Tom Boonen boos na sneeuwetappe: “UCI volgt eigen regels niet”

dinsdag 8 maart 2016 om 09:44
Tom Boonen boos na sneeuwetappe: “UCI volgt eigen regels niet”

Foto: Sirotti

De renners in Parijs-Nice kregen in de etappe van gisteren te maken met zware omstandigheden. Onderweg was het koud en er moesten zelfs sneeuwbuien getrotseerd worden. Voor Tom Boonen is het onbegrijpelijk dat de UCI geen maatregelen nam op basis van het ‘extreme weather protocol’, dat sinds een aantal maanden van kracht is. “Het is nu al voor de 35e keer dat er niets gebeurt”, zo deed hij zijn beklag bij Belga.

Boonen uitte voor aanvang van de rit vooral zijn ongenoegen over de grindwegen die op het parcours lagen, maar dat bleek uiteindelijk niet het grootste probleem. “Wat me veel meer stoort, is de sneeuw in het begin van de etappe waar we door moesten rijden”, aldus de renner van Etixx-Quick-Step. “Er is een nieuw UCI-protocol en ze volgen hun eigen regels niet. Dat is het belangrijkste feit van deze etappe. We rijden hier die 200 kilometer uit, in echt slecht weer. Ik weet dat het moeilijk is om hier oplossingen voor te vinden, maar voor de zoveelste keer is er niets gebeurd.”

Of de renners zelf onderweg hadden kunnen ingrijpen, vraagt Boonen zich af. “Je kan stoppen en aan de kant van de weg gaan zitten, maar wat lost dat op?” Er is onderweg ook geen contact geweest met de organisatie, vertelt hij. “Het was te koud om te praten. En wij moeten toch niet met hen praten? Zij moeten dat met ons doen. Het zijn hun regels en ze volgen ze niet.”

Dit artikel delen:

79 Reacties

mus van de maasstad 8 maart 2016 om 10:27

pfffff. stop gewoon met wielrennen ouwe zuurpruim

maklukzat 8 maart 2016 om 10:41

Boonen weer als bleiter.

non-believer 8 maart 2016 om 10:44

"Hakkie2 – 8 maart 2016 om 09:54

Kan deze man niet gewoon per direct stoppen? Heeft in een peloton niets meer te zoeken. Wielrenners zijn geen watjes, zoals de voetballers."

Opmerkingen als deze zijn een veelvuldig terugkerend fenomeen hier, Werkelijk op geen enkel sportforum zoveel hautaine lui als op wielerflits.nl. Het is schijnbaar heel erg moeilijk om iets positiefs te zeggen zonder een andere sport af te branden…

Gildo 8 maart 2016 om 10:46

Weinig respect hier voor Boonen. Wat hoop ik dat hij jullie allemaal nog eens het zwijgen kan opleggen!

Chrys 8 maart 2016 om 10:53

@Gildo, Mic e.a.
Onder andere Matthews heeft aangegeven dat het enorm meeviel met de sneeuw. Het heeft hooguit een kwartiertje gesneeuwd, terwijl het duidelijk was dat het verderop zou opklaren. Boonen wordt gewoon een beetje een oude zeur.

Retro Lex 8 maart 2016 om 10:53

Ik heb altijd heel veel respect gehad voor de toprenner Boonen.
Maar eerst janken dat er een twee strookjes gravel liggen
en een dag erna piepen over 200km in slecht weer ! Toen de TV begon op 70 km was het droog en zonnig.
Zou Boonen namens alle renners spreken dan Hulde voor deze man. Maar ik lees geen andere reacties van renners die het te bar vonden.
Sven Nijs Is de grotere Vlaamse Sportman voor mij

Marathoner 8 maart 2016 om 10:58

Ik hoor Boonen ook niet zeuren als hij begin januari in Tenerife, Down Under of waar dan ook in een heerlijk klimaat zijn trainingsrondjes kan maken. Dit hoort nu eenmaal bij het vak dat hij heeft gekozen (en dat hem ook heeft gebracht tot waar hij nu is). Echt een reactie van een topsporter die het lastig vindt om zijn eigen vak nog in perspectief te plaatsen.

CJJelle 8 maart 2016 om 11:11

Tom Boonen snapt niet dat dit zijn werk is waar hij voor betaald wordt. Of hij zegt wat de meeste denken durf ik verre van te zeggen. Wat ik gisteren na de etappe zag waren toch met name wielrenners die eigenlijk een prachtige dag hadden, want dit is hun hobby en het weer trotseer je. Bij Boonen klinkt het alsof hij alleen nog maar wil fietsen wanneer het hem uitkomt, wat waarschijnlijk te maken heeft dat hij er thuis warmpjes bij zit.

Mic1984,
Ik rij zelf regelmatig in bar slecht weer en ben altijd het gelukkigst en vol adrenaline bij thuiskomst. Ooit onder een warme douche gestaan met tintelende bovenbenen en onderbuik? Kut maar prachtig toch. En hoe lekker is het om volledig ingepakt op je meissie (fiets) te zitten en net aan de weg voor je te kunnen zien, Water uit je bidon wat kouder dan -10 door je keel heen glijdt en de moeite die het kost om je barretje open te maken. het water wat van je voorbandje naar voren gespuwd wordt. Hopende dat je overschoenen het dit keer langer dan een uur volhouden om water buiten te houden. Langs woonwijken te fietsen en ruikende dat daar boerenkool gemaakt wordt en het volgende kwartier aan je voorbij vliegt omdat je aan een rookworst met Zaanse mosterd kan denken.

Liefde, pure liefde toch

Knaljaas 8 maart 2016 om 11:24

@CJJelle: hmm, water kouder dan -10?

CJJelle 8 maart 2016 om 11:28

Als je er een slok van neemt in dat weer snap je wat ik bedoel. Maar speciaal voor jou dan, water is bevroren onder nul……

Rhohan 8 maart 2016 om 11:30

Net alsof je de jongere versie van Lefevre hoort praten ;)

Romāns Vainšteins 8 maart 2016 om 11:44

@ Gildo > Al wint hij RvV en PR in kleddernatte blubber door heroïsch solo aan te komen, dan nog loopt hij hier te piepen als een pasgeboren schrilkuiken. Hoe legt hij dan ons het zwijgen op ? ‘Oh wacht, hij wint hier geniaal, dan had hij toch gelijk destijds in Parijs Nice toen ie zo liep te zeiken over 2 zandpaadjes ja, ik denk dat ik voorlopig even niks zeg’

@ CJJelle > :) , ‘Wanneer je je door de ijzelhagelregens als kapitein haak met 2 haken en 2 houten poten voelt en als Golem thuis de trap opkruipt, genieten !’

Brummel 8 maart 2016 om 11:47

@non-believer het idee dat je je beter voelt door jezelf af te zetten tegen een ander komt waarschijnlijk voort uit een laag zelfbeeld.

El jardinerito 8 maart 2016 om 11:47

Als ze na de koers je mening vragen dan zeg je die toch gewoon…trouwens die afgeschreven bleiter was toch maar mooi zesde.

BauenLau 8 maart 2016 om 11:48

Vind dat Boonen een heel goed punt heeft. 70 km voor de finish was het nog zonnig, de organisatie had toch heel eenvoudig een omleiding kunnen doen zodat ze precies de sneeuwbui konden ontwijken en lekker in het zonnetje konden blijven fietsen?

Romāns Vainšteins 8 maart 2016 om 11:58

@ NB > Ik snap niet waarom het per sé verboden is om onderwijl het prijzen van de mooiste sport ter wereld lekker nog een trap aan dat nare voetbal uit te delen, gewoon 2 vliegen in één klap.

CJJelle 8 maart 2016 om 12:02

@RV, haha precies dat ja. Met van die knieën die net zo buigzaam zijn als een gietijzeren pan en vingers waar als je ze stoot bang bent dat ze gewoon afbreken om vervolgens een half uur onder de douche te zitten jezelf afvragend waar dat ding tussen je benen toch heen is.
Verdwenen, net als het eten in je maag al wat je na je rit ophebt.

Elrick 8 maart 2016 om 12:10

Slecht weer is gewoon iets dat bij de sport hoort. Wielrennen is de meest heroïsche sport ter wereld, en hoe meer veiligheidsmaatregelen, hoe minder heroïsch. Het klinkt cru, maar het is gewoon zo. Als je als wielrenner niet bereid bent die risico’s te nemen, ga dan niet wielrennen. Niemand dwingt je. Niemand dwingt je ook om niet af te stappen als je niet verder wilt. Wielrenners hebben altijd een eigen keuze, maar vaak gaan ze achteraf pas zeiken.

TomVD 8 maart 2016 om 12:21

Nja hij heeft anders wel een punt. Ik zeg niet dat ze hadden moeten ingrijpen gisteren, maar maak er dan ook geen regels over. Maak je ze wel dan dan moet je ze toepassen dus hier heeft hij wel gelijk in.

Romāns Vainšteins 8 maart 2016 om 12:27

@ CJJelle :) ! Chapeau, daar kan ik onmogelijk overheen.

Misschien nog dat je huilend in een ‘middle of nowhere’-weiland, in de ijzige smog stand houdt, een hek pakt om je betraande hoofd op te leggen dat onder hoogspanning blijkt te staan waarna je eenmaal van de schok bekomen niet meer herinneren kan van welke kant je nou aankwam en ook nog eens je dure telefoon + navigatie ergens onderweg uit je tricot gedonderd is.

Scotty 8 maart 2016 om 12:29

Poeh, wat een blaters hier. En wat een boel mensen hier die totaal niet begrijpen wat Boonen zegt. De UCI heeft blijkbaar een of andere regel in het leven geroepen, Extreme Weather Protocol, waar waarschijnlijk iets in staat als "renners moeten beschermd worden tegen extreem weer". Als het dan een keer extreem weer is, zoals Boonen dat ervaart, horen ze niks, nakkes, nada van de UCI. Ik denk dat Boonen al een stuk minder ontevreden was geweest als de UCI bekend had gemaakt; "we weten dat het sneeuwt, we houden de situatie in de gaten, maar we verwachten geen gevaar voor de renners, dus de koers gaat gewoon door".

Als slecht weer bij de koers hoort, heroisch is, memorabel, extreem bruut of weet ik veel wat, waarom zou de UCI dan zo'n Extreme Weather Protocol invoeren?

Maar nee, volgens alle 24/7 bankzitters, internetters en andere mensen met veel te veel vrije tijd hier is Boonen gewoon maar een watje, die beter kan stoppen. Wat misschien nog wel aandoenlijker is, die mensen die het op zichzelf betrekken. Van die gasten die na 50km in slecht weer, met 3 boterhammen appelstroop en twee bidonnen sportdrank op zak, een Rabobank hesje, net doen alsof ze RvV gewonnen hebben. Voor die mensen is het inderdaad hobby, voor Boonen is het werk.

Koel 8 maart 2016 om 12:30

Net zo'n huilebalk als zijn megalomane baas!
Wuyts zal het er vanmiddag ook wel over gaan jammeren…

Lothlòrien 8 maart 2016 om 12:30

Bakt er de laatste jaren niets meer van en blijft toch maar in het nieuws komen in België. Werd tot op heden nog steeds aanzien als beter dan Van Avermaet…
Stop met koersen en ga eens aan de slag als metser, dan zul je merken dat je zo niet moet zeuren en zoveel niet zal verdienen.

Bettinwel 8 maart 2016 om 12:32

Wat een gemekker, een kampioen onwaardig.

El jardinerito 8 maart 2016 om 12:37

Metsers en wielrenners vergelijken…veel gekker moet het toch ni meer worden.

Headlines

Materiaalzone

Populair