Thymen Arensman: “Ik heb nog een rekening openstaan met de Giro”

Thymen Arensman: “Ik heb nog een rekening openstaan met de Giro”

foto: SEG Racing Academy

zaterdag 15 juni 2019 om 07:30

Thymen Arensman is donderdag als een van de kanshebbers voor de eindzege van start gegaan in de Giro d’Italia U23. In de avonduren werd hij 21ste in de proloog, op zeven tellen van dagwinnaar Ethan Hayter. En dat was positief, want aan verreweg de meeste klassementsmannen deelde hij meteen een tikkie uit. “Terwijl dit me normaal niet ligt én ik te zacht gestart ben”, vertelt de jongeling van SEG Racing Academy aan WielerFlits.

We spraken de 19-jarige Gelderlander afgelopen dinsdag, net voor zijn vertrek naar Italië. Na de Ronde de l’Isard (achttiende) en een frustrerend verlopen Parijs-Roubaix U23 (26ste), vond het laatste deel van Arensmans voorbereiding plaats in Loutraki. De vaste uitvalsbasis van opleidingsploeg SEG Racing Academy in Griekenland. “Ik was daar vooral om alvast aan de warmte te wennen”, vertelt de in Deil geboren renner. Dat is nodig ook, want in Italië stijgt het kwik tijdens de Giro iedere middag tot dik dertig graden Celsius. “Soms heb ik daar nog weleens last van. Maar dat gaat nu super goed; een prima keuze om hier naartoe te gaan.”

Wat hij van de Italiaanse ronde mag verwachten, weet hij niet. “Mijn omgeving zegt me wel dat ik erg goed in orde ben, dat er iets moois in zit. Maar zelf durf ik dat niet te zeggen. Natuurlijk hoop ik op het hoogst haalbare. Ik ben niet slecht in vorm. Ook de trainingen in Griekenland wijzen dat uit. SEG komt hier al een paar jaar met de ploeg. Vorig seizoen waren Stephen Williams (vijfde in de Giro toen, red.) en Jan Maas (vijftiende, red.) hier ook ter voorbereiding. Op Strava kun je de tijden dan mooi met elkaar vergelijken. En daarbij stelde ik vast dat ik veel KOM-metjes gepakt heb. Dat is toch wel een dingetje”, lacht hij ietwat verlegen.

foto: Elen Rius

De renner van SEG verwacht in Italië te wedijveren met de usual suspects. “De standaardteams: Lotto Soudal U23, Hagens Berman Axeon en ook zeker Colpack, met Andrea Bagioli. Daarnaast zijn er altijd van die Italiaanse clubrenners die alles in het teken van de Giro stellen en op hoogtestage gaan”, vertelt de jongeling. “Dus een verrassing sluit ik niet uit. Waarom ik Wiggins-Le Col niet noem? Mark Donovan was inderdaad vierde vorig jaar. Maar we hebben hem dit seizoen nog amper gezien, al houd ik hem zeker in de gaten. In Luik-Bastenaken-Luik U23 reed ik samen met hem, maar daar vond ik dat hij niet heel hard omhoog reed.”

Daarnaast vlakt hij ook de Colombiaanse selectie niet uit. De Zuid-Amerikanen hebben nog amper in Europa gekoerst, maar dat was vorig jaar ook het geval. Toen won Colombia alleen wel drie bergritten en werden ze zesde en zevende in het eindklassement. “Ik ken ze helemaal niet”, biecht hij op. “Maar die gaan altijd hard omhoog. In de bergen zal ik de Colombiaantjes en ook de Spanjaarden vooral moeten volgen om te overleven. Ik heb op YouTube een paar etappes van vorig jaar teruggekeken. Daar maakte onze ploeg een klein foutje en reed Colombia met een paar man weg. Stevie Williams verloor daardoor uiteindelijk de ronde.”

“Dat moeten we nu voorkomen”, stelt Arensman. “Maar ik denk dat we daarvoor nu een supersterk team hebben. Zoals altijd, werken we bij SEG zonder kopman. Ide Schelling is ook in de vorm van zijn leven. Die reed in Griekenland eveneens bizarre tijden bergop en kijk in de Ronde de l’Isard (zesde, red.) hoe goed hij daar reed. Vergeet sprinter Kaden Groves niet. Die kan bergop ook nog weleens gekke dingen doen. Maar het mag duidelijk zijn dat ik voor een klassement probeer te gaan. Daar krijg ik waarschijnlijk ook wel hulp voor. Maar als ik niet goed genoeg ben, rijd ik met alle plezier voor Ide of een van onze andere klassementsrenners als ze er goed voor staan.”

Giro versus Tour en geven versus sparen
Arensman begon zijn seizoen iets later dan gepland, nadat hij bij een botsing met een kind op een skelter begin maart opnieuw zijn sleutelbeen brak. Toch staat de Giro al maandenlang met rood omcirkeld in zijn agenda. “Ik heb er nog een rekening openstaan”, klinkt hij strijdvaardig. Vorig brak de jongeling bij een val in de eerste rit namelijk ook al zijn sleutelbeen. “Ik wilde sowieso terugkeren. Al wist ik een jaar geleden nog niet dat ik zo’n goede ronderenner zou kunnen zijn in het beloftecircuit. Dat kwam pas later dat jaar in de Ronde van de Toekomst (waar hij tweede werd achter toptalent Tadej Pogačar, red.).”

“Dus voor mij was de keuze snel gemaakt: ik wil revanche nemen in de Giro”, gaat hij verder. “De Tour de l’Avenir is ook hartstikke mooi, maar de Giro spreekt me meer aan. Dat geldt overigens ook voor de Giro en de Tour de France bij de profs. De charme van het Italiaanse vind ik iets mooier dan het Franse. Op de Tour staat altijd zo veel druk, dat is echt een circus. Niet dat het erg is, maar de Giro lijkt heel chill. Vorig jaar heb ik natuurlijk slechts twee dagen meegemaakt, maar het was supermooi daar! De sfeer was ook heel relaxt. Dat spreekt me meer aan. In de Toekomstronde lig je veel meer onder een vergrootglas.”

Druk om die tweede plek in de Tour de l’Avenir te bevestigen, ervaart hij overigens niet. “Voor mezelf niet, in ieder geval. Ik weet wat ik kan. Voor de buitenwereld zou het fijn zijn als ik een paar goede resultaten rijd. Dat heb ik dit seizoen ook wel laten zien. Maar door foutjes of kleine dingetjes, heb ik niet echt heel korte uitslagen gereden en vooral voor het team gewerkt. Hoe ik dat moet voorkomen? Mezelf koest houden”, lacht hij. En dat is lastig, gezien zijn achtergrond als veldrijder. “Ik vind het heel vervelend om drie uur lang niets te doen en dan op één klim alles te geven. Ik vind een alles-of-niets poging veel leuker!”

foto: Elen Rius

In het licht van de prestaties van Mathieu van der Poel en Wout van Aert op de weg, kan Nederland met de jongste winnaar van de Koppenbergcross bij de beloften voorzichtig in de handen wrijven. Huidig wereldkampioen veldrijden MVDP won natuurlijk op indrukwekkende de Amstel Gold Race, terwijl Van Aert op dit moment de show steelt in het Critérium du Dauphiné. “Of dat onstuimige een crossers-dingetje is, weet ik niet. Misschien wel. Veldrijden is veel afwisselender en alleen maar full gas. De cross heeft me ook een goede klimmer gemaakt. De all out effort-inspanningen hebben daaraan bijgedragen”, legt hij uit.

Dat Arensman zo goed bergop kan fietsen, zou je op het eerste oog overigens niet zeggen. Met zijn 1,90 meter is hij namelijk niet meteen te typeren als pocketklimmer. “Door mijn lengte zal ik nooit een vedergewicht zijn”, denkt hij. “Ik heb wel een vrij dunne, slanke bouw. Door mijn lengte trap ik zodoende toch hoge wattages, waardoor ik goed kan klimmen. Maar daardoor kan ik ook de klassiekers goed aan. Een vergelijking vind ik altijd moeilijk, maar Tom Dumoulin en Chris Froome hebben ongeveer hetzelfde postuur als ik heb. Mijn tijdrit is ook redelijk goed, dus zoiets zal het zijn. Maar dat is lastig, ik ben namelijk vooral mezelf.”

flag-nl SEG Academy Racing voor flag-it Giro d’Italia U23 2019
flag-nl Thymen Arensman
flag-au Alexander Evans
flag-au Kaden Groves
flag-gb Adam Hartley
flag-hu Barnabás Peák
flag-nl Ide Schelling


Lees alles over de Giro d’Italia U23 in onze uitgebreide voorbeschouwing. Dagelijks verzorgen we een Volg Hier en lees je de verslagen van de verschillende etappes.

Dit artikel delen:

6 Reacties

west 15 juni 2019 om 08:02

THYMEN ARENSMAN: “IK HEB NOG EEN REKENING OPENSTAAN MET DE GIRO”
Dan moet je niet naar Italie, maar naar de Pos(t)bank. Scheelt ook weer in de reiskosten.

TijmenCamps 15 juni 2019 om 09:00

@west
Hele slechte/droge grap…

Olly 15 juni 2019 om 09:11

@Tijmen, nee hoor kan best wel die grap. De bejaarden onder ons kunnen de link tussen Giro en Postbank/ING nog wel leggen.
OT: Heel leuk interview, met een jonge goede renner. Heel veel succes TA. De komende jaren ga je ons volgers nog veel plezier en spanning bezorgen hoop ik.

katerkop 15 juni 2019 om 08:06

Dank voor dit interview wielerflits

freirefreire 15 juni 2019 om 13:18

Arensman is een groot talent in het rondewerk in Nederland. Ik zie hem op termijn uitgroeien tot een nieuwe Mollema/Poels. Maar hij is net zo oud als Evenepoel, en als je de ontwikkeling van die twee met elkaar vergelijkt…

NDI22 15 juni 2019 om 14:24

Amper te vergelijken, kiezen beiden voor een andere weg naar de top.

Headlines

Materiaalzone

Populair