Lees de uitgebreide verklaring van Tom Dumoulin: “Ik stop en sla een nieuw, onbekend pad in”

vrijdag 3 juni 2022 om 13:50
Lees de uitgebreide verklaring van Tom Dumoulin: “Ik stop en sla een nieuw, onbekend pad in”

foto: Cor Vos

Tom Dumoulin heeft in een uitgebreid statement zijn keuze om na dit seizoen te stoppen als wielrenner toegelicht. Vooral het fysieke ongemak zit hem al enige tijd dwars en ook ‘de honderd procent toewijding is al een tijd in disbalans’. “Wat ik na mijn carrière ga doen, weet ik nog niet, en wil ik nu eigenlijk ook nog niet weten”, stelt hij.


Verklaring van Tom Dumoulin (3 juni 2022)

“Ik heb besloten dat 2022 mijn laatste jaar als wielrenner zal zijn.”

“In 2020 heb ik een heel moeilijk jaar gehad waarin ik overtraind en opgebrand ben geraakt aan het eind van dat jaar. Eind 2020, begin 2021, was ik nog maar een schim van mezelf en besloot ik een pauze te nemen weg van het wielrennen en na te denken over mijn toekomst.”

“Na een tijdje besloot ik toch door te willen gaan als wielrenner. Enerzijds omdat de Olympische Spelen in Tokio mij trokken, maar zeker ook vanwege mijn liefde voor de fiets en de passie voor deze bijzondere wielerwereld waarin ik mij vaak verbaas, maar even vaak enorm thuis voel. Sinds dat najaar van 2020 heb ik af en toe nog heel mooie dingen laten zien op de fiets. De zilveren medaille van vorig jaar in Tokio als absolute hoogtepunt. Daar ben ik ongelooflijk trots op.”

“Maar hoe mooi het af en toe ook nog was: heel vaak en zeker dit jaar is het ook een frustrerend pad geweest, waarbij mijn lichaam moe aanvoelde en nog steeds aanvoelt. Zodra de belasting in training of wedstrijden hoger wordt, krijg ik last van vermoeidheid, pijntjes en blessure in plaats van dat ik beter word. Het rendement van de trainingen leidde de afgelopen periode te vaak niet tot de gewenste prestaties.”

“De honderd procent toewijding, alles wat ik voor mijn sport doe en laat, en wat ik er vervolgens voor terugkrijg, is daarom voor mijn gevoel al een tijd in disbalans.”

“Met het nodige geduld en een heel voorzichtige (trainings)aanpak ben ik ervan overtuigd dat ik er op termijn weer bovenop kan komen en volledige potentieel zou kunnen laten spreken op de fiets. Maar dat wordt een lange, geduldige weg zonder garanties op succes. Ik kies ervoor om deze weg niet te nemen, maar in plaats daarvan te stoppen met mijn actieve carrière en een nieuw, onbekend pad in te slaan.”

“De ploeg en ik gaan nu samen een plan maken om er nog een paar heel mooie, leuke en hopelijk heel succesvolle laatste maanden van te maken. Ik kijk vooral enorm uit naar het WK in Australië, waar ik hoop nog een laatste keer uit te kunnen halen in de tijdrit. Wat ik na mijn carrière ga doen, weet ik nog niet, en wil ik nu eigenlijk ook nog niet weten. Maar ik weet wel dat de liefde voor de fiets mij altijd wel op een of andere manier betrokken zal laten zijn bij het wielrennen. Ik ben enorm benieuwd wat de toekomst mij zal brengen. Ik ben een gelukkig mens en kijk nu al met heel veel trots terug op mijn wielercarrière.”

“Ik dank iedereen die dit fantastische avontuur de afgelopen 11 jaar met mij heeft meegemaakt, meegeleefd en mij hierbij heeft geholpen. Dank aan alle ploeggenoten, ploegleiders, verzorgers, mecaniciens, overige staf en sponsoren die er de afgelopen jaren altijd voor me zijn geweest. Dank ook aan alle wielervolgers die me al die jaren zo enorm hebben gesteund! Het fietsen heeft me af en toe bloed, zweet en tranen gekost, maar wat was het mooi en bijzonder!”

“Dank, dank, dank! Tom.”

Dit artikel delen:

37 Reacties

Ab Normaal 3 juni 2022 om 13:54

Held. Bedankt voor de prachtige momenten die je mij en velen met mij hebt gegeven.
Het ga je goed!

0
ThorHushovd 3 juni 2022 om 13:56

Nou wij WielerFlitsers kijken ook met enorm veel trots terug op je wielercarriere Tom. Je hebt ons een onvergetelijke Giro zege opgeleverd en heel veel andere trotse sportmomenten. Het ga je goed!!

0
Romāns Vainšteins 3 juni 2022 om 13:58

Die tijdrit wordt nog kiele-kiele. Het wereldje dat hij zo goed kent kennende weet hij ook dat er op die discipline, met gasten zoals van Baarle, Arensman maar ook een eventueel tóch het EK éénwieleren overslaande MvdP, dikke kustkapers op de loer liggen.

0
Turtlehead 3 juni 2022 om 14:15

Dat kan nog heel goed lukken. De tijdrit wordt eigenlijk altijd gewonnen door iemand die zich er volledig op gefocust en voorbereid heeft. Wat dat betreft zie ik hem daar nog gewoon meedoen om de medailles en dan kun je ook winnen.

0
Mystery Rider 3 juni 2022 om 14:19

Akkoord, de Nederlandse wielerbond vraagt prestaties om geselecteerd te worden en waar kan hij zich nog bewijzen als TJV hem niet meer opstelt.

Bovendien op is op lieve Tom, je zegt het zelf, dus waarom nog een snoepreisje naar Australie om je carrière af te sluiten?

0
Mystery Rider 3 juni 2022 om 14:19

@Turtlehead – er zal maar 1 renner op het hoogste schavotje staan, ook een TJV renner trouwens – Rohan Dennis!

0
Panache 3 juni 2022 om 15:42

“en waar kan hij zich nog bewijzen als”

Even denken… Het NK tijdrijden of zoiets?

0
Blackcanyon 3 juni 2022 om 14:00

Jammer. Genoten van zijn prestaties. Ik hoop dat het veldrijden een onbekend pad is voor Tom. Dan kan hij toch nog wat wintertjes mee.

0
fietsvriend 3 juni 2022 om 14:00

Dank, dank, dank! Wat een kampioen, op en naast de fiets. Ga zijn aanwezigheid in het peloton missen.

0
josemanuelfuente 3 juni 2022 om 14:01

Bedankt Tom, het ga je goed.

0
peterwinnen 3 juni 2022 om 14:03

Ik heb altijd respect voor mensen die nieuwe wegen durven in te slaan, in plaats van vasthouden aan de bekende wegen die over het algemeen ook nergens naar leiden. Mooie beslissing. Succes.

0
legrandbornand 3 juni 2022 om 14:04

Zeer goeie coureur, fijne mens. Zat er meer in zijn carrière? Wellicht wel, maar ah, laat die man gewwoon gelukkig zijn.

0
Txirrindularitza 3 juni 2022 om 14:04

Gewogen, ware woorden. Het enige juiste besluit natuurlijk. Hoop dat hij er nog zoveel mogelijk uit haalt de komende maanden. Zou me niet verbazen dat hij enorm opgelucht is nu, en wellicht daarom ineens weer echt gaat pieken. Het is hem gegund.

0
Johnny7 3 juni 2022 om 14:06

Jammer dat hij zich niet uitsluitend wil richten op tijdritten maar hij moet stoppen als hij het niet meer kan opbrengen. Eeuwig respect voor zijn prestaties.

0
josi 3 juni 2022 om 14:10

Dat zat er wel een beetje aan te komen. Bedankt voor alle mooie momenten, Tom, ik heb al die jaren erg van je genoten.

0
Koers 3 juni 2022 om 14:11

Ah, jammer! Maar goed, een van de beste Nederlandse renners de laatste jaren. En met de girowinst in 2017 en een 2e plek in de giro en tour in 2018 behoorde hij tot de absolute ak-top. Net zoals als dat het geval was bij de tijdrit.

Hopelijk nog een mooi resultaat rijden ergens dit jaar.
De Vuelta is van 18aug-11sept, wk tijdrit is op 18 sept. Dat lijkt me niet ideaal om de vuelta te rijden of wel? De vuelta kent een ttt van 23km en een tt van 31. Zeker die eerste kun je met de juiste bijen flink uithalen lijkt mij. Tom, Wout, Roglic, Affini en Dennis lijkt mij een prima begin. Ik denk dat ze Tom toch nog wel graag meenemen, helemaal omdat zo'n afscheidsronde voor veel aandacht zorgt.

0
Henk Boer 3 juni 2022 om 14:13

Doe geen moeite.

0
Mystieke_Monnik 3 juni 2022 om 14:13

Zeker, nog in NL ook, al is het niet in Limburg.

0
Kopinkas 3 juni 2022 om 17:43

Wout Van Aert naar de Vuelta? No way.

0
Abdoe 3 juni 2022 om 14:17

Dank, dank, dank voor de prachtige momenten! Hopelijk nog één keer vlammen in Australië. Benieuwd wat hij hierna gaat doen.

0
Vierkante Wielen 3 juni 2022 om 14:21

Giro winst, tweede in Giro en Tour hetzelfde jaar, 9(!) Etappeoverwinningen in grote ronden, Wereldkampioen Tijdrijden, net buiten podium WK op de weg, Olympisch zilver.

Absolute baas, jammer dat het afgelopen jaren niet meer lukte maar fantastische carrière.

Soms teveel in zijn eigen hoofd, te slim om dom te fietsen.

0
Apemantus 3 juni 2022 om 14:43

Groot coureur, een mooie coureur, en zeer verdienstelijk voor het Nederlandse wielrennen geweest. Maar wel een Jantje lacht, jantje huilt. Waar is hij de laatste vier jaar in hemelsnaam mee bezig geweest? Na de Giro in 2019 aan het sukkelen geslagen, en het is daarna nooit meer goed gekomen. Ik denk dat de oorzaak voor een groot deel mentaal is. Daarbovenop, zei hij zelf dat wielrennen slechts een "instrument" was om prijzen te winnen. En dat de liefde voor het fietsen, ondanks wat er nu in het artikel staat, er nooit echt is geweest. In de marge meedoen zoals een Froom kan hij gewoon niet (is wel gebleken ook). Stoppen lijkt me het beste besluit, het is op.

Wat desalniettemin blijft beklijven zijn de prachtige overwinningen in de Vuelta, Giro, TDF en het WK.

0
de beste stuurlui 3 juni 2022 om 15:11

@apemantus, niet oordelen en zeker niet veroordelen. Geen mens is hetzelfde. Welke Nederlandse renner kan bogen op zijn palmares. Diepe buiging voor een prachtige renner!

0
Explorer 3 juni 2022 om 14:44

Tom het ga je goed, bedankt. Diepe buiging voor jou als persoon, wielrenner en liefhebber van de wielersport.
Ciao!

0
Sven.99 3 juni 2022 om 14:47

Alles is misgegaan nadat hij bij TJV getekend heeft. Jammer genoeg wil hij niet een andere ploeg proberen om daar misschien een nieuwe weg in te slaan.

0
joowii 3 juni 2022 om 16:06

Op zich ging het natuurlijk daarvóór ook al fout.

0
klimmer99 3 juni 2022 om 20:19

Het heeft niets te maken met de ploeg

0
BvD13 3 juni 2022 om 14:55

Bedankt Tom, voor mij ben je een held!!

0
de adelaar 3 juni 2022 om 15:17

Ik zie m zo Froome nog pakken in de Vuelta… hoogtepunt wat mij betreft , in zicht van de meet iedereen nog inpakken

0
Arnold Duizendstra 3 juni 2022 om 15:24

Bedankt voor alle prachtige momenten die ik achter de TV dankzij jou heb gehad, Tom. Je blijft een legende. Jammer dat het zo vroeg ten einde komt. Met een sterke mentale wil had je echt top 5 in de Tour kunnen halen. Hopelijk komen we er over enkele jaren achter dat de Britse Landis in de Giro (Froome) van 2018 dingen deed die niks met zuiver koersen te maken heeft en je alsnog je verdiende tweede Giro winst krijgt.

0
joowii 3 juni 2022 om 16:07

“hád je echt”??

0
VerstandOpNul 3 juni 2022 om 15:44

Een weloverwogen verklaring, volkomen begrijpelijk.
Het verbaast me wel dat hij nog in de wielerwereld actief wil blijven. Maar het is een slimme kerel, die zeker toegevoegde waarde kan hebben.

0
Koers 3 juni 2022 om 17:01

Hij bedoelt natuurlijk dat ie volgend jaar ook nog even 2x modaal bij de criteriums opstrijkt. En gelijk heeft ie. Denk dat ie dit jaar ook genoeg zal verdienen, genoeg criteriums zullen hem nog op het lijstje van winnaars willen.

0
jerrydice 3 juni 2022 om 15:48

Bedankt voor alle prachtige momenten Tom. Je bracht diepgang in het rennen door je hart te durven laten zien. Ik heb genoten en je aangemoedigd en keihard je naam geschreeuwd tijdens het WK op de weg in 2018. Legend, held, baas, het ga je goed.

0
KennyKlimmen 3 juni 2022 om 16:00

Dank Tom! Voor de prachtige grand tours!

0
Kopinkas 3 juni 2022 om 17:42

En verre tochten gaan en zullen gaan…
En schepen varen heen en zullen varen…
En oogen staren na en zullen staren…
’t Slaat wild, mijn harte, en wilder zal het slaan!…

Geen woud, doorkruist van wegel, baan en laan,
-een oerwoud!… Ach! een droom, die op kan klaren,
en is geen droom; vervulde wenschen baren
steeds nieuwe wensch, en ’t kan niet stille staan,

mijn hart, en ’t gaat en gaat van in der eeuwen,
en bouwt en bonst en breekt en bouwt, en tart
al wat gewoonte en wisheid tegenschreeuwen.

zoekt smart en vreugde en dan weer vreugde in smart,
– week kinderhart, ontembaar hart der leeuwen,
mijn menschenhart, – o menschdom in mijn hart!…

(‘En verre tochten’ Prosper Van Langendonck)

0
Fifty 3 juni 2022 om 18:38

Schalen we hem in onder

“belofte nooit waargemaakt”
of
“bezweken onder de druk van wielergekke fans & media”?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone