Nick Doup vrijdag 4 augustus 2023 om 19:30

Thymen Arensman hervindt de rust in zijn hoofd en werkt toe naar Vuelta: “Signalen zijn goed”

Interview De eerste maanden van Thymen Arensman bij INEOS Grenadiers verliepen niet zoals hij had gehoopt. Twijfels maakten zich meester over de talentvolle klassementsrenner, die mede door een verhuizing een lastige start kende. Dat hij in mei zesde werd in de Giro d’Italia en Geraint Thomas naar een tweede plaats loodste, deed hem goed. “Deze groep maakt mij rustiger”, erkent hij in Polen, waar hij toewerkt naar de Vuelta a España.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Ik hoop, als alles goed gaat, de Vuelta te rijden. Je moet natuurlijk eerst geselecteerd worden, maar ik denk dat de signalen goed zijn. Ik heb goed getraind in Andorra met een deel van de Giro-groep, dat was heel leuk. Het ging hartstikke goed en daarom hoop ik erbij te zijn in de Vuelta”, aldus Arensman, die daardoor opnieuw twee grote rondes in een seizoen gaat rijden. Dat deed hij ook vorig jaar in de Giro (18e) en de Vuelta (6e).

Wat mogen we dan verwachten van Arensman in Spanje? Aan een eindklassering voor zichzelf denkt hij niet. “Mwah, niet echt. Zesde was een mooie prestatie, zeker als je ziet dat ik in dienst reed van G (de bijnaam van Thomas, red.). Maar die zesde plaats zou ik graag inruilen voor een Giro-overwinning voor Thomas.”

“Hopelijk kunnen we ook zoiets doen in de Vuelta. Maar ik heb liever dat G wint en dat ik een DNF heb, dat maakt mij allemaal niet uit. Het zou heel mooi zijn als we de Vuelta kunnen winnen met hem, dan kijken we daarna naar de toekomst.”

‘Trainen’ in de Ronde van Polen
In de Ronde van Polen geen goed algemeen klassement voor de coureur uit Deil. Vaak is hij kort na een hoogtestage nog niet in topvorm en dus werkt hij zich in het zweet voor kopman Michal Kwiatkowski. “Ik kan mooi mijn werk doen voor het team. Het gaat volgens plan en ben blij met het werk dat ik hier kan doen. Woensdag reed ik een mooie dag op kop, samen met Laurens De Plus. Dat was heel zwaar, maar het was leuk om te doen.”

“Het is ook mooi voor Michal, dat we wat terug kunnen doen voor hem. En het was ook een goede training”, denkt hij ook nog vooruit.

Gesetteld in Andorra
Nog even terug naar dit voorjaar, toen Arensman openlijk aangaf mentaal met zichzelf in de tang te zitten. Naast dat hij een plek moest zien te vinden in een geheel nieuwe ploeg, met veel grote namen om zich heen, speelde op de achtergrond een verhuizing van Nederland naar Andorra. En zijn uitslagen waren, in aanloop naar de Giro, niet denderend.

“Het enige wat ik kan doen is elke dag mijn best doen. Ik heb laten zien wat ik kan en dat komt er vanzelf wel een keer uit. Ik heb geen haast, en het team heeft alle vertrouwen in mij. Eigenlijk meer dan ik in mezelf misschien”, gaf hij destijds toe. “Ik heb laten zien wat ik kan. Het zal een kwestie van tijd zijn. Ik ben nog heel jong en heb al mooie dingen laten zien, dus dat kan niet weg zijn.”

In Polen komt Arensman heel rustig over. Dat bevestigt hij ook in het gesprek: “Het gaat nu wel goed. Ik ben ondertussen gesetteld in Andorra, dus ik voel mij wel goed. In a better place, zullen we maar zeggen. Ik heb helemaal geen stress en ik probeer te doen wat ik leuk vind. Dat is fietsen. Met deze renners, zoals een Geraint Thomas, is het mooi om dit soort wedstrijden te doen. Dat maakt mij wel rustiger.”

Bekijk hier het interview met Thymen Arensman van april 2023:

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
3 augustus 2023 23:21
Leuk met G, gezelli met De + en mooi voor Michal. Slappe hap. Hup, rammen met je knar.
3 augustus 2023 21:44
Ik zie in Arensman echt wel een kopman op termijn. Is een slimme, dat is ook heel belangrijk.
  3 augustus 2023 22:02
  Als Arensman de benen heeft berg je dan maar. Dat geldt overigens ook voor Almeida, Ayuso, Hart en Rodriguez om er maar een paar te noemen.
  3 augustus 2023 23:24
  [url=https://www.youtube.com/watch?v=LfduUFF_i1A&ab_channel=RosenzweigBenjamin][/url]
  4 augustus 2023 18:10
  Zo. Welke vuilak heeft me hier geduimd?! Kom dan met ook maar 1 zinnig argument als je het er niet eens bent! :D
3 augustus 2023 19:27
Het is m gegund een mooie ronde... Benieuwd of hij het ECHT in zich heeft om Dumoulin op te volgen...
3 augustus 2023 23:01
Top 5 zou heel mooi zijn.
4 augustus 2023 09:14
We gaan het de komende jaren van d'n Thymen moeten hebben, ned. ak. Ik wil weer kippenvel!!! Maar hij is ook niet gek natuurlijk, nog in ontwikkeling, en een bak superhelden rondom. Prima leerschool bij ineos, en wie weet wat deze vuelta gaat opleveren, vaak een bak afvallers van de andere twee rondes, net-niet ak's, en hier en daar een superheld.
4 augustus 2023 13:48
Ben benieuwd hoe hij zich verder ontwikkeld, de één ontwikkeld zich nu eenmaal sneller dan de ander, hij is best nog jong en komt soms nog wat onvolwassen over om het te chargeren, een puber die nog met zichzelf overhoop ligt. En mocht hij gelukkig zijn in een knechtenrol is dat natuurlijk ook geen schande, hij moet doen waar hij plezier in heeft, dan komt de rest ook wel.
3 augustus 2023 19:56
Een knecht in hart en nieren. Eervol werk en niets mis mee. Om een team te leiden in de grootste wedstrijden moet je ook een beetje een haantje zijn, blijkbaar voelt hij zich er op deze leeftijd nog niet klaar voor. Prima op je 23e.
  3 augustus 2023 20:31
  Ja, en nee. Een Vingegaard is geen haantje. Dat is een introverte man die echt moest leren hoe hij een leider moest worden. Hetzelfde denk ik van Roglic. Ik denk dat dit meer het type leiders zijn die teamgenoten voor zich winnen doordat het aimabele en plezierige mensen zijn in de omgang. Dan trappen je teamgenoten toch al wat harder voor je, omdat ze het je gunnen. Evenepoel en Pogacar zijn dan weer wel haantjes. De eerste lijkt me het type leider die gerust met zijn vuist op tafel slaat en zich laat gelden in het team. De tweede is dan weer zo goed, dat teamgenoten zich makkelijk voor hem wegcijferen. Dat harde werken wordt namelijk heel vaak beloond omdat hij zoveel wint.
  3 augustus 2023 21:26
  Ik denk dat je je in roglic vergist, die komt heel nonchalant over maar dat lijkt me meer een rookgordijn.
  3 augustus 2023 21:33
  Evenepoel een haantje hahahaha. Die lach je toch vierkant uit als die met zijn vuistje op tafel slaat joh.
  4 augustus 2023 03:41
  Stoere Ron. In het peloton lachen er niet veel meer met Evenepoel, denk ik.
  4 augustus 2023 09:24
  Ik deel dit wel. Je mist dat killer instinct. Een echte kopman wil vooral zelf winnen. Hopelijk kan hij daar naartoe groeien, maar dan moet hij mentaal wel stappen zetten.
  4 augustus 2023 12:05
  Ik ben eigenlijk blij dat Ron zijn comment plusjes krijgt en mijn reactie minnetjes. Toont nog maar eens het niveau aan van hier rondwaart.
  4 augustus 2023 13:38
  Patlev slaat wel voor Remco met de vuist op tafel.

Reacties zijn gesloten.