‘Tizanidine in haarmonsters gevonden bij Bahrain Victorious tijdens Tour de France’

donderdag 21 oktober 2021 om 13:42
‘Tizanidine in haarmonsters gevonden bij Bahrain Victorious tijdens Tour de France’

foto: Cor Vos

Update

Het National Centre for Biotechnology Information heeft Tizanidine aangetroffen in haarmonsters die zijn afgenomen bij profwielrenners. Dat staat in een publicatie op de website van het NCBI. Daarbij wordt de link gelegd met de inval van de Franse autoriteiten bij Bahrain Victorious in de meest recente Tour de France.

Er wordt in de medische publicatie uitgelegd dat Tizanidine een drug is die gebruikt wordt als spierverslapper. Gebruik kan een ontspannend effect hebben op de spieren (sneller herstel, makkelijker slapen) en het vermindert mogelijk kramp. Het wordt verstrekt door de merken Sirdalud en Zanaflex. Het gebruik van dit middel is niet verboden volgens het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA), maar kan voor therapeutische doeleinden alleen worden verkregen via een machtiging voor tijdelijk gebruik.

Volgens het NCBI kwam de Franse publieke gezondheidsinstantie met het verzoek om haarmonsters te onderzoeken in het laboratorium. Zij wilden dat deze monsters, die verzameld zijn bij internationale wielrenners, getest zouden worden op Tizanidine. Uit het onderzoek bleek dat bij drie renners (van de zeven monsters) inderdaad Tizanidine was aangetroffen. De concentratie van dit middel was bij de drie positieve monsters 1.1, 3.7 en 11.1 picogram per milligram.

Voor de onderzoekers is het de eerste keer dat bewezen is dat Tizandine is opgenomen in mensenhaar. Het is volgens de resultaten echter niet mogelijk om op basis van de data te interpreteren om hoeveel doses het gaat hoe vaak het middel is toegediend of ingenomen. Daarvoor is nog te weinig studie uitgevoerd.

foto: Cor Vos

Bahrain Victorious
Nergens in de publicatie wordt gesproken over een specifieke ploeg of een datum van afname. Maar de link met de inval bij Bahrain Victorious in de Tour de France kan worden gemaakt, omdat het verzoek van de organisatie komt van een Franse publieke gezondheidsinstantie.

In het volledige rapport, dat in handen is van WielerFlits, valt ook het volgende te lezen: “Tijdens een internationale drieweekse wielerwedstrijd in Frankrijk controleerde een speciale gezondheidsorganisatie van de politie een gehele ploeg. Naast de controle van de slaapkamers en de medische gegevens en producten door de politie, werd een getrainde forensisch patholoog gevraagd om haarmonsters te nemen van zeven wielrenners. […] De lengte van de haren was tussen de 2 en 12 centimeter, vooral 2 of 3 centimeter. Naast andere substanties, werd specifiek gevraagd naar tests op Tizanidine. Dit was het doel van de jury en deze vraag was gebaseerd op een verdenking, aangezien er meerdere verpakkingen Tizanidine werden gevonden in de kamer van de arts van het team.”

Dat sluit goed aan bij het verhaal van Bahrain Victorious. Afgelopen juli, toen het team door de opgave van Jack Haig nog maar zeven renners in de Tour had, werd bij de ploeg een politie-operatie uitgevoerd door het parket van Marseille en het OCLAESP, een Franse eenheid die strijdt tegen misdrijven tegen de volksgezondheid en het milieu.

Bij de inval werden de hotelkamers van de renners en stafleden doorzocht en moesten sommigen enkele bezittingen afstaan. Ook werden enkele mensen uit de ploeg verhoord. Door de Franse aanklager werd ook een vooronderzoek geopend naar dopingbeschuldigingen bij Bahrain Victorious. Het onderzoek was gericht op de aankoop, het transport en het bezit van verboden middelen of methodes door een sporter, zonder medische doeleinden. Sindsdien is het stil rondom deze zaak.

Doorheen het gehele bericht zijn updates doorgevoerd.

Dit artikel delen:

92 Reacties

rahimns 21 oktober 2021 om 11:31

Ik heb maar 1 vraag: waarom, wat is het nut van het nemen van dit medicijn voor een topsporter. Bizar dit…

Wheely 21 oktober 2021 om 11:36

Kan van alles zijn, herstel, pijnbestrijding, maskering, gunstige bijwerking al dan niet met een ander middeltje.

Groetjesaandevoetjes 21 oktober 2021 om 11:46

Tizanidine is een spierverslapper. Het vermindert spierkrampen.

En zoals Zoetemelk zei: de tour win je in bed. Ik kan me voorstellen dat het gebruikt wordt om eerder tot rust te komen. Net als die gekke Lobato toen zware slaapmedicijnen gebruikte om beter te slapen.

Wheely 21 oktober 2021 om 11:52

Snap ik wel, kramp is een flinke mood killer als je net in de laatste 5 km op weg bent naar de overwinning.

nietkees 21 oktober 2021 om 12:35

Dit zegt het artikel erover: “In the present case, tizanidine is not a WADA prohibited drug but seems to present some interesting properties for athletes as it is a short-acting muscle relaxer. However, as it can cause drowsiness, it should not be used during the race but during the evening or bedtime to aid recovery. May be the drug can be used to avoid cramps since it has a relaxing effect on muscle. There is nothing published in the scientific literature on this specific topic. It is difficult to know precisely the purpose of its use because tizanidine can be used in combination with other drugs. Athletes may experience combination that they perceive as useful. Nevertheless, they have sometimes strange consumptions that look like the quest for a placebo effect rather than real evidence for an improvement of performance, particularly when a drug is not prohibited. On a web page,18 it has been advocated that tizanidine can produce euphoria. However, this effect was never confirmed in human.”

thorsen 21 oktober 2021 om 11:33

Een spierverslapper klinkt vrij hilarisch als 'dopingmiddel'. De beste verklaring die ik heb kunnen vinden is dat dit helpt om beter te slapen (minder stramme spieren), en dus beter te recupereren.

Het is niet verboden en DUS geen doping. Blijft wel gewoon raar dat gezonde topsporters MS medicijnen kunnen gebruiken.

Misschien tijd om de classificatie doping eens enigzins te herzien. Nu blijf je achter de feiten aanrennen. De teamdoktoren hebben altijd 100en middelen tot hun beschikking die niet op de dopinglijst staan en dus gewoon mogen…maar of je dat moet willen…

Is het een medicijn voor MS, en heb je geen MS -> niet toegestaan.
Is het een middel dat wordt gebruikt voor MS, maar niet specifiek als zodanig ontwikkelt en ook voor 'vrij' gebruik beschikbaar bij bv. de apotheek -> toegestaan.
(zeg ik als volkomen leek qua medicijnen/apotheker business)

xistnc 21 oktober 2021 om 11:35

Geen doping kennelijk, maar het zou wel een overtreding kunnen zijn van wetten en regels op het gebied van de volksgezondheid.

thorsen 21 oktober 2021 om 11:37

@xistnc
Ok, dat zou kunnen. Maar dat soort regels lijken me nationaal of niet? In dat geval creëert dat vast weer allerlei loopholes.

Panache 21 oktober 2021 om 14:12

Tour de France = Frankrijk. Dus de Franse wet zal van toepassing zijn. En die is zo ver ik begrepen heb vrij streng op dit gebied.

Mwielerfan 21 oktober 2021 om 14:20

Maar als men daarvoor in Oekraïne, italie of Bahrein zat, zegt aanwezigheid van

xistnc 21 oktober 2021 om 11:34

Hoe komt zo’n instantie op het idee om haarmonsters te testen op specifiek die stof?

Wheely 21 oktober 2021 om 11:37

Goede vraag, getipt misschien?

xistnc 21 oktober 2021 om 12:08

Dat was ook mijn eerste idee, maar het zou eenvoudiger kunnen. Bijvoorbeeld doordat verpakkingen zijn gevonden, al dan niet bij het afval. Of doordat bestellingen zijn gevonden op de in beslag genomen laptops – of omdat het in conversaties voorkwam op de smartphones.

Wheely 21 oktober 2021 om 12:18

Ah ja, de inval natuurlijk.

Murcia 21 oktober 2021 om 11:37

De conclusie is dat deze stof in de ogen van Bahrain de perfecte opvolger bleek van Tramadol. Een andere is dat zij de best functionerende MS-patienten ter wereld in dienst hebben.

Barry Batsbak 21 oktober 2021 om 11:45

Opmerkelijk! Want Sky had al een buitensporig goede astma-patient in de gelederen.

Dr op en dr over 21 oktober 2021 om 11:52

@Barry Batsbak …> Al die topsporters zijn toch astma patiënten tegenwoordig (Schaatsers/wielrenners) ? Kan me bijvoorbeeld maar nul Nederlandse schaatsers voor de geest halen die niet gelijk na hun race naar het “puffertje” grijpen. ;)

roeleur 21 oktober 2021 om 12:34

Tramadol is een sterke pijnstiller, Tizanidine een spierverslapper. Een heel andere werking dus.

Kerstie 21 oktober 2021 om 11:42

Het blijven rare ploegen. Ze weten dat het geen doping is, maar echt netjes is het niet om een MS middel te gebruiken en dat weten ze donders goed. Maar ja money is king dus ze komen er wel mee weg

thorsen 21 oktober 2021 om 11:49

Ik zou eerder zeggen ‘regels zijn king’ dus ze komen er wel mee weg. Of deze ploeg nou geld heeft of niet verandert niet veel aan de zaak.

Fast Freddy 21 oktober 2021 om 11:51

Nu het andere middel, waarvan ze wèl harder zijn gaan fietsen, nog…

Dr op en dr over 21 oktober 2021 om 11:54

Ah spierverslappers …. Dat kan verklaren waarom Landa maar van z’n fiets blijft afdonderen en niet vooruit komt. hehehehe

Dikke Vrouw 21 oktober 2021 om 11:54

Niet verboden dus?? Ik denk dat je van ketones harder knalt dan van spierverslappers haha

Panache 21 oktober 2021 om 11:57

Onderstaande gaat logischerwijs dus over Bahrein (maand geleden al gepubliceerd). De inval lijkt met een sisser af te lopen als laboratoria als verzocht worden om op legale producten te testen. Desondanks zijn het hoe, wat en waarom uiteraard interessant.

https://doi.org/10.1002/dta.3164

Tizanidine, een imidazolinederivaat dat dicht bij clonidine ligt, is een centrale alfa-2-adrenerge receptoragonist. Therapeutisch wordt het medicijn gebruikt als spierverslapper onder de handelsnamen Sirdalud™ of Zanaflex™. Het medicijn is niet verboden door het Wereldantidopingagentschap, maar kan voor therapeutische doeleinden alleen worden verkregen via een nominatieve machtiging voor tijdelijk gebruik. De Franse volksgezondheidspolitie heeft het laboratorium verzocht om te testen op tizanidine in hoofdhaarmonsters die zijn verzameld bij internationale wielrenners. Met behulp van vloeistofchromatografie-tandem-massaspectrometrie (LC/MS-MS) en bevestiging door vloeistofchromatografie-hoge-resolutie-massaspectrometrie (LC/HRMS), na een nachtelijke incubatie van 20 mg boraatbuffer met pH 9,5 van 20 mg en daaropvolgende extractie met oplosmiddelen, werd tizanidine geïdentificeerd in het haar van drie atleten op 1,1, 3,7 en 11,1 pg/mg. Dit is het eerste bewijs dat tizanidine is opgenomen in mensenhaar. Het was echter niet mogelijk om de gegevens te interpreteren in termen van doses en frequentie van gebruik vanwege een gebrek aan gecontroleerd onderzoek.

Gebruikersnaam 21 oktober 2021 om 11:57

Blijf ervan overtuigd dat dit soort producten (en de Tramadols van deze wereld) de grootste oorzaak zijn van het véél vaker vallen in de laatste jaren, toch meer dan bochtige aankomsten die ze al tientallen jaren gebruiken en nu plots onverantwoord gevaarlijk zijn.

Voor de rest weinig verrassend. Het is al langer duidelijk dat wielrennen (en topsport in het algemeen, maar dit is nu eenmaal een wielersite) altijd de grijze gebieden zal blijven opzoeken. Het staat niet op een dopinglijst, dus kap het allemaal zonder al te veel nadenken naar binnen. Dat het voor de rest mogelijk medische risico's inhoudt, erg bedenkelijk is en vanuit bepaalde aspecten moreel verwerpelijk is, ach, who cares?

Bahrain het kind van de rekening. Net iets te flagrant in hun progressie, waardoor ze in de schijnwerpers belanden en er bij het eerste het beste onderzoek al meteen rare zaken worden gevonden. Tuurlijk hebben al die ploegen hun stinkende productjes, maar die worden voorlopig niet zo nauwkeurig bekeken.

Mwielerfan 21 oktober 2021 om 14:23

Progressie jumbo is veel opvallender, alleen zien wij die veel in beeld dus ontstaat er een band en daarmee vertrouwen

Arry1338 21 oktober 2021 om 17:20

Ik denk oprecht dat je maar beter nergens een functie kan gaan bekleden waar je iets van doen hebt met onderzoek doen en resultaten interpreteren, want je vliegt echt van aanname naar aanname met je relaas. Veel meer woorden wil ik er niet aan vuil maken…

Staf V 22 oktober 2021 om 01:34

@Mwielerfan, denk dat de progressie bij Alpecin Fenix veel opvallender is, daar zijn het ineens allemaal winnaars geworden, Bij Jumbo Visma blijven de winnaars dezelfde, de stap hogerop van Vingegaard kon je verwachten gezien de uitzonderlijke testen die hij aflegde.

Scott Sunderland 21 oktober 2021 om 11:59

Ik neem aan dat ze geen melding hebben gemaakt van het feit dat ze dat soort middelen nemen waarschijnlijk voor recuperatie ? En essentieel: is dan de machtiging voor tijdelijk gebruik dan ook niet aangevraagd en verstrekt ? Zo niet dan is er wellicht geen bewijs voor echte doping, maar zijn ze wel in overtreding en krijgen ze een onvoldoende voor transparantie.

Panache 21 oktober 2021 om 12:55

Het betreft geen TUE, dus de ‘essentiële vraag’ hoeft in deze niet formeel gesteld te worden.

Alfons Haavers 21 oktober 2021 om 12:08

Is 1 van de bijwerkingen dat je er Tour-pretendenten door van de weg gaat beuken? Dan misschien wel op de verboden lijst ermee graag.

Magician 21 oktober 2021 om 12:09

Het zit nog diep blijkbaar.

Alfons Haavers 21 oktober 2021 om 12:15

Nee hoor, ik ben niet specifiek een Roglic- of Jumbo-Visma-fan.

Waar ik mij overigens wel wat vragen bij stel, is de enorme progressie van Colbrelli dit jaar, net als de plotse exploten van Padun.

Niet dat dat zomaar tot dopingbeschuldigingen moet leiden, want zonder bewijs heeft dat geen enkele zin.

Maar bij dit soort berichten (net als bij de beschuldigingen net voor de Tour) denk je toch altijd even terug aan hoe je in het verleden bedrogen bent geweest als wielerfan door renners met plotse topprestaties en groeit het wantrouwen. Dat wel, moet ik toegeven.

Chasse_patate 21 oktober 2021 om 12:21

Mensen van de weg beuken, PR en het EK winnen. Ik snap er niks van.

Barry Batsbak 21 oktober 2021 om 12:48

Colbrelli zat al jaren tegen het randje net wel/net niet aan, alleen het kwartje viel steeds niet zijn kant op. Overigens zijn dat wel de types die daardoor het meest ontvankelijk zijn voor misstappen, maar zijn prestaties van dit jaar zijn voor mij in elk geval geen verrassing.

Padun is een ander verhaal. Die geef ik ook niet echt het voordeel van de twijfel. Net een beetje te plots, te opvallend en daarna weer te anoniem.

Dr op en dr over 21 oktober 2021 om 12:52

Ik kan je beredenering prima begrijpen hoor. Maar ik heb die vraagtekens juist bij Padun en Colbrelli niet.

Dat Padun enorm veel potentieel heeft dat is al een jaartje of drie bekend, en het was eigenlijk wachten wanneer hij de stap van super talent bij de beloften naar prijzen pakken bij de profs eens ging zetten. Dat het er dit seizoen eindelijk eens begint uit te komen verwonderd mij persoonlijk geenszins. Ik had eigenlijk gehoopt dat hij die stap vorig jaar al gezet zou hebben toen ik hem in m'n Giro d'Italia pooltjes speelde, maar okay dat terzijde. Hij is afgelopen zomer 25 geworden, een leeftijd die we tot kort zeer normaal vonden voor renners om voor het eerst serieus voor de prijzen mee te gaan doen. De stappen die hij zet vind ik persoonlijk juist zeer regelmatig, het is nu ook weer niet dat hij ineens voor een podium meedeed in de Vuelta. Al ben ik er van overtuigd dat dit zeker in z'n mogelijkheden ligt in de aankomende jaren.

Colbrelli is een ander verhaal, Je hoeft enkel de beelden van hem op de fiets te vergelijken om te zien dat hij sinds dit jaar enorm veel is afgevallen. Ik dacht ook meerdere keren gehoord en gelezen te hebben dat hij sinds vorige winter gebruik maakt van een diëtist. Prijzen winnen doet hij al ruim zeven jaar, echter zijn het er dit seizoen wel meer geworden. Een pak minder kilo's meesleuren zou dit verschil makkelijk kunnen verklaren.

De overige prestaties van de heren bij Bahrain-Victorious vind ik verder helemaal niet zo opmerkelijk. Dat bijvoorbeeld een Mäder en Haig renners zijn met een enorm potentieel was natuurlijk al bekend voor dit seizoen, daar hoeven we slechts hun resultaten uit het korte verleden voor op te zoeken.

En denk nu niet dat ik zo'n persoon ben die denkt dat ze allemaal op een bruine boterham rijden of zo. Hahahaha nee absoluut niet, eerder het tegenovergestelde. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat iedere zichzelf respecterende sporter of sportploeg de grenzen opzoekt van wat wettelijk toegestaan is. Dat naar alle waarschijnlijkheid 90% van de ploegen supplementen zoals Tizanidine, ketonen, en weet ik veel wat allemaal nog meer gebruiken vind ik niet meer als logisch. Groot kans dat dit bij ontzettend veel van de jeugdrenners ook al gebeurd, wat de absurd goede prestaties van veel van de begin twintigers ook zou verklaren.

Maar ze hebben groot gelijk. Zolang het niet verboden is, is er ook geen reden om het niet te doen.
Als je het mag geloven dan slikt 1/3e van de hele maatschappij tegenwoordig supplementen, en dat terwijl zij geen grote sportieve prestaties hoeven te leveren. Dus ik vind het prima wanneer topsporters dit ook doen.

Maar dat is natuurlijk geheel zoals ik erin sta, en kan er prima mee leven wanneer anderen daar een afwijkende mening over hebben.

jonglins 21 oktober 2021 om 13:28

Vind de prestaties van de Bahrein-mannen ook niet eens zo heel opvallend (zie eerdere argumenten). Zeker niet in vergelijking met bijvoorbeeld Vingegaard. Maar ja, die zit dan ook zwaar aan de ketonen.

Maillot à Pois 21 oktober 2021 om 12:16

“Nergens in de publicatie wordt gesproken over een ploeg, een wielerwedstrijd of een datum van afname. De link met de inval bij Bahrain Victorious in de Tour de France wordt gemaakt, omdat het verzoek van de organisatie komt van een Franse publieke gezondheidsinstantie. ”

Ik vind dit persoonlijk wel een héél smalle basis om hier een artikel van te maken dat in de kop naar Bahrain Victorious verwijst. Heel veel assumpties. Ik zie ook nog weinig andere wielermedia die dit al brengen, behalve “In de leiderstrui”.

De tweet van de Inner Ring waarop dit nieuws gebaseerd is, is intussen ook verwijderd en vervangen door “Deleted and will revise this morning’s tweet for the sake of accuracy as the journal article doesn’t name the actual race or those involved, sorry”.

Merlinappa 21 oktober 2021 om 12:40

Eens. Dit is gewoon roddeljournalistiek.

Marco 21 oktober 2021 om 12:53

Bij Alpecin hebben ze cafeïne in de haarmonsters gevonden

Aart van Woud 21 oktober 2021 om 13:04

Ook eens. De kop suggereert ten eerste dat er iets is gevonden wat niet mag, en de aanname dat het om Bahrain gaat is ook niet bewezen. Al vind ik het wel een verdacht ploegje.

Marco 21 oktober 2021 om 13:35

spierverslapper is ook al wat kort door de bocht, het richt zich vooral op de rug.

Als je dan ook nog de VEEL voorkomende bijwerkingen neemt, dan neem je dit echt alleen als je sterft van de rugklachten.

Algemeen:
Vermoeidheid

Maagdarmstelsel:
Droge mond
Gastro-intestinale stoornis

Skeletspieren en bindweefsel:
Spierzwakte

Zenuwstelsel:
Duizeligheid
Slaperigheid

Nu snap ik waarom Poels die bergtrui niet gewonnen heeft.. zat slapend en vermoeid op de fiets.

Gebruikt bij:
Tablet: Spasmen van de skeletspieren,

bij statische en functionele aandoeningen van de wervelkolom (cervicale en lumbale syndromen);
na operatieve ingrepen aan het bewegingsapparaat bv. bij een discus-hernia of gewrichtsaandoeningen van de heup.
Tablet of capsule mga: Spasticiteit door neurologische aandoeningen zoals:

multipele sclerose;
chronische myelopathie;
degeneratieve aandoeningen van het ruggenmerg;
een cerebrovasculair accident;
cerebrale verlammingsverschijnselen.

Panache 21 oktober 2021 om 13:36

@ Maillot à Pois
Maar nu de écht belangrijke kwestie.
‘Tizanidine in haarmonsters gevonden bij Bahrain Victorious tijdens Tour de France’
Moet dit niet zijn: ‘Tizanidine gevonden bij Bahrain Victorious afgenomen haarmonsters tijdens Tour de France’ ?

Marco 21 oktober 2021 om 13:49

‘Tizanidine gevonden in de haarmonsters afgenomen bij 3 renners tijdens de Tour de France’ De lengte van de haren was tussen de 2 en 12 centimeter

Wheely 21 oktober 2021 om 13:58

Kan nooit van Colbrelli-haartjes geweest zijn dus.

xistnc 21 oktober 2021 om 13:59

Maar omdat nergens staat dat het om hoofdharen gaat, kun je geen conclusies trekken over de betrokken renners.

Marco 21 oktober 2021 om 14:02

xistnc nog ergens anders haar van 12cm ?

Panache 21 oktober 2021 om 14:03

Dacht bijna dat Bahrein renners bij het diner met tizanidine besmette haren in hun soep aantroffen.

Maillot à Pois 21 oktober 2021 om 14:04

@Panache
Dat ware inderdaad juister geweest – maar in deze viel ik meer over het inhoudelijke dan het grammaticale van de titel ;-)

Intussen blijken in het rapport zelf wat meer gegevens te staan die de link met de inval bij Bahrain inderdaad aannemelijk maken.

Murcia 21 oktober 2021 om 14:06

Ik vind vooral mooi hoe in het rapport wordt geprobeerd om de Tour te anonimiseren. Een Internationale drieweekse wedstrijd in Frankrijk is gewoon briljant als verhulling.

Aart van Woud 21 oktober 2021 om 16:35

Die vond ik ook hilarisch!

Petje 21 oktober 2021 om 12:25

Er zijn veel meer dingen/ producten waar we pas veel later van horen. Zeker de uitzonderlijke prestaties van enkele renners. Padun bv…. hoe extreem ineens om daarna een tijd niet te worden opgesteld, etc.
Bahrein heeft ook boeven in dienst.

Aart van Woud 21 oktober 2021 om 13:05

Ik had achteraf het gevoel dat Padun het proefkonijn was om te zien of het echt werkte. Vanaf dat moment gingen er wel heel veel renners daar opvallend goede uitslagen rijden.

KnightBiker 21 oktober 2021 om 16:25

@Aart Van Wout Padun was Dauphine, Bahrein deed het al opvallend goed (ex Landa) in de Giro. Dus je tijdlijn klopt niet helemaal.

Aart van Woud 21 oktober 2021 om 16:33

Dat realiseerde ik me ook al, maar Caruso heeft natuurlijk al wel vaker goed gepresteerd in een grote ronde. Dus dat vond ik op dat moment nog niet echt verdacht.

de nieuweMerckx 21 oktober 2021 om 13:10

Non-nieuws.

Koers 21 oktober 2021 om 14:28

Mwa, het kwam toen best wel in het nieuws, dan vind ik het op zich wel goed dat dan naar buiten komt dat er geen doping in het spel is.

jappe666 21 oktober 2021 om 13:15

Mijn voorstel zou zijn dat de UCI een aantal vaste dokters in dienst neemt (full-time) die bij alle wedstrijden ter plaatse zijn voor de begeleiding van de renners van alle ploegen. Alle teamartsen worden hierdoor volstrekt overbodig.
De renners mogen enkel middelen in hun lijf hebben die zijn voorgeschreven door deze artsen. Wordt een van deze artsen toch betrapt op het toedienen van verboden middelen (bv na omkoping) wordt deze arts levenslang geschorst door de orde van geneesheren én moet hij al zijn inkomen uit zijn wielerjaren weer inleveren. Dan heb je als UCI zijnde weer/meer controle over de gezondheid van de renners én wordt het voor de dokters ook volstrekt onaantrekkelijk om nog mee te werken aan dergelijk wangedrag.

Panache 21 oktober 2021 om 14:49

Praktisch probleempje: je hebt zo’n 30 artsen nodig tijdens een Tour de France en zo’n 50 in dienst bij de UCI. Kostenpost van circa 6 miljoen schat ik zo?

Murcia 21 oktober 2021 om 13:54

In de update van deze site,bedankt jongens! wordt duidelijk dat het wel degelijk om Bahrain gaat omdat er in het rapport wordt gesproken over waar deze haar samples zijn afgenomen. De term internationale drieweekse wielerwedstrijd in Frankrijk maakt duidelijk dat het de Tour is en ook dat het zoeken naar de stof bij de renners werd uitgevoerd omdat bij de arts verpakkingen van het middel werden aangetroffen.

Shinzawai 21 oktober 2021 om 13:55

Bahrain wordt hier dus ‘betrapt’ op het gebruiken van legale middelen? Storm in een glas water dus, ook al zullen er wat oververhitte reacties zijn.

Murcia 21 oktober 2021 om 14:02

Het middel staat (nog) niet op de dopinglijst maar er zijn wel wat vragen te stellen, de belangrijkste is natuurlijk of er een machtiging is ingediend om het middel te gebruiken en voor welke kwaal en waarom drie renners het gebruikten. Er is eigenlijk geen reden te bedenken waarom je een MS-medicijn gaat gebruiken voor topsporters. Daarnaast is er al jaren een discussie over het gebruik van middelen die bijwerkingen hebben die de veiligheid van het rijden in het peloton in het geding brengen.

KnightBiker 21 oktober 2021 om 16:30

Ik zou zeggen dat al een middel door een ploeg gebruikt wordt dat de doping instantie dat moet weten, ongeacht de legaliteit.
Als je als ploeg iets gebruikt, en het niet doorgeeft, zelfs als het legaal is, meteen een boete, en 3x een schorsing.
Ik vind het belachelijk dat een ploeg experimenteert in het geniep, geef mij dan de houding van TJV, die zeggen tenminste wat ze gebruiken (Ketonen)

Magician 21 oktober 2021 om 16:38

Dat ze open zijn over ketonengebruik sluit niet uit dat ze hun mond dichthouden over andere zaken.

Staf V 22 oktober 2021 om 01:48

@Magician, tja zo kunt ge blijven zeveren, die andere ploegen zwijgen die dan niet over het volgens u vermeende gebruik van ‘ik weet niet wat’?

Michelangelo 21 oktober 2021 om 14:04

Wat ik in dit soort situaties altijd "bijzonder" vind:
Hoe overtuig je een renner tot het nemen van dit soort medicamenten. Weten ze wat ze eten? Zijn ze zelf overtuigd van het nut? Hebben ze morele bezwaren of juist niet?

Als iemand mij een medicijn voor MS zou voorschrijven, dan zou ik achter mijn oren krabben en zeggen dat ik geen MS heb. En het doosje teruggeven. En misschien zelfs pislink worden op de dokter.

Maar blijkbaar is dat nog altijd niet de mores in wielerploegen / bij wielrennen. En dat is exact waarom ik er niet vrolijk van word dat er ploegen zijn met artsen die aantoonbaar zo'n slechte mores hebben gehad in het verleden, maar nog altijd gewoon in de ploegbussen zitten. En dat zegt dan weer alles over de ploegbazen als je het mij vraagt.

Koers 21 oktober 2021 om 14:32

De mensen die zowel talent bezitten én doping willen gebruiken komen vanzelf bovendrijven. Tijdens de tijd van Armstrong was het niet zo dat 100% van de renners doping wilde gebruiken, maar wel dat die mensen uiteindelijk overbleven en de prijzen pakten. Degenen die geen doping gebruikte fietsen een niveau lager.

Maillot à Pois 21 oktober 2021 om 14:51

@Koers
Daar ben ik het helemaal mee eens.
En ik ben heel sceptisch tegenover het idee dat het wielrennen nu heel veel schoner zou zijn dan destijds. In de jaren 2000 hadden commentatoren het ook over de EPO-jaren als ‘andere tijden’. We hebben het gezien, hoe anders de tijden waren.

Panache 21 oktober 2021 om 14:53

Ik denk dat het zo gaat:
“Trainer, ik heb weer slecht geslapen, de hele nacht pijn aan de poten”.
“Ik overleg het met de arts Mark”.
“Mark, als de pijnstillers niet werken dan heb ik wel wat sterkers voor je.”
“Super, geef mij zo’n tablet dan laat ik morgen weten of ik een goede nacht heb gehad.”
“Fantastisch, ik voel mij veel frisser. Jongens, we hebben eindelijk een oplossing”.

Marco 21 oktober 2021 om 15:16

Ik denk het ook Panache, het is om te beginnen al geen MS medicijn en verder totaal ongeschikt als doping maar veel eerder prestatie verlagend.

S.t.B 21 oktober 2021 om 15:17

@Michelangelo

Het wachten is op weer een (bijna)voltallige ploeg die doodziek de Tour verlaat omdat ze hun Dokter Mabuse ploegarts op zijn blauwe ogen geloofden.. Oftewel het PDM syndroom.
Feitelijk zijn dit levensgevaarlijke praktijken omdat dergelijke, zeer specifieke, medicamenten niet zijn ontwikkeld voor/getest op personen die gedurende drie weken haast bovenmenselijke inspanningen moeten leveren.
Bijgaand risico is dat de minder ethisch bezwaarde renners (als ze eenmaal de link van specifieke medicatie naar hun verbeterde prestaties hebben gelegd) al snel het alternatieve circuit opzoeken om zichzelf nog even wat extra’s toe te dienen. Vooral wanneer ze weten dat het middel niet op de verboden lijst staat.

Verweggistan 21 oktober 2021 om 14:06

Oh, dus het waren niet de speciale slappe banden van Colbrelli waardoor hij Roubaix won, maar speciale slappe spieren.

kleomantre 21 oktober 2021 om 14:39

Haarfijne analyses lees ik hier. De lezing dat Padun een proefkonijn was (Aart van Woud) zou best wel eens waarheid kunnen zijn.

Barry Batsbak 21 oktober 2021 om 14:57

Haar-fijn. Heel mooi.

Panache 21 oktober 2021 om 15:01

Dat denk ik zelf niet. Als je op zoek gaat naar de eerste opmerkelijke prestatie van Bahrein dit seizoen dan is Padun in juni niet de eerste. Je komt dan eerder uit bij Mäder, Caruso, of zelfs de 2020 Giro van Bilbao. Buiten dat denk ik dat dit niet het juiste spoor is binnen de tizanidine kwestie.

S.t.B 21 oktober 2021 om 15:46

@ Panache

Feit is wel dat BV telkens in de breedte bijzonder goede prestaties wist neer te zetten. Verlies van een kopman deerde hun niet of nauwelijks.
Deze prestaties werden opvallend vaak geleverd tijdens de extra zware etappes of dagkoersen.
Zodra de koers een uitputtingsslag werd kwam BV weer naar boven gedreven. Het aantal langdurig solerende BV renners tijdens de zwaardere koersen/etappes was dit seizoen absurd hoog.
Daar zit hoe dan ook iets achter wat deels valt te verklaren vanuit deze openbaarmaking…Deels… Ik verwacht nog een deel 2, en dat vervolg zal zeker niet over een bordje Brinta gaan.

Dikke Vrouw 21 oktober 2021 om 14:49

Doe effe rustig nou

Dikke Vrouw 21 oktober 2021 om 14:52

Vraagje hoe wordt dit productje eigenlijk toegediend? Moet je het opdrinken of zijn het pillen?

Wheely 21 oktober 2021 om 15:30

Rectaal vermoed ik.

poeskescherens 21 oktober 2021 om 15:18

@ redactie,

Het NCBI (uit de VS) doet zelf geen lab-onderzoek, het onderzoek is dan ook uitgevoerd door een Frans lab, te lezen bij “affiliations”. Het NCBI is een enorme bibliotheek-database, die onder andere het veelgebruikte “Pubmed” beheert (waarop het abstract van dit paper te vinden is). Op de website van NCBI vind je het abstract en als je geluk hebt de link naar full-text van de publisher (dit specifieke geval Wiley), maar die kreeg ik in dit geval niet….
De conclusie in het abstract is dat er bijzonder weinig gezegd kan worden omdat het een niet gecontroleerde studie is (geen controlegroep). Verder is het kenneklijk voor het eerst dat dit product in haar aangetoond wordt, dus zeker geen gevalideerde vorm van testen.

Wheely 21 oktober 2021 om 15:36

Misschien hadden die enge haarmonsters wel MS, dat zou alles verklaren.

Marco 21 oktober 2021 om 15:41

Het is niet eerlijk, doen ze bij Bahrain hun best om MS patiënten een drie weekse fietsvakantie te geven en dan krijgen ze dit

  • 1
  • 2

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone