Tom Boonen: “Nergens voor nodig, die uithaal van Wout richting Mathieu”

maandag 12 oktober 2020 om 12:18
Tom Boonen: “Nergens voor nodig, die uithaal van Wout richting Mathieu”

foto: Cor Vos

De onvrede van Wout van Aert over de tactiek van Mathieu van der Poel houdt de gemoederen bezig na Gent-Wevelgem. Volgens Tom Boonen was de kritiek van de renner van Jumbo-Visma nergens voor nodig.

“Er was er maar één die de hele tijd naar mij keek. Die wilde blijkbaar liever dat ik zou verliezen dan dat hij zelf de koers zou winnen. Dan heb ik het over Van der Poel”, reageerde Van Aert na Gent-Wevelgem. Boonen, die zelf de West-Vlaamse klassieker drie keer achter zijn naam zette, vond de uithaal van Van Aert naar Van der Poel nergens voor nodig, schrijft hij in zijn column in Het Laatste Nieuws.

“Het is niet omdat Van Aert momenteel een fractie sterker is dan de rest, dat ze hem zomaar zijn gang moeten laten gaan. Zo simpel is het”, tekent de oud-wielerkampioen op. “Logisch dat hij wordt geschaduwd, dat brengt zijn huidige status met zich mee. En al zeker als het schaduwwerk komt uit de hoek van de andere topfavoriet, Van der Poel. Die ook voluit koerste voor de zege, daar ben ik vast van overtuigd.”

‘Niet nadenken. Gaan’
Boonen stelde vast dat als Van der Poel wilde winnen, Van Aert hem niet mocht ontglippen. “Dat besef was heel sterk bij hem aanwezig. In een finale zoals die van Gent-Wevelgem volstaan vijf à tien seconden twijfel of dat kleine moment waarop je je verantwoordelijkheid ontloopt en naar anderen kijkt om het gat toe te knallen, om jezelf grandioos in het verlies te fietsen. Dus deed Van der Poel wat hij móest doen. Niet nadenken. Gaan. Met niet alleen Wout in het vizier.”

Volgens de oud-prof worden geen cadeaus uitgedeeld als je met kampioenen op pad bent. “De zaak met de mantel der liefde bedekken was het slimste wat Wout had kunnen doen. Erkennen dat dit de sportieve gang van zaken kan zijn voor een renner met favorietenlabel. Alles beter dan ostentatief achterom kijken in de laatste rechte lijn en je laten uitzakken, omdat het je allemaal te veel wordt. Als hij zich daar niet kan overzetten, zal hij zo nog vaker koersen verliezen.”

Dit artikel delen:

126 Reacties

IlPirata 12 oktober 2020 om 18:30

Eens met Boonen hier. Meneer Van Aert is op het moment van wereldklasse ,maar dat kan zo veranderen. Bescheidenheid siert de mens.

Pedalo 12 oktober 2020 om 19:26

Verslaggever op de motor geeft duidelijk dat MVP hard doortrekt in de achtervolging. En het meeste werk deed wind tegen. Op het gravel had hij ook al als eerste aangevallen. WVA was waarschijnlijk de sterkste in koers, evenals op het wk, maar stemde de koers op de verkeerde personen af. MVP was niet zo sterk meer als hij dacht. Kan gebeuren….Maar dan gelijk janken dat jouw erelijst groter is. Enne….Pedersen kloppen in de sprint was ook geen uitgemaakte zaak.

boenk 13 oktober 2020 om 05:23

Uithaal was niet nodig, maar hij had wel 100% gelijk. Mathieu reageerde enkel op van Aert, op niemand anders, nam zelf niet over, viel zelf niet aan. Deed vooral veel werk voor alle andere mannen uit de kopgroep door telkens van Aert terug te halen en zijn eigen kansen op te offeren en dus reed hij om van Aert niet te laten winnen en niet om zelf te winnen. Je mag rond de pot staan draaien al wat je wil, maar dat zijn de feiten.

Tommeke is trouwens de laatste die commentaar moet geven, want hij deed destijds ook zijn beklag, als ik me niet vergis, toen er renners aan zijn wiel kleefden en zelf geen initiatief namen.

Lalsacien 13 oktober 2020 om 06:48

Tuurlijk reed MVDP om zelf ook te winnen en dat ging door in de buurt van Van Aert te blijven. Echter niet tactisch slim omdat de rest veel kon profiteren. Dat is voor jou ook een feit.

Michelangelo 13 oktober 2020 om 09:57

Ik denk dat hieruit vooral blijkt hoe erg diep VDP onder de huid van Van Aert zit.

In nagenoeg alle wedstijden waar Mathieu niet is, is hij heel realistisch.
In wedstrijden waar hij samen met Mathieu aan de start stond, heeft hij gewonnen (Strade en MSR). En daar was hij duidelijk sterker. En realistisch.

Maar nu… hij kreeg hem niet los op de Kemmel. Hij kreeg hem niet los met een demarrage. En toen was er de angst, paniek, teleurstelling en frustratie. Want laten we eerlijk zijn: Wout heeft 1 "zwart beest" in zijn loopbaan, en dat is Mathieu. En ik denk dat dit andersom veel minder het geval is, aangezien VDP bijna altijd de betere van de twee is geweest (al vanaf de jeugdcategorieen).

En die angst, paniek, teleurstelling en frustratie kwam er meteen na de wedstrijd uit. Op zich niks mis mee, maar hij zat er gewoon naast met zijn conclusie.

Gewoon zondag bij de start samen een babbeltje doen, en door met koersen. Want een dergelijke rivaliteit is mooi voor het publiek en de pers, maar vaak schadelijk voor de uiteindelijke erelijst van beide renners…

debarreman 13 oktober 2020 om 09:17

Vlaanderen lijkt erg op Almelo.
Iets met een stoplicht, van rood naar groen
Er is altijd wat te doen.

Jacob Lohof 13 oktober 2020 om 09:53

Wat van Aert doet is de cultuur van Jumbo
Is 1 van de zekerheden van Jumbo

Headlines

Materiaalzone

Populair