Tinkov over toekomst ploeg: “Misschien stop ik wel na dit jaar”
zondag 17 mei 2015 om 12:27

Tinkov over toekomst ploeg: “Misschien stop ik wel na dit jaar”

Oleg Tinkov weet niet hoe lang hij nog in de wielersport actief zal zijn. “Ik kan niet zeggen of dit een project is voor tien of twintig jaar”, zegt de Russische eigenaar van Tinkoff-Saxo in een interview met Gazzetta dello Sport. “Misschien heb ik er wel genoeg van aan het einde van dit seizoen. Ik weet het niet, het is moeilijk die vraag te beantwoorden.”

Tinkov zal de beslissing om wel of niet door te gaan niet nemen uit zakelijke overwegingen. “Dit is geen bedrijf, het is mijn speelgoed”, zegt de excentrieke Rus. “Als kind kun je plotseling uitgekeken raken op je speelgoed. Ik ben een emotioneel persoon.” Wel geeft Tinkov toe last te hebben van de huidige situatie in zijn eigen land. “De crisis in Rusland is niet goed. Maar het zal geen invloed hebben op de begroting voor dit jaar.”

De ambitieuze Tinkov benadrukt dat hij prestaties wil zien van zijn renners ‘van januari tot oktober’. Wat dat betreft vielen de resultaten in de voorjaarsklassiekers tegen. Dat wordt vooral Peter Sagan verweten. “Het probleem is dat het in de wielersport niet eenvoudig is om in het salaris van een renner te snijden”, zegt hij over de royale beloning die de Slowaak krijgt. “Als ik juridische mogelijkheden had gezien om dat te doen, had ik het contract aangepast.”

Met Alberto Contador heeft Tinkoff-Saxo momenteel de leider in de Giro d’Italia in de gelederen. “We hebben onze goede en slechte momenten met elkaar gehad”, zegt hij over zijn verstandhouding met de Spaanse kopman. “We zijn geen vrienden en hoeven dat ook niet te zijn. Maar ik heb veel respect voor hem. Onze relatie is uitstekend. En natuurlijk zijn we hier om met hem de Giro te winnen.”

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
17 mei 2015 12:30
Heerlijk die onzekerheid voor al die renners (vooral de knechten) !
17 mei 2015 12:33
dit heeft hij toch al gezegd di jaar? nieuwswaarde?
17 mei 2015 12:33
Het is wonderbaarlijk dat die renners van tinkoff niet massaal van een brug springen...
17 mei 2015 12:41
Tjonge, Tinkoff zeg gewoon dat je op je wielerploeg bent uitgekeken en zorg er voor dat niet iedereen zonder werk zit volgend jaar.
17 mei 2015 12:43
@Redactie: De ambitieuze Tinkov benadrukt dat hij prestaties wil zijn van zijn renners ‘van januari tot oktober’.
zijn --> zien

Misschien moet Tinkov zich ook eens realiseren, dat mensen geen machines zijn, die presteren op bestelling...
17 mei 2015 12:47
Het is een tactiek de druk erop zetten maar of dat werkt bij Bertje en Sagan betwijfel ik. Sterker nog niet echt motiverend als je zo over je 2 kopstukken praat..
17 mei 2015 12:52
Emotioneel ?? Megalomaan en labiel zal hij bedoelen. Als het hem niet aanstaat, loopt hij maar weer weg.
17 mei 2015 12:55
Tja beter een liefhebber als Tinkov die een ploeg sponsort dan een bedrijf als Belkin die meer geïnteresseerd is marketing van hun merk (en twee tourdeelnames voor de prijs van 1 kon krijgen (Rabobank betaalde de eerste tourdeelname)). Hij is hier gewoon realistisch en zegt waar het op staat. Hij geeft gewoon eerlijk toe dat het zijn 'speelgoed' is, dat is beter dan dat je net doet of het een project van 10 jaar is en plotseling besluit te stoppen, omdat je geen zin meer hebt. Ik zie Tinkov nog wel een aantal jaren actief blijven in de wielersport, hij lijkt zich prima te vermaken.
17 mei 2015 13:01
Qua onzekerheid is het inderdaad niet anders dan een sponsorbedrijf dat zegt dat ze er weer genoeg van hebben en dat de commerciële mensen weer krom moeten gaan liggen om een andere sponsor te vinden.

Tinkov roept altijd van alles, dus die zak zout zal ook wel weer van stal gehaald worden... Ik hoop dat Saxo ook een plan B heeft, mocht ie daadwerkelijk de daad bij het woord voegen, als hij er genoeg van heeft.

Of als de crisis in Rusland Tinkov gaat nekken en ie gedwongen moet stoppen, dat zie ik eerlijk gezegd eerder gebeuren, want hij geniet te veel van de media-aandacht om zomaar weg te gaan...
17 mei 2015 13:02
Nee, nee, nee, wat erg! Misschien kunnen we een publieks-actie starten? Crowdfunding of zoiets? Als we nou eens allemaal een tientje lappen, misschien helpt dat!
O wacht, verkeerde topic :):)
17 mei 2015 13:05
@Mark daar sluit ik me bij aan. Wel vind ik het slap van hem dat hij nu zegt dat zijn ploeg zijn speeltje is en geen bedrijf. Eerder las ik nog een gigantisch bericht dat hij op Facebook had geplaatst over hoe de wielerwereld financieel gezonder kan worden. En nu dus zeggen dat hij er graag geld op bij legt.
17 mei 2015 13:06
Niets nieuws!!
Alleen hij moet wel onthouden dat er nog een aantal teams zijn die hun renners (enkele ook vorstelijk) betalen voor prestaties. Het enige wat Tinkov kan eisen is inzet en een gedegen voorbereiding, maar daar houdt het op. Gelukkig is het in het wielrennen nog niet zover dat het rijkste team elke wedstrijd wint.
17 mei 2015 13:18
Enkele bemerkingen:
- Geeft aan hoe het bussinessmodel van een wielerploeg in elkaar zit. Je hebt geen vast contract, maar een interim contract. Meer zelfs, je werkgever kan er op elk moment de brui aangeven. Contracten zouden beter gemaakt moeten worden en nageleefd moeten worden
-'Speelgoed' zegt meneer Tinkov. Hij zegt dit volgens mij omdat hij gewoon de beste spelers wilt hebben en daarvoor geweldig hoge lonen geeft. Dan is het inderdaad geen rendabel bedrijf, maar speelgoed. Voor andere ploegen, met een kleiner budget, lijkt me het wielrennen zeker leuk qua publiciteitswaarde.
17 mei 2015 13:36
Van mij mag hij wel gaan, trekt verdorie meer aandacht dan de prestaties van zijn toppers. De persoon Think-off, boeit niet.
17 mei 2015 13:44
Misschien zou ik liever (ook internationaal) amateurwielrennen en aansprekende funclass-events op de TV/stream zien IN DE scenery waarin de pro's fietsen, wat het immers zo mooi maakt. Die sporters (we) zijn puur voor de sport en plezier bezig. Daar heb je geen speelgoed-Russen of sjeiks. Maar dan zijn er geen cameraheli en (meerdere) motocams.
17 mei 2015 14:02
Megalomane zak. Nog voor geen 5 miljoen zou ik voor zo iemand werken. Net als veel andere rijken der Aarde: "wie geld heeft, mag zich alles permitteren en is een beter mens dan iemand die weinig geld heeft". Tinkov kent geen fluit van wielrennen. Zijn procontinentale ploeg destijds was nog sympathiek, maar nu trekt hij, net zoals hierboven wordt aangegeven, meer aandacht naar zich toe dan zijn renners. Bweik. "Het is voor mij speelgoed", terwijl we hier wel over 45 tot 50 mensen hun broodwinning spreken.
17 mei 2015 14:28
De man valt:
1) in herhaling (hij heeft dit statement al eerder gemaakt dit jaar)
2) wederom door de mand... als persoon. Wat een vervelende uitspraken, waaruit weinig respect naar de topsporters getuigt.
17 mei 2015 15:09
Is dit echt vandaag gezegd? Op de dag waarop duidelijk is dat Sagan waarschijnlijk een behoorlijk grote rittenkoers gaat winnen? Kan ik moeilijk geloven.

En ach, dit Tinkoff. Ik zou er wel voor werken voor 5 miljoen hoor. Punt is dat deze man gewoon enorm veel geld heeft, en ik geloof zeker dat hij begaan met/geïnteresseerd in het wielrennen is, maar dit soort mensen zijn alles nu eenmaal snel beu. En ja, ik denk dat het ook gewoon een enorm mentaliteitsverschil is. Ik denk echt niet dat hij het slecht bedoelt hoor, komt gewoon wat bizar over telkens.

Trouwens, op de manier waarop hij het zegt in de eerste zin lijkt het me niet dat hij echt van plan is te stoppen. Hij zegt net dat hij nu geen enkel idee heeft wanneer hij stopt, het is wel treffend dat net zijn 'het kan evengoed na dit jaar zijn' als titel genomen wordt. Neen, die zijn we nog niet kwijt ;)

Edit: trouwens, zijn omschrijving van zijn relatie met Contador lijkt me wel te kloppen. Hier in België liep er een programma The Sky Is The Limit, over rijke Belgen. Eén ervan was Remi De Moor, ook een soort Tinkoff-mecenas. Deze man ging bij Contador op bezoek in Zwitserland, en het was echt een vermakelijk stuk televisie. Die oude man was zo enorm blij dat Contador zijn 'vriend' was (tot tranen toe), terwijl goed te zien was dat Contador er maar wat bij stond, zich half een circusattractie voor de man voelend. Het verschil is natuurlijk dat onze Belg dat niet besefte en overgelukkig was, terwijl Tinkov wel meer een man van de wereld is. Ik heb het gevoel dat het wielrennen er door die invloed van rijke mecenassen minder rationeel aan toe gaat dan wij denken, en het is wel leuk om daar eens een inkijk in te krijgen. Het hoge loon van onze favoriete renners hangt af van de goodwill van zo'n rijke grote kinderen, en dat weten ook die renners. Moet een vreemde relatie tussen die rijke sponsors en toprenners opleveren, maar ik denk dat ze elkaar maar al te dankbaar zijn.
17 mei 2015 15:33
hij is gewoon een typische Rus.
totaal geen interesse in de MENSEN die voor hem werken, alleen in het resultaat dat van invloed kan zijn op zijn eigen reputatie. ikkuh ikkuh ikkuh en de rest kan creperen of opzouten of wat dan ook, zolang ikkuh er maar geen last van heeft.
17 mei 2015 15:54
Was wel te verwachten nadat saxo uit de ploeg stapte en hij volgend jaar alle sponsoring zelf op zich moest nemen. Naja liever kwijt dan rijk!
17 mei 2015 17:45
Laten we hopen. Hij denkt dat hij alles kan zeggen. Rijke lui met sportploegen als speelgoed. Weg uit het wielrennen.... Weg met dat kopen van successen.
17 mei 2015 20:19
al die mensen die de rijke lui/overheden weg willen uit het wielrennen. Wat verwacht je dan? enkel TLJs die amper kunnen koersen(wegens te klein budget), meer onzekerheid over lonen, lagere lonen? Wees blij dat hij tenminste al meerdere jaren bijdraagt aan de instandhouding van deze sport. Zolang er geen nieuw business model komt, wat een continuiteit garandeerd zoals bij voetbal, basketbal etc etc. is het wielrennen gewoon afhankelijk van landen/bedrijven/personen die miljoentjes erin willen steken.
18 mei 2015 11:37
Waarom allemaal zo negatief. Vrij open en eerlijk verhaal zou ik zeggen. Ploeg kost teveel om het als een bedrijf te zien. Hij doet het omdat hij het leuk vind. Dat is toch prijzenswaardig?

Daarnaast stelt ie forse doelen en eist het maximale... kunnen de Breukinks, Maassens en Dekkers van deze wereld best wat van leren volgens mij... bij Jumbo zijn ze nog steeds "tevreden" met iedere prestatie. Als ik ergens misselijk van wordt is het eerder die houding dan die van Tinkoff.

Reacties zijn gesloten.