeten vertrekken maar heeft zelf zijn contract daar een paar keer verlengd terwijl duidelijk was dat ze geen enkele intentie hadden om klimknechten aan te trekken.

0
Dikke Vrouw 3 juni 2022 om 15:05

Arme tom houdt niet van een leven in het spotlicht , dit moet een enorme op luchting zijn … anderzijds zie ik m vroeg of laat nog een comeback doen . Zeg nooit nooit mef tom ! Die jongen weet het vast zelf allemaal niet zo goed .. Welke races staat er trouwes nog op zn programma ?

0
Rondje 25 3 juni 2022 om 15:12

Een voor de hand liggende beslissing na de opgave in de Giro. Ik voorspelde dat toen al.
Ik denk ook voor Dumoulin een juiste beslissing na wat er is gebeurd het afgelopen jaar. Voor mij dus geen verrassing deze keuze.
Hopelijk komt er nog een mooie afsluiting via het WK.
Bedankt Tom voor alle mooie momenten.

0
klimmer99 3 juni 2022 om 15:14

Vind het spijtig. Altijd van hem genoten. Maar beter stoppen dan als Froome blijven rondrijden. Hopelijk vindt hij iets anders dat hem plezier zal bezorgen.

0
zietemgaan 3 juni 2022 om 15:15

respect voor een groot renner en een verstandig man. Alle goeds in je verdere loopbaan.

0
assen 3 juni 2022 om 15:16

Prachtige, ontroerende boodschap

0
Aart van Woud 3 juni 2022 om 15:17

Heel jammer maar niet onverwacht. De mooie herinneringen aan zijn prestaties blijven!

0
Fifty 3 juni 2022 om 15:24

Dit had vermeden kunnen worden met een betere ploeg- en mediabegeleiding.

Zonde dat hij nooit onder de blauwe garde heeft kunnen rijden.

0
Arema Pro Cycling Team 3 juni 2022 om 15:28

Straks verlost van alle bankzitters hier, die het zogenaamd allemaal beter wistten..Het ga je goed Tom.

0
djboven 3 juni 2022 om 15:33

Ik word ook alleenmaar moegestreden van mijn werk maar moet wel door

0
Aart van Woud 3 juni 2022 om 15:36

Appels en peren

0

Headlines

Populair

Materiaalzone