Tom Boonen: “Nergens voor nodig, die uithaal van Wout richting Mathieu”

maandag 12 oktober 2020 om 12:18
Tom Boonen: “Nergens voor nodig, die uithaal van Wout richting Mathieu”

foto: Cor Vos

De onvrede van Wout van Aert over de tactiek van Mathieu van der Poel houdt de gemoederen bezig na Gent-Wevelgem. Volgens Tom Boonen was de kritiek van de renner van Jumbo-Visma nergens voor nodig.

“Er was er maar één die de hele tijd naar mij keek. Die wilde blijkbaar liever dat ik zou verliezen dan dat hij zelf de koers zou winnen. Dan heb ik het over Van der Poel”, reageerde Van Aert na Gent-Wevelgem. Boonen, die zelf de West-Vlaamse klassieker drie keer achter zijn naam zette, vond de uithaal van Van Aert naar Van der Poel nergens voor nodig, schrijft hij in zijn column in Het Laatste Nieuws.

“Het is niet omdat Van Aert momenteel een fractie sterker is dan de rest, dat ze hem zomaar zijn gang moeten laten gaan. Zo simpel is het”, tekent de oud-wielerkampioen op. “Logisch dat hij wordt geschaduwd, dat brengt zijn huidige status met zich mee. En al zeker als het schaduwwerk komt uit de hoek van de andere topfavoriet, Van der Poel. Die ook voluit koerste voor de zege, daar ben ik vast van overtuigd.”

‘Niet nadenken. Gaan’
Boonen stelde vast dat als Van der Poel wilde winnen, Van Aert hem niet mocht ontglippen. “Dat besef was heel sterk bij hem aanwezig. In een finale zoals die van Gent-Wevelgem volstaan vijf à tien seconden twijfel of dat kleine moment waarop je je verantwoordelijkheid ontloopt en naar anderen kijkt om het gat toe te knallen, om jezelf grandioos in het verlies te fietsen. Dus deed Van der Poel wat hij móest doen. Niet nadenken. Gaan. Met niet alleen Wout in het vizier.”

Volgens de oud-prof worden geen cadeaus uitgedeeld als je met kampioenen op pad bent. “De zaak met de mantel der liefde bedekken was het slimste wat Wout had kunnen doen. Erkennen dat dit de sportieve gang van zaken kan zijn voor een renner met favorietenlabel. Alles beter dan ostentatief achterom kijken in de laatste rechte lijn en je laten uitzakken, omdat het je allemaal te veel wordt. Als hij zich daar niet kan overzetten, zal hij zo nog vaker koersen verliezen.”

Dit artikel delen:

126 Reacties

molovin 12 oktober 2020 om 13:45

In de podcast De Rode Lantaarn hadden ze het er ook over, het is wel typisch de Vlaamse pers dat ze zoiets kleins héél breed gaan uitsmeren en het in journaals, columns etc. gaan zetten en allerlei experts die er ook hun mening over wordt gevraagd. Ze blazen het weer gigantisch op door het te hebben over een scheldpartij etc. Sporza is daar ook heel goed in.

AdZ 12 oktober 2020 om 13:53

Is t niet Roglic, dan is t wel Matje…

Zo is t iedere week wat he?

Lekker polariserend. Misschien goed voor de kijk- of verkoopcijfers?

doorak 12 oktober 2020 om 16:21

Dit werkt hier al decennia zo.
Wuyts die zelf nogal eens het realisme verliest en aanzet tot blinde waan. De kranten die er gretig opspringen, miserie, wrijving etc. verkoopt.
De idolate wens om een eigen Flandrièn te hebben, een idool, een totaal kampioen is ongekend.
Wellicht heeft het te maken met het Calimero gedrag waar velen onder lijden. Kijk alleen eens naar het aantal familiemoorden en zelfdodingen t.o.v. omringende landen behalve FR dan is duidelijk dat het volk niet altijd erg stevig of nuchter in de schoenen staat.

rvb 12 oktober 2020 om 13:48

Compleet gezever. Pedersen was de beste. Basta.

de nieuweMerckx 12 oktober 2020 om 15:33

Ik denk het ook. Slimme coureur dat.

Cap 12 oktober 2020 om 16:30

De beste want de slimste: krachten sparen en op het laatst vol uithalen als het echt moet. Als je demonstratief meermaals hard op kop gaat beuken en wel 1000 watt gaat trappen op het laatste klimmetje (WVA en MvdP) dan moet je niet verbaast zijn als in het restant van de koers de andere renners van de kopgroep jou de kastanjes uit het vuur proberen te laten halen. Wat verwacht je dan?

djerkson 12 oktober 2020 om 17:41

Alleszins de sluwste, waarvoor hulde.

jan jansen 12 oktober 2020 om 23:24

Slim gereden met een dosis geluk.
Maar zeker niet de sterkste

tom vermeulen 12 oktober 2020 om 13:48

Boonen is mi. mede verantwoordelijk voor deze uitval.
9/4/2017-
Net zoals ikzelf en vele gewone stervelingen zat Woutje die dag naar zijn grote idool Tom Boonen te kijken op de sofa. Maandenlang opgebouwde spanning zou tot het hoogtepunt van een carrière leiden. Een vierde kassei. Slechts 1 man op de wereld die het hem niet gunde.

Helaas besliste het lot er anders over. De evidente overwinning bleef uit. Ene Degenkolb moest het toen ontgelden, deze werd toen door de gevallen God als ‘laffe coureur’ weggezet.

Het is op deze noodlottige zondag dat Wout leerde dat je je eigen falen kan proberen camoufleren door de schuld bij een ander te leggen.

Ontopic:
Zoals eerder gezegd, enige nuance is wel op zijn plaats. Net na de finish mag je toch best even emotioneel reageren.

Nemen ze dit interview 20 minuten later af krijg je een andere reactie. Als we sporters gaan afbranden om wat ze zeggen net na een wedstrijd dan gaan we misschien wel naar een systeem waarin de communicatie-expert eerst de bakens komt uitzetten alvorens er überhaupt interviews gegeven worden.

Bedenking: Misschien zijn beide heren door de jaren heen wel te netjes geweest. Als je dergelijke uitlating reeds als ‘rel’ gaat beschouwen. Het is wel eens anders geweest.

doorak 12 oktober 2020 om 16:23

Is wel zo.

girardengo 12 oktober 2020 om 13:48

Ik zou zeggen, bekijk het geheel eens van de komische kant. De grote helden zitten elkaar dwars en een paar leperds profiteren er (natuurlijk) van. Het wordt nu weer een opgeblazen toestand met alle gevolgen van dien.

Bern Ardello 12 oktober 2020 om 13:52

Heerlijk die reacties van alle Nederlanders. Als MVP een buitenlander was geweest, dan waren het andere reacties geweest. WvA werd nonstop op een voetstuk geplaatst, totdat hij tegen een Nederlander moest koersen. Nederlandse wielrenners komen dan eerst, dan TJV en dan de rest. Zooo makkelijk haha

AdZ 12 oktober 2020 om 13:55

Wat nou?

Woutje was gewoon wat teleurgesteld, zegt vanuit dat gevoel iets wat mss niet zo handig is en dat wordt opgepikt door allerlei individuen die zo hun eigen belang hebben.

Met de reactie van MvdP was t eigenlijk al klaar he? Laten we t daar dan ook bij houden.

Barry Batsbak 12 oktober 2020 om 13:58

Herstel; Wout van Aert werd nonstop op een voetstuk geplaatst totdat hij zich weer als de diva van 2018 begon te gedragen. En Niels Albert zag met plezier dat zijn invloeden onderhuids nog steeds aanwezig zijn…

Joaquim Agostinho 12 oktober 2020 om 13:59

Van “alle” NL’ers?

Sephiroth 12 oktober 2020 om 14:14

zo een onzin bernd :) ik zie hier genoeg andere reacties waar TJV voor NL komt. Dat hier een hoog TJV fan gehalte ist op de website is alom bekend en begrijpelijk. MvdP heeft allerdings ook genoeg fans, daarnaast zie je nog wat Sunweb fans en TJV haters + de onpartijdige/andere team supportende Wielerflitser. Maar dat MvdP boven WvA gesteld word zie ik anders als niet in BENL wonend Wielerflitser.

doorak 12 oktober 2020 om 16:28

Ardello, pure onzin. Mijn buren, echte Vlamingen, denken er ook zo over. En gisteren op bezoek in Nederland gunden vele WvA ook de overwinning. Gewoon dat de beste mag winnen.
Alleen wat Wuts zegt. Iedereen moet kopwerk doen voor WvA en niemand mag de grootste kanshebber van het moment achtervolgen. De nieuwe ongeschreven wetten van de koers. LOL.

jan jansen 12 oktober 2020 om 23:29

Een beetje flauw om weer over Nederland-Belgie te beginnen.
Want er is eigenlijk geen verschil.
Wout heeft een Nederlandse vader, Mathieu woont in België
En eigenlijk hoort België bij Nederland, het vormt een deel van Nederland.
Er is dus geen verschil maar eerder overeenkomsten; het zijn beide goede renners

Mapsv 12 oktober 2020 om 13:58

WVA heeft te veel sporza gekeken na de tour. Daar heeft hij waarschijnlijk geleerd als een Belg demareert dat je dan niet mag rijden. Mocht een andere nationaliteit weg zijn moet natuurlijk wel iedereen rijden.

Hopelijk zet Mathieu zondag alles recht.

kelderfan 12 oktober 2020 om 15:38

Het is wel te hopen, maar gisteren had hij de benen niet.

Remmentoevenepoel 12 oktober 2020 om 14:00

Net leuk toch, wat animo en rivaliteit tussen de 2 vedetten. Wout zijn reactie was ook net na de koers, logisch toch dat je dan al eens iets zegt uit frustratie

doorak 12 oktober 2020 om 16:30

Het was weer Woutje van enige jaren terug in de cross. Toch altijd niet helemaal zich ontwikkeld of relativeringsvermogen verloren onder druk van de grote volksmennen Wuyts.

Eljorro 12 oktober 2020 om 14:09

Als ik het goed begrijp wordt MvdP liever 9e en Wout 8e dan dat ie 2e wordt maar Wout eerste.

rogierb 12 oktober 2020 om 14:49

Haha als je het goed begrijpt. Nee dus.

doorak 12 oktober 2020 om 16:32

Nee, je begrijpt er niets van, das duidelijk.

Magician 12 oktober 2020 om 14:11

Realistisch verhaal van Boonen, die heeft zelf ook tig keer meegemaakt wat Van Aert gisteren heeft ervaren. Zo gaan die dingen nou eenmaal in de koers.

Massimo Bataille 12 oktober 2020 om 14:25

Aan iedereen die ‘klaagt’ dat die uitgesmeerd wordt door de pers en kritiek heeft op sporza, WVA, VDP, … Stop met te reageren. De pers wil enkel kliks, likes, reacties etc en dat bereiken ze er dan ook mee.
On topic: Waarom al de ‘haat’ richting de ene of de andere renner, al ben je een fan. Ze hebben gewoon allemaal gelijk

1) Van Aert moet inderdaad het meeste werk doen. Dit is ook normaal als grote favoriet en gebeurt al sinds het begin van het wielrennen. Dat anderen hem dan ook viseren is doodnormaal.
2) VDP doet dit ook wel effectief, want als de 3 koplopers gaan houdt Van Aert het verschil beperkt en als hij vraagt voor overname zit Degenkolb erachter van neen te schudden en doet VDP ook geen moeite om over te nemen. Dit zegt genoeg.
3) Van Aert heeft volledig het recht om dit aan te kaarten en zijn beklag te doen achterna. Net zoals alle andere kampioenen dit ook gedaan hebben in het verleden ( inclusief onze Tom hier)

Dit is allemaal klassieke koers en gebeurt al decennia lang.

doorak 12 oktober 2020 om 16:36

M.bt. de pers, dat klopt wel. Wrijving, ophef verkoopt.

Je punt 1 klopt al helemaal niet. Een koers duurt langer dan de finale. MvdP deed op 80 km al meer werk dan WvA en heeft tot de finale teveel kruit verschoten waar Wout langer kon sparen. Bovendien het eerlijke antwoord in de studio bij v Nieuwkerke was helder waarbij hij wel gewoon zei, in finale was Wout de betere.

Theo H 12 oktober 2020 om 18:08

@doorak: je kunt nog 20 mensen quoten, maar je reacties zijn van subjectiviteit en vooringenomenheid doordrenkt. WvA reed meet meters op kop dan MVP, dat is objectief vastgesteld. Dus kom niet aan met de onzin dat die laatste meer werk deed en dat Wout voor de finale kon sparen.

En om ook even lekker subjectief te zijn, aangezien jij zegt “eerlijke antwoord” van MvP. Hoe kunnen wij nu weten of een renner eerlijk is? MvP reed drie keer het gat dicht op WvA (en anderen), was die laatste dan wel beter? Zeker de eerste keer had WvA een aardig gaatje, en toen hij zag dat hij alleen was ging hij voluit, maar toch reed MvP dat gat binnen een mum van tijd dicht.

doorak 13 oktober 2020 om 02:25

LoL Theo.
Ik hoef niemand te quoten. De feiten spreken voor zich of wil je beweren dat de koers slechts 5 km duurt.
Verder is er geen vooringenomenheid, verre van, zie immers beide coureurs graag rijden en geniet er van waarbij van mij de beste telkens mag winnen, wie dat dan ook is.

Hetgeen is aanhaal heeft meer van doen met de waas die vele alhier voor de ogen krijgen ingezet door Wuyts. WvA heeft zich erg sterk en goed ontwikkeld, ook in zijn commentaar en relativeringsvermogen. Echter opgenaaid door de half heilig verklaringen dit jaar en de daarbij horende absolute verwachtingen van het volk ging hij er nu dom in mee. Hoewel vraagt men een uur later zijn mening dan zal hij grote kans toch anders reageren.

Verder is het juist effectief juist NIET vastgesteld dat Wout meer op kop reed gedurende de hele wedstrijd. Sterker ook een Sven Nijs en anderen die de wedstrijd terug keken gaven dat aan. Het is jouw blinde Vlaamse “Wuyts” idolatie die je zo doet reageren waarmee je mijn punt alleen maar bevestigd.

Eerlijk antwoord door te zeggen dat hij aangaf dat vandaag WvA de sterkere renner was0, maar dat begrijp je wellicht niet omdat het niet in je straatje past. Wederom onderbouw je mijn standpunt.

Domestique 12 oktober 2020 om 14:40

Vind WvA doorgaans wel wat realistischer in zijn reacties na de finish dan Boonen destijds, maar goed…

doorak 12 oktober 2020 om 16:38

Wanneer je Wout al 10 jaar volgt zeg je dat niet. Ja de laatste 2 jaar werd hij realistisch en nuchter.
Echter gisteren het oude Woutje, opgezweept door Vlaamse media en opperpriester Wuyts.

Domestique 12 oktober 2020 om 17:53

Al die jaren werd hij door Matje zoek gereden in het veld en stond hij de pers gewoon als een gentleman te woord om te zeggen dat hij geklopt werd door een betere renner.

Boonen mocht nog door Cancellara los uit het wiel worden gereden, hij vond wel een manier om er een draai aan te geven om toch maar niet te moeten zeggen dat hij op zijn waarde was geklopt.

Herinner mij verder ook nog gemekker over Shadow Pozzato en Degenkolb in Parijs-Roubaix, identiek dat waarvoor hij Wout nu de les spelt (wat hij overigens mag, vanuit een gelouterd perspectief na zijn carrière).

Toch wel iets anders dan van Aert, die ik buiten gisteren (wat gewoon ook een tactische prik kon zijn om ervoor te zorgen dat VDP in de Ronde wat minder openlijk zijn wiel viseert) en de persconferentie met Kevin ‘Joa’ Pauwels, gewoon altijd heel minzaam en realistisch interviews zie geven.

YurdiGaga 12 oktober 2020 om 15:17

Het orakel van Balen heeft gesproken !

Koersmaniak 12 oktober 2020 om 15:24

Zucht.. Boonen zelf heeft jaren geklaagd over ‘The Shadow’ en dan zou Van Aert niets mogen zeggen?

doorak 12 oktober 2020 om 16:39

Verschil is dat Boonen nu op afstand wel nuchter kan relativeren. Hij heeft gewoon een punt.

vanSpringel 12 oktober 2020 om 15:36

Van Aert is op dit moment de beste van het stel. Elk voordeel heeft ook weer dit nadeel.

Luc La 12 oktober 2020 om 15:36

Hoe was het vroeger ook weer Tom. Filippo the shadow pozzato?

Murcia 12 oktober 2020 om 15:40

Prima column van Boonen, het enige minpuntje is dat hij volledig vergeet hoe hij zelf omging met Pozzato. Het staat een beetje raar om van Aert te bekritiseren voor iets wat jezelf als actief renner te pas en te onpas deed.

Prima Facie 12 oktober 2020 om 16:06

Waar was Roglic? Ik heb die gast geen meter op kop zien rijden

veteraan 12 oktober 2020 om 16:18

Ik stel voor dat we v.d.Poel kruisigen en v. Aert ernaast. Want zij voldoen niet aan de verwachtingen van hun “wielerfans”.

Wheely 12 oktober 2020 om 16:32

Laten we ze tot Pasen 2021 nog een kans geven.

flores 12 oktober 2020 om 16:19

Een juiste,en eerlijke conclusie van Tom Boonen, zo denk ik ook er over.

Schollekop 12 oktober 2020 om 17:13

Geweldig, het karma van deze twee eeuwige rivalen!

Romāns Vainšteins 12 oktober 2020 om 17:14

Boonen gaat hier eigenlijk buiten het echte probleem op namelijk dat de heren kemphanen onderweg veel te actief en stoer aan het dokkeren zijn waardoor ze in deze listige finale met te weinig overschot zitten.

Wat er achteraf door wie precies verklaard wordt is bijzaak

ddjong67 12 oktober 2020 om 17:31

feedback van bewezen kampioen aan kampioen in wording … t zijn net mensen.. zoals mathieu zei: ik snap het wel, dat hij dat zegt … feit is dat je hier mooie koersen van krijgt …

djerkson 12 oktober 2020 om 17:42

Ik denk dat WvA er zondag een stevige lap op gaat geven. Hij teert op gramschap nu, VdP kan er beter vroeg aan beginnen of het tactisch slim spelen.

djerkson 12 oktober 2020 om 17:44

Alsook: Boonen heeft Pozzato ooit tot Shadow omgedoopt en exact hetzelfde beklag gedaan. Een journalist had hem daar beter eens mee geconfronteerd. https://www.cyclingnews.com/news/boonen-curses-his-shadow/

Adrianus 12 oktober 2020 om 18:01

Ketonengebruik schijnt te zorgen voor betere sportprestaties, helaas heeft het ook hoogstwaarschijnlijk als bijwerking, dat je het hoog in je bol kunt krijgen!

Headlines

Materiaalzone

Populair