Tom Danielson wil terugkeren in 2016

Tom Danielson wil terugkeren in 2016
donderdag 26 november 2015 om 16:40

Tom Danielson hoopt komend seizoen ‘gewoon’ weer op de fiets te zitten. De 37-jarige Amerikaan maakte voorafgaand aan de voorbije Tour of Utah bekend bij een out-of-competition-controle te zijn betrapt op het gebruik van synthetisch testosteron. Die test is echter nimmer officieel bevestigd door het USADA of Danielson zelf.

Reactie nadien
De Amerikaan was in augustus erg verontwaardigd toen hij het bericht te horen kreeg. “Ik voel me enorm verdrietig, gefrustreerd en boos. Ik snap niet hoe dit heeft kunnen gebeuren en kan nog steeds niet accepteren dat dit de werkelijkheid is. Ik zou nooit zoiets gebruiken, vooral na waar ik de voorgaande jaren doorheen ben gegaan”, plaatste hij destijds in een serie tweets.

Niet op lijst met betrapte renners
Hoewel een woordvoerder van het USADA bevestigde dat ook de B-staal positief was, kwam er nooit een officieel statement van het anti-dopingorgaan naar buiten. Ook ontbreekt Danielson op de UCI-lijsten van voorlopig geschorsten en veroordeelde renners, waardoor hij in principe een vrije renner is. Zijn contract bij Garmin-Cannondale werd niet verlengd, waardoor Danielson aan Cyclingnews heeft toevertrouwd op zoek te zijn naar een nieuwe ploeg voor komend seizoen.

[poll id=”150″]

Dit artikel delen:

16 Reacties

billi 26 november 2015 om 17:03

“Die test is echter nimmer officieel bevestigd door het USADA of Danielson zelf.”
“Hoewel een woordvoerder van het USADA bevestigde dat ook de B-staal positief was, kwam er nooit een officieel statement van het anti-dopingorgaan naar buiten. Ook ontbreekt Danielson op de UCI-lijsten van voorlopig geschorsten en veroordeelde renners, waardoor hij in principe een vrije renner is”

het moet niet gekker worden, vind dit een raar verhaal …
of is het vermoeden dat hij ‘stopt’ de oorzaak van het verzaken van formaliteiten
of is er meer aan de hand …
vreemd vreemd, mogelijk dat er nu wel actie volgt, zal moeilijk zijn om een ploeg te vinden met dit boven zijn hoofd, zuur als hij niet schuldig blijkt, terecht als hij wel degelijk geschorst moet worden

Tuttipazzi 26 november 2015 om 17:03

Beetje lullig dat het zo gebeurt, of hij nou schuldig of onschuldig is. Is hij trouwens niet ooit al eens gepakt?

Andy Schleck 26 november 2015 om 17:03

synthetisch testosteron lijkt me niet iets wat je zo maar in je lichaam krijgt. Vreemd verhaal maar de kans dat hij nog een ploeg vindt lijkt me niet al te groot gezien z’n leeftijd en dit verhaal.

LinusGerdemann 26 november 2015 om 18:19

@tuttipazzi hij is geschorst geweest voor een half jaar omdat hij een bekentenis en getuigenis heeft afgelegd in de USADA zaak tegen Armstrong.

IljoKeisseFan 26 november 2015 om 19:26

Oprotten!

jooprioolpijp 26 november 2015 om 20:30

@IKF: Foei!
In een rechtstaat werkt het zo dat iedereen die niet veroordeeld is onschuldig is en als zodanig behandeld wordt. Toch?
Als er ondanks de positieve test geen veroordeling is, klinkt dat alsof die test niet helemaal zo eenduidig is als het simpele ‘positief’ suggereert. Een probleem met alle testen is dat er altijd een fractie vals-positieven (en vals-negatieven, maar die hoor je niet als het om doping gaat) is. Ik weet niet hoe moeilijk kunstmatig testosteron te onderscheiden is van natuurlijk, maar het klinkt knap lastig…
(kleine technische toelichting: in de chemie en natuurkunde zeggen we dat moleculen, bv testosteron, fundamenteel niet-onderscheidbaar zijn. M.a.w. testosteron is testosteron, ongeacht of het uit een reageerbuis of een orgaan komt.)

Chaba 26 november 2015 om 20:35

Van mij hoeft het niet. Lekker stoppen. Credibiliteit is jij toch allang verloren.

steo 26 november 2015 om 20:36

Ik heb bewust nee gestemd en hoop dat IEDEREEN dit doet.

Orakel 26 november 2015 om 22:44

Jooprioolpijp
Veel synthetisch testosteron is chemisch (bewust) net wat afwijkend, om zo veel mogelijk puur de spiergroei te versnellen. Sterk spul als THG is al zo’n 12 jaar te traceren in de urine.
Maar niet iedere designerdrug is traceerbaar. Echter is het ook mogelijk om te kijken naar onnatuurlijke verhoudingen.
Volgens mij kijken ze naar de verhouding tussen testosteron en epitestosteron.
1:1 is normaal. 4:1 is de bovengrens.
Balco (die zaak ken je?) had een mooie truc om testosteron toe te dienen, zonder de verhoudingen uit het oog te verliezen.

Justin Case 27 november 2015 om 09:00

Hij is dus niet geschorst? Dan mag hij een ploeg vinden en rijden.

Of hij het verdient? Niemand verdient iets, alles is genade.

Turtlehead 27 november 2015 om 09:07

Wat eenbelachelijke zaak dat er kennelijk geen zaak is? USADA staat toch altijd zo graag vooraan? Maar mss is er in dit geval geen schikkingsgeld te verdienen en laten ze t maar sloffen. Of is er indertijd een deal gesloten rondom Armstrong-gate, waardoor nu doorpakken lastig is zonder gezichtsverlies?

Japsie 27 november 2015 om 09:10

Raar verhaal dit. Officieel is hij dus niet betrapt en veroordeeld. Dan kan hij dus gewoon fietsen.

ThorHushovdd 27 november 2015 om 16:40

@steo
Als je zo bewust hebt gestemd kun je het dan ook uitleggen zodat iedereen het snapt?

Raar verhaal, maar wat mij betreft mag ie gewoon lekker volgend jaar gaan fietsen. Als niemand ooit een officieel statement heeft gedaan en hij niet op een lijst met geschorste renners staat zal er wel iets qua bewijs niet helemaal kloppen en gaat hij gewoon vrijuit.

Jungle Man 27 november 2015 om 23:48

Ik verdenk Danielson meer van opzettelijk doping gebruik dan Paolini (cocaïne). Maar Paolini is dacht ik wel geschorst…

Omhoog73 28 november 2015 om 11:54

Beetje testosteron is toch niet zo erg?

steo 28 november 2015 om 19:16

@thor
spijtig voor danielson maar als zelfs je eigen sponsor je niet meer “vertrouwd” is het duidelijk tijd voor een ander tijdverdrijf voor Tommeke. Misschien apotheker-assistent :-)