Tim Wellens verliest derde plaats na ongeoorloofde sprint: “Niet bewust”

woensdag 13 april 2022 om 18:10
Tim Wellens verliest derde plaats na ongeoorloofde sprint: “Niet bewust”

foto: Cor Vos

Tim Wellens kwam in de Brabantse Pijl als derde over de finish, maar de jury heeft hem gestraft wegens een gevaarlijke manoeuvre in de sprint. De kopman van Lotto Soudal werd gedeclasseerd en teruggezet naar de negende plaats in de uitslag.

Wellens streed met een elitegroepje om de tweede plaats in de Vlaamse semi-klassieker, achter de solerende Magnus Sheffield. In de sprint om de andere podiumplaatsen week de Belgische heuvelrenner echter veel af van zijn lijn. Hij stuurde helemaal naar de linkerkant van de weg en hinderde daarbij Benoît Cosnefroy en ook Remco Evenepoel, die zijn benen stil moest houden en kansloos was voor een podiumplaats.

Cosnefroy kon wel blijven sprinten en werd tweede, voor Wellens. Maar niet lang na de finish werd bekend dat niet Wellens, maar Warren Barguil die derde plaats mocht innemen. Wellens was namelijk teruggezet in de uitslag, namelijk naar de negende plaats. Dat was de ‘laatste plaats’ van diezelfde groep, ook al waren er tijdverschillen.

Kostbare UCI-punten
Niet alleen mist Wellens een mooie podiumplaats, ook kost het zijn ploeg Lotto Soudal veel belangrijke UCI-punten. Het Belgische team verkeert in degradatiezorgen en kan alle punten goed gebruiken. Een derde plek in de Brabantse Pijl had Lotto Soudal 125 punten opgeleverd, maar nu krijgt Wellens slechts 40 punten.

En dan kan de UCI hem ook nog strafpunten geven op de UCI-ranking vanwege de ongeoorloofde beweging in de sprint. Hoeveel dat er zijn, is niet bekend.

‘Niet bewust’
“Ik wil Magnus Sheffield feliciteren, want hij was echt een van de sterksten vandaag”, vertelt Wellens in een eerste reactie. Ook gaat hij in op de sprint. “We begonnen op een lage snelheid en ik ging mijn sprint aan door naar links te gaan. Op dat moment was ik mij niet bewust van die beweging, maar blijkbaar was het te veel. Het is nooit leuk om teruggezet te worden, maar het was zeker niet een bewuste move. Het belangrijkste van vandaag is dat ik mij erg goed voelde.”

Dit artikel delen:

22 Reacties

JensVdB 13 april 2022 om 18:14

Evenepoel moest zelf gediskwalificeerd worden, dus ik vind de deklasering onterecht

Turtlehead 13 april 2022 om 18:23

Ja, maar dat heeft er niks mee te maken.

Voorgeborchte 13 april 2022 om 18:24

Whataboutism…

Marik 13 april 2022 om 18:16

Ik vind deze diskwalificatie meer dan terecht. Wat een dwaze move was dat zeg.

Murcia 13 april 2022 om 18:16

Kon natuurlijk ook echt niet, dupeert zijn ploeg en was ook in de koers weer vreemd aan het rijden vond ik. Tim lijkt mij toe aan een nieuwe uitdaging/ploeg. Zou hem graag bij de jongens van Hilaire zien rijden.

Mad 13 april 2022 om 18:24

Hier moet toch gewoon veel strenger en consequenter tegen opgetreden worden? Hoe kan zoiemand nou nog met goed fatsoen beloond worden met UCI punten? Ik zou zeggen rode kaart, dus weekje schorsing?

Mad 13 april 2022 om 18:30

Het probleem met dit soort gevaarlijk roekeloos gedrag is dat het anderen dupeert, en die kun je niet achteraf nog promoveren. Je moet dus zorgen dat het een stuk minder aantrekkelijk wordt om anderen te proberen de hekken in te rijden

Turtlehead 13 april 2022 om 18:24

Wellens viel mij tegen op het laatst, had toch op die helling nog wat moeten proberen lijkt mij, ik vond hem erg sterk.
Als het in LBL regent zou er zomaar nog wat moois uit kunnen komen voor zijn ploeg (podiumplaats oid, winnen zal lastig zijn).

Ronellenfitsch 13 april 2022 om 18:36

Achttien mensen verongelukt in sprint, wielerflits: ‘dit is heel belangrijk voor het puntenklassement van ploegen die nu de Tour rijden en volgend jaar ook de Tour rijden ongeacht dat klassement, dus iedereen praat over punten dus punten zijn belangrijk want iedereen praat erover!’

Murcia 13 april 2022 om 18:49

Deze reactie doet mij gniffelen want er zit een kern van waarheid in. De focus op de punten is wel een dingetje van de redactie terwijl ik er van overtuigd ben dat de UCI aan het eind van het jaar iets verzint om alle kikkers in de kruiwagen die World Tour heet te houden.

boehoe 13 april 2022 om 19:31

Wielerflits doet me de laatste tijd sterk aan VI denken die het continu over de coëfficiënten ellende hebben.

luyfred 13 april 2022 om 18:37

Niet bewust ?? Begint op rechts en komt uit op links . had hij dan een black out ?.

hjjanssen1973 13 april 2022 om 18:46

Het is spijtig. Lotto Soudal heeft de punten ook nog eens hard nodig…

Merlinappa 13 april 2022 om 18:56

Hij kijkt achterom, Ziet Remco en Benoit komen, en besluit dan om de hele weg over te steken. Niet bewust m’n reet.

Romāns Vainšteins 13 april 2022 om 19:08

Ik geloof hem best dat het niet bewust was. Hij kijkt om in de aanzet en zet dan grommend door zonder te beseffen dat zijn wielen wat scheef staan. Volgens mij was het wat koud daar vandaag, ze zagen er allemaal niet heel best meer uit bij die ‘sprint’

Richard van Hoof 13 april 2022 om 19:10

Eens Romans, die diskwalificatie vond ik dan ook niet verwijtbaar aan hemzelf, maar het is misschien wel zo fair naar de anderen die er door gehinderd werden.

Gedane zaak, op naar de volgende koers.

Michelangelo 13 april 2022 om 21:15

Tuurlijk was het bewust.

Maar hij werd nu teruggezet tot achter het groepje dat erbij was gekomen (met Teuns). Maar zaten die uiteindelijk op dat moment al bij het sprintende groepje? Volgens mij namelijk nog niet, ze hadden hem in dat opzicht na Evenepoel moeten klasseren volgens mij.

Hoe dan ook terecht gestraft. Maar het doet puntsgewijs wel pijn natuurlijk.

Wildebert 13 april 2022 om 21:16

Was dus meer Nietes dan Wellens!

VerstandOpNul 13 april 2022 om 21:45

Als het niet bewust is, dan is het helemaal zorgwekkend dat hij zo reed! Hij leek wel dronken ofzo..

Gelei 13 april 2022 om 21:51

Wellens is vandaag met alles bezig geweest behalve koersen om zelf te winnen. Bah!

AdZ 14 april 2022 om 07:36

Ach, de een zet collega's opzij met een "zwieper", de ander met een "por". Het schijnt allebei niet te mogen.

Wel lachen hoe verschillend de reacties van de betrokkenen dan zijn.

Bontempi1962 14 april 2022 om 14:19

Wellens maakt een wel heel opzichtige move, maar het misbaar van evenepoel sloeg nergens op want op dat moment was hij sowieso al kansloos. Zielig gedrag.

Net binnen

Populair

Materiaalzone