Thymen Arensman open over moeilijke start: “INEOS heeft meer vertrouwen in mij dan ik in mezelf”

dinsdag 18 april 2023 om 16:41
Video

Drie weken voor de Giro d’Italia zoekt Thymen Arensman nog naar zijn topvorm. In de Tour of the Alps kende hij een teleurstellende eerste dag, waarna hij dinsdag in de tweede rit vroeg in actie kwam als helper van de INEOS Grenadiers-trein. “Ik was zeker teleurgesteld”, erkent Arensman, die na afloop tegen WielerFlits uitgebreid ingaat op zijn problemen in de eerste maanden bij de ploeg.

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Welk gevoel had je gisteren na de finish? Was dat teleurstelling?
“Ik was zeker teleurgesteld, maar je weet nooit hoe je van een hoogtestage terugkomt. Ik moet zeggen dat het wel lastig is. In een nieuw team, een heel andere omgeving. Verwachtingen die ik mezelf opleg en druk die ik mezelf opleg. Dat is mentaal niet al te makkelijk.”

“Ik merkte gewoon dat ik graag beter wil. Toen ik op die klim kwam (Arensman loste in etappe 1 op de voorlaatste klim , red.) en ik begon af te zien, toen merkte ik dat ik met mijn gedachten ergens anders was. Meer bij negatieve gedachtes.”

“Je moet in een soort trance komen als klassementsrenner, zoals ik dat vorig jaar heel goed kon. Nu ben ik met andere dingen bezig in mijn leven. Ik ben daarom blij dat ik mijn steentje kan bijdragen en kan leren van zulke goede renners waar ik echt naar opkijk. Ik ben heel happy dat ik in dit team kan rijden en van de beste renners kan leren. Ik hoop dan in dit team naar dat niveau toe te groeien.”

Is dat ook iets waar je je zorgen om maakt richting de Giro? Dat je die dingen aan je hoofd hebt, of kan je dat uitschakelen en heb je die knop nu al kunnen omzetten?
“Ik leer echt heel veel, over mezelf en over het wielrennen. Ik weet zeker dat mij dat beter maakt. Het team heeft super veel vertrouwen na wat ik vorig jaar heb laten zien. Ze weten dat ik dat in mij heb. Ze zeggen dat ik soms wat meer vertrouwen in mezelf moet hebben, dat ik heel erg sterk ben. Maar soms moet ik dat zelf nog wat meer zien, zeggen ze.”

“Voor nu ben ik hartstikke blij om van deze wereldrenners, Tao Geoghegan Hart, Pavel Sivakov en G (de bijnaam van Geraint Thomas, red.) te leren. Het is super mooi om van die renners te leren en zo proberen beter te worden.”

Lees ook:
Tao Geoghegan Hart over geloste Thymen Arensman: “Je moet hem tijd geven”

Heb je nu vanuit jezelf ook het vertrouwen te pakken richting de Giro?
“Zeker. Natuurlijk had ik het ook liever anders gezien, met alle opofferingen die ik heb gedaan. Er gaat zoveel in mijn hoofd om en…”

Kan je daar iets over uitweiden?
“Het is een heel ander team, een heel andere omgeving en heel andere renners, waar ik ook echt naar opkijk. Een Girowinnaar, een Tourwinnaar, een ex-winnaar van de Tour of the Alps… Daar probeer ik van te leren, om ook maar een beetje van hun palmares te krijgen.”

“Maar ook andere dingen, zoals een verhuizing naar Andorra wat ook allemaal meespeelt. Het enige wat ik kan doen is elke dag mijn best doen. Ik heb laten zien wat ik kan en dat komt er vanzelf wel een keer uit. Ik heb geen haast, en het team heeft alle vertrouwen in mij. Eigenlijk meer dan ik in mezelf misschien.”

Gisteren zei Tao op de persconferentie dat je nog tijd nodig hebt, maar dat je voor jouw leeftijd wel al een flink palmares hebt opgebouwd. Doet dat je goed?
“Ja, daarom heb ik ook zoveel bewondering voor Tao. De woorden die hij gisteren voor mij had nadat ik heel emotioneel in de bus terug kwam. Dat is hartstikke fijn. Dat zorgt er ook voor dat ik graag voor hem werk en gemotiveerd blijf om elke dag mijn best te doen. Ik heb laten zien wat ik kan. Het zal een kwestie van tijd zijn. Ik ben nog heel jong en heb al mooie dingen laten zien, dus dat kan niet weg zijn.”

Lees ook:
Twee op twee voor Tao Geoghegan Hart in Tour of the Alps

Na de finish spraken we opnieuw met Tao Geoghegan Hart over Arensman. De Nederlander speelde in zijn tweede ritzege een belangrijke rol door op de voorlaatste klim het kopwerk over te nemen en de elitegroep uit te dunnen. We waren benieuwd hoe Hart naar het optreden van Arensman keek.

“Hij hoefde zich niet te bewijzen voor mij”, vertelt Hart. “Ik ken zijn klasse en kwaliteiten. Niemand wordt afgerekend op basis van een klim, een wedstrijd, een maand of zelfs een half jaar. Iedereen kent zijn moeilijke momenten en hij voelde zich gisteren niet super. Dat hebben sommige renners nu eenmaal na een lang trainingskamp.”

“Het is heel normaal dat je dat als jonge renner moet meemaken. Hij heeft goede en ervaren renners om zich heen en hij heeft vandaag zijn benen laten spreken. Ik ben er 100% zeker van dat hij de komende drie dagen nog sterker gaat zijn. Hij heeft een enorme motor en blijft stappen zetten. Het is fijn dat hij mij geholpen heeft aan deze zege.”

Dit artikel delen:

32 Reacties

Stablinksy 18 april 2023 om 17:37

Voor het begin van de ronde Arensman bombarderen tot medekopman voor deze ronde, hem drie sterren geven en dan elke dag twee artikels over hem schrijven … Kwestie van wat druk te zetten op zijn frêle schouders … Nick Doup is meer supporter dan journalist.

Laat die jongen met rust en geef hem de ruimte en de tijd om te groeien.

4
Bierbrouwer 18 april 2023 om 21:12

Hoort bij het groeiproces. Wielrennen is 99% mentaal zei een pas gestopte commentator en ex-renner ooit tegen mij.

0
peterwinnen 18 april 2023 om 18:00

Klinkt me toch niet lekker in de oren dit betoog. Was nog lekker een paar jaar in je vertrouwde omgeving gebleven, zegt de vader in mij.

3
snoep de hond 19 april 2023 om 10:23

Klinkt mij ook niet lekker in de oren en kan je (vader)redenatie volgen. Echter kan ik mij ook voorstellen dat dit uiteindelijk de duw is die hij nodig gaat hebben. Soms moeten kinderen het huis uit om op eigen benen te leren staan en echt volwassen te worden. :D

0
Wheely 18 april 2023 om 21:44

Sodeju zeg hier word ik niet vrolijk van. Doe mij maar een interview met Lars van der Haar. ;-)

Maar wel respect voor Thymen en Ineos voor de aanpak en het geduld, een goede klassementsrenner worden is hard werken.

2
VincentK 18 april 2023 om 19:21

Vraag aan de echte kenners: in de Eurosport podcast van vandaag werd gesteld dat een goede RE komende zondag een slecht signaal zou zijn voor de Giro. Je kunt niet 5 weken vanaf komende zondag in topvorm zijn. Dat klinkt wel logisch, maar bij dezelfde experts is slecht rijden in de Tour of the alps weer een negatief signaal en toont TGH met twee overwinningen op rij juist een prima vorm voor de Giro. Nu snap ik het niet meer, want als ik het goed begrijp moeten we ons zorgen maken over TGH in de tweede en derde week van de Giro, maar dat lijkt dus niet zo te zijn. Wie heeft er verstand van en wil wat uitleg geven over de waarde van (grote) prestaties 2 a 3 weken voor een grote ronde?

1
Panache 18 april 2023 om 19:32

Het antwoord is dat Tour of the Alps een koers is waar de toprenners niet naar toe pieken. Luik is wel een koers waar toprenners naar toe pieken. Luik kan je met andere woorden niet winnen terwijl je de vorm opbouwt naar een piek over 3-4 weken. Hoe kan het dan dat Evenepoel vorig jaar San Sebastiaan won enkeke weken voor de gewonnen Vuelta en vijf weken voor het gewonnen wk? Dat zegt iets over de status van San Sebastiaan en over de uitzonderlijke klasse van Evenepoel.

5
Cochise 18 april 2023 om 21:10

Hangt ook echt van renner tot renner af, maar zoals je ook leest bij Arensman zitten topprestaties duidelijk niet enkel in de benen maar ook tussen de oren.
In die zin ben ik ervan overtuigd dat een topprestatie in Luik voor Evenepoel ook wel echt vertrouwen zal geven richting Giro (net zoals die in San Sebastian vorig jaar, en ik ben de eerste om vermogens te downplayen maar toen duwden zowel Yates als Evenepoel fenomenale waardes). Enige wat je zou kunnen zeggen is dat de Vuelta vooral in de eerste week beslist werd, maar als ik zag hoe Evenpoel in Australië nog als een fris hoentje tekeer ging zou ik me geen zorgen maken over de tijdspanne tussen LBL en slotweekend van de Giro.
Tot een paar jaar geleden leek het idd wel zo dat je vooral niet te goed mocht zijn in Tour of the Alps of Dauphinee/Zwitserland met het oog op Giro/Tour, maar die tijden lijken me wel voorbij.
TGH is nu wel al op redelijk hoog niveau sinds begin februari (Valencia-Ruta del Sol-Tirreno allemaal knappe klassementen) dus daar is doortrekken tot einde Giro weer beetje minder voor de hand liggend. Maar ook dan: vertrouwen heeft ie zeker genoeg nu dus wie weet.

1
VincentK 18 april 2023 om 22:19

@panache @cochise , bedankt. Heldere uitleg. Leuk om op dit soort zaken te letten.

0
Wielermop 18 april 2023 om 21:12

Bijzonder openhartig, zo kwam hij in eerdere interviews ook over. Ben benieuwd hoe hij zich verder gaat ontwikkelen. Het is al zo ongelofelijk moeilijk om op dit niveau te acteren, het feit dat je dan ook nog zo’n ‘denker’ bent kan dan ook extra meewegen. Hopelijk krijgt hij snel weer een nieuwe dosis vertrouwen, want hij heeft eerder echt veel potentie getoond.

Aan de andere kant heeft hij er zelf voor gekozen om naar Ineos te vertrekken. Als je als jong talent wordt aangetrokken dan krijg je de verwachtingen er toch ook bij.

1
Romāns Vainšteins 18 april 2023 om 21:31

Ik heb juist vanwege zijn open, reflectieve en duidelijk redelijk snuggere aard veel vertrouwen in de Arensman. Die lijkt op zeer jonge leeftijd al zichzelf te confonteren met de betrekkelijkheid van een hardrijdend mens op de fiets: straks rest alleen de toewijding en talent, van allebei heeft hij genoeg.

1
sus 19 april 2023 om 08:17

Heeft een grote toekomst als helper voor zich maar zal nooit de druk van kopman aankunnen

0
hjjanssen1973 19 april 2023 om 08:34

Arensman heeft het psychisch lastig. Hopelijk komt hij er bovenop. Achteraf bekeken te vroeg naar een topploeg gegaan, denk ik. Had beter even door kunnen fietsen bij DSM.

1
Klein Verzet 19 april 2023 om 10:19

Oef, als het maar geen Dumoulin-queeste wordt, die kwam ook in een van-wieg-tot-graf-über-georganiseerde ploeg, waarna het alleen maar bergafwaarts ging. Gelukkig geeft Arensman zichzelf de tijd om in zijn “rol” te groeien.

1
mauri 19 april 2023 om 13:43

TGH, Hindley,… geef Arensman gewoon een paar jaar en hij komt er wel. Dan verdwijnen die twijfels vanzelf. Over die (te) vroege overstap naar Ineos: je bent 10-15 jaar prof (Valverde en co buiten beschouwing) en daar moet je dan je fortuin maken. Begrijp het perfect hoe zou je zelf zijn?

0
Klootje Kriekeljon 18 april 2023 om 17:39

De testen zullen niet gelogen hebben destijds. Toch was de transfer best opmerkelijk, helemaal toen bleek dat ze hem al snel als kopman uit wilden spelen.

0
In de waaier 18 april 2023 om 18:02

Dan moet je mentale begeleiding krijgen.

0
Jacco van Stierop 18 april 2023 om 22:10

Aan het constante gefrommel aan zijn linkerwenkbrauw hier op de video zie ik een behoorlijke bak onzekerheid. Vraag me af of die mentale gesteldheid nog zal veranderen, en of zijn weerbaarheid voldoende zal zijn om te overleven binnen het profpeloton. Talent heeft hij. Wel dapper en ook gezond dat hij uiting durft te geven aan zijn twijfels.

0
Panache 18 april 2023 om 19:02

Waar twijfelt Arensman aan? Of hij een potentiële grote ronde winnaar is? Dat is terecht en een kwestie van gezond verstand. Twijfelt hij of hij een plekje bij Ineos verdient en of hij wel een hele goede en toegewijde wielrenner kan zijn dan is die twijfel onterecht. ‘Mensen die last hebben van het imposter syndroom, leggen de lat genadeloos hoog voor zichzelf en onderschatten hun eigen prestaties. Hoe goed ze hun werk ook doen, hoeveel diploma’s of complimenten ze ook binnenhalen, ze zijn voortdurend bang ontmaskerd te worden omdat ze hardnekkig twijfelen aan hun eigen kwaliteiten. Veel imposters vechten tegen hun onzekerheid door overmatig hard te werken.’ Wat goede begeleiding kan wonderen doen. Wat dat betreft zie ik Ineos wel als een goede werkgever. Er zijn vele wegen die tot succes leiden en de weg via zijn ‘helden’ Hart en Thomas ( van meesterknecht naar winnaar) is helemaal niets mis mee, ook niet als de bestemming net onder de top ligt.

-1
Blaagstra 19 april 2023 om 01:03

Kneuzentaal van arensman zeg. ‘Oh wat zijn de anderen goed om mij heen’ …wil door de ineosgroep geaccepteerd worden door de plek van kneus/knecht in te nemen omdat rest zogenaamd winnaars waren? ‘gevoelig ventje, is prima, maar kras maar door voor wielertopsport.

-2
Federico Bahamontes 18 april 2023 om 17:08

Wat is dat toch met die extreem getalenteerde Nederlandse ronderenners die mentaal totaal niet gemaakt lijken voor wielrennen of topsport in het algemeen. Veel te veel nadenken over alles. Lijkt wel een Dumoulin 2.0 dit. En eigenlijk passen Kelderman, Oomen of zelfs Gesink ook in dit rijtje. Allemaal gingen ze in meer of mindere mate gebukt onder de druk.

Stel je toch eens voor dat die de kop van Roglic of van Aert hadden: Mentaal ijzersterk en onverstoorbaar..

-5
Quincy Adams (aka voorwiel) 18 april 2023 om 17:12

Zijn toch allemaal totaal andere personen. Dumou en arensman komen overeen. Kelder valt gewoon teveel en gesink heeft mega veel pech in sportief en prove gebied. Oomen heeft last van zn lies-operarie

0
FDJ 18 april 2023 om 19:24

Oomen heb ik nooit meer in gezien dan een leuke klimknecht. Daar was het een te matig tijdrijden voor en hoort m.i. ook niet in dit rijtje. Vooral een jongen die zichzelf te hoog inschat.

Dumoulin was een exceptioneel talent die alles kon. Sinds die opgave in de Giro aan het kwakkelen geraakt, mentaal dan ook nog en einde carierre uiteindelijk. Je ziet echt een Dumoulin voor en na dat moment.

Gesink ga ik in mee dat die veel pech gehad evenals Kelderman. Beiden hebben namelijk ook meer dan bewezen met de besten mee te kunnen. Vuelta 2009 van Gesink was tot (oh ironie) geweldig. In Giro en Tour ook goed klassement gereden. Tour 2010 overigens ook weer met val. Kelderman zijn Giro in 2020 spreekt voor zich evenals top 5 in de Tour van ’21 en plaats 4 in de Giro van ’17. Beiden zijn ergens mentaal ijzersterk want krabbelen telkens weer op.

Hebben we Mollema nog. Ook een goed ronderenner met karakter. Daar zat mentaal weinig verkeerd aan natuurlijk. Langzaam overgegaan in het jagen op ritzege en eendagswerk.

Arensman vind ik lastig inschatten welke kant het opgaat. Kan ook maar zo een sterke klimmer zijn die geweldig sloopwerk voor een kopman kan doen en evt zelf nog eens mag rijden voor zijn kans in Giro of Vuelta. Voor mij is het nog geen overtuiging dat hij echt een podiumkandidaat grote ronde wordt.

1
Cochise 18 april 2023 om 21:17

Mentaal onverstoorbaar zou ik niet meteen aan Van Aert koppelen (moet just niks, de WK-akkefietjes). Ik vind zo’n Pogacar dan meer het label onverstoorbaar dragen. Die heb ik in heel mijn leven nog maar een halve keer zien niet-lachen (RVV vorig jaar).
Wel een ziek trainingsbeest en fysiek
en mentaal sterk genoeg om de meest absurde opofferingen te maken in de voorbereiding.

2
hjjanssen1973 19 april 2023 om 08:33

Wat betreft Dumoulin niet met je eens. Hij heeft de absolute top gehaald gedurende 2-3 jaar, maar toen was het op (mentaal). Geen schande. Uitmuntende resultaten gehaald. Gesink daarentegen vertoont meer gelijkenissen met Arensman, hoewel het natuurlijk nog erg vroeg is om conclusies over Arensman te trekken.

0
Kopinkas 19 april 2023 om 08:33

@Cochise
Helemaal mee eens.
Je hoeft maar zo’n MVDP in de mix te gooien, en de mentale onverstoorbaarheid van WVA smelt weg als sneeuw voor de zon.
Ben overigens erg benieuwd wat er momenteel in het hoofd van WVA speelt: wat hij in de Tour van vorig jaar neerzette kan hij eigenlijk niet overtreffen. Terwijl hij na het voorbije voorjaar net een paar extra knalprestaties kan gebruiken. Veelzeggend dat hij vorig jaar nog wel L-B-L reed en dit jaar niet. Als hij dit jaar in de Tour ‘maar’ twee ritten wint, geen geel pakt, geen epische solo met succes kan afronden, en tweede wordt in de tijdrit…
Maar sommigen zullen hierop repliceren dat WVA dusdanig mentaal onverstoorbaar is dat hij helemaal niet van dit soort scenario’s wakker ligt.

0
Cochise 19 april 2023 om 11:56

Ik zie twee mogelijkheden:
1. Hij zit vooral met het WK in z’n hoofd en rijdt de Tour met dat doel in het achterhoofd. Zich enkel richten op groen als hij dat heel economisch in z’n schoot geworpen krijgt, niet de (voor)laatste man in de klimtrein zijn want hij moet ook niet op z’n allerscherpst uit de Tour komen als hij op een parcours als Glasgow wil winnen en eventueel wat ritten uitpikken in de tweede/derde week?
2. Verrassing van JV: hij wil kijken hoe ver hij kan komen in een grote ronde en wordt zo lang mogelijk opgespaard om dicht te blijven in het klassement voor het geval er iets met Vingegaard zou gebeuren? Daar is deze Tour redelijk geschikt voor.

0
Tripodboom 18 april 2023 om 17:01

Een echt talent twijfelt niet aan zichzelf. Die weet wat die kan. Zie Evenepoel, zie Pogacar, zie va Aert, zie VdPoel. Een leuke renner die soms mee kan met de beteren.

-7
Geit in mijn Kelderman 18 april 2023 om 17:15

Dat is echt onzin. Genoeg topsporters die heel open zijn geweest over hun onzekerheden en toch successen boekten.

Eigenaardige gast dit, wellicht in dit interview wel iets te open, maar dat maakt hem wel likeable. Hoop dat hij bij Ineos naast de sportieve begeleiding ook de mentale begeleiding krijgt om door te groeien.

7
Quincy Adams (aka voorwiel) 18 april 2023 om 17:43

Kijk eens naar van vleuten! Heeft al ruim 10 jaar mentale begeleiding

2
Bylan van Daarle 18 april 2023 om 18:08

Vingegaard was vanaf het begin ook al zo zeker van zichzelf! Of is dat geen talent?

4
Draadband 18 april 2023 om 22:35

Heeft Eddy Merckx niet een keer verteld dat hij zoveel won omdat hij konstant twijfelde of hij nog wel de beste was en daarom steeds moest winnen om bevestiging te krijgen ?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone