Tom Boonen boos na sneeuwetappe: “UCI volgt eigen regels niet”

dinsdag 8 maart 2016 om 09:44
Tom Boonen boos na sneeuwetappe: “UCI volgt eigen regels niet”

Foto: Sirotti

De renners in Parijs-Nice kregen in de etappe van gisteren te maken met zware omstandigheden. Onderweg was het koud en er moesten zelfs sneeuwbuien getrotseerd worden. Voor Tom Boonen is het onbegrijpelijk dat de UCI geen maatregelen nam op basis van het ‘extreme weather protocol’, dat sinds een aantal maanden van kracht is. “Het is nu al voor de 35e keer dat er niets gebeurt”, zo deed hij zijn beklag bij Belga.

Boonen uitte voor aanvang van de rit vooral zijn ongenoegen over de grindwegen die op het parcours lagen, maar dat bleek uiteindelijk niet het grootste probleem. “Wat me veel meer stoort, is de sneeuw in het begin van de etappe waar we door moesten rijden”, aldus de renner van Etixx-Quick-Step. “Er is een nieuw UCI-protocol en ze volgen hun eigen regels niet. Dat is het belangrijkste feit van deze etappe. We rijden hier die 200 kilometer uit, in echt slecht weer. Ik weet dat het moeilijk is om hier oplossingen voor te vinden, maar voor de zoveelste keer is er niets gebeurd.”

Of de renners zelf onderweg hadden kunnen ingrijpen, vraagt Boonen zich af. “Je kan stoppen en aan de kant van de weg gaan zitten, maar wat lost dat op?” Er is onderweg ook geen contact geweest met de organisatie, vertelt hij. “Het was te koud om te praten. En wij moeten toch niet met hen praten? Zij moeten dat met ons doen. Het zijn hun regels en ze volgen ze niet.”

Dit artikel delen:

79 Reacties

Steven_E 8 maart 2016 om 12:37

“Bakt er de laatste jaren niets meer van”
Ken je feiten he seg … Gisteren ondanks kopwerk onderweg toch ook nog mee over de laatste klim (itt bvb Kittel) en in z’n dooie eentje vooraan de groep kunnen handhaven. Hij is weldegelijk dik in orde hoor dit jaar.

Michael_ 8 maart 2016 om 12:40

Typisch wielerflits, Boonen zegt iets, iedereen moet daar weer direct op kunnen zagen. Mss eens mee doen aan een wk boonen bashen, daar maken jullie toch al meer kans als op een WK wielrennen.

Elrick 8 maart 2016 om 12:54

@Scotty
Te veel vrije tijd, zegt degene met het langste lulverhaal. Lekker hypocriet.

robotour 8 maart 2016 om 12:55

Ben benieuwd waarover Boonen morgen weer klaagt of boos is. Ik denk als hij of een van zijn teammaten de etappe wint, je niets van hem hoort over de omstandigheden.
Omstandigheden zijn zoals ze zijn en daar moet je gewoon mee dealen. Ik kan mij indenken dat de UCI de weersomstandigheden niet zodanig vonden de koers te annuleren en blijkbaar vonden de renners dat ook niet, kijk maar naar De Gendt die er invliegt.
Op dit soort weeromstandigheden kan je je instellen… Boonen is een mooi-weerrijder geworden, hopelijk is het niet te stoffig in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Volgens mij is al dat stof gevaarlijker dan een beetje sneeuw en regen… :):)

Knaljaas 8 maart 2016 om 12:56

Scotty +1

Turtlehead 8 maart 2016 om 13:23

Ik hoop dat het in de Ronde en PR ook vriest.

CJJelle 8 maart 2016 om 13:23

Scotty, hij krijgt dus nog betaald ook oor zijn hobby. Zal niet ontkennen dat er ook wel eens ritjes van 50 tussen zitten, maar voor de rest heb jij geen idee wat ik wegfiets en moet er nog voor betalen ook ;)

@RV, Ai, dat klinkt bijna als een persoonlijke ervaring. Prachtig verhaal voor tijdens verjaardagen denk ik

Romāns Vainšteins 8 maart 2016 om 13:36

Heb het iets aangedikt maar de ‘van welke kant nou?’ heb ik wel eens meegemaakt diep op de veluwe in de regen eens… Soms zet je je fiets na een draai neer en je herinnert je niet altijd alles hè. Het is daarna bijzonder lastig in je ritme komen kan ik zeggen, da’s wel wat erger dan 2 zandpaadjes rond Parijs.

TomVD 8 maart 2016 om 14:10

Hilarisch hoeveel gefrustreerde nederlanders hier wat posten. Boonen komt gwn op voor hun ‘rechten’, net als vakbondsmensen dat in eerder welk bedrijf doen. Hij heeft gwn een punt, als die regel er is moet je die hanteren.

Scotty 8 maart 2016 om 14:19

@CJJelle, vooralsnog neem ik aan dat jij je werk toch wel iets serieuzer neemt dan je hobby? Dat doet Boonen ook.

Elrick 8 maart 2016 om 14:20

@TomVD
En jij bent een Belg zeker? Hoe kust Boonen’s kont?

robotour 8 maart 2016 om 14:21

@tomvd vermoedelijk ben jij een Belg :) Boonen komt op voor “hun rechten”. Geloof niet dat Boonen de vakbondsleider van het peleton is, maar als hij dat wel is dan had hij het peleton moet laten staken… Hij is toch een grote meneer….dan moet hij gewoon vooraf naar de wedstrijdleiding stappen en niet achteraf tegen een journalist gaan lopen te zeuren..

Romāns Vainšteins 8 maart 2016 om 14:28

Waarom moet je per sé gefrustreerd zijn om vast te stellen dat Boonen hier piept ? En ook niet voor de eerste x hè, zo stapte hij ook eens af in MSR met huisslaaf VDB terwijl Cav zijn hulp erg op prijs had gesteld.

TomVD 8 maart 2016 om 14:31

@ robotour: Dat staken heeft hij in het verleden al wel een paar keer gedaan ook. ;) Echter je moet niet steeds voor alles staken. Denk trouwens dat in deze ook eens richting de pers gekeken mag worden. Is niet zo dat Boonen over de streep komt en met z’n vingertje in de lucht gaat rondzwaaien omdat hij aub wat wil gaan klagen. Nee, na zo’n koers staan ze gwn rijen dik bij hem aan te schuiven omdat hij al meermaals voor de rechten van renners is opgekomen en als ze kunnen zullen ze hem nog extra woorden in de mond leggen ook.

@ Elrick: Ik weet het niet, in België doen wij zo’n dingen niet. Jij blijkbaar wel? Bespaar me aub wel de details. :p

Elrick 8 maart 2016 om 14:34

@TomVD De enige kont die wij hier in Nederland kussen is die van Sven Kramer, want die verliest nooit. ;)

DeLuiaardVanLimburg 8 maart 2016 om 14:50

Zo gauw heel twitter overstelpt wordt met onverantwoorde koersomstandigheden zeg ik: ok, misschien onverantwoord. Maar dit langdradige geblaat kan me echt niet raken, het is ook een beetje de manier waarop hij het brengt.

Zoals eerder gezegd zul je hem dit in de PR of RvV niet horen zeggen, dan zou de hele belgische natie over elkaar heen vallen om er kwaad over te spreken.

@Scotty: suggereer jij nou tussen neus en lippen dat de UCI het beste voor heeft met het wielrennen :P?

verder is ‘op de bank makkelijk praten’ natuurlijk een non-argument…

CJJelle 8 maart 2016 om 15:04

@Scotty, na dit stukje vraag ik me af hoe serieus Boonen zijn werk neemt. Hij doet al een paar jaar mee en nu is een kwartiertje sneeuwen en 5 graden een probleem. Ik snap het echt niet

girardengo 8 maart 2016 om 15:09

Ach, vergeleken met schaatsers die in overdekte hallen klagen over ‘de omstandigheden’ om hun tegenvallende rijden te verklaren valt het wel mee;-)

arviidd 8 maart 2016 om 15:31

@Scotty Waar was dat extreme weer dan? heb berichten van renners gelezen/gehoord dat het allemaal wel mee viel, kwartiertje sneeuw. En jammer dat je mensen persoonlijk moet aanvallen.

sven241 8 maart 2016 om 15:34

Zo erg was het niet. Half uurtje natte sneeuw poepoe. Hij als voorjaarsrenner is de laatste die moet zeuren. Zullen eens kijken als het zulk weer is in de Rvv.

Hoebele 8 maart 2016 om 15:39

Ongenoegen over grindwegen? Zegt degene die 10x meer houdt van kasseien dan van asfalt..
En zolang de sneeuw niet blijft liggen, vind ik het veel fijner dan regen of zelfs hagel.

Hakkie2 8 maart 2016 om 16:14

Ook Traksel, die altijd heel erg op komt voor veiligheid, was het niet met Boonen eens. En hij haalde iets van een onderzoek in het peloton aan dat de andere renners het ook niet met Boonen eens waren. Dus niet ‘zijn kop uitsteken voor andere renners’, maar gewoon onnodig geklaag.

SolitaryShell 8 maart 2016 om 17:12
Quote:
BauenLau – 8 maart 2016 om 11:48

Vind dat Boonen een heel goed punt heeft. 70 km voor de finish was het nog zonnig, de organisatie had toch heel eenvoudig een omleiding kunnen doen zodat ze precies de sneeuwbui konden ontwijken en lekker in het zonnetje konden blijven fietsen?

'Ik vind dat xxx een heel goed punt heeft. 't Was toch nergens nodig om nog een ommetje te maken via een forse klim terwijl de finish al zo vlakbij was en er dan helemaal niet geklommen hoefde te worden. Groeten van een sprinter."

Het is toch de Koers naar de Zon en niet de Koers in de Zon?

SolitaryShell 8 maart 2016 om 17:15
Quote:
Scotty – 8 maart 2016 om 12:29 – Bewerkt op 08 maart 2016 om 12:49

Poeh, wat een blaters hier. En wat een boel mensen hier die totaal niet begrijpen wat Boonen zegt. De UCI heeft blijkbaar een of andere regel in het leven geroepen, Extreme Weather Protocol, waar waarschijnlijk iets in staat als “renners moeten beschermd worden tegen extreem weer”. Als het dan een keer extreem weer is’

Een beetje sneeuw is geen extreem weer, ook niet volgens het protocol. Dat protocol kan pas in werking worden gezet als sneeuw zich ophoopt op de weg.

Scotty 8 maart 2016 om 17:19

@arviidd, persoonlijke aanval, op wie? Ik zie alleen Elrick dat doen.

Hebben jullie je misschien al wel afgevraagd of Boonen het eens is met de UCI regel? Volgens mij is het vooral de inconsequentie van de UCI die hem tegenstaat.

@Hakkie2, onnodig geklaag dus. Jaja. Misschien moet ie ook eens lid worden wielerflits..

@Solitary, maak mijn zin eens af dan, flapdrol. "… zoals Boonen dat ervaart."

Headlines

Materiaalzone

Populair