Oleg Tinkov levert Russisch paspoort in: “Ik haat Poetins Rusland”

dinsdag 1 november 2022 om 08:17
Oleg Tinkov levert Russisch paspoort in: “Ik haat Poetins Rusland”

foto: Cor Vos

De oligarch Oleg Tinkov, die lange tijd als sponsor en ploegbaas actief was in de wielersport, is niet langer een Russisch staatsburger. Op Instagram liet Tinkov maandag weten dat hij zijn paspoort heeft ingeleverd uit onvrede met het regime van Vladimir Poetin. Inmiddels is de post verwijderd van zijn account.

“Ik kan en wil niet geassocieerd worden met een fascistisch land dat een oorlog startte met een vreedzaam buurland”, schreef Tinkov bij een foto van een certificaat dat aantoonde dat zijn Russische staatsburgerschap beëindigd is. “Ik zou me schamen als ik dit paspoort zou houden.”

“Ik hoop dat meer prominente Russische zakenmensen me zullen volgen, zodat Poetins regime en zijn economie verzwakt worden, wat uiteindelijk tot zijn verlies zal leiden”, aldus Tinkov, die miljardair werd als oprichter van de online Tinkov Bank. “Ik haat Poetins Rusland, maar ik hou van alle Russen die duidelijk tegen deze krankzinnige oorlog zijn.” Momenteel woont Tinkov in London. Hij sprak zich in april al uit tegen de oorlog in Oekraïne.

Wielerploegen
De inmiddels 54-jarige Tinkov stapte in 2006 het wielrennen in met de ploeg Tinkoff Restaurants, dat later Tinkoff Credit Systems zou gaan heten. Onder anderen Tyler Hamilton reed voor deze ploeg. Dit team ging na 2008 op in Team Katusha.

Tinkov keerde half 2012 terug in de wielersport door als sponsor in te stappen bij het Saxo Bank van Bjarne Riis, dat vanaf dan Saxo Bank-Tinkoff Bank zou gaan heten. In 2013 werd Tinkov tevens ploegeigenaar. Dit zou hij blijven tot eind 2016, toen hij de wielersport vaarwel zei. In deze laatste jaren had de excentrieke teambaas onder anderen Ivan Basso, Alberto Contador en Peter Sagan onder zijn hoede.

Dit artikel delen:

37 Reacties

Fast Freddy 1 november 2022 om 08:26

Hij heeft wel ballen. Voorlopig maar geen thee drinken.

2
Gangmaker 1 november 2022 om 10:55

Zal wel een andere nationaliteit hebben (af)gekocht, liefst in een financieel gunstig paradijs zoals Monaco, Andorra, Liechtenstein, Zwitserland.

1
Patrick 1 november 2022 om 18:09

Wat slap zeg. Of dat je het nou wel of niet met Putin eens bent Rusland is toch veel meer dan alleen hem. Een rijke eeuwenlange geschiedenis. En dat lever je dan maar in omdat je de man aan de top niets vind? Ik ga toch ook niet mijn paspoort inleveren omdat ik Rutte niets vind. Of dat Amerikanen dit doen omdat ze Biden niks vinden. Idem dito met Chinezen die Xi ook niet geweldig vinden maar wel van het land houden. Etc. Etc. Etc. Gewoon heel slap vind ik het.

1
Posterix 1 november 2022 om 21:17

Ehhhhh… hij (Poetin) is hoogst persoonlijk een oorlog begonnen tegen een vrij en vreedzaam land? Ik denk ik zeg het even, misschien dat je gemist hebt in het nieuws…

-1
Promiz Rigloc 1 november 2022 om 22:54

@ Posterix …> Ja Rusland had geen gebieden moeten annexeren. Maar wat ik persoonlijk nooit hoor in de westerse media is de reden waarom dit gebeurd is.

Daarover blijft het opvallend stil in onze "westerse" media.

Om je het te herinneren zijn er zowel na het uiteenvallen van de Sovjetunie met Gorbatchev al afspraken gemaakt dat de NAVO nooit zou uitbreiden richting het oosten/voormalige warschaupact landen. Nou ja ik hoef je natuurlijk niet uite te leggen dat zowel de west Europese landen als de VS zich niet echt aan hun afspraken hebben gehouden.

In 2008 heeft Putin al gewaarschuwd landen als Oekraïne en Georgië als bufferzone te behouden tussen Rusland en de NAVO.

In 2014 hebben de Oekraïnse regering, de EU, de VS en Rusland allen met hun volle verstand het Minsk 1 en Minks 2 verdrag getekend waarin vermeld staat dat de vier gebieden die Rusland nu kortgeleden heeft geannexeerd in geen enkel geval bij de EU en/of NAVO kunnen komen. Nog geen acht jaar later breken "wij" de westerse landen onze belofte alweer met onze poging om Oekraïne in zijn geheel (Dus inclusief de vier genoemde gebieden) toch bij de EU en NAVO te betrekken. Op diplomatisch niveau was deze oorlog dus al veel langer bezig dan februari van dit jaar omdat wij zelf onze afspraken niet nakomen.

Dan heb je zo'n opgewarmd lijk aan de andere kant van de oceaan dat dan vervolgens nog wat olie op het vuur loopt te gooien door de boel al zes maanden voor de daadwerkelijke inval flink op te hitsen. En als Rusland met de door ons ondertekende Minsk 1 en Minsk 2 akkoorden loopt te wapperen doen wij alsof hij gek is.

Vervolgens zijn we dan verbaasd dat Putin tot deze daden overgaat ?!!?

Begrijp me goed ik ben tegen alle vormen van geweld en oorlog, maar dat hypocriete gedoe mag ook wel eens afgelopen zijn. Tevens moeten wij hier in Europa eens leren op eigen benen te staan, en ons niet continue voor het Amerikaanse neo liberalistische karretje te laten spannen, dat al zeventig jaar bezig is verdeeldheid en onrust te stoken met als enkele doel z'n kunstmatige grip op de wereld te willen blijven vasthouden vanuit een unipolair mondiaal bewind.

Ze mogen daar in de VS wel eens gaan leren dat ze maar 4% van de wereldbevolking representeren, en het zogenaamde westen maar 12% van de wereldbevolking uitmaakt.

Ik ben blij dat landen als China en India dadelijk voor tegengewicht kunnen zorgen iig. En wij hier in Europa zouden misschien eens moeten leren om samen te leven met onze buren op het Euraziatisch continent ipv achter dat oorlog liefhebbende land aan de andere kant van oceaan te blijven aanhuppelen.

De Amerikaan Jeffrey Sachs die al zo'n dertig jaar één van de allerhoogste posities binnen de Verenigde Naties heeft, en persoonlijk zo'n beetje met alle grote wereldleiders aan tafel heeft gezeten is hier opvallend oprecht over. De man heeft daarnaast een academische positie binnen Harvard als Columbia University, en wordt alom gerespecteerd voor zijn inzichten en oprechtheid hierin.

https://www.youtube.com/watch?v=wmOePNsNFw0&t=21s
https://www.youtube.com/watch?v=Gss21S1MTU8

2
Draadband 1 november 2022 om 23:28

Prima, Promiz ! Eerder schreef ik dat deze kwestie niet thuishoort op een wielren website, maar gezien dat nogal wat reageerders hier niet goed op de hoogte zijn van recente geschiedenis, hoop ik dat velen jouw korte geschiedenisles zullen lezen !

0
Promiz Rigloc 2 november 2022 om 11:11

@Draadband …>

1. Nee ik heb je opmerking wel degelijk gelezen.

2. Dus je profileert eerst je eigen mening, om daarna te pretenderen dat een onderwerp als deze niet thuishoort op een wielersite ?

3. Het is misschien niet jouw plaats om anderen aan te schrijven waar zij wel of niet op reageren. En als dat je niet bevalt, dan lees je het gewoon niet ! (Zodoende hoef jij je ook niet te storen aan wat anderen op een VRIJ forum schrijven, en wij niet aan mensen die denken dat ze ergens het recht vandaan kunnen halen om tegen anderen te zeggen wat ze wel of niet mogen ?!?! Win/win situatie zou ik zeggen.)

4. Misschien wel het belangrijkste is dat politiek wel degelijk verbonden is met sport, of we dit nu leuk vinden of niet.
Bij mijn weten worden op dit moment een zeer grote groep met zeer jonge atleten en atletes verbannen uit de sport die ze met zo ontzettend veel liefde uitvoeren. Of het nu baanwielrennen, BMX, mountainbike, gravelrace, Veldrijden, wielrennen op de weg of enige andere discipline is, helaas voor deze jonge atleten/atletes worden ze overal verbannen omdat hun regeringsleiders bepaalde beslissingen hebben genomen.

Daarnaast zijn ook al de Russische wedstrijden die normaal gezien onder de UCI vlag vallen geschrapt. Het zijn er misschien niet veel, en ze zijn bij ons misschien wat minder bekend, maar ze bestaan wel degelijk. En het wegvallen hiervan heeft dus indirect zeker invloed op de ontwikkeling van jonge Russische renners en rensters.

Ook het verbod op Russische sponsoren heeft natuurlijk z'n invloed gehad bij een ploeg als Gazprom-Rusvelo.

En dan hebben we het nog niet gehad over de keuze van bijvoorbeeld een Sivakov om zijn naturalisatie te laten versnellen na de inval van Rusland in Oekraïne. Een versnelde naturalisatie waardoor hij het afgelopen Wereldkampioenschap dus 'gewoon' voor Frankrijk kon uitkomen.

Dus helemaal prima dat jij vindt dat dit misschien niet op een wielersite thuishoort, maar ik heb daar dus een andere mening over. En zolang dit nog een vrij land is (Wielerflitsland) zal ik dus zeker niet stoppen mijn mening te profileren.

1
Draadband 2 november 2022 om 12:11

Nou, Beste Promiz, toevallig dat ik dit artikel nog open had staan en zo jouw reactie op mijn reactie op jouw reactie zie …
‘k moet zeggen dat ik helemaal niet snap wat je met punten 1,2 & 3 wilt zeggen. Is het kritiek op mij omdat ik het met je eens ben ?
Met punt 4 heb je helemaal gelijk, maar het punt is juist dat het Wielerflits artikel niet over die materie gaat. Het zou een verrijking voor deze site zijn als de redactie aandacht zou besteden aan de verbanden tussen politiek en wielrennen, meer in het bijzonder de invloed die de situatie in Oekraine heeft via de politiek op de wielersport. Zou een prima onderwerp zijn voor een redactioneel opiniestuk. Hebben ze daar ooit iets over geschreven ? Zo ja, dan mijn excuses aan de redactie, het is mij ontgaan. Als ze het er nog niet over hebben gehad, dan was Oleg Tinkov’s actie juist een mooie aanleiding geweest om er op in te gaan, maar die mogelijkheid heeft de redactie dus niet aangegrepen.
Om een parallel te trekken: voeding en sport hebben veel met elkaar te maken, maar een artikel “Oleg Tinkov opent restaurant” zou ik niet interessant vinden op een sport nieuws site – tenzij dat artikel een link legt tussen sport en het restaurantmenu.
Tot slot, het staat natuurlijk iedereen vrij om hier onder artikelen te reageren (tenzij reacties bedoeld zijn om te provoceren; ik vind het prima dat trollen soms worden verwijderd). Eveneens staat het iedereen vrij om te zeggen dat ze een artikel niet interessant vinden.

1
Promiz Rigloc 2 november 2022 om 13:11

@ Draadband …> Je moet punten 1, 2 en 3 ook niet als aanvallend commentaar zien. Het is nooit mijn bedoeling om iemand hier op deze toffe site persoonlijk aan te vallen, maar wel ben ik uiteraard vrij om bepaalde constateringen te maken. En dat was dan ook slechts wat ik deed. En in zo’n constatering is het voor mij vrij onbelangrijk of dit dan in mijn voordeel uitvalt of mijn nadeel. (Met andere woorden of we het nu eens of oneens zijn.)

Ik zal al gelijk beginnen met je inderdaad gelijk te geven dat dit specifieke artikel inderdaad vrij weinig met de wielrensport te maken heeft. Dus daar heb je idd een punt. En waarschijnlijk had ik in mijn vorige post inderdaad iets meer mogen benadrukken dat dit specifieke stukje vrij weinig toevoegt. Daarin ben ik zo m’n eigen stukje lezend absoluut in gebreken gebleven. Dus sorry daarvoor, ik had me duidelijker moeten verwoorden.

Maar we kunnen uiteraard geen van allen ontkennen wat er in de wereld helaas gebeurd, en dat dit artikel slechts een verlengde is van datgeen. En in dat context gezien heeft ook politiek wel zeker een plaats hier op wielerflits, zolang daar op een beschaafde en verstandige wijze met elkaar over gesproken wordt.

En daar zijn we het allebei duidelijk over eens. Nu hoeft deze site echt niet alle materie te bespreken, want we hebben tijdens de corona periode gemerkt dat het niet voor iedereen even vanzelfsprekend is om tijdens een gesprek altijd de blijven vasthouden aan de dagelijkse omgangsnormen. Maar wanneer dit daadwerkelijk aan het sportieve gelinkt kan worden heb ik er absoluut geen problemen mee om me hierover uit te spreken, en met veel plezier ook de mening van anderen heirover te lezen. (Ongeacht of dit nu strookt met mijn ideeën of niet.)

Dus m’n excuses als mijn vorige bericht enigszins aanvallend overkwam, want dat was absoluut niet mijn intentie. En je hebt gelijk wanneer je aankaart dat dit bericht specifiek niet aan de wielersport gelinkt kan worden. :)

0
Draadband 2 november 2022 om 13:30

@Promiz Rigloc, dank voor je reactie. Fijne dag gewenst.

0
Japiejo 1 november 2022 om 09:23

Ben geen fan van de man, maar je moet dit toch maar durven. De enige mannen op niveau die in Rusland de laatste tijd een lichte vorm van kritiek hebben geuit zijn allemaal tragisch verongelukt…

0
Romāns Vainšteins 1 november 2022 om 10:03

Met het sarren van de Russische big businessmen en de mafia is Putin zelf hard op weg tragisch te verongelukken. Reken er maar op dat die opgeblazen dochter van zijn souffleur onlangs uit die hoek kwam.

1
platteprijs 1 november 2022 om 10:17

RV werk je tegenwoordig bij Clingendael? :)

0
Romāns Vainšteins 1 november 2022 om 10:28

Niet precies maar eea heeft wel mijn interesse. Meer dan hoe we met het virus om dienen te gaan althans.

1
Grote Plateau 1 november 2022 om 12:50

Nou zelfs de minder hoog geplaatsen durven zich nu al kritisch uit te spreken op nationale TV.

Moet je die propaganda spotvideo zien… je vraagt je dan af welke sadist bevel heeft gegeven om zo'n spot te maken. Ik mag toch hopen dat er nog genoeg Russen bij hun gezond verstand zijn om dit in te zien.
https://www.demorgen.be/oorlog-in-oekraine/russische-talkshowgasten-bekritiseren-de-invasie-dit-is-wreedheid-en-sadisme-een-oorlog-tegen-burgers~bb34e31f/

-1
Brabander 1 november 2022 om 09:52

Een kleurrijk man. Ik mag hem wel

0
Poeksel 1 november 2022 om 10:11

Maar gaat hij dan statenloos door het leven? Zonder paspoort? Nooit meer Engeland uit?

0
Drossard Kudus 1 november 2022 om 11:43

Ook mijn eerste vraag. Schijnbaar heeft hij ook een Cypriotisch paspoort. En mocht hij verder in de knel komen is zijn vrouw een Estse, die zullen hem denk ik ook niet direct weren.

0
$kedel 1 november 2022 om 16:02

Iedereen heeft toch een paspoort van Cyprus en Malta:
https://www.youtube.com/watch?v=wDkztLMNK9k&t=3255s

0
Polleke 1 november 2022 om 10:58

Gruwelijke kwal…laat ik nu toevallig weten dat hij al jarenlang het land niet meer in mag wegens allerlei veroordelingen, zelfde voor de USA…
Rare manier van aandachtzoekerij is hem niet vreemd natuurlijk maar deze is er wel over…
P.S. Poetin is ook een gruwelijke kwal…

0
Wheely 1 november 2022 om 11:03

Hij lijdt ook aan een gruwelijke kwaal lees ik net. Poetin ook volgens mij.

Ik vind dit wel een mooi statement trouwens.

0
Michiel 1 november 2022 om 11:21

iemand die belasting heeft ontdoken op 1 lijn stellen met een oorlogsmisdadiger. Bijzonder hoor en bijzonder mild richting Putin

0
Klootje Kriekeljon 1 november 2022 om 11:19

Ik ken die man zijn CV niet, maar is hij buiten het Rusland van Poetin succesvol geworden dan?

0
Grote Plateau 1 november 2022 om 12:39

In de chaos van communisme naar soort van markteconomie waar je plots wél privé ondernemer mocht zijn stond tegelijk nog in de wet dat het strafbaar was om een eigen zaak te hebben. (Met sancties tot gevangenisstraffen.)

Maw. voor de meer risk-minded onder de ondernemers, de "avonturiers'.
Daarbij komt nog dat zij die het kapitaal hadden om een zaak te starten
waren "connected" (Politburo), andere hogere kringen, of mensen die al jaren handelden op de zwarte markt (gangsters dus).

De brave huisvader en huismoeder keken dus nog even de kat uit de boom en de jonge wolven gingen strijden voor hun plaats in het rijk.

Niks om goed te praten maar je moet de dingen wel in hun context zien.
Daarna heeft Poetin om uit de chaos te geraken inderdaad wel een volwaardig maffiasysteem geïnstalleerd in Rusland. Oligarchen stonden macht af, maar werden beschermd tegen nieuwe concurrentie, zolang ze maar luisterden naar de capo di capi. Anders kon het wel eens snel afgelopen zijn.

Rusland ondergaat het lot van de "petrostate". Machtswelustelingen aan de top die nalaten om de economie te diversifiëren en de bevolking heeft niet de vruchten kunnen plukken van de natuurlijke rijkdom. Burgers in de grote steden zijn tevreden gehouden en de meer afgelegen gebieden stonden machteloos om een revolutie te ontketenen.

Nu heeft Poetin Rusland nog eens 20 jaar terug in de tijd geworpen.

1
Klootje Kriekeljon 1 november 2022 om 13:14

Prima analyse. En die complexiteit maakt het lastig om figuranten in dat machtsspel positief of negatief te beoordelen op hun aandeel.
Toch is Oleg Tinkoff een beetje een wielercultheld voor velen, een van de exoten die geaccepteerd werd door de conservatieve wielerwereld.

0
Romāns Vainšteins 1 november 2022 om 15:05

Wat in Tinkoffs voordeel speelde is natuurlijk ook het feit dat hij zelf dolgraag op een fietz zat/zit(?)

0
Edwin Jansen 1 november 2022 om 11:39

Lekker belangrijk wat hij vindt. Totaal oninteressant. Voor politiek ga ik geen wielersite lezen.

0
Dikke Kater 1 november 2022 om 12:02

Mooi statement. Ik hoop dat er nog veel (invloed)rijke Russen hem volgen.

0
Draadband 1 november 2022 om 12:06

Meneer Tinkov krijgt hier nogal wat lof, zelf vind ik het ook prima, maar anderzijds is dit wel een makkelijke stap voor iemand die niet in V. Poetin’s land woont en de middelen heeft om over één of meer andere nationaliteiten te beschikken.
Verder wat Edwin Jansen hierboven schrijft, waarom heeft een wielersite het over de niet-wielren gerelateerde opvattingen van een voormalig wielren-actief persoon ?

0
Rondje 25 1 november 2022 om 13:35

Dat kan je wel zeggen, maar zo’n makkelijke stap zetten zoals jij dit noemt in Rusland is gewoon onmogelijk. Dan ben je ten dode opgeschreven. Dus wat mij betreft is hier niets mis mee. Hij hoeft dit helemaal niet te doen, maar doet dit wel. Hopelijk volgen er meer.
Maar je zult zien dat niemand, maar dan ook niemand zo’n stap zet als hij of zij zich nog in Rusland bevind.

KLASSE AAN OLEG TINKOV

0
Vincent Kleijn 1 november 2022 om 09:33

Respect voor Oleg. Altijd al een opvallende man geweest (het boek van Sagan gelezen). Misschien juist daarom verbaast dit nieuws me totaal niet. Zullen zat andere mensen zijn die precies hetzelfde denken (maar niet doen). Ik heb trouwens een Russische vriendin (vrouwelijke vriend) die aan het proberen is om een Tsjechisch paspoort te krijgen. Al woont ze al een decennium of zo in Praag, ze is er nooit voor gegaan (geen reden toe) tot eerder dit jaar. Weldenkende Russen doen dit ja. Aan de andere kant, vrijdag een reportage gezien over een gemixed gezien uit Dordrecht die wel heel racistisch werd behandeld en we hadden ook in NL bijna een ‘I can’t breathe’ geval gehad :-( Dus we moeten niet net doen alsof we zelf heilig zijn. Ook hier in Spanje zijn onafhankelijkheidsdemonstranten in Barcelona hardhandig neergeslagen door de Spaanse politie (goed, dat is wel al jaren geleden en het is hier politiek stabieler dan NL)

-1
Japiejo 1 november 2022 om 11:26

Ik maak me toch wat zorgen als je de levensgrote verschillen tussen jouw voorbeelden en de Russische situatie niet ziet.

2
Grote Plateau 1 november 2022 om 12:53

Natuurlijk zijn we niet heilig. Schepen met gas die onderweg waren naar het door overstromingen zwaar getroffen Pakistan zijn afgekocht door Europa en hebben in het zicht van Karachi rechtsomkeer gemaakt.

Wat Spanje betreft, die hebben enkele generaties terug een verschrikkelijke burgeroorlog gekend. Die moeten wel uitkijken met delen die zich zouden afscheiden en de mogelijke kettingreactie.

1
Seppie 1 november 2022 om 09:56

Goede zaak, getuigd van lef, wel oppassen dat hij nu niet per ongeluk in zijn vaatwasser verdrinkt.

-1
ThorHushovd 1 november 2022 om 08:44

De kleurrijkste ploegleider uit het oosten van Europa! Wel mooi als het zelfs voor deze boef niet door de beugel kan. Respect dat ie t ook wereldkundig maakt en aanzet tot volgelingen

-2
Posterix 1 november 2022 om 13:07

Kan hij zijn paspoort niet aan ene Thiery B. geven? Die vind het in Nederland kennelijk toch allemaal k*t en dan zijn wij mooi van zijn gekke gedoe af!

-2
kleomantre 1 november 2022 om 17:44

Thierry Baudet kan beter gedropt worden ergens aan de frontlinie, mag-ie daar oreren. Verrekte koekwaus.

-3

Headlines

Populair

Materiaalzone